ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Καθεστώς τρομοκρατίας

Ενέκριναν άρση ασυλίας Γερμανού ευρωβουλευτή, επειδή ...συμμετείχε σε αντιΝΑΤΟική διαδήλωση

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟ (της απεσταλμένης μας Αλεξάνδρας ΦΩΤΑΚΗ).-

«Πράσινο φως» για την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης των ευρωβουλευτών, έδωσε την Τρίτη η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Εγκρίνοντας την άρση ασυλίας του Γερμανού ευρωβουλευτή, του PDS, Τομπίας Πφλούγκερ, γιατί συμμετείχε σε αντιΝΑΤΟική διαδήλωση και ζήτησε εξηγήσεις για τη σύλληψη διαδηλωτή, η συμμαχία ΕΛΚ και Σοσιαλιστών απέδειξε για ακόμα μία φορά ότι δεν αντέχει την αντίθετη άποψη και προσπαθεί να την πνίξει με κάθε ευκαιρία.

Η Εκθεση του Φρανσέσκο Σπερόνι, της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ζήτησε την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Τ. Πφλούγκερ, γεννώντας μείζον πολιτικό ζήτημα.

Τα γεγονότα...

Ο ίδιος ο Τ. Πφλούγκερ, απαντώντας σε ερώτηση για το τι ακριβώς συνέβη στη διαδήλωση της 12ης Φλεβάρη 2005, στο Μόναχο, έδωσε τη δική του πλευρά της ιστορίας: «Κάθε χρόνο στο Μόναχο λαμβάνει χώρα η Σύνοδος Ασφαλείας του ΝΑΤΟ. Κάθε χρόνο γίνονται διαδηλώσεις ενάντια στο ΝΑΤΟ, υπέρ της ειρήνης και κάθε χρόνο είμαι ένας από τους ομιλητές αυτής της διαμαρτυρίας. Σε κάθε τέτοια διαδήλωση γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν προσαγωγές και να ποινικοποιηθεί.

Το 1999, κεντρικό θέμα ήταν ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία και το αίτημα στους στρατιώτες να εγκαταλείψουν το στρατό, το 2003 ήταν κατά του πολέμου στο Αφγανιστάν. Αντίστοιχες διαδηλώσεις έγιναν και το 2004, και το 2005 και γι' αυτήν την περίπτωση μιλάμε.

Στο τέλος εκείνης της διαδήλωσης, η αστυνομία συνέλαβε έναν από τους ομιλητές. Ζήτησα, λοιπόν, να μου πουν, ποιος είναι και γιατί τον συνέλαβαν. Κανονικά και σύμφωνα με τους νόμους της Γερμανίας, όφειλαν να μου δώσουν τα στοιχεία της σύλληψης, ωστόσο στη Βαυαρία, όπου βρισκόμασταν, δε μου έδωσαν καμία απάντηση, αντιθέτως με ρώτησαν ποιος είμαι και τι θέλω».

Ο Τ. Πφλούγκερ ανέφερε στους αστυνομικούς την ιδιότητά του ως ευρωβουλευτή και την υποχρέωσή τους να του απαντήσουν...

Οπως επισήμανε, ούτε ήρθε σε σωματική επαφή, ούτε διαπληκτίστηκε λεκτικά μαζί τους...

Οι ισχυρισμοί...

Ενάμιση χρόνο μετά, όπως μας λέει, «με κατηγορούν για επίθεση κατά της αρχής, υποστηρίζοντας ότι ένας αστυνομικός ακούμπησε το χέρι του στον ώμο μου κι εγώ τον απώθησα βίαια».

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «είναι φανερό ότι πρόκειται για πολιτικούς λόγους. Είναι μία πολιτική επίθεση εναντίον μου». Σημείωσε δε την πεποίθησή του ότι δεν είναι σωστό να επιτίθεσαι σε μέλη του Κοινοβουλίου για την πολιτική τους δράση, σημειώνοντας ότι πίστευε στην υποστήριξη των συναδέλφων του, ωστόσο, όπως είπε ο ίδιος, «μόνο η ομάδα μου (η GUE) με υποστήριξε αληθινά».

Ο στόχος

Δε δίστασε δε να τονίσει ότι το θεωρεί «ένα μεθοδευμένο περιστατικό, προκειμένου να πληγεί η ελευθερία έκφρασης. Θεωρώ ότι είναι κίνηση εκφοβισμού και παραδειγματισμού για τους άλλους ευρωβουλευτές, προκειμένου να μη συμμετέχουν σε τέτοιες διαδηλώσεις. Θεωρώ ότι είναι επίθεση κατά του κινήματος ειρήνης και της αριστεράς».

Αναφερόμενος δε στο ποιες πολιτικές ομάδες υποστήριξαν την άρση ασυλίας του, σημείωσε ότι «όλοι οι συντηρητικοί την υποστήριξαν, ενώ υπέρ ψήφισαν και οι Σοσιαλιστές (σ.σ. που διατείνονταν ότι θα αντιταχθούν) και οι Πράσινοι. Μόνο η ομάδα μου με υποστήριξε και κάποιοι από τους Φιλελεύθερους δεν ακολούθησαν τη γραμμή της ομάδας τους».

Ο Τ. Πφλούγκερ, κλείνοντας, δε δίστασε να επαναλάβει ότι «είναι μία πολιτική επίθεση κατά της αριστεράς και του κινήματος ειρήνης και είναι ξεκάθαρο».

Με την έκθεση και την έγκρισή της, ανοίγει ο δρόμος για την ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης των ευρωβουλευτών, μετά από μεθοδευμένες σε βάρος τους κατηγορίες, από κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς. Θίγεται το δικαίωμα της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και της υπεράσπισης θεμελιωδών πολιτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Η υπερψήφιση της έκθεσης κατάφερε ένα σοβαρότατο πλήγμα, πέρα από την ελευθερία των ευρωβουλευτών, και στην ανεξαρτησία τους από τους κρατικούς μηχανισμούς, αφήνοντάς τους να γίνουν έρμαια των διωκτικών αρχών τους.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σημείωσε ότι πρόκειται για μείζον πολιτικό ζήτημα, καταψήφισε την πρόταση άρσης της ασυλίας και κατήγγειλε τις εξελίξεις που δρομολογούνται μέσα από την έγκρισή της, σημειώνοντας τους στόχους που εξυπηρετεί η αγαστή συνεργασία ΕΛΚ και Σοσιαλιστών.

ΒΟΛΙΒΙΑ
Σχέδιο αγροτικής μεταρρύθμισης

ΛΑ ΠΑΖ.--

Στις 22 του Μάη θα συμπληρωθούν 100 μέρες από την ανάληψη της Προεδρίας εκ μέρους του Εβο Μοράλες. Κατόπιν της εθνικοποίησης των φυσικών πόρων ο Εβο Μοράλες, μετά την άφιξή του από την Ευρώπη, ανακοίνωσε το σχέδιο για τη δεύτερη αγροτική μεταρρύθμιση από την ανεξαρτησία της Βολιβίας. Σχέδιο που περιλαμβάνει την παραχώρηση περίπου 5 εκατ. εκταρίων γης που ανήκουν στο κράτος στους ιθαγενείς αγρότες.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας, Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, κάλεσε τους πολίτες να συζητήσουν την πρόταση και πρόσθεσε ότι οι πρόσφατες φήμες περί απαλλοτριώσεων και υποστηριζόμενων από την κυβέρνηση καταλήψεων είναι εκβιασμοί όσων αντιτίθενται στην «αγροτική επανάσταση». Η αγροτική μεταρρύθμιση που προωθείται θα συναντήσει αντιδράσεις. Πάντως, από έρευνα της Καθολικής Εκκλησίας, που επικαλείται το «Ρόιτερς», προκύπτει ότι το 90% της γης ανήκει σε μια μικρή ομάδα επιχειρηματιών, ενώ το υπόλοιπο 10% μοιράζονται περίπου τρία εκατομμύρια ιθαγενείς αγρότες.

Τέλος, η ισπανική τράπεζα «Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA) Bank» ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει το μετοχικό κεφάλαιο των συνταξιοδοτικών ταμείων σε πετρελαϊκές μετοχές στην κυβέρνηση της Βολιβίας. Η τράπεζα BBVA είχε διορία τριών ημερών για να παραδώσει το μετοχικό κεφάλαιο των συνταξιοδοτικών ταμείων και η απάντηση ήταν θετική, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», που σημειώνει ότι παρέμβαση στο ζήτημα έκανε και ο Ισπανός αναπληρωτής πρωθυπουργός, Πέδρο Σόλμπες: Η κυβέρνηση πρέπει να αποζημιώσει την BBVA. Ομως, ο Πρόεδρος Μοράλες την προηγούμενη βδομάδα, από τη Βιέννη, είχε απορρίψει κατηγορηματικά την καταβολή αποζημιώσεων.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πετρέλαιο: Από το δολάριο σε ευρώ;

Από την επίσκεψη του Ούγο Τσάβες στο Λονδίνο

Associated Press

Από την επίσκεψη του Ούγο Τσάβες στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Είναι ενδεχόμενο, η Βενεζουέλα να αλλάξει το νόμισμα, με το οποίο πραγματοποιεί τις πετρελαϊκές της συναλλαγές, δηλαδή από δολάριο σε ευρώ, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Προέδρου Ούγο Τσάβες σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC.

Σύμφωνα πάντα με το ΒΒC, τις δηλώσεις έκανε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο και σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4. Αφορμή, η ερώτηση για τη θέση της Βενεζουέλας αναφορικά με την ανακοίνωση - στις αρχές του μήνα - των ιρανικών αρχών της έναρξης ενός χρηματιστηρίου πετρελαίου, που θα συναλλάσσεται αποκλειστικά σε ευρώ. Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές έκαναν λόγο για στρατηγική κίνηση του Ιράν, με στόχο να πληγεί και να εξασθενήσει περαιτέρω το δολάριο.

Κατά τον Πρόεδρο Τσάβες είναι απλά θέμα επιλογής... «Τι λέει ο Πρόεδρος του Ιράν... αναγνωρίζει τη δύναμη της Ευρώπης, καθώς έχουν επιτύχει στην ολοκλήρωση και έχουν ένα κοινό νόμισμα που ανταγωνίζεται το δολάριο. Η Βενεζουέλα μπορεί επίσης να το σκεφτεί. Είμαστε ελεύθεροι να το πράξουμε»...

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, έφτασε χτες στη Λιβύη για διήμερη επίσκεψη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Μουαμάρ Καντάφι, με κύριο αντικείμενο της ατζέντας το ενεργειακό ζήτημα, σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα. Στόχος του Προέδρου Τσάβες που έφτασε στη Λιβύη από την Αλγερία είναι η σύσφιξη των δεσμών της Λατινικής Αμερικής και της Βόρειας Αφρικής. Με την επίσκεψη στη Λιβύη κλείνει και η περιοδεία Τσάβες σε Ευρώπη και Βόρεια Αφρική, που άνοιξε με τη μετάβασή του στη Βιέννη, την προηγούμενη βδομάδα, προκειμένου να παραστεί στη Σύνοδο ΕΕ - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ