ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Μάη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΠΑΓΩΓΗΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ
«Αγνοεί» το εισαγγελικό πόρισμα η κυβέρνηση

Πλήρη κάλυψη στον Γ. Βουλγαράκη για την υπόθεση των μαζικών απαγωγών Πακιστανών από τις (ελληνικές και ξένες) μυστικές υπηρεσίες πρόσφερε η κυβέρνηση, ομολογώντας έμμεσα τη συνενοχή της στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Αγνοώντας» το εισαγγελικό πόρισμα και την αλήθεια η κυβέρνηση προσπαθεί να «θάψει» την υπόθεση και να περιορίσει το πολιτικό κόστος, αφήνοντας έτσι να φανεί καθαρά ότι πάνω απ' όλα βάζει την τήρηση των τρομοσυμφωνιών και τη συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας. Η κυβέρνηση προσδοκά ότι τελικά η Δικαιοσύνη δε θα μπορέσει να δικάσει και καταδικάσει τους «φυσικούς αυτουργούς» των απαγωγών των Πακιστανών και άρα έτσι θα αθωωθεί και η ίδια ως ηθικός αυτουργός...

Στο πλαίσιο αυτής της τακτικής, η κυβέρνηση ουσιαστικά δικαιολογεί τις αρχικές δηλώσεις του (τότε) υπουργού Δημόσιας Τάξης ότι επρόκειτο για...«φάρσα ή προβοκάτσια» (!) ή πως «απαγωγές δεν έγιναν και δεν πρόκειται να γίνουν».

«Η κυβέρνηση θα αναμείνει την ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας. Η δίωξη ασκήθηκε κατ' αγνώστων και η κυβέρνηση εμμένει στα όσα έχει πει», επαναλάμβανε μονότονα χτες ο Ευ. Αντώναρος, ενώ δε δίσταζε να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση θέλει να λάμψει η αλήθεια, επειδή «ήταν αυτή που ζήτησε, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης, από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, να παραγγείλει τη διενέργεια της έρευνας κατ' απόλυτη προτεραιότητα». Δεν μπόρεσε όμως να εξηγήσει πώς συμβιβάζεται αυτή η βούληση «να ριχτεί άπλετο φως» στην υπόθεση με τις δηλώσεις που έκανε ευθύς εξαρχής ο Γ. Βουλγαράκης ότι η υπόθεση είναι «ή φάρσα ή προβοκάτσια»... Περνώντας στην «αντεπίθεση» ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος επιτέθηκε σε μερίδα των ΜΜΕ, λέγοντας ότι «μετατρέπουν το τελικό πόρισμα, που περιέχει διάφορες εκδοχές, σε οριστική κρίση».

Ο Ευ. Αντώναρος δεν έκανε πίσω ούτε στο άλλο μείζον ζήτημα των υποκλοπών, αρνούμενος να παραδεχτεί την ανάμειξη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Κληθείς να σχολιάσει τις καταθέσεις στη Βουλή του νυν και του πρώην διοικητή της ΕΥΠ που ομολόγησαν ουσιαστικά την εμπλοκή της CIA και της NSA στην παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών στο όνομα της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος περιορίστηκε να απαντήσει ότι «ισχύουν όσα έχει πει η κυβέρνηση».

ΠΑΣΟΚ - ΑΠΑΓΩΓΕΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ
Επιχειρεί να αμολήσει «μελάνι σουπιάς»

«Μελάνι σουπιάς» επιχειρεί να αμολήσει το ΠΑΣΟΚ, με τις χτεσινές ενέργειές του, προσπαθώντας να «αποτινάξει» από πάνω του τις πολιτικές του ευθύνες για τις απαγωγές των Πακιστανών, αφού από τη θέση της κυβέρνησης είχε υπογράψει το 2000 τη συμφωνία η οποία επιτρέπει σε ξένες υπηρεσίες να δρουν υπό «απόρρητη ή πλαστή ταυτότητα» στο ελληνικό έδαφος. Ετσι:

-- Την παραίτηση του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης και νυν Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκη, ζήτησε χτες το ΠΑΣΟΚ διά στόματος Ν. Αθανασάκη, με αφορμή το πόρισμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, από το οποίο προκύπτει ότι το περασμένο Ιούλη έγιναν απαγωγές και παράνομες ανακρίσεις Πακιστανών μεταναστών. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή, να κάνει «αποδεκτή την παραίτηση αυτή», αφού, όπως ανέφερε, «σε καμιά κυβέρνηση πουθενά στον κόσμο δεν μπορεί να σταθεί ένας υπουργός, ο οποίος είπε αποδεδειγμένα ψέματα προς τον ελληνικό λαό σε δημόσιες δηλώσεις του και προς τη Βουλή στις απαντήσεις στον κοινοβουλευτικό έλεγχο και στην κοινοβουλευτική διαδικασία συνολικά». Ο Ν. Αθανασάκης έκανε λόγο για «συνολικές ευθύνες» της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού «που έως τώρα καλύπτουν πλήρως τον υπουργό».

-- Συγχρόνως ο Γ. Παπανδρέου με επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής, Αννα Μπενάκη - Ψαρούδα, ζήτησε τη διεξαγωγή προ ημερήσιας διάταξης συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για θέματα που σχετίζονται «με την ποιότητα της δημοκρατίας στη χώρα μας, θέματα λειτουργίας του κράτους και των θεσμών». Σύμφωνα με τον Ν. Αθανασάκη, πρόκειται για «ένα συνολικό πλαίσιο, αφορά και το θέμα των Πακιστανών, αλλά όχι μόνο το θέμα των Πακιστανών». Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο κείμενο της επιστολής του, «δύο χρόνια και πλέον από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, παρατηρείται υποβάθμιση των δημοκρατικών θεσμών και αποδυνάμωση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών, λόγω της πολιτικής και των πρακτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας». Και όλα αυτά, όταν είναι ακόμα νωπή στη μνήμη των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων η «ποιότητα δημοκρατίας» που ...απολάμβαναν επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

Παράλληλα και μετά από αναφορές και δημοσιεύματα στον Τύπο, που έκαναν λόγο για τηλεφωνική επικοινωνία του Βρετανού πρωθυπουργού, Τ. Μπλερ, με τον Γ. Παπανδρέου και τον Κ. Καραμανλή, η οποία αφορούσε στις κινήσεις που θα γίνονταν για τους Πακιστανούς, ο Ν. Αθανασάκης ανέφερε ότι «τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Μπλερ με τον κ. Παπανδρέου για το θέμα των Πακιστανών δεν υπήρξε». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δε γνωρίζει «εάν ο Βρετανός πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον κ. Καραμανλή».

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ
Ασφαιρα ευρωπαϊκά πυρά

ΒΙΕΝΝΗ.--

Η 4η Σύνοδος των Χωρών της ΕΕ και της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής, ολοκληρώνεται σήμερα... μάλλον χωρίς «ουσία» για τους Ευρωπαίους.

Τίποτα δε φαίνεται να είναι εύκολο για την ΕΕ, καθώς σύμφωνα με το ΒΒC, ουδεμία «πρόοδος» δε διαφαίνεται σε κανένα από τα καυτά ζητήματα για την ΕΕ, όπως η συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο, τα ζητήματα ενέργειας η δε επισημοποίηση των δεσμών μεταξύ της Κοινότητας των Χωρών των Ανδεων - CAN ή του Mercosur ολοένα και απομακρύνεται. Για τους Ευρωπαίους αναλυτές είναι ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγο Τσάβες που δε δείχνει «πρόθεση συνεργασίας», αν και κατά το Ρόιτερς μόνο η Πρόεδρος της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ και της Κολομβίας Αλβαρο Ουρίμπε εμφανίζεται θετική για ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Ουδείς άλλος πρόθυμος...

Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της κουβανικής αντιπροσωπείας, αντιπρόεδρος Κάρλος Λάγκε, σε δηλώσεις του από τη Βιέννη, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία στρατηγική συνεργασίας μεταξύ της Λατινικής Αμερικής και της ΕΕ, όπως είχε διακηρυχτεί στην πρώτη Σύνοδο το 1999.

Στο μεταξύ, σε ομιλία του στο Ινστιτούτο για την Ειρήνη της Βιέννης και ενώπιον μεγάλου πλήθους ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγο Τσάβες άσκησε δριμεία κριτική στην πρακτική των συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου, ενώ βλέπει καλές ευκαιρίες, για να σπάσει μακροπρόθεσμα, όπως σημείωσε, η παντοδυναμία της «αυτοκρατορίας των ΗΠΑ». Χτες το βράδυ, αναμενόταν οι Πρόεδροι της Βενεζουέλας και της Βολιβίας να επισκεφθούν και να μιλήσουν στις αντι-εκδηλώσεις μιας «Εναλλακτικής Συνόδου».

Οι εργασίες της τριήμερης Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής που πραγματοποιείται στη Βιέννη, στο πλαίσιο της αυστριακής προεδρίας στην ΕΕ, ολοκληρώνεται σήμερα με την υπογραφή της Διακήρυξης της Βιέννης, στο τελικό κείμενο της οποίας συμφώνησαν χτες βράδυ οι υπουργοί Εξωτερικών. Κείμενο που για τον Κάρλος Λάγκε, αποτελεί μια νίκη της Κούβας, καθώς υιοθετήθηκε η πρόταση καταδίκης του αποκλεισμού και η υιοθέτηση της απόφασης του ΟΗΕ. Εκτός αυτού, η Διακήρυξη της Βιέννης, περιλαμβάνει θέματα όπως κοινωνική σύγκλιση, προστασία περιβάλλοντος, ενέργεια, εκπαίδευση, μετανάστευση, δικαιοσύνη, αλλά και για τις δυνατότητες συμβολής των δύο πλευρών στην εμπέδωση της δημοκρατίας, στη διασφάλιση της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και των ναρκωτικών.

Κ. Καραμανλής: «Αντι-τρομοκρατική» συνεργασία

Συνεργασία στη βάση του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» μεταξύ ΕΕ και Λατινικής Αμερικής πρότεινε ο Κ. Καραμανλής, επιβεβαιώνοντας την προσήλωσή του στην ιδιότητα του «στρατηγικού εταίρου» με τις ΗΠΑ.

Από τη Βιέννη, όπου συμμετείχε στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής, ο Ελληνας πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις προτεραιότητες που πρέπει να υπάρξουν στη συνεργασία μεταξύ ΕΕ και χωρών της Λατινικής Αμερικής είπε: «Η τρομοκρατία, η καταπολέμηση της φτώχειας, ο κοινωνικός αποκλεισμός, οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τα ναρκωτικά αποτελούν τομείς προτεραιότητας της συνεργασίας που αναπτύσσεται μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών της Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής».

Η ΕΕ, όπως είπε, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του πολιτικού διαλόγου μεταξύ των δύο περιοχών, στην ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων, αλλά και «στην ενίσχυση της δημοκρατικής διακυβέρνησης» (!), αφήνοντας να διαφανεί ότι υποστηρίζει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σε βάρος φιλολαϊκών κυβερνήσεων της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά την οικονομική συνεργασία σημείωσε ότι η ΕΕ «προωθεί ένα πλέγμα εμπορικών συμφωνιών απελευθέρωσης συναλλαγών με τις περιφερειακές ενώσεις των χωρών της Λατινικής Αμερικής και με συγκεκριμένες χώρες, όπως το Μεξικό και η Χιλή. Ο στόχος είναι: Η απελευθέρωση των αγορών, αφ' ενός να αναζωογονήσει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και, αφ' ετέρου, να προσδώσει αναπτυξιακή προοπτική στις χώρες της Λατινικής Αμερικής».

ΑΚΑΔΗΜΙΕΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
Αντιδημοκρατικό καθεστώς

Αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» επισκέφθηκε την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού στον Ασπρόπυργο και συναντήθηκε με το ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών της Σχολής.

Η αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», αφού ενημέρωσε για τις δραστηριότητές της σχετικά με την υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών, ενημερώθηκε από τους σπουδαστές για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ιδιαίτερα για τις σοβαρές παραβιάσεις και απαγορεύσεις που συναντούν αναφορικά με τα δημοκρατικά τους δικαιώματα και τις θεμελιώδεις συνδικαλιστικές τους ελευθερίες, οι οποίες βάλλονται από το αντιδημοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο, τον αντιδραστικό εσωτερικό κανονισμό και το γενικότερο κλίμα στρατιωτικοποίησης που καλλιεργείται συστηματικά στη Σχολή, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

Η αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης» δεσμεύτηκε να συμβάλει από την πλευρά της στον αγώνα των σπουδαστών για δημοκρατικές ελευθερίες, για τον τερματισμό του αντιδημοκρατικού καθεστώτος των διώξεων και των περιορισμών των συνδικαλιστικών τους ελευθεριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ