Παρασκευή 12 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
4η ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ & ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ
Ασκηση πιέσεων από τον ευρωενωσιακό ιμπεριαλισμό

ΒΙΕΝΝΗ - ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Επισήμως θέμα της 4ης Συνόδου των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Λατινικής Αμερικής & Καραϊβικής που άρχισε χτες στη Βιέννη, είναι «η ενίσχυση των στρατηγικών τους σχέσεων, του εμπορίου και της συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας». Εντούτοις, η εθνικοποίηση των φυσικών πόρων της Βολιβίας, καθώς και οι πολλαπλές μεταβολές στον πολιτικό χάρτη της Λατινικής Αμερικής μονοπωλούν το ενδιαφέρον, και κατά τους αναλυτές θα επισκιάσουν οποιουδήποτε είδους διαβούλευση ή συνομιλία.

Με τη γλώσσα των αριθμών: Οι 25 ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ μαζί με τους ομολόγους τους της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και της Τουρκίας συναντώνται από χτες με τους 33 ηγέτες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (ALC). Η τριήμερη σύνοδος ξεκίνησε επισήμως χτες το μεσημέρι με συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 60 χωρών. Μοναδικός απών εκ των ηγετών των χωρών ο Φιντέλ Κάστρο. Εξάλλου ο ηγέτης Κούβας δεν ήταν παρών ούτε στην προηγούμενη σύνοδο ΕΕ - ALC, που είχε πραγματοποιηθεί στη Γουαδαλαχάρα του Μεξικού πριν 2 χρόνια. Σύνοδος που σημαδεύτηκε από την τρομακτική καταστολή εναντίον διαδηλωτών και κινημάτων, με δεκάδες τραυματίες και εκατοντάδες συλλήψεις.

Πάντως, ο αντιπρόεδρος Κάρλος Λάγκε ηγείται της κουβανικής αντιπροσωπείας, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Φελίπε Πέρες Ρόκε βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Αυστρίας από την Τετάρτη.

Πρωταγωνιστές αυτής της 4ης Συνόδου οι πρόεδροι της Βολιβίας και της Βενεζουέλας, Εβο Μοράλες και Ούγο Τσάβες Φρίας.

Πιο «ευάλωτος» ο Εβο Μοράλες, εξαιτίας κυρίως της οικονομικής δύναμης της Βολιβίας, που είναι πολύ μικρή, αλλά και του διατάγματος της Πρωτομαγιάς όπου εθνικοποιούνται οι φυσικοί πόροι της χώρας. Κίνηση που προκάλεσε «σοκ» σύμφωνα με το ΒΒC στους κόλπους της ΕΕ, καθώς πολλές ευρωπαϊκές εταιρίες «δραστηριοποιούνται» στη Βολιβία, όπως οι πετρελαϊκοί κολοσσοί «Repsol», «Total» και «BP».

Το χορό των πιέσεων άνοιξε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, όπου λίγες ώρες προτού ξεκινήσει η Σύνοδος εξήρε το παράδειγμα της Χιλής ως «σοβαρής και μοντέρνας χώρας της περιοχής», παρουσία της προέδρου της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός μίλησε για μια εποχή αλλαγών στη Νότια Αμερική, σπεύδοντας όμως να υπογραμμίσει ότι η διαδικασία αλλαγής πρέπει να γίνει σε συνεργασία με την Ευρώπη. «Βασικοί στόχοι πρέπει να είναι η εμπέδωση της Δημοκρατίας και η καταπολέμηση της κοινωνικής ανισότητας: «Το δεύτερο εξαρτάται από το πρώτο» κατέληξε και αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Χιλής ως «μοντέρνας και σοβαρής χώρας, όπου θέλουν τις ισπανικές επιχειρήσεις».

Μία πρώτη απάντηση έλαβε από τον ίδιο τον Εβο Μοράλες που σε συνέντευξή Τύπου από τη Βιέννη καταρχήν διευκρίνισε ότι είναι «δικαίωμα της Βολιβίας να διαχειρίζεται τους πλουτοπαραγωγικούς της πόρους, χωρίς να χρειάζεται να ζητά την άδεια κανενός». Επίσης πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κανενός είδους «αποζημίωση» προς τις ξένες εταιρίες, καθώς «δεν έγινε κατάσχεση». Ενώ όταν ρωτήθηκε περί δημοκρατίας εξήρε το παράδειγμα της Κούβας: «Η Κούβα είναι κράτος υπό αποκλεισμό, καταδεικνύει με το παράδειγμά της, πώς μία χώρα μπορεί να κυβερνηθεί με αξιοπρέπεια και κυριαρχία», κατέληξε ο Εβο Μοράλες.

Μέχρι στιγμής, ο Ούγο Τσάβες, δεν έχει κάνει δηλώσεις αν και έχει γίνει ήδη γνωστό ότι θα μιλήσει αύριο και στην «εναλλακτική» σύνοδο, που πραγματοποιείται στην αυστριακή πρωτεύουσα. Στην εναλλακτική αντισύνοδο, οι διαδηλωτές θα οργανώσουν και ένα «λαϊκό δικαστήριο» για να δικάσουν συμβολικά τις ευρωπαϊκές πολυεθνικές εταιρίες.

Τέλος, ο ΟΗΕ κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες «να εξάγουν ασφάλεια» στη Λατινική Αμερική «βοηθώντας την περιοχή αυτή που πλήττεται από ανασφάλεια, βία και αδικία»!!!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ