Πέμπτη 18 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Πετρέλαιο: Από το δολάριο σε ευρώ;

Από την επίσκεψη του Ούγο Τσάβες στο Λονδίνο

Associated Press

Από την επίσκεψη του Ούγο Τσάβες στο Λονδίνο
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Είναι ενδεχόμενο, η Βενεζουέλα να αλλάξει το νόμισμα, με το οποίο πραγματοποιεί τις πετρελαϊκές της συναλλαγές, δηλαδή από δολάριο σε ευρώ, όπως προκύπτει από δηλώσεις του Προέδρου Ούγο Τσάβες σύμφωνα με το βρετανικό ΒΒC.

Σύμφωνα πάντα με το ΒΒC, τις δηλώσεις έκανε ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο Λονδίνο και σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 4. Αφορμή, η ερώτηση για τη θέση της Βενεζουέλας αναφορικά με την ανακοίνωση - στις αρχές του μήνα - των ιρανικών αρχών της έναρξης ενός χρηματιστηρίου πετρελαίου, που θα συναλλάσσεται αποκλειστικά σε ευρώ. Μάλιστα, ορισμένοι αναλυτές έκαναν λόγο για στρατηγική κίνηση του Ιράν, με στόχο να πληγεί και να εξασθενήσει περαιτέρω το δολάριο.

Κατά τον Πρόεδρο Τσάβες είναι απλά θέμα επιλογής... «Τι λέει ο Πρόεδρος του Ιράν... αναγνωρίζει τη δύναμη της Ευρώπης, καθώς έχουν επιτύχει στην ολοκλήρωση και έχουν ένα κοινό νόμισμα που ανταγωνίζεται το δολάριο. Η Βενεζουέλα μπορεί επίσης να το σκεφτεί. Είμαστε ελεύθεροι να το πράξουμε»...

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, έφτασε χτες στη Λιβύη για διήμερη επίσκεψη, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Μουαμάρ Καντάφι, με κύριο αντικείμενο της ατζέντας το ενεργειακό ζήτημα, σύμφωνα με την Πρένσα Λατίνα. Στόχος του Προέδρου Τσάβες που έφτασε στη Λιβύη από την Αλγερία είναι η σύσφιξη των δεσμών της Λατινικής Αμερικής και της Βόρειας Αφρικής. Με την επίσκεψη στη Λιβύη κλείνει και η περιοδεία Τσάβες σε Ευρώπη και Βόρεια Αφρική, που άνοιξε με τη μετάβασή του στη Βιέννη, την προηγούμενη βδομάδα, προκειμένου να παραστεί στη Σύνοδο ΕΕ - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ