ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2006
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ
«Η εξουσία του Μπους είναι ο θάνατος»

Eurokinissi

«Εκανα όσα έκανα με την μπάλα, αλλά η ζωή με δίδαξε πως δεν υπάρχει μόνο ποδόσφαιρο». Τάδε έφη Μαραντόνα, στη συνέντευξη που έδωσε στον Μ. Τριανταφυλλόπουλο και την εκπομπή «Κίτρινος Τύπος». Το «πίμπο ντε όρο» («χρυσό παιδί») κατέρριψε - για άλλη μια φορά - τον εσκεμμένα προβαλλόμενο Τύπο «οι αναγνωρίσιμοι και πετυχημένοι άνθρωποι, δεν ενδιαφέρονται για τα δρώμενα γύρω τους». Μίλησε για πολλά... έξω από τα δόντια.

Μίλησε σχετικά με δύο από τους πιο «προβεβλημένους» εκπροσώπους της άκρας συντήρησης, τον Τζ. Μπους και τον πάπα, μεταξύ άλλων, αλλά και για άλλα... «Είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει να καταστρέφει και όχι να δημιουργεί. Ξύπνησε ένα πρωί και είπε πως πρέπει να κάνουμε πόλεμο στο Αφγανιστάν. Η εξουσία του είναι ο θάνατος»... για τον πρώτο, ενώ για τον δεύτερο: «Είναι ψεύτης. Ο Πάπας πηγαίνει στην Αφρική και φιλά το χώμα. Αντί γι' αυτό, θα έπρεπε να πουλήσει τα χρυσά ταβάνια που έχει στο Βατικανό για να δώσει στα παιδιά της Αφρικής να φάνε»...

Για τον Τσε Γκεβάρα: «Ηταν ιδεαλιστής. Θα μπορούσε να έχει μια άνετη ζωή (σ.σ. αφού ήταν από εύπορη οικογένεια) αλλά τη θυσίασε για τα ιδανικά του. Εγώ δεν ξέρω αν θα μπορούσα να στερηθώ τις κόρες μου για το λαό μου. Για εμένα είναι κάτι λιγότερο από το Θεό. Αν δεν είχε πεθάνει ίσως να είχε γίνει Θεός»...

Και για το «φίλο του», Φιντέλ Κάστρο: «Είναι ένας άνθρωπος που λατρεύω. Διακινδύνεψε τη ζωή του για να προφυλάξει τη χώρα του από την εισβολή των Αμερικανών».

Οταν ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος του ζήτησε να σχολιάσει τους ισχυρισμούς ότι ο Κάστρο «έστειλε» στο θάνατο τον Τσε, απάντησε κατηγορηματικά: «Αυτά είναι αμερικάνικη προπαγάνδα. Δεν τα πιστεύει κανείς, σε Αργεντινή, Ιταλία, Ελλάδα, πουθενά. Τα λένε οι Αμερικανοί. Ο Τσε ήταν τόσο ισχυρή προσωπικότητα που κανείς δεν μπορούσε να τον επηρεάσει. Ούτε ο Κάστρο, ούτε η γυναίκα του, ούτε η κόρη του. Αισθανόταν ότι πρέπει να κάνει το καθήκον του και δεν τον ενδιέφερε αν θα πεθάνει».

Οσο για τις περιπέτειες, με τα ναρκωτικά: «Είχα προβλήματα με τα ναρκωτικά. Είμαι πλέον "καθαρός" και πολύ χαρούμενος που κάθε πρωί μπορώ να ξυπνώ και να βλέπω τις κόρες μου, Ντάλμε και Τζανίνα. Δεν έκανα το χατίρι στα ναρκωτικά. Κέρδισα το ματς με τη ζωή. Είχα μεγάλη δύναμη και κατάφερα να ανακαλύψω πως είναι να είσαι γονιός και να αγαπάς τα παιδιά σου».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Κόκκινη κυριαρχία

Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός. Στη δεύτερη θέση η ΑΕΚ. Υποβιβάστηκε ο Λεβαδειακός

Ολα καλά και όλα ωραία; Η απάντηση εξαρτάται από τον ερωτώμενο. Για τους χαρούμενους ναι, για τους λυπημένους όχι. Είτε έτσι, είτε αλλιώς, το 27ο επαγγελματικό πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε και «ό,τι γράφει δεν ξεγράφει».

Στα αμιγώς αθλητικά, ο Ολυμπιακός πανηγύρισε έναν ακόμα τίτλο και την παρουσία του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Η ΑΕΚ την 2η θέση που της επιτρέπει να διεκδικήσει (προκριματικά) είσοδο σε όμιλο του χρυσοφόρου θεσμού. Στο Κύπελλο UEFA θα αγωνιστούν Παναθηναϊκός, Ηρακλής, ΠΑΟΚ, Ξάνθη και στο Ιντερτότο ο Ατρόμητος. Την Α' Εθνική αποχαιρέτησε - μαζί με τους γνωστούς Καλλιθέα, Ακράτητο - τελικά ο Λεβαδειακός.

Στο κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης» κυριάρχησε η φιέστα για το δικαιότατο 9ο πρωτάθλημα και δεύτερο σερί νταμπλ του Ολυμπιακού. Οι «ερυθρόλευκοι» πανηγύρισαν, παρουσία του Ντιέγκο Μαραντόνα, που ήταν ο επίτιμος προσκεκλημένος. Η αναμέτρηση με τον Ιωνικό, μάλλον πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Γεγονός που θα μπορούσε να παρεξηγηθεί (έχοντας και το προηγούμενο στη Λιβαδειά). Γιατί η ισοπαλία, αν δεν κέρδιζε ο ΟΦΗ με δύο γκολ διαφορά, θα οδηγούσε σε μπαράζ.

Στο ΟΑΚΑ τα... γνωστά. Η ΑΕΚ ανέβασε την πίεση των φιλάθλων της στα ύψη, μέχρι τελικά να υλοποιήσει το ποθητό. Αυτή δεν μπορούσε να κερδίσει, αλλά και η Ξάνθη ενδιαφερόταν περισσότερο να μη χάσει (ειδικά στην επανάληψη). Η ισοπαλία, ευχαρίστησε αμφοτέρους, αφού οι γηπεδούχοι πήραν (στην ισοβαθμία) τη 2η θέση και οι φιλοξενούμενοι την 5η.

Στο «Αλκαζάρ» είχαμε έναν τυπικό νικητή και δύο ουσιαστικά χαμένους. Ο Παναθηναϊκός κέρδισε τη Λάρισα και τις εντυπώσεις. Αυτό όμως δεν είχε αντίκρισμα. Γιατί, από το ΟΑΚΑ, δεν του έκαναν το δώρο που ενδόμυχα περίμενε. Ετσι περιορίστηκε στα κεκτημένα (τρίτη θέση).

Ταινία περιπέτειας θύμιζε ο αγώνας στο Ηράκλειο, αφού όλα κρίθηκαν στο τέλος (σ.σ. η νίκη αμαυρώθηκε από την επίθεση στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ και συγκεκριμένα στον εικονολήπτη Νίκο Σαράντο και το δημοσιογράφο Μανώλη Βογιατζάκη)). Ο ΟΦΗ κυριαρχούσε, ειδικά στο α' ημίχρονο, αλλά ο Λεβαδειακός άντεχε. Και παρότι από το 76' έχανε 1-0 κρατούσε στα χέρια του μια δεύτερη ευκαιρία (μπαράζ). Την ακύρωσε η κεφαλιά του Νουαφόρ. Με το 2-0 οι Κρητικοί έμειναν στην κατηγορία και οι φιλοξενούμενοι την αποχαιρέτησαν. Αντίθετα ο Πανιώνιος, παρέμεινε με χαρακτηριστική ευκολία.

A' ΕΘΝΙΚΗ

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Ολυμπιακός - Ιωνικός 0-0, ΑΕΚ - Ξάνθη 0-0, Λάρισα - ΠΑΟ 0-3 (Γκούμας 61', Μάντζιος 63', Αντριτς 80'), Ηρακλής - Καλλιθέα 3-2 (Γεωργιάδης 11', 46', Ερέρα 55' - Κλέμπερ 37', Ραντοβάνοβιτς 80'), ΠΑΟΚ - Καλαμαριά 1-2 (Μιέτσελ 17' - Ουέλιγκτον 36', Κλέιτον 67'), Αιγάλεω - Πανιώνιος 0-3 (Καμπάνταης 37', Λουτσιάνο 50', 75'), ΟΦΗ - Λεβαδειακός 2-0 (Ισα 75', Νουαφόρ 90'), Ακράτητος - Ατρόμητος 0-2 (Ντόε 42', 58').

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
(τελική)

1. Ολυμπιακός 63-23 70

2. ΑΕΚ 42-20 67

3. ΠΑΟ 55-23 67

4. Ηρακλής 39-31 51

5. Ξάνθη 31-25 47

6. ΠΑΟΚ 44-31 46

7. Ατρόμητος 36-37 42

8. Λάρισα 31-37 39

9. Καλαμαριά 32-36 38

10. Αιγάλεω 23-41 33

11. Πανιώνιος 33-45 32

12. Ιωνικός 36-41 32

13. ΟΦΗ 23-27 31

14. Λεβαδειακός 24-36 31

15. Καλλιθέα 28-49 20

16. Ακράτητος 19-47 18

ΟΙ ΣΚΟΡΕΡ: Σαλπιγγίδης 17 γκολ - Γκέκας, Λουτσιάνο, Τζόρτζεβιτς 15 γκολ - Λυμπερόπουλος 14 γκολ - Επαλέ 13 γκολ.

Β' ΕΘΝΙΚΗ

Καλαμάτα - Εργοτέλης 3-3, Αρης - κέρκυρα 3-1, Θρασύβουλος -Παναχαϊκή 3-1, Ηλυσιακός - Χαϊδάρι 2-1, Προοδευτική - Βέροια 4-2, Νίκη Βόλου - Καστοριά 3-1, Ολυμπιακός Βόλου - Εθνικός Αστέρας 3-1, Πανηλειακός - Σέρρες 0-1.

Στην πρώτη Εθνική ανέβηκαν Εργοτέλης, Κέρκυρα και Αρης. Υποβιβάστηκαν Ολυμπιακός Βόλου, Παναχαϊκή και Πανηλειακός.

Γ' ΕΘΝΙΚΗ

ΝΟΤΟΣ: Απόλλωνας - Εθνικός 0-1, Αχαρναϊκός - Μεσσηνιακός 1-1, Αγ. Δημήτριος - Κερατσίνι 1-1, Παναιτωλικός - Αιολικός 3-2, Ρόδος - Ατσαλένιος 0-1, Λήλας - Διαγόρας 3-2, Θύελλα - Ιωνία 2-2, Αχαϊκή - Βύζας 0-2. Ανέβηκε ο Αστέρας Τρίπολης, στην... αναμονή Εθνικός και Μεσσηνιακός.

ΒΟΡΡΑΣ: Αγρ. Αστέρας - Αναγ. Αρτας 6-2, Πανθρακικός - ΠΑΣ Γιάννενα 1-1, Τρίκαλα - Πιερικός 1-4, Θράκη - Καβάλα 4-2, Αναγ. Καρδίτσας - Θερμαϊκός 3-1, Πολυκαστρο - Λαμία 1-0, ΑΕ Γιάννενα - Πτολεμαΐδα 2-0, Δόξα Δράμας - Κοζάνη 3-1. Ανέβηκαν Αγρ. Αστέρας και ΠΑΣ Γιάννενα, στο μπαράζ ο Πανθρακικός.

ΠΑΟ
Διαφωνία με Παπαδόπουλο

Μπορεί ο Σπύρος Λιβαθηνός να δήλωνε βέβαιος για την παραμονή του Δημήτρη Παπαδόπουλου, όμως τα δεδομένα που προέκυψαν από τη συνάντηση του διεθνούς επιθετικού με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, είναι απαισιόδοξα. Ο Παναθηναϊκός προσφέρει 700.000 ευρώ ετησίως (μαζί με τα μπόνους), για διετές συμβόλαιο, ενώ ο «Παπ» αιτείται 800.000 ευρώ (καθαρές αποδοχές) για κάθε χρόνο. Ολα δείχνουν... ναυάγιο και στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός θα ανανεώσει μονομερώς το συμβόλαιο του παίκτη για έναν ακόμα χρόνο, ώστε να διασφαλίσει τη μη μετακίνησή του σε άλλο σύλλογο εντός συνόρων (λέγε με και Ολυμπιακό). Στην επόμενη σεζόν, ο Παπαδόπουλος μπορεί να αγωνιστεί μόνο στο εξωτερικό και ίσως προσφύγει στη FIFA, για να κερδίσει την ελευθερία του.

ΚΕΝΤΕΡΗΣ - ΘΑΝΟΥ
Απορρίφθηκε η έφεση

Απορρίφθηκε η έφεση που άσκησαν στο Ανώτατο Αθλητικό Δικαστήριο της Λοζάνης (CAS) ο Κώστας Κεντέρης και η Κατερίνα Θάνου ζητώντας την άρση της προσωρινής απαγόρευσης συμμετοχής σε αγώνες, ωσότου εκδοθεί η οριστική απόφαση. Οι δύο Ελληνες σπρίντερ είναι από τον Απρίλη του 2005 τιμωρημένοι από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κλασικού Αθλητισμού (IAAF) μετά την απουσία τους από προγραμματισμένους ελέγχους ντόπινγκ ενόψει της συμμετοχής τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004. Η τελεσίδικη και μη εφέσιμη απόφαση για την τύχη των δύο αθλητών αναμένεται μετά την εκδίκαση της υπόθεσης που ξεκινά στις 26 και ολοκληρώνεται στις 30 Ιούνη, ενώ στο μεταξύ δε θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε αγώνες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ