Πέμπτη 18 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ - ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Διαξιφισμοί πριν το δημοψήφισμα...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΠΟΝΤΓΚΟΡΙΤΣΑ.--

Η ολοκλήρωση της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής όξυνε χτες τις ρητορικές αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους πολέμιους και υπέρμαχους της ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου.

Ο Μαυροβούνιος πρωθυπουργός, Μίλο Τζουκάνοβιτς (που πρωτοστατεί εδώ και χρόνια στις προσπάθειες ανεξαρτησίας του Μαυροβουνίου) κάλεσε τη Σερβία να σταματήσει την «ηγεμονική στάση» και τα «λάθη» του παρελθόντος ζητώντας δηκτικά από το Βελιγράδι «να μην προστατεύσει τους Σέρβους του Μαυροβουνίου, όπως προστάτευσε τους Σέρβους σε Βοσνία και Κροατία»... Ισχυρίστηκε δε ότι εάν επικρατήσει το «ναι» σε ποσοστό πάνω από το 55%, τότε θα ανοίξουν οι κρουνοί της «ευημερίας» και θα επιταχυνθεί η διαδικασία ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ...

Ο επικεφαλής του μπλοκ των κομμάτων που στηρίζουν την Ενωση με τη Σερβία, Πρέντραγκ Μπουλάτοβιτς, αντέταξε ότι η ΕΕ «είναι καλύτερα να συνομιλεί με έναν παρά με δύο» και ότι η διατήρηση της Ενωσης με τη Σερβία είναι προς το πραγματικό συμφέρον του μαυροβούνιου λαού.

Ο Μαυροβούνιος πρόεδρος, Φίλιπ Βουγάνοβιτς, (που επίσης υποστηρίζει την ανεξαρτησία) είπε στο εκλογικό σώμα πως έχουν «το δικαίωμα να επιλέξουν ανάμεσα στην ύπαρξη ενός κράτους και την εξαφάνισή του».

Παράλληλα, ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα κάλεσε τον πληθυσμό του Μαυροβουνίου να πει «όχι» στη διάλυση της ένωσης, υποστηρίζοντας πως «Σερβία και Μαυροβούνιο είναι αχώριστες και έχουν αναρίθμητους δεσμούς που διαπλέκουν τις ζωές των λαών μας». Κατέληξε πως «η διχοτόμηση μιας χώρας και η διάλυση αυτής της μαζικότητας δε θα ωφελήσει κανέναν από τους δυο».

Την ίδια ώρα, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Κοσσυφοπέδιο, Μάρτι Αχτισαάρι, μετά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, Ζάαπ ντε Χουπ Σέφερ, καμώθηκε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής στο Μαυροβούνιο «δε θα έχει καμία επίπτωση» στις συνομιλίες της Βιέννης για το Κοσσυφοπέδιο... επειδή τάχα «πρόκειται για δύο ξεχωριστά ζητήματα που δε συνδέονται»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ