Πέμπτη 18 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΟΗΕ - ΕΕ
«Οχι» Αχμαντινετζάντ στα ευρωπαϊκά «κίνητρα»

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Απέρριψε, σε πρώτη φάση, το «πακέτο κινήτρων» της Ευρωπαϊκής Ενωσης ο Ιρανός Πρόεδρος κατηγορώντας τις Βρυξέλλες ότι αντιμετωπίζουν το Ιράν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «σαν να είναι 4χρονο παιδί»... «Μας προσφέρουν σοκολατάκια και καρύδια και στοχεύουν να μας πάρουν το χρυσό» υποστήριξε, μιλώντας σε συγκέντρωση στην πόλη Αρακ, ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την ευρωπαϊκή προσφορά «πυρηνικής τεχνογνωσίας, ακόμη και ενός αντιδραστήρα ελαφρού ύδατος», σε αντάλλαγμα με τον ολικό τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου.

Ο Ιρανός Πρόεδρος τόνισε ότι η Τεχεράνη δε θα πέσει πάλι στην ίδια παγίδα, όπως παλαιότερα που είχε διακόψει το πρόγραμμά της για δύο χρόνια, χωρίς να δει κανένα αντάλλαγμα. Επίσης, προειδοποίησε τη Δύση «να μην πιέζει τόσο τις χώρες που έχουν υπογράψει τη Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών, γιατί μπορεί να αποσύρουν την υπογραφή τους».

Δεν υπήρξαν επίσημες αντιδράσεις από την ΕΕ ή από το Συμβούλιο Ασφαλείας στις δηλώσεις Αχμαντινετζάντ. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι η συνάντηση των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου και της Γερμανίας, για να συζητήσουν τις ευρωπαϊκές προτάσεις, που είχε προγραμματιστεί να γίνει στο Λονδίνο την Παρασκευή, αναβλήθηκε προκειμένου «να δοθεί χρόνος σε περαιτέρω διαβουλεύσεις».

Για το ιρανικό πρόγραμμα συζήτησε με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών αλλά και με τον ΓΓ του Οργανισμού Συνεργασίας του Κόλπου, ο Ιορδανός μονάρχης. Ο βασιλιάς Αμπντάλα επέμεινε ότι μοναδική λύση είναι ο διάλογος και η διπλωματία.

Τέλος, χτες, η πακιστανική ηγεσία επιβεβαίωσε ότι δέχεται πιέσεις από την Ουάσιγκτον για να αποσύρει τη συμμετοχή της από τα σχέδια κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου από το Ιράν προς το Πακιστάν μέσω της Ινδίας, αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Πακιστανοί αξιωματούχοι τόνιζαν ότι, προς το παρόν, δεν αλλάζουν τα σχέδια της κατασκευής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ