Πέμπτη 18 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ - ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2006
ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ ΓΙΑ ΝΕΟ ΚΩΔΙΚΑ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Δεν τους σώζει η υποκρισία τους

Καταψήφισαν... εγκρίνοντας ουσιαστικά τον αντιλαϊκό Κώδικα που «έφερε» στη Βουλή η ΝΔ

Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων, αλλά και η υποκριτική στάση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ που καταψήφισαν ένα κείμενο στη συγγραφή του οποίου συμμετείχαν μέσα από την ΚΕΔΚΕ, χαρακτήρισαν τη χτεσινή δεύτερη μέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Το ΚΚΕ καταψήφισε τον Κώδικα, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη στήριξη σε φορομπηχτικές και αντιλαϊκές κατευθύνσεις από τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ.

«Γίνεται μια προσπάθεια στο Κοινοβούλιο να εμφανιστούν διαχωριστικές γραμμές που δεν υπάρχουν», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, αναφερόμενος στη δήλωση ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ για την καταψήφιση του Κώδικα. Αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά «πώς τα δυο αυτά κόμματα με τους εκπροσώπους τους στην ΚΕΔΚΕ έχουν συμφωνήσει - έχουν κάνει και ανακοινώσεις, έχουν αρθρογραφήσει κιόλας - κυρίως, στελέχη του ΣΥΝ - και από την άλλη μεριά σήμερα καταψηφίζουν τον Κώδικα;».

Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ μίλησε για «αγωνιώδη προσπάθεια να φανεί ότι διαχωρίζει τη θέση του από τη ΝΔ. Η δική μας άποψη είναι ότι ταυτίζονται και στα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», σημειώνοντας ότι τα περισσότερα σημεία του νέου Κώδικα είχαν συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργού Εσωτερικών του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σκανδαλίδη.

Αναφερόμενος στο θέμα της φορολογίας, τόνισε ότι «προωθείται η κεντρική κατεύθυνση να κερδίσει το ιδιωτικό κεφάλαιο με τις συμπράξεις, με τις ιδιωτικοποιήσεις, να πληρώνει ο κόσμος με τη δυνατότητα να βάζει φόρους και η Τοπική Αυτοδιοίκηση».Πρόσθεσε ακόμα ότι σε αυτή τη λογική βρίσκονται οι προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο ΣΥΝ, με μια παραλλαγή. «Βάζει - είπε - μια ασφαλιστική δικλείδα, η οποία όμως θα μείνει στην πράξη στην άκρη. Και η ΚΕΔΚΕ το προτείνει αυτό ομόφωνα, ώστε να έχει τη δυνατότητα να βάζει νέους φόρους. Και εμείς ρωτάμε γιατί να έχει τη δυνατότητα νέων φόρων και να μη δίνεται μεγαλύτερο κομμάτι από τον κρατικό προϋπολογισμό;».

Είναι χαρακτηριστικό ότι προχτές ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΝ Φώτης Κουβέλης προέβαλε το επιχείρημα ότι μέσα από τη δυνατότητα να εισπράττουν φόρους, οι δήμοι θα μπορούν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν παρεμβάσεις που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της περιοχής τους. Ομως οι θέσεις που έχουν εκφράσει οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης είναι διαφορετικές... Μιλούν για απόκτηση φορολογικής εξουσίας από τους δήμους, που βέβαια δε σημαίνει απλά είσπραξη, αλλά και επιβολή φόρων!

Στο θέμα των χρεών προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαΐδου. Οπως είπε, «η κυβέρνηση όχι μόνο παρακρατεί αυθαίρετα σήμερα, συνεχίζοντας την πορεία του ΠΑΣΟΚ, τεράστια ποσά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Και πρόσθεσε: «Το 1992 έξι δήμοι στην Αττική προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, όπου δικαιώθηκαν. Μεταξύ των δήμων αυτών ήταν και ο Δήμος Νίκαιας, όπου βγήκε ένα ποσό γύρω στα 200.000.000 δραχμές. Σκεφθείτε αυτά τα 200.000.000 και τότε, αλλά και σήμερα, τι έργα θα μπορούσαν να γίνουν, τι ανάγκες θα μπορούσαν να καλύψουν».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ