ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Υπόθεση κάθε Ελληνα και μετανάστη εργάτη

Ξεκινάνε οι εξορμήσεις στα γιαπιά και τα εργοτάξια για την απεργιακή κινητοποίηση στις 30 του Μάη

Να «οργώσουν» τους τόπους δουλιάς ετοιμάζονται οι οικοδόμοι, για να μη μείνει κανείς εργάτης αμέτοχος στη μάχη της απεργίας

Eurokinissi

Να «οργώσουν» τους τόπους δουλιάς ετοιμάζονται οι οικοδόμοι, για να μη μείνει κανείς εργάτης αμέτοχος στη μάχη της απεργίας
«Κλιμακώνουμε τους αγώνες μας ενάντια στην επίθεση του κεφαλαίου, των εργοδοτών, των κατασκευαστικών εταιριών, των κομμάτων της πλουτοκρατίας, της αντιλαϊκής πολιτικής που αυξάνει τη φτώχεια και την εξαθλίωση της εργατικής οικογένειας για να πλουτίσουν οι κεφαλαιοκράτες. Ρίχνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την υπογραφή των κλαδικών συμβάσεων. Είναι υπόθεση κάθε συνδικάτου. Είναι υπόθεση κάθε οικοδόμου, όλων των εργαζομένων στις κατασκευές. Εμείς με τη δουλιά μας, με το μόχθο μας, παράγουμε τον πλούτο και διεκδικούμε να ζήσουμε καλύτερα».

Σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, τα παραπάνω στην κεντρική ανακοίνωση που κυκλοφόρησε και τις επόμενες μέρες θα μοιραστεί σε κάθε γιαπί, σε κάθε εργοτάξιο, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των προετοιμασιών, με στόχο κάθε Ελληνας και μετανάστης οικοδόμος να αναλάβει το δικό του πόστο για την επιτυχία της πανελλαδικής, πανοικοδομικής απεργίας στις 30 Μάη.

«Η συμφωνία της ΓΣΕΕ με τους βιομήχανους για την εξευτελιστική σύμβαση των 77 λεπτών έχει γίνει, όπως αναμενόταν, ο πιλότος για τις κλαδικές συμβάσεις. Οι εργοδότες, αποθρασυμένοι απ' αυτήν την εξέλιξη, επιδιώκουν να καθηλώσουν και τις κλαδικές γύρω απ' αυτήν.

Η συνάντηση της Ομοσπονδίας μας με τους εργοδότες έδειξε τις προθέσεις τους. Με τον αέρα που τους έδωσε η υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, μιλούν για αυξήσεις πείνας. Εκφράζοντας τα αισθήματα, την αγανάκτηση και τις ανάγκες της επιβίωσης της οικογένειας κάθε οικοδόμου, τους απαντήσαμε: Μας προκαλείτε!», τονίζει η Ομοσπονδία.

Κι η ανακοίνωση συνεχίζει: «Μας προκαλείτε, γιατί ο πλούτος που συσσώρευσαν οι κατασκευαστικές εταιρίες, οι εργολάβοι, από την εκμετάλλευση των εργαζομένων στον κλάδο, είναι τεράστιος. Μας προκαλείτε και την πρόσκληση δε θα την αφήσουμε αναπάντητη. Απαντάμε στην πρόκληση των εργοδοτών, της κυβέρνησης και των συμβιβασμένων ηγεσιών του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, με 24ωρη πανελλαδική απεργία, την Τρίτη 30 Μάη και κλιμάκωση του αγώνα μας».

Εκδήλωση για την Κοινωνική Ασφάλιση

Στα πλαίσια της προετοιμασίας της απεργίας, παράλληλα με τις εξορμήσεις, η Ομοσπονδία, μαζί με το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, διοργανώνουν εκδήλωση για τις εξελίξεις στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, την Πέμπτη 25 Μάη, στις 6.30 μ.μ., στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ. «Σημαίνουμε συναγερμό τώρα. Κανένας οικοδόμος, κανένας εργάτης δεν μπορεί να "κοιμάται" ήσυχος. Οργανώνουμε την αντίστασή μας. Η αντιασφαλιστική επίθεση δε θα περάσει», σημειώνουν στο κοινό τους κάλεσμα.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πλατιά εξόρμηση για την ανεργία

Με στόχο τη μαζική συμμετοχή των απολυμένων από τα εργοστάσια της περιοχής στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΟΕΚΙΔΕ στην Αθήνα, την Πέμπτη, στις 13.30 στην πλατεία Βάθης

Οπως οι συνάδελφοί τους στη Νάουσα, έτσι και οι απολυμένοι της ΗΛΙΟΦΙΝ ζουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες της πολιτικής που τους πέταξε στο δρόμο

Motion Team

Οπως οι συνάδελφοί τους στη Νάουσα, έτσι και οι απολυμένοι της ΗΛΙΟΦΙΝ ζουν από πρώτο χέρι τις συνέπειες της πολιτικής που τους πέταξε στο δρόμο
«Λεφτά υπάρχουν όχι μόνο για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αλλά και για τη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης για όλους τους εργάτες. Για την αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο επίπεδο ανθρώπινης διαβίωσης. Αρκεί να υπάρχει ο ταξικά προσανατολισμένος αγώνας των εργαζόμενων που θα τα αποσπάσει από τα υπερκέρδη των βιομηχάνων και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν για να διατεθούν υπέρ των εργαζόμενων». Τα παραπάνω σημειώνει η τοπική Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωση με την οποία μέσα από πλατιά εξόρμηση απευθύνεται στους εργαζόμενους των κλειστών εργοστασίων και καλεί σε οργάνωση, κλιμάκωση και συντονισμό του αγώνα τους στο πλάι του ταξικού κινήματος. Αυτή την περίοδο τα στελέχη του ΠΑΜΕ πραγματοποιούν εξορμήσεις στους εργαζόμενους από τα κλειστά εργοστάσια της Κλωστοϋφαντουργίας, του Ιματισμού και του Δέρματος (ΗΛΤΕΞ, ΠΡΩΤΕΞ, ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ, ΗΛΙΟΦΙΝ, ΕΡΓΚΟΤΕΞΤΙΛ, ΒΟΥΛΙΝΟΣ) και οργανώνουν τη μαζική συμμετοχή τους στην πανελλαδική κινητοποίηση της ΟΕΚΙΔΕ στις 18 Μάη στην Αθήνα.

Παράλληλα με την ανακοίνωσή της η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ αποκαλύπτει το βρώμικο παιχνίδι που έπαιξαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ, ΓΣΕΕ στις πλάτες όλων των εργαζομένων με αφορμή τις εξελίξεις για την τροπολογία της πρόωρης συνταξιοδότησης για ορισμένους από τους απολυμένους κλωστοϋφαντουργούς της Νάουσας. Και καλεί τους εργαζόμενους να τους γυρίσουν την πλάτη.

Χτες το απόγευμα, σε Γενική τους Συνέλευση, και οι απολυμένες εργάτριες της «Σεξ Φορμ» καταδίκασαν την κοροϊδία της τροπολογίας σε βάρος των συναδέλφων τους στη Νάουσα και αποφάσισαν τη μαζική τους συμμετοχή στη μεθαυριανή πανελλαδική κινητοποίηση της ΟΕΚΙΔΕ.

Ταξική πάλη η δύναμη της εργατικής τάξης

Σε μαζικό ενωμένο, συντονισμένο αγώνα όλων των εργαζομένων κόντρα στην εφαρμοζόμενη πολιτική και τα κόμματα που την υλοποιούν, κάλεσαν τα στελέχη του ΚΚΕ, τους εργαζόμενους στα «Κλωστήρια Ναούσης» (πρώην ΟΤΤΟ Εβρος) στην Αλεξανδρούπολη. Χτες το πρωί κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο από τα μέλη της ΚΕ Δημήτρη Κρεωνά και Σούλα Βλησίδου, και τον Τάσο Βλησίδη, γραμματέα της ΝΕ Εβρου του ΚΚΕ, μίλησαν με τους εργαζόμενους του εργοστασίου του Λαναρά που σήμερα - μετά από ένα χρόνο υπολειτουργίας του εργοστασίου - βρίσκονται αντιμέτωποι με τις απολύσεις που σχεδιάζει η εργοδοσία.

Μιλώντας στους εργαζόμενους ο Δ. Κρεωνάς εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στα δίκαια αιτήματά τους και στον αγώνα τους για να μη γίνει καμία απόλυση. Και τους κάλεσε να προχωρήσουν σε συντονισμό της πάλης τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ομίλου, του κλάδου, όλων των κλειστών επιχειρήσεων.

ΝΑΟΥΣΑ
Πανεργατικός ξεσηκωμός

Χαρακτήρα πανεργατικού συλλαλητηρίου αναμένεται να πάρει η κινητοποίηση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο Νάουσας την Πέμπτη 18 Μάη συνεχίζοντας τον αγώνα για πλήρη σταθερή δουλιά και σύνταξη για όλους, για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων. Το συλλαλητήριο θα γίνει στις 8 μ.μ. στην πλατεία Καρατάσσου και θα αναδείξει την ξεκάθαρη απάντηση των εργαζομένων στο νέο εμπαιγμό από την κυβέρνηση και το βρώμικο παιχνίδι που έπαιξαν στις πλάτες τους ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΓΣΕΕ. Οι απολυμένοι και οι εργαζόμενοι κλωστοϋφαντουργοί σχεδιάζεται να πραγματοποιήσουν προσυγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και από εκεί να κατευθυνθούν με πορεία στο χώρο της συγκέντρωσης.

Οι απολυμένοι κλωστοϋφαντουργοί, οι άνεργοι και οι εργαζόμενοι της Νάουσας, με οργανωτή και καθοδηγητή το ταξικό Εργατικό Κέντρο Νάουσας παλεύουν και διεκδικούν: πλήρη σταθερή δουλιά για όλους, επιδότηση όλων των ανέργων με 1.050 ευρώ το μήνα για όσο είναι άνεργοι, αναγνώριση του χρόνου της ανεργίας ως συντάξιμου, πλήρη συνταξιοδότηση όλων των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας, με 7.500 ένσημα.

Καθημερινά, στο πλαίσιο προπαγάνδισης της κινητοποίησης, πραγματοποιούνται εξορμήσεις στους χώρους δουλιάς των κλωστοϋφαντουργικών επιχειρήσεων, αλλά και άλλων κλάδων. Τη μαζική συμμετοχή τους στην κινητοποίηση προετοιμάζουν οι εποχιακοί εργάτες, οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στα κυβοτοποιία.

Περιοδεία ΚΚΕ

Κλιμάκιο στελεχών της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ μαζί με τον Βουλευτή Αγγελο Τζέκη θα επισκεφθεί, σήμερα Τρίτη, τη Νάουσα. Στις 4.30 μ.μ. θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο «ΚΙΟΣΚΙ» με θέμα: «Οι εξελίξεις στο θέμα των απολυμένων κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας και οι θέσεις του ΚΚΕ». Στη συνέχεια στις 7 μ.μ. θα συναντηθεί με τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας, τους εργαζόμενους και ανέργους της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ