ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΝΕ ΝΟΤΙΑΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταδικάζει την αντικομμουνιστική προπαγάνδα

Την προσπάθεια της ΕΕ να παρέμβει από νωρίς στις συνειδήσεις μικρών παιδιών και να καλλιεργήσει τον αντικομμουνισμό καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ. Αφορμή είναι το ενημερωτικό έντυπο που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παιδιά 9 - 12 ετών, με τίτλο «Πάμε να εξερευνήσουμε την Ευρώπη», το οποίο κυκλοφόρησε σε σχολεία της Ρόδου και τελικά ανακλήθηκε, αφού ο χυδαίος αντικομμουνισμός που επιχειρείται μέσα από τις σελίδες του προκάλεσε την αντίδραση εκπαιδευτικών.

Οπως επισημαίνει η ΝΕ Ν. Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, «μετά το αντικομμουνιστικό μνημόνιο της ΕΕ, με το οποίο έγινε προσπάθεια να καταδικαστεί στην ουσία η εργατική τάξη σε μόνιμες συνθήκες εξαθλίωσης και πνευματικής χειραγώγησης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Γενική Διεύθυνση Τύπου και Επικοινωνίας επανέρχεται, με στόχο τη συνείδηση των μικρών μαθητών».

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του βιβλίου, σημειώνει ότι «πληροφορεί τους μικρούς μαθητές πως ο κομμουνισμός ή "σιδηρούν παραπέτασμα" σημαίνει στέρηση της ελευθερίας, φτώχεια, βασανισμούς, καταπίεση. Καλεί τους μικρούς μαθητές να πανηγυρίσουν και αυτοί με τη σειρά τους για το γκρέμισμα του "σιδηρού παραπετάσματος". Προσπαθεί να χειραγωγήσει τη συνείδησή τους με ό,τι πιο συντηρητικό μπορεί να διανοηθεί κανείς. Επισημαίνουμε τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση συνολικά, το ΥΠΕΠΘ, τα γραφεία εκπαίδευσης, οι διευθύνσεις των σχολείων για τη διανομή τέτοιων εντύπων στα σχολεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Στο σύγχρονο Μεσαίωνα που ετοιμάζουν για μας και τα παιδιά μας θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Στον αγώνα αυτό καλούμε κάθε έντιμο δάσκαλο, καθηγητή, πανεπιστημιακό, επιστήμονα, γονιό, πολίτη που δεν μπορεί παρά να αγανακτεί με τέτοιες ενέργειες. Σήμερα, δε φτάνει απλά κάποιος να καταδικάζει», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΕ Δωδεκανήσου.

Η χυδαία προπαγάνδα

Θυμίζουμε τα χυδαία αντικομμουνιστικά αποσπάσματα του βιβλίου, από το κεφάλαιο «Πώς ενώθηκε η οικογένεια», όπου με τη θετική έννοια της οικογένειας εννοείται η ΕΕ:

«...Οι ηγέτες των ανατολικών χωρών πίστευαν σε ένα σύστημα διακυβέρνησης το οποίο ονομαζόταν "κομμουνισμός" και το οποίο δεν άφηνε μεγάλη ελευθερία στους ανθρώπους. Εξαιτίας του τρόπου της διακυβέρνησής τους, οι χώρες αυτές ήταν φτωχές σε σύγκριση με τη Δυτική Ευρώπη.

...Σε πολλά σημεία μεταξύ αυτών των δύο κόσμων υπήρχαν ψηλά συρματοπλέγματα, ή ακόμα και ένα ψηλό τείχος, όπως αυτό που είχε διχοτομήσει την πόλη του Βερολίνου και ολόκληρη τη Γερμανία. Ηταν παρά πολύ δύσκολο να πάρει κανείς άδεια για να διασχίσει αυτά τα σύνορα.

Τελικά, το 1989, η διχοτόμηση και οι διαφωνίες τελείωσαν. Το τείχος του Βερολίνου γκρεμίστηκε και το "σιδηρούν παραπέτασμα" έπαψε να υπάρχει...

Οι λαοί των ανατολικών χωρών της Ευρώπης άρχισαν να επιλέγουν νέες κυβερνήσεις που απέρριπταν το παλιό άτεγκτο κομμουνιστικό σύστημα. Επιτέλους, ήταν ελεύθεροι! Ηταν μια υπέροχη ιστορική στιγμή αυτή η απελευθέρωση και οι άνθρωποι πανηγύριζαν.

Οι χώρες που είχαν επανακτήσει την ελευθερία τους άρχισαν να ζητούν να προσχωρήσουν κι αυτές στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα δημιουργήθηκε μια ολόκληρη "ουρά" από χώρες "υποψήφιες" για προσχώρηση, που περίμεναν για να γίνουν μέλη της ΕΕ...».

Ξορκίζεται κάθε έννοια επανάστασης

Παράλληλα, από τα κεφάλαια που αναφέρονται στην ιστορία της Ευρώπης λείπει η οποιαδήποτε αναφορά στην Οχτωβριανή Επανάσταση, ενώ οι δυο παγκόσμιοι πόλεμοι αναφέρονται μόνο σε μια σειρά, χωρίς καμιά αναφορά στο φασισμό, το ποιος τον εξέθρεψε και ποιος τον σταμάτησε.

Χαρακτηριστικό για την αντίληψη που θέλουν να καλλιεργήσουν στα μικρά παιδιά είναι ότι «ξορκίζεται» κάθε έννοια επανάστασης, ακόμα και η γαλλική, με το παρακάτω απόσπασμα: «Η εποχή νέων ιδεών, που ονομάστηκε "Διαφωτισμός" οδήγησε σε ορισμένες χώρες σε επαναστάσεις - π.χ., το 1789, στη γαλλική επανάσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας αποκεφαλίστηκαν ο βασιλιάς, η βασίλισσα και πολλοί αριστοκράτες της Γαλλίας»!

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Μαζί με τους εργαζόμενους κόντρα στην ιδιωτικοποίηση

Με κλείσιμο δρόμων συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις σήμερα οι φοιτητές. Συλλαλητήριο αύριο στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια

Από τη χτεσινή εξόρμηση ενημέρωσης του Συντονιστικού και του ΠΑΜΕ στο εργοστάσιο «ΑΡΕΒΑ»
Από τη χτεσινή εξόρμηση ενημέρωσης του Συντονιστικού και του ΠΑΜΕ στο εργοστάσιο «ΑΡΕΒΑ»
Κλιμακώνουν πολύμορφα τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο νόμο - πλαίσιο ιδιωτικοποίησης των Πανεπιστημίων οι φοιτητές και οι σπουδαστές, διεκδικώντας ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία των αναγκών του λαού. Στο πλαίσιο της δράσης του Συντονιστικού Αγώνα Φοιτητικών και Σπουδαστικών Συλλόγων, για σήμερα έχουν προγραμματιστεί κλείσιμο δρόμων και ενημέρωση των διερχόμενων για τις αναδιαρθρώσεις που επιχειρούνται στην Ανώτατη Εκπαίδευση και τη στόχευσή τους.

Φοιτητές και σπουδαστές έχουν αποφασίσει να κλείσουν το μεσημέρι συμβολικά τις οδούς Σόλωνος, Πατησίων, Καβάλας, Πέτρου Ράλλη και Ούλωφ Πάλμε. Σε κλείσιμο της Εγνατίας προχωρούν και στη Θεσσαλονίκη φοιτητές και σπουδαστές που θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στην πλατεία Χημείου.

Αύριο, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι πραγματοποιείται συλλαλητήριο στα Προπύλαια, ενώ σε συνεχείς κινητοποιήσεις όλη τη βδομάδα καλούν τα Συντονιστικά Αγώνα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

Μέχρι χτες, αποφάσεις για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έχουν πάρει οι φοιτητικοί σύλλογοι Παντείου, Μαθηματικού, Φυσικού, Νομικής, Γεωπονικής, ΕΜΜΕ, ΑΣΟΕΕ, Μεταλλειολόγων, Τοπογράφων, Μηχανολόγων, Χημικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων, Μαθηματικού και τα ΔΣ των συλλόγων Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών και Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας.

Εξορμήσεις σε χώρους δουλιάς

Εμείς και οι συμφοιτητές μας είμαστε παιδιά δικά σας... Εσείς βιώνετε τα προβλήματα καθώς κρατάτε τον κουμπαρά της οικογένειας, καταλαβαίνετε πώς είναι να πληρώνεις για φροντιστήρια, ενοίκια, φαγητό, βιβλία, ξέρετε ότι είναι ανυπόφορο το κόστος... Ηδη συμφοιτητές μας εργάζονται σε τέτοια εργοστάσια, είναι συνάδελφοί σας και άλλοι θα γίνουν αύριο... Είναι αναγκαία η συμπόρευση, να σηκώσουμε ψηλά τη σημαία του αγώνα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, τους ταξικούς φραγμούς, την ασυδοσία του κεφαλαίου...

Με τα παραπάνω λόγια, εκπρόσωποι του Συντονιστικού Αγώνα Πανεπιστημίων από κοινού με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ επισκέφτηκαν χτες το εργοστάσιο «ΑΡΕΒΑ» και ενημέρωσαν τους εργάτες για τον αγώνα φοιτητών και σπουδαστών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των πανεπιστημίων που φέρνει ο νέος νόμος - πλαίσιο και η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος. Ταυτόχρονα εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των εργαζομένων του εργοστασίου που βρίσκονται αντιμέτωποι με την επιδίωξη της εργοδοσίας να πετάξει στο δρόμο περισσότερους από 100 εργαζομένους. Οι φοιτητές κάλεσαν τους εργαζόμενους να σηκώσουν ψηλά τη σημαία του αγώνα, να απαντήσουν με ενιαίο αγώνα στην επίθεση στα δικαιώματα της εργατικής τάξης στη μόρφωση και τη δουλιά με δικαιώματα.

Οι εργάτες με μεγάλη προσοχή άκουσαν τον εκπρόσωπο του Συντονιστικού να τους ενημερώνει για όλα όσα πρόκειται να συμβούν στην τσέπη της λαϊκής οικογένειας με βάση το νέο νόμο - πλαίσιο, για όλα όσα αυτός ο νόμος επιφέρει στη χειροτέρευση των όρων εργασίας, που με ακόμα μεγαλύτερη σφοδρότητα θα πλήξουν τη νέα βάρδια της εργατικής τάξης.

Οι κοινές εξορμήσεις του ΠΑΜΕ και των Συντονιστικών συνεχίζονται σήμερα σε εργασιακούς χώρους και σε εργατογειτονιές.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Δεύτερη δύναμη η «Αγωνιστική Συνεργασία»

Με την ανάδειξη σε δεύτερη δύναμη της «Αγωνιστικής Συνεργασίας», που έδωσε τη μάχη στο Συνέδριο με το πλαίσιο πάλης του ΠΑΜΕ, και την υπερψήφιση του προγράμματος δράσης που πρότεινε η αγωνιστική παράταξη, έληξε την περασμένη Παρασκευή το 2ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΙΠΤΕ).

Συγκεκριμένα, από τα 206 έγκυρα ψηφοδέλτια, η «Αγωνιστική Συνεργασία» έλαβε 43 ψήφους (από 32 στο προηγούμενο συνέδριο) και κατέλαβε 3 έδρες στο ΔΣ και 2 για το συνέδριο της ΑΔΕΔΥ. Η ΠΑΣΚ έλαβε 79 ψήφους και 6 έδρες (από 92 ψήφους και 7 έδρες) και 5 έδρες για την ΑΔΕΔΥ, η ΑΣΚ (ΔΑΚΕ) έλαβε 36 ψήφους, 3 έδρες στο ΔΣ και 2 για την ΑΔΕΔΥ, η ΑΣΔ 27 ψήφους, 2 έδρες στο ΔΣ και 1 για την ΑΔΕΔΥ και η Παρέμβαση 21 ψήφους, 1 έδρα στο ΔΣ και 1 για την ΑΔΕΔΥ.

ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εξόρμηση για την Παιδεία

Μια σειρά από περιοδείες και συγκεντρώσεις με θέμα: «Οι αντιδραστικές εξελίξεις στην Παιδεία και οι Νομαρχιακές - Δημοτικές εκλογές», διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ. Συγκεκριμένα:

Σήμερα Πέμπτη, στις 9.30 π.μ. περιοδεία της Αχτίδας Μεταφορών της ΚΟΑ στις εγκαταστάσεις του ΟΣΕ - ΜΑΥ (Ρέντης) με τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη, υποψήφιο Νομάρχη Πειραιά.

Τη Δευτέρα 22/5, στις 7 μ.μ. συγκέντρωση της Κομματικής Οργάνωσης Ταύρου του ΚΚΕ, στην Αίθουσα 7 (πρώην Σφαγεία), Επταλόφου και Πειραιώς, με ομιλητή τον Αντώνη Καλόβουλο, στέλεχος του ΚΚΕ.

Την Πέμπτη 25/5, στις 7 μ.μ. η Αχτίδα Εκπαιδευτικών της ΚΟΑ του ΚΚΕ οργανώνει παρουσίαση του βιβλίου «Οι βασικές αρχές της Μαρξιστικής Φιλοσοφίας», στην αίθουσα της ΚΟΑ (Θεμιστοκλέους 2 και Πανεπιστημίου), με ομιλητή τον Βασίλη Λιόση, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ