ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η μονιμότητα δεν είναι ... δόγμα

Θεατρινισμοί του υφυπουργού Εργασίας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ για τους γιατρούς του ΙΚΑ

Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να μονιμοποιήσει τους 5.500 συμβασιούχους γιατρούς του ΙΚΑ που εργάζονται ανασφάλιστοι, όπως διαφάνηκε από την απάντηση που έδωσε χθες ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γεράσιμος Γιακουμάτος, σε Ερώτηση της βουλευτή του ΚΚΕ Λιάνας Κανέλλη.

Ο υφυπουργός επικαλέστηκε αρχικά την απουσία νομοθετικού πλαισίου, που, όπως είπε, «είναι ελλιπές», προσθέτοντας, όμως, ότι ακόμη και με τις επερχόμενες νέες νομοθετικές ρυθμίσεις «δεν μπορεί να γίνει η μονιμοποίησή τους». Μάλιστα, εμμέσως κατηγόρησε τους εν λόγω γιατρούς, λέγοντας πως «έχουν και το ιατρείο, οπότε είναι ασφαλισμένοι» και τώρα «θέλουν και δεύτερη σύνταξη». Παράλληλα, σημείωσε ότι «δε θα πρέπει να δούμε ως δόγμα τη μονιμότητα στην επιστήμη», υποστηρίζοντας ότι σημασία έχει η επιστημονική αρτιότητα.

Τα λόγια αυτά του Γεράσιμου Γιακουμάτου είναι ακριβώς αντίθετα από εκείνα που έλεγε ο ίδιος αντιπολιτευόμενος τις προηγούμενες κυβερνήσεις, λέγοντας στη Βουλή ότι είναι απίστευτο να είναι ανασφάλιστοι οι γιατροί και πως όταν έρθει η ΝΔ στην κυβέρνηση θα τους μονιμοποιήσει!

Οι γιατροί αυτοί «δουλεύουν 12 και 14 χρόνια στο ΙΚΑ», ανταπάντησε η Λ. Κανέλλη, σημειώνοντας ότι «έχουν δικαιωθεί από τα ελληνικά δικαστήρια, τους αναγνωρίζεται σχέση εργασίας» και προσθέτοντας ότι «καταβάλλουν από την τσέπη τους τις εισφορές στο Ταμείο τους». Οπως είπε η βουλευτής του ΚΚΕ, «παραμένουν δέσμιοι και όμηροι 14 χρόνια» και «δεν μπορεί να πει κάποιος ότι περισσεύουν από το ΙΚΑ», αναρωτώμενη αν «αυτή η φιλοσοφία της πρόσληψης κατ' αποκοπή είναι πολιτική πρόνοιας και ανάληψης ευθυνών για την υγεία του ελληνικού λαού», καθώς και για το «πού θα πάει αυτό, σε μια χώρα που μιλάμε για ουρές στο ΙΚΑ».


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΟΥ ΙΚΑ
Τουφεκιές... «εφικτών λύσεων»

Αποσπασματικές και με περιεχόμενο μακριά από τις ανάγκες χιλιάδων γιατρών και ασφαλισμένων, οι κινητοποιήσεις που αποφάσισε η πλειοψηφία

Αλυτα παραμένουν τα τεράστια προβλήματα των γιατρών του ΙΚΑ, τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και από την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ
Αλυτα παραμένουν τα τεράστια προβλήματα των γιατρών του ΙΚΑ, τόσο από την κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και από την προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ
Η αγανάκτηση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ έφτασε ως το Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών του ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ) και εκδηλώθηκε με αποδοκιμασίες όταν ο Γενικός Γραμματέας των Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Κωστόπουλος κάλεσε τους γιατρούς σε νέο «σύντομο διάλογο» για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.

Ωστόσο, η πλειοψηφία της Διοίκησης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ - με τη συνδρομή της ΠΑΣΚ - προσανατόλισε για μια ακόμα φορά τους γιατρούς στην «αναζήτηση εφικτών λύσεων», όπως είπε σε ανεβασμένους τόνους ο πρόεδρος της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ Μιχάλης Βλασταράκος. Ετσι και πάλι το συνέδριο της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ (στις 12-13 Μάη) αποφάσισε επαναλαμβανόμενες 24ωρες και 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις όλο τον Ιούνη.

Με σκεπτικό την ευρύτερη δυνατή συνεργασία με τα λαϊκά στρώματα και άλλες πολύμορφες δραστηριότητες που θα συνοδεύονται από μια 48ωρη απεργία μέσα στο Μάη, ήταν η πρόταση της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Γιατρών. Η Πανεπιστημονική πρότεινε τη μονιμοποίηση όλων των γιατρών του ΙΚΑ, άμεση ασφαλιστική κάλυψη, χωρίς το χαράτσι του εργοδότη και την κατάργηση της σύμβασης έργου και του 7% που καθιέρωσε η κυβέρνηση της ΝΔ.

Σύμφωνα με στοιχεία μιας αναλογιστικής μελέτης, η συνολική δαπάνη για την ασφάλιση 6.300 γιατρών είναι 670 εκατ. ευρώ (485 εκατ. ευρώ για το ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ και 185 εκατ. ευρώ για το ΤΣΑΥ). Ετσι το μόνο που άκουσαν απ' το Δ. Κωστόπουλο ήταν ότι σε προσεχές νομοσχέδιο θα περιληφθεί διάταξη για την πρόσληψη μόνιμων γιατρών στο Ιδρυμα.

Χρειάζεται άλλη πολιτική

Ολοκληρωμένη πρόταση παρουσίασε στο συνέδριο ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ: «Η υγεία, είπε, η πρόνοια και η ασφάλιση που όλοι αναγνωρίζουν πως πρόκειται για κοινωνικά αγαθά, έχουν κόστος. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπόρευμα που θα πρέπει να πουληθεί και να αποδώσει κέρδος. Αυτό το όποιο κόστος θα πρέπει να το αναλάβει ο κρατικός προϋπολογισμός με πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση και με κατάργηση της εισφοράς των εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι στη λειτουργία του συστήματος Υγείας δεν μπορεί να έχει θέση ο ιδιώτης μικρός ή μεγάλος. Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας θα πρέπει να στηριχτεί στα δημόσια κέντρα Υγείας στα οποία θα πρέπει να ενσωματωθεί το ΙΚΑ ενταγμένο στο δημόσιο».

Οι εκπρόσωποι της ΝΔ απλώς δικαιολόγησαν την πολιτική της κυβέρνησης και δεν παραβρέθηκε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Σ. Σιώκος, πρότεινε τη λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Υγείας με τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου που θα προμηθεύεται πακέτο παροχών απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα...


ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Απόφαση που δυναμιτίζει τις Συλλογικές Συμβάσεις

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Λιάννας Κανέλλη και Τάκη Τσιόγκα

Σε περίπτωση που οι υπουργοί Απασχόλησης και Οικονομικών εκδώσουν Κοινή Απόφαση (ΚΥΑ) για τις συμβάσεις των εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία, μέσω του Ανωτέρου Συμβουλίου Εργασίας, τότε οι νέες αυτές συμβάσεις θα δυναμιτίσουν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ), που είναι προϊόν διαπραγμάτευσης εργαζομένων και εργοδοτών, τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη και Τάκης Τσιόγκας, σε Ερώτησή τους προς τους συναρμόδιους υπουργούς Σάββα Τσιτουρίδη και Γιώργο Αλογοσκούφη.

«Στο χώρο της Ιδιωτικής Υγείας, σημειώνουν οι βουλευτές του ΚΚΕ, εφαρμόζεται η ΣΣΕ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ), που καλύπτει όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές, τους οίκους ευγηρίας, τα διαγνωστικά κέντρα κλπ. Επίσης εφαρμόζεται και η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για τα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Ιδρύματα. Τελευταία, υπάρχει προσπάθεια από τους Συνδέσμους Κοινωνικών Λειτουργών και Φυσιοθεραπευτών να εφαρμόσουν με τα συναρμόδια υπουργεία νέα ΚΥΑ, ουσιαστικά με στόχο και σκοπό να καταργήσουν τη ΣΣΕ της ΟΣΝΙΕ για τις παραπάνω ειδικότητες και την ΚΥΑ για τα Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα Ιδρύματα. Οι δυο αυτοί Σύλλογοι καλύπτουν εργαζομένους, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο Τομέα, καθώς και εργοδότες και με βάση το νόμο (1264/1982, άρθρα 7 και 30) δεν έχουν το δικαίωμα να υπογράφουν σύμβαση για τους εργαζόμενους, τη στιγμή που δεν εκπροσωπούν τα συμφέροντά τους».

Η Λ. Κανέλλη και ο Τσιόγκας ερωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς, αν σκοπεύουν να αναθεωρήσουν τις προθέσεις τους για την έκδοση νέων κοινών αποφάσεων.


ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΗΕΑ
Να ενισχυθούν οι ταξικές δυνάμεις

Την Πέμπτη και την Παρασκευή στις κάλπες

Στις κάλπες προσέρχονται την Πέμπτη και την Παρασκευή 18 και 19 Μάη τα μέλη της Ενωσης Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ) για την ανάδειξη νέου ΔΣ και την εκλογή αντιπροσώπων για το δεύτερο Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΠΤΥΜ). Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν στα Γραφεία της Ενωσης (οδός Βουκουρεστίου αριθμ. 36, 3ος όροφος) από τις 08:30 μέχρι τις 20:00.

Η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία, που στο απερχόμενο ΔΣ κατείχε μία έδρα, καλεί τα μέλη της Ενωσης, σε αυτές τις εκλογές να κάνουν ένα βήμα μπροστά. Να υπερβούν τις ξεπερασμένες συντεχνιακές πρακτικές, να συμβάλουν και με την ψήφο τους στην αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, για ένα σύγχρονο αγωνιστικό ταξικό σωματείο. Να στηρίξουν τις δυνάμεις εκείνες που αντιπαλεύουν αντιλήψεις περί δήθεν «ρεαλιστικότητας» και «εφικτού», αντιλήψεις που περιορίζουν ασφυκτικά, τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, «εντός των τειχών» της μεγαλοεργοδοτικής «προσφοράς», αντιλήψεις που αποτέλεσαν το κύριο χαρακτηριστικό, της έως τώρα πρακτικής των προηγούμενων πλειοψηφιών στα ΔΣ της ΕΠΗΕΑ.

Σε ανακοίνωσή της, η παράταξη τονίζει ότι «οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες της ΕΠΗΕΑ, αλλά και του χώρου του Τύπου γενικότερα, έχουν σοβαρότατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα του κλάδου. Μοναδική διέξοδος, για να βγουν οι εργαζόμενοι των ΜΜΕ από την κατάσταση αυτή, είναι η συσπείρωση δυνάμεων στη γραμμή της αντίστασης, της απειθαρχίας, της ανυπακοής, της ενίσχυσης του Αγωνιστικού Μετώπου Εργαζομένων στα ΜΜΕ, του ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ