ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Και με τη βούλα τα νέα προνόμια στους εφοπλιστές

Εκδόθηκε χτες η εγκύκλιος, που θέτει σε ισχύ την απελευθέρωση εισιτηρίων και ναύλων από το λιμάνι του Πειραιά, αλλά και τις πορθμειακές γραμμές

Και οι πορθμειακές γραμμές στο χορό της «απελευθέρωσης» κατ' εντολήν των εφοπλιστών...
Και οι πορθμειακές γραμμές στο χορό της «απελευθέρωσης» κατ' εντολήν των εφοπλιστών...
Με ταχύτατους ρυθμούς, η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια εκείνης του ΠΑΣΟΚ, ικανοποιεί τη μία μετά την άλλη τις αξιώσεις των ακτοπλόων εφοπλιστών. Χτες εκδόθηκε η σχετική εγκύκλιος, που θέτει σε ισχύ και επίσημα την απελευθέρωση των εισιτηρίων των επιβατών και των ναύλων των οχημάτων από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ επεκτείνει την απελευθέρωση και στις πορθμειακές γραμμές! Η εξέλιξη της απελευθέρωσης και των πορθμειακών γραμμών είναι ένα από τα αποτελέσματα του εν κρυπτώ «πάρε - δώσε», που γινόταν ολόκληρη την περασμένη βδομάδα μεταξύ ακτοπλόων εφοπλιστών και υπουργών Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου. Ενώ, όπως διαρρέεται, έρχονται σύντομα και τα χειρότερα: Η κατάργηση του ορίου ηλικίας των ακτοπλοϊκών πλοίων και της υποχρεωτικής δεκάμηνης δρομολόγησής τους, η απελευθέρωση των οργανικών συνθέσεων.

Ταυτόχρονα με αυτό το άθλιο αλισβερίσι μεταξύ εφοπλιστών και κυβέρνησης, βρίσκεται σε εξέλιξη και η από κοινού επιχείρησή τους να εξαπατήσουν και να αποπροσανατολίσουν τους νησιώτες, τους ναυτεργάτες, συνολικά τους εργαζόμενους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακτοπλοϊκές εταιρίες με τη δημοσιοποίηση της εγκυκλίου ανακοίνωσαν κάποιες «εκπτώσεις», για λόγους εντυπώσεων, σε εισιτήρια και ναύλα. Πρόκειται για εξόφθαλμη προσπάθεια, να «πέσει στα μαλακά» η μετατροπή ολόκληρου του ακτοπλοϊκού δικτύου σε τσιφλίκι των εφοπλιστών.

Η HSW (θυγατρική των «Μινωικών», πλοιοκτήτρια του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» και με μετόχους τους περισσότερους ακτοπλόους εφοπλιστές) ανακοίνωσε «εκπτώσεις» στα εισιτήρια και τα ναύλα κατά 15%, όμως μόνο για τις μέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη και αφού τα εισιτήρια έχουν κλειστεί 15 μέρες πριν. Επίσης, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, μειώνει τα εισιτήρια κατά 50% σε πολύτεκνους, συνταξιούχους του ΝΑΤ και φοιτητές και ενώ για τα ΑμΕΑ θα δίνει δωρεάν εισιτήρια, όμως όλα αυτά μόνο με τα συμβατικά πλοία και όχι τα ταχύπλοα...

Επιπλέον, η ΑΝΕΚ, δηλαδή ο Ι. Βαρδινογιάννης, «χαιρέτισε» την απελευθέρωση, ανακοινώνοντας ότι τελικά θα καταθέσει πρόγραμμα για τη νέα δρομολογιακή περίοδο (2006 - 2007) - σημειώνεται ότι οι ακτοπλόοι εφοπλιστές στα πλαίσια των δήθεν πιέσεων προς την κυβέρνηση δεν έχουν καταθέσει μέχρι και τώρα δρομολογιακό πρόγραμμα - και εξέδωσε επίσης «εκπτωτικό» πρόγραμμα.

Απολύσεις με τη σέσουλα...

...αλλά η κυβέρνηση, με μαγειρεμένα στοιχεία, παρουσιάζει μείωση των ανέργων!

Λουκέτο έβαλε ακόμα ένα εργοστάσιο στη Λάρισα, πετώντας άλλους 25 εργαζόμενους στο δρόμο της ανεργίας. Πρόκειται για το εργοστάσιο πλαστικών «Ελληνική» - κατασκεύαζε σακούλες - που είχε πουληθεί πρόσφατα από τους Λαρισαίους ιδιοκτήτες του σε επιχειρηματία από την Αθήνα, ο οποίος προχτές άδειασε κυριολεκτικά τους χώρους του εργοστασίου. Πολλοί εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι ετοιμάζεται να μεταφέρει την επιχείρηση σε άλλη, γειτονική χώρα, ενώ ανησυχούν για το αν θα τους καταβληθούν οι οφειλόμενοι μισθοί των τελευταίων μηνών, τα δώρα, τα επιδόματα αδείας και οι αποζημιώσεις. To εργοστάσιο «Ελληνική» είναι ένα από τα δεκάδες που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια στη Λάρισα ή μεταφέρθηκαν σε γειτονικές χώρες, αφήνοντας χωρίς δουλιά χιλιάδες εργαζόμενους.

Σε ΑΡΕΒΑ - INFOTE

Να παζαρέψουν τις απολύσεις των πάνω από 100 συναδέλφων τους, που προωθεί μέχρι το Σεπτέμβρη, κάλεσε χτες τους εργαζόμενους της ΑΡΕΒΑ η εργοδοσία, εισπράττοντας, ωστόσο, την ξεκάθαρη απαίτηση του σωματείου να συνεχίσει το εργοστάσιο να λειτουργεί κανονικά. Χτες το πρωί, οι εργαζόμενοι της εταιρίας έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της διοίκησης στην Κηφισιά, ενώ αύριο, με πρωτοβουλία του κλαδικού Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» θα γίνει συγκέντρωση έξω απ' το υπουργείο Απασχόλησης, στις 10 π.μ.

Σε κινητοποίηση στα γραφεία της INFOTE (θυγατρική του ΟΤΕ) στη Θεσσαλονίκη (οδός Βασ. Ηρακλείου) σήμερα, στις 9 π.μ, καλεί τους εργαζόμενους και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ ενάντια στις απολύσεις τριών εργαζομένων γυναικών.

Και η κοροϊδία σύννεφο....

Τον αριθμό των ανέργων για τους μήνες Γενάρη - Απρίλη 2006 δημοσιοποίησε χτες το υπουργείο Απασχόλησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ. Ο μέσος όρος της τετραμηνίας εμφανίζει 472.237 ανέργους, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι πρόκειται μόνο για όσους ανέργους είναι καταγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Μεταξύ άλλων, το υπουργείο, εμμέσως πλην σαφώς, ισχυρίζεται ότι οι άνεργοι είναι λιγότεροι, αφού από τον προαναφερόμενο αριθμό οι 74.329 δηλώνουν ότι δεν αναζητούν εργασία. Τούτο, όμως, μαρτυρά την απογοήτευση που επικρατεί ύστερα από μια αποτυχημένη μακροχρόνια αναζήτηση εργασίας, αλλά και ότι οι άνεργοι αυτοί το επόμενο διάστημα θα είναι αλλά δε θα καταγράφονται ως άνεργοι.

ΛΙΘΟΓΡΑΦΟΙ
Μέχρι την Παρασκευή οι εκλογές

Μέχρι και αύριο, Παρασκευή, 19 Μάη, συνεχίζονται οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ΔΣ της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων. Οι αρχαιρεσίες διεξάγονται στα γραφεία της Ενωσης (Αριστοτέλους 11 - 15, 6ος όροφος) από τις 8.30π.μ. έως τις 8.30μ.μ. Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν με βιβλιάριο ασθενείας και ταυτότητα ή διαβατήριο.

Σήμερα στην ΕΠΗΕΑ

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα Πέμπτη 18 Μάη και αύριο Παρασκευή 19 Μάη και τα μέλη της Ενωσης Προσωπικού Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΠΗΕΑ) για την ανάδειξη νέου ΔΣ και την εκλογή αντιπροσώπων για το δεύτερο Πανελλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας (ΠΟΕΠΤΥΜ). Οι αρχαιρεσίες θα διεξαχθούν στα Γραφεία της Ενωσης (οδός Βουκουρεστίου αριθμ. 36, 3ος όροφος) από τις 08.30 μέχρι τις 20.00. Η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία», την οποία στηρίζει και το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΜΜΕ, καλεί σε υπερψήφιση του ψηφοδελτίου της, για την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης προς όφελος των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων.

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Ο αγώνας στα χέρια των εργαζομένων

Αποσπασματικές κινητοποιήσεις εκτόνωσης, που καταλήγουν στις 31 Μάη, με πλαίσιο και μορφές μακριά από τα συμφέροντα των εργαζομένων και των ασθενών, ανακοίνωσε χτες η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Για σήμερα έχει εξαγγείλει στις 11 π.μ. πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Διοικητικών Συμβουλίων (ΔΣ) των σωματείων εργαζομένων στο υπουργείο Υγείας. Οι υγειονομικοί του ΠΑΜΕ καλούν τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις του κλάδου με το ταξικό πλαίσιο αιτημάτων που απαντά στις πραγματικές ανάγκες τους.

Παράλληλα, στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου των γιατρών αναφέρθηκε και η επιχείρηση παράδοσης των υπηρεσιών υγιεινής και ασφάλειας του Λαϊκού νοσοκομείου σε ιδιώτες και μάλιστα έναντι αδράς αμοιβής! Ανάλογες προσπάθειες είχαν γίνει και επί κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Το Μάη του 2002 ο πρόεδρος του Α΄ Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Αττικής, Λ. Λιαρόπουλος, ανακοίνωσε την εκχώρηση για ένα χρόνο των υπηρεσιών υγιεινής και ασφάλειας των νοσοκομείων αρμοδιότητάς του σε Εξωτερική Υπηρεσία Προστασίας και Πρόληψης (ΕΞΥΠΠ), αλλά η απόφαση ανεστάλη γιατί υπήρξαν έντονες αντιδράσεις.

Υπάρχει προηγούμενο...

Για εξαγορά του 51% της Intracom Telecom από τη Sitronics, θυγατρική του ρωσικού Ομίλου Sistema, έκαναν λόγο χτεσινά δημοσιεύματα του Τύπου. Πρόκειται για μία ακόμα πιθανή συναλλαγή μεταξύ κολοσσών από την οποία ο καθένας προσδοκά τη διασφάλιση των μέγιστων δυνατών κερδών. Ανάστατοι είναι όπως είναι φυσικό οι περίπου 1.700 εργαζόμενοι στην Ελλάδα, καθώς, σε περίπτωση εξαγοράς, τα κερδοσκοπικά σχέδια της νέας εργοδοσίας θα καθορίσουν και την «τύχη» τους. Αλλωστε, το «ξήλωμα» της TELECOM που έχει ήδη ξεκινήσει εδώ και καιρό, στοίχισε το μεροκάματο σε εκατοντάδες εργαζόμενους. Μόλις πριν δύο χρόνια έγιναν 400 «εθελούσιες» απολύσεις, ενώ ήδη το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής έχει μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της εταιρίας στη Ρουμανία. Σε κάθε περίπτωση, είναι αναγκαία η αγωνιστική επιφυλακή των εργαζομένων...

Πέθανε αιφνιδίως, προχτές το απόγευμα, ο Γιάννης Νικήτας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και Οικονομικός Γραμματέας της ΑΔΕΔΥ.

Η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του για τον απροσδόκητο θάνατό του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ