ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΩΔΙΚΑ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Δεν τους σώζει η υποκρισία τους

Καταψήφισαν... εγκρίνοντας ουσιαστικά τον αντιλαϊκό Κώδικα που «έφερε» στη Βουλή η ΝΔ

Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά και η υποκριτική στάση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ που καταψήφισαν ένα κείμενο στη συγγραφή του οποίου συμμετείχαν μέσα από την ΚΕΔΚΕ, χαρακτήρισαν τη χτεσινή δεύτερη μέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Το ΚΚΕ καταψήφισε τον Κώδικα, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη στήριξη σε φορομπηχτικές και αντιλαϊκές κατευθύνσεις από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ.

«Γίνεται μια προσπάθεια στο Κοινοβούλιο να εμφανιστούν διαχωριστικές γραμμές που δεν υπάρχουν», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, αναφερόμενος στη δήλωση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για την καταψήφιση του Κώδικα. Αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά «πώς τα δυο αυτά κόμματα με τους εκπροσώπους τους στην ΚΕΔΚΕ έχουν συμφωνήσει - έχουν κάνει και ανακοινώσεις, έχουν αρθρογραφήσει κιόλας - κυρίως, στελέχη του ΣΥΝ - και από την άλλη μεριά σήμερα καταψηφίζουν τον Κώδικα;».

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ μίλησε για «αγωνιώδη προσπάθεια να φανεί ότι διαχωρίζει τη θέση του από τη ΝΔ. Η δική μας άποψη είναι ότι ταυτίζονται και στα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σημειώνοντας ότι τα περισσότερα σημεία του νέου Κώδικα είχαν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη.

Αναφερόμενος στο θέμα της φορολογίας, τόνισε ότι «προωθείται η κεντρική κατεύθυνση να κερδίσει το ιδιωτικό κεφάλαιο με τις συμπράξεις, με τις ιδιωτικοποιήσεις, να πληρώνει ο κόσμος με τη δυνατότητα να βάζει φόρους και η Τοπική Αυτοδιοίκηση».Πρόσθεσε ακόμα ότι σε αυτή τη λογική βρίσκονται οι προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο ΣΥΝ, με μια παραλλαγή. «Βάζει - είπε - μια ασφαλιστική δικλείδα, η οποία όμως θα μείνει στην πράξη στην άκρη. Και η ΚΕΔΚΕ το προτείνει αυτό ομόφωνα, ώστε να έχει τη δυνατότητα να βάζει νέους φόρους. Και εμείς ρωτάμε γιατί να έχει τη δυνατότητα νέων φόρων και να μη δίνεται μεγαλύτερο κομμάτι από τον κρατικό προϋπολογισμό;».

Είναι χαρακτηριστικό ότι προχτές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης προέβαλε το επιχείρημα ότι μέσα από τη δυνατότητα να εισπράττουν φόρους, οι δήμοι θα μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της περιοχής τους. Ομως οι θέσεις που έχουν εκφράσει οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης είναι διαφορετικές... Μιλούν για απόκτηση φορολογικής εξουσίας από τους δήμους, που βέβαια δε σημαίνει απλά είσπραξη, αλλά και επιβολή φόρων!

Στο θέμα των χρεών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου. Οπως είπε, «η κυβέρνηση όχι μόνο παρακρατεί αυθαίρετα σήμερα, συνεχίζοντας την πορεία του ΠΑΣΟΚ, τεράστια ποσά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Και πρόσθεσε: «Το 1992 έξι δήμοι στην Αττική προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, όπου δικαιώθηκαν. Μεταξύ των δήμων αυτών ήταν και ο Δήμος Νίκαιας, όπου βγήκε ένα ποσό γύρω στα 200.000.000 δραχμές. Σκεφθείτε αυτά τα 200.000.000 και τότε, αλλά και σήμερα, τι έργα θα μπορούσαν να γίνουν, τι ανάγκες θα μπορούσαν να καλύψουν».

ΚΤΙΡΙΟ «ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ»
Κατεδάφιση στο «βωμό» του κέρδους

Με ανακοίνωσή τους, οι ΚΟ Πατησίων - Ριζούπολης του ΚΚΕ καλούν τους εργαζόμενους να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από την πολιτική τσιμεντοποίησης δήμου - κυβερνήσεων

Την ανάγκη να βγάλουν οι εργαζόμενοι πολιτικά συμπεράσματα από τη συνολική πολιτική τσιμεντοποίησης της γης και την πολιτική που ασκούν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, με τελευταίο παράδειγμα την κατεδάφιση των τριών κτιρίων της ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ, στην περιοχή του Προμπονά, η οποία «δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό, ούτε κεραυνός εν αιθρία», σημειώνουν με ανακοίνωση - καταγγελία, που εξέδωσαν, οι Κομματικές Οργανώσεις Πατησίων - Ριζούπολης του ΚΚΕ. Και τονίζουν ότι «είναι μέρος της συνολικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται, που ένα μέρος της υλοποιεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με πρωτεργάτη το Δήμο Αθηναίων».

«Τα ιστορικά κτίρια της ΚΟΛΟΥΜΠΙΑ», επισημαίνεται, «παραδίδονται στους μεγαλοϊδιοκτήτες για "αξιοποίηση", όπως ονομάζουν όλα τα περιβαλλοντικά εγκλήματα. Στο όνομα του κέρδους μετατρέπουν τα πάντα σε εμπόρευμα, σε τσιμέντο».

«Μεγάλες είναι οι ευθύνες του υπουργείου Πολιτισμού και του Δήμου Αθήνας», συνεχίζει η ανακοίνωση, «που δε διέθεσαν τα απαραίτητα κονδύλια για απαλλοτρίωση του χώρου και την παραχώρησή του στους κατοίκους της περιοχής, με πρόσχημα την έλλειψη χρημάτων. Η αλήθεια είναι ότι, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, για φιέστες και έργα βιτρίνας, χρήματα υπάρχουν και μάλιστα πολλά».

«Καταγγέλλουμε», επισημαίνεται σε άλλο σημείο, «την κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΣΥΝ γιατί οι δυνάμεις τους στο δήμο της Αθήνας, με ομόφωνη απόφαση στις 25/7/2005 εντάξανε την περιοχή στο σχέδιο πόλης ως "βιοτεχνικό πάρκο προς εξυγίανση" αγνοώντας το αίτημα των κατοίκων και τους αγώνες μας για ανάπλαση ευρύτερα της περιοχής σε χώρο υψηλού πρασίνου».

Και καταλήγει: «Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους νέους της περιοχής μας, παίρνοντας υπόψη και αυτό το γεγονός, να βγάλουν τα πολιτικά τους συμπεράσματα και να γυρίσουν την πλάτη στα κόμματα της πλουτοκρατίας, στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ. Να μην εγκλωβιστούν και στην υποκρισία του ΣΥΝ, στη διγλωσσία του, που πίσω από το προσωπείο των "επιτροπών πρωτοβουλίας πολιτών", προσπαθεί να αποκρύψει τη συμφωνία του με τις αντιδραστικές αλλαγές στο χώρο της ΤΑ».

ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ

Ο νέος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων που συζητείται στη Βουλή, αποτελεί την κωδικοποίηση των περισσότερων από τις ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που είχαν νομοθετηθεί κατά καιρούς, αλλά και άλλων που για πρώτη φορά περιλαμβάνονται. Με το νέο Κώδικα προωθείται η πλήρης προσαρμογή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους νόμους της αγοράς. Ενισχύεται ο ρόλος της ως ισχυρού και αποτελεσματικού μηχανισμού του κράτους που υλοποιεί για λογαριασμό της κεντρικής διοίκησης επιλογές σε βάρος των εργαζομένων.

Μέσα από τη διαδικασία των συζητήσεων για τη διαμόρφωση του Κώδικα αναδείχτηκε η συναίνεση των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ, που αν και τυπικά καταψήφισαν, ουσιαστικά ενέκριναν το περιεχόμενό του με μικροδιαφοροποιήσεις και μάλιστα σε δευτερεύοντα θέματα. Γι' αυτό το λόγο στην προχτεσινή της παρέμβαση η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη μίλησε για «κοινό πρόγραμμα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ». Το ΚΚΕ καταψήφισε το νέο Κώδικα. Καταγγελία του κατασκευάσματος υπήρξε μόνο από την παράταξη της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», που στήριξε το ΚΚΕ και άλλες δυνάμεις.

Μερικές από τις βασικές κατευθύνσεις του νέου Κώδικα είναι:

  • Η περιφέρεια ελέγχει λειτουργίες, δράσεις, επιχειρησιακά προγράμματα, ώστε να βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση όχι μόνο με την εθνική νομοθεσία, αλλά και τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δεν επιτρέπεται καμία παρέκκλιση από αυτές.
  • Η συνύφανση με το μεγάλο κεφάλαιο θεσμοθετείται με την εφαρμογή των Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και στην Αυτοδιοίκηση. Στις συμπράξεις, το κεφάλαιο συμμετέχει ενεργά στο σχεδιασμό, στην κατασκευή, χρηματοδότηση, τη λειτουργία, τη συντήρηση των έργων αλλά και στην παροχή υπηρεσιών που παρέχονται από το Δήμο (λειτουργία και συντήρηση σχολείων, αθλητικών χώρων, παιδικών σταθμών) και των υπηρεσιών που λειτουργεί ο Δήμος ή απευθείας από τους χρήστες ή και με συνδυασμό αυτών.
  • Επιβάλλονται νέα χαράτσια στο λαό με αύξηση των υπαρχόντων, αλλά και από τις νέες ιδιωτικοποιημένες υπηρεσίες.
  • Προωθείται παραπέρα η επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων τόσο στο Δήμο όσο και στα Νομικά Πρόσωπά του στις Δημοτικές Επιχειρήσεις, αφού το αντικείμενο των εργαζομένων σε αυτά αποτελεί εν δυνάμει αντικείμενο των ΣΔΙΤ.
  • Ξεκαθαρίζει το πλαίσιο λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων ώστε πιο εύκολα να ικανοποιούν τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, τις πελατειακές σχέσεις, την πρόσθετη φορολογία.
  • Η επιχειρηματική δράση της Αυτοδιοίκησης αναπτύσσεται και τίθενται δείκτες αξιολόγησής της ως επιχείρησης.

Απέναντι σε αυτό το κατασκεύασμα οι δυνάμεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στα όργανα της Αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΚΕ, ΤΕΔΚΝΑ, ΕΝΑΕ) ήταν θετικές και συμμετείχαν ενεργά στη διαμόρφωσή του. Στη διαμόρφωση δηλαδή ενός Κώδικα που είναι σε αντίθεση με τις λαϊκές ανάγκες και που ενισχύει ακόμα περισσότερο την επίθεση στα λαϊκά συμφέροντα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ