ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2006
Σελ. /32
Μην αφήνεις κενό

Ανεβαίνει το προσδόκιμο ζωής; Μένεις περισσότερο στη δουλιά!

Εχουν πρόβλημα ανταγωνιστικότητας οι βιομήχανοι; Δώσ' τους φοροαπαλλαγές!

Δεν τους φτάνουν; Δώσ' τους και εργάτες λάστιχο!

Ούτε μ' αυτό ικανοποιούνται; Πλήρωσε απ' το δημόσιο ταμείο τα μεροκάματα των εργατών στο ιδιωτικό εργοστάσιο!

Ετσι, απλά, πάνε να τα περάσουν όλα σαν αυτονόητα.

Εχει μακριά ουρά πίσω του το πράγμα. Εχουν δουλέψει χρόνια και χρόνια ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να πείσουν τους εργάτες ότι τους συμφέρει να 'ναι γεμάτο το πουγκί του αφεντικού.

Μα, ακόμα καλύτερα έχουν δουλέψει, για να 'χει όλο και πιο ανεμπόδιστο κέρδος το αφεντικό, διάφοροι «αριστερούληδες», που βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αποκαλύψουν τα λάθη των ...κομμουνιστών!

Βλέπεις, εσύ έχεις κολλημένο μυαλό. Δε χαμπαριάζεις θεό, όταν ακούς για ανταγωνιστικότητα και τοιαύτες άλλες μπούρδες. Εσύ επιμένεις: Να λες στον εργάτη ότι πρέπει να ξεκινά τη μέρα του, έχοντας καθαρό ότι εκεί που πάει, πάει για να τον στύψουν. Οτι εκεί που πάει, είναι πόλεμος. Οτι με το αφεντικό του δεν μπορούν να συναντηθούν πουθενά, μα πουθενά! Οτι κάθε φορά που θα 'ναι μπόσικος ως εργάτης, θα του παίρνουν και τα σώβρακα. Κι από πάνω θα του κάνουν και κριτική γιατί είναι απολίτιστος, άμα καμιά ώρα πει «βάστα ρε, δε γίνεται, να με ξεσκίζεις όλη μέρα και το βράδυ να τραγουδάς μαζί μου "άπονη ζωή"» (έγινε, είναι πραγματικό γεγονός, στο «Περιβόλι του Ουρανού», μια βραδιά, που η ΑΔΕΔΥ, επί προεδρίας Γιατρά, είχε καλέσει τους συντάκτες του εργατικού ρεπορτάζ για ένα κρασί. Κι όλα κυλούσαν ήρεμα, μέχρι που μπήκε μέσα η παρέα του Βαρδινογιάννη κι άρχισε να τραγουδά την «άπονη ζωή»! Ναι και τη «Φτωχολογιά»! Συνέβη και δεν ξεγράφει).

Συνέβη, ξανά προχτές. Οταν στο άκουσμα ενός μαγευτικού «Libre Tango» (όνομα και πράμα) από τον Aldi Meola αρχίσαμε να ψαχνόμαστε τι σχέση έχουμε εμείς κι αυτοί. Μη ρωτάτε ποιοι «αυτοί». «Αυτοί» δεν έχουν όνομα, είναι τάξη. Κι είναι απέναντι. Ταυτόχρονα, είναι και βδέλλες, για όποιον ...ποταμίσιο εννοεί τι είναι οι βδέλλες...

Πώς φτάσαμε, εδώ μέσα σε 400 λέξεις, να μπλέκουμε τα σέβη του Παπανδρέου στον Δασκαλόπουλο και τις νέες ιδέες από την Ισπανία, μ' όσα συμβαίνουν στους «ναούς» της τέχνης; Από μια πίκρα. Για ένα μπέρδεμα ανάμεσα σ' ένα μαγευτικό γεγονός - ναι, μια μυσταγωγία, ναι, την ομορφιά του Διόνυσου - και την υποκρισία του «χορηγού».

Και τάνγκο και βαλς και ρεμπέτικο και «δίκοπη ζωή».

Δικά μας δεν είναι όλα;

Από πού κι ως πού είναι και του ...Παπανδρέου; Πόσο μάλλον του Μάτσα...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΜΟΤΡΑΠΕΖΟΙ

...ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ: «Επισημαίνοντας τη σκανδαλώδη ανισότητα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε στη χθεσινή ομιλία του στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ ότι χρειάζονται βαθειές τομές στο φορολογικό μας σύστημα» (από το κύριο άρθρο στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

...ΜΕ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΔΥΝΑΣΤΗ: «Η ομιλία Παπανδρέου εισάγει τον καταλύτη μιας νέας "κουλτούρας εμπιστοσύνης", η οποία μπορεί να εκσυγχρονίσει το δύσκαμπτο και αντιπαραγωγικό κράτος, προς όφελος όχι μόνο των επιχειρηματιών, αλλά της ίδιας της κοινωνίας» (από το κύριο άρθρο στο «ΕΘΝΟΣ»).

...ΚΑΙ ΔΙΔΑΓΜΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ... «Τα μηνύματα που έστειλαν χθες με τις ομιλίες τους στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνουν ότι υπάρχουν δυνατότητες συναίνεσης για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, την εξωστρέφεια της οικονομίας» (από το κύριο άρθρο στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΓΙΑ ΠΟΙΟΝ; «Γενναία και εκπέμπουσα ενθαρρυντικά μηνύματα για το μέλλον η πρώτη ομιλία του νέου προέδρου του ΣΕΒ» (από το κύριο άρθρο στην «ΗΜΕΡΗΣΙΑ»).

ΠΟΙΟΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ ΠΟΙΟΝ; «Η μεγαλύτερη ευελιξία στην οργάνωση του χρόνου εργασίας, βρίσκεται μεταξύ των πέντε προτάσεων που αφορούν στην αγορά εργασίας και ακολουθούν η ριζική αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, η προώθηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης για συγκεκριμένες ομάδες εργατικού δυναμικού, η ενίσχυση του θεσμού τοπικών και περιφερειακών συμφώνων απασχόλησης και η συνεχής πληροφόρηση και εκπαίδευση εργοδοτών» (η μελέτη του ΣΕΒ για την ανταγωνιστικότητα / «ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ»).

ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ! «Για τις συντάξεις η πιο εντυπωσιακή είδηση ήρθε από την Πορτογαλία (...) Η κυβέρνηση προωθεί τώρα μια δέσμη μέτρων για να ψηφισθεί το καλοκαίρι (...) Περιλαμβάνει πρωτότυπες ιδέες, όπως η καθιέρωση ενός "συντελεστή βιωσιμότητας" που θα προσαρμόζει τις συντάξεις στο προσδόκιμο ζωής. Αν για παράδειγμα το μέσο προσδόκιμο ζωής προβλέπεται να αυξηθεί κατά ένα έτος μέσα στην επόμενη δεκαετία, τότε η σύνταξη που θα λάβει κάποιος σε δέκα χρόνια θα είναι κατά 5% μικρότερη, αλλά μπορεί να πάρει και την ίδια αν δουλέψει πέντε μήνες παραπάνω ή αν δεχθεί να αυξήσει αντίστοιχα τις εισφορές του» (η Ελίζα Παπαδάκη στα «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: οι ζευγάδες φεύγουν Η ΣΠΟΡΑ ΜΕΝΕΙ...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΚΟΤΣΕΖΙΚΟ ντους στον ΣΕΒ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Ολα μαύρα τα βλέπουν οι έλληνες βιομήχανοι

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Φεύγει η μισή Intracom

ΤΑ ΝΕΑ: Ξεγυμνώνουν ΕΥΠ και Βουλγαράκη

ΕΘΝΟΣ: ΣΕ ΔΙΚΗ ο Κώδικας Ντα Βίντσι

Ο ΛΟΓΟΣ: ΕΠΑΓΡΥΠΝΟΥΜΕ αλλά δεν ανησυχούμε

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Θεσμικά μέτρα για ενεργειακό και κίνητρα για επενδύσεις

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΕΡΧΕΤΑΙ η πετρελαιοκίνηση για τα ΙΧ

Η ΑΥΓΗ: Περισσότερο νέφος με την πετρελαιοκίνηση

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΓΙΑ 23 ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑΤΑ ΔΙΩΚΟΝΤΑΙ ΓΙΑΝΝΑ ΚΑΙ ΘΟΔΩΡΟΣ

Η ΧΩΡΑ: Ακίνητα πού και πόσο πέφτουν οι τιμές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΥΞΗΣΗ στην επιδότηση του ενοικίου

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 3.167 νέες προσλήψεις

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ενα γεγονός...

«...Ετσι δρα και επιδρά η μυσταγωγία: πρέπει να νεκρώσεις το παρελθόν για να αναγεννηθεί αυτό στο τώρα, στο νυν και αεί της μεταρσιωμένης ύπαρξης, της γλυκύτατης μέσης ηλικίας. Αναυδοι οι πλείστοι ακούμε την αυδή του Μεράτζα, την αυδή των ομηρικών ραψωδιών, την αυδή της αρχέγονης χώρας, τους έξοχους μουσικούς και φίλους του τραγουδιστές που συνέπραξαν στη μοναδικότητα της βραδιάς. "Ζυγός". Πλάκα. Νύχτα της 15ης Μαΐου (...) Υ.Γ. "Εψάλησαν" 49 τραγούδια, το απόλυτο ρεκόρ της μιας βραδιάς. Δύσκολο να σπάσει, εκτός εάν συμβεί από τον ίδιο στην επόμενη συνάντησή μας (σύντομα, ελπίζουμε)» (για τη συναυλία του Γιώργου Μεράτζα, ο Γιώργος Σταματόπουλος στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

...Απέναντι σε μια άθλια κατασκευή

«Δεν την αντέχω την υποκρισία τους. Κάπως αργά δεν ανακάλυψε η Αριστερά, κομμουνιστική και ανανεωτική, ότι σε αυτά τα στούντιο ηχογραφήθηκαν κάποτε αριστουργήματα του ελληνικού τραγουδιού που συγκίνησαν και συγκινούν τον ελληνικό λαό; Κάπως όψιμα δεν κατάλαβαν ότι τα τραγούδια που ηχογράφησαν εκεί ο Καζαντζίδης, ο Ζαμπέτας, ο Χιώτης, ο Τσιτσάνης και τόσοι άλλοι είναι μέρος της μουσικής ιστορίας μας; Επειδή δε μιλάμε, δε σημαίνει ότι δεν ξέρουμε! Δε σημαίνει ότι δε θυμόμαστε! (...) ο "Ριζοσπάστης" και η "Αυγή" της δεκαετίας του '60 ήθελαν πολιτικούς θούριους (...) όταν ο Ζαχαριάδης επέστρεψε από το Νταχάου οι σύντροφοί του θέλησαν να τον υποδεχτούν με ένα ρεμπέτικο. Εκείνος, όμως, μόλις το πληροφορήθηκε, διέκοψε την ορχήστρα και ζήτησε βαλς!» (μ' αφορμή την «Κολούμπια», ο Μανόλης Κοττάκης στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ