ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και ένταση αναμένοντας την κυβέρνηση

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΡΩΜΗ.--

Νέες, κυρίως, αντικατοχικές επιθέσεις σημειώθηκαν, χτες, σε διάφορα σημεία του Ιράκ, ενώ ο νέος Βρετανός υπουργός Αμυνας, Ντες Μπράουν, επισκεπτόταν τη Βασόρα για να «ενημερωθεί» για την εκεί κατάσταση. Βρετανοί αξιωματούχοι χαρακτήριζαν «γελοίους» τους ισχυρισμούς ότι η οργή απέναντι στα βρετανικά κατοχικά στρατεύματα στο Νότιο Ιράκ διογκώνεται καθημερινά και ότι η πόλη βρίσκεται στο χείλος έκρηξης. Παρ' όλα αυτά, χτες, ο νέος επικεφαλής της αστυνομίας γλίτωσε την τελευταία στιγμή από δολοφονική απόπειρα, ενώ νέες διαδηλώσεις έγιναν υπέρ του προκατόχου του που απομακρύνθηκε κατηγορούμενος ότι «δεν προσπαθεί αρκετά να ελέγξει τη βία».

Παράλληλα, δύο επιθέσεις σημειώθηκαν στη Βαγδάτη. Στην πρώτη, στόχος ήταν αστυνομική περίπολος. Σκοτώθηκαν 4 Ιρακινοί πολίτες και τραυματίστηκαν 3. Στη δεύτερη ένοπλοι εκτέλεσαν και τους 8 εργαζόμενους που επέβαιναν σε φορτηγάκι, άνευ προφανούς αιτίας. Στη Φαλούτζα, 4 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν και 3 τραυματίστηκαν όταν στόχος επίθεσης έγινε γειτονική αμερικανική βάση, ενώ στο Ραμάντι σημειώθηκαν συγκρούσεις με τουλάχιστον 1 νεκρό, μεταξύ κατοχικών δυνάμεων και ανταρτών.

Κοντά στη Βαγδάτη σκοτώθηκαν από εκρηκτικό μηχανισμό 4 Αμερικανοί στρατιώτες και ο μεταφραστής τους, ενώ στην επαρχία Ανμπάρ σκοτώθηκε άλλος ένας πεζοναύτης, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των αμερικανικών απωλειών σε 2.455. Τέλος, απήχθησαν 15 αθλητές της εθνικής ομάδας Τάε Κβο Ντο, στο Δυτικό Ιράκ, ενώ οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι σε μάχες γύρω από τη Μοσούλη σκότωσαν 3 αντάρτες και τραυμάτισαν 10.

Γενική προαναγγελία Πρόντι

«Σοβαρό λάθος» χαρακτήρισε χτες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι τον πόλεμο στο Ιράκ, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Γερουσία και ανακοίνωσε την αποχώρηση των ιταλικών στρατευμάτων, χωρίς όμως να δώσει μια συγκεκριμένη ημερομηνία, λέγοντας πως ένα «τεχνικό χρονικό πλαίσιο» θα πρέπει να συμφωνηθεί με όλες τις πλευρές. Παράλληλα, δήλωσε ότι η Ιταλία θα παραμείνει στην πρώτη γραμμή του λεγόμενου πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία, εφόσον όμως αυτές οι επιχειρήσεις έχουν έγκριση από διεθνείς οργανισμούς, όπως τα Ηνωμένα Εθνη.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε ανακοινώσει πως θα αποσύρει τους περίπου 3.000 Ιταλούς στρατιώτες από το Ιράκ ως το τέλος του 2006.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε τεντωμένο σχοινί «Φατάχ» και «Χαμάς»

Η κατάσταση μεταξύ των δύο κυρίαρχων ομάδων «Χαμάς» και «Φατάχ» εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα τεταμένη

Associated Press

Η κατάσταση μεταξύ των δύο κυρίαρχων ομάδων «Χαμάς» και «Φατάχ» εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα τεταμένη
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Εξαιρετικά τεταμένα είναι τα πνεύματα μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ» στα παλαιστινιακά εδάφη, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση ίδρυσης νέου σώματος ασφαλείας που αποτελείται από μέλη του ενόπλου σκέλους της πρώτης. Η κυβέρνηση της «Χαμάς» ανακοίνωσε τα σχέδιά της τον Απρίλη, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του Προέδρου Αμπάς, που ηγείται όλων των σωμάτων ασφαλείας μετά από απόφαση του Κοινοβουλίου λίγο πριν αναλάβει η «Χαμάς» την εξουσία.

Προχτές, και ενώ ο Αμπάς δε βρίσκεται στα παλαιστινιακά εδάφη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύσταση του σώματος από 3.000 άνδρες και, μάλιστα, διέταξε την άμεση ανάπτυξή τους γύρω από κυβερνητικά και δημόσια κτίρια με πολυβόλα, χειροβομβίδες και αντιαρματικές ρουκέτες. Λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της Τετάρτης, άνδρες των υπαρχόντων σωμάτων ασφαλείας διαδήλωσαν ένοπλοι και ένστολοι στους δρόμους των παλαιστινιακών πόλεων με συνθήματα υπέρ του Αμπάς. Με το ξημέρωμα, χθες, οι ένοπλοι των δύο πλευρών βρέθηκαν αντιμέτωποι σε όλες σχεδόν τις παλαιστινιακές πόλεις με εκατέρωθεν συνθήματα και αντιπαραθέσεις, χωρίς, όμως, βίαια επεισόδια.

Ανδρες της ειδικής δύναμης 17 του Αμπάς παρέλασαν σε στρατιωτικό σχηματισμό μπροστά από τους ενόπλους του σώματος της «Χαμάς», ενώ αντιστοίχως μέλη του νέου σώματος μαζί με ορισμένους υποστηρικτές της «Χαμάς» από τις προϋπάρχουσες δυνάμεις ασφαλείας διαδήλωσαν υπέρ της κυβέρνησης της «Χαμάς». Μοναδικό περιστατικό έντονης αντιπαράθεσης σημειώθηκε στην Τουλκαρέμ, όταν το αυτοκίνητο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης βρέθηκε μέσα σε διαδήλωση υποστηρικτών της «Φατάχ», με αποτέλεσμα να επέμβουν αστυνομικοί για να τον απεγκλωβίσουν.

Ο πρωθυπουργός Χανίγια υπεραμύνθηκε της σύστασης του σώματος, επιμένοντας ότι θα λειτουργήσει υποβοηθητικά στις δυνάμεις ασφαλείας και επί της ουσίας, σιωπώντας, αρνήθηκε να ανταποκριθεί στο αίτημα Αμπάς για άμεση διάλυση του σώματος. Ο στενός συνεργάτης του Προέδρου, Σάεμπ Ερακάτ, εκτιμούσε ότι αν η «Χαμάς» δεν υπαναχωρήσει, τότε «μπαίνουμε πλέον σε μεγάλη κρίση και η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη».

Κατά τα άλλα, πολύ πιθανό είναι να συναντηθεί με την Ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια επίσημης πολυμερούς συνάντησης στο Σαρμ ελ Σέικ, την Κυριακή. Επίσης, χθες, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι άρχισε την άμεση απόδοση των φόρων που είχαν παρακρατηθεί από ποικίλες ιατρικές υπηρεσίες προς τους λογαριασμούς των παλαιστινιακών νοσοκομείων, προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά τους έξοδα, αλλά και να παρακαμφθεί η «Χαμάς». Ολα αυτά, ενώ ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε σύντομες εισβολές σε Νάμπλους - Τζενίν.

ΙΡΑΝ - ΟΗΕ - ΕΕ
Προσωρινή πτώση των τόνων;

ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΜΟΣΧΑ - ΤΟΚΙΟ.--

Πιθανότατα, την επόμενη Τετάρτη θα συναντηθούν στο Λονδίνο οι εκπρόσωποι των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας, για να εξετάσουν το «πακέτο προτάσεων με κίνητρα και συνέπειες», που ενέκριναν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης ως «αντάλλαγμα» προς την Τεχεράνη, προκειμένου να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου. Οι πληροφορίες αυτές συνέπεσαν με τις διαρροές από Δυτικούς αξιωματούχους προς το BBC, σύμφωνα με τις οποίες το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «δεν είναι μάλλον τόσο τεχνολογικά εξελιγμένο όσο φαίνεται».

Σύμφωνα με τους ανώνυμους αυτούς αξιωματούχους, τα στοιχεία που έχουν, μέχρι στιγμής, συγκεντρωθεί δείχνουν ότι η διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν άρχισε με υλικά που είχε προμηθευτεί από την Κίνα, πριν από το 1991 οπότε το Πεκίνο υπέγραψε τη Συμφωνία για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών. Αυτό σημαίνει, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, ότι η ανακοίνωση εμπλουτισμού είχε περισσότερο πολιτικό παρά ουσιαστικό μήνυμα και κατά συνέπεια «ίσως θα πρέπει να χαμηλώσουν οι τόνοι και η ανησυχία για το ιρανικό πρόγραμμα εμπλουτισμού».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αχμαντινετζάντ επέμεινε, χτες, στις πάγιες θέσεις του περί δικαιώματος του Ιράν να αναπτύξει ειρηνικό πυρηνικό πρόγραμμα. Δεν απέφυγε και τους χαρακτηρισμούς, λέγοντας ότι οι χώρες που αντιτίθενται στην προσπάθεια ανάπτυξης ειρηνικού προγράμματος στο Ιράν, αλλά και αλλού «είναι διανοητικά άρρωστες».

Επαφές και δηλώσεις

Τις σοβαρές αμφιβολίες του για την αποτελεσματικότητα της επιβολής κυρώσεων στο Ιράν ως προς το αίτημα τερματισμού του εμπλουτισμού ουρανίου επανέλαβε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών. Εκκληση για «ανοιχτό διάλογο» και διπλωματία απηύθυνε προς όλες τις πλευρές ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Την ίδια ώρα, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών πραγματοποιούσε αιφνίδια επίσκεψη στη Δαμασκό, όπου συναντήθηκε με τον Σύρο ομόλογό του. Ζήτησαν από κοινού χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των κατακτητών από το Ιράκ. Νωρίτερα, στο Αμμάν, η ιορδανική ηγεσία δήλωνε στον Ιρανό αξιωματούχο ότι «αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ιράν σε πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα».

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών - αστυνομίας

ΚΑΪΡΟ.-

Με στέρηση του δικαιώματος προαγωγής, τιμωρήθηκε από το Πειθαρχικό Συμβούλιο δικαστών ο ένας από τους δύο δικαστές που ανοιχτά μίλησαν για νοθεία στις τελευταίες εκλογές και για σοβαρές παρατυπίες. Η ποινή που επιβλήθηκε στον Χισάμ αλ Μπασταουίσι, που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο λόγω σοβαρών προβλημάτων καρδιάς, ήταν η μικρότερη που θα μπορούσε να του επιβληθεί με βάση τις κατηγορίες. Ο δεύτερος δικαστής, Μαχμούντ ελ Μέκι, που αντιμετώπισε τις ίδιες κατηγορίες, απαλλάχτηκε και έσπευσε να χαρακτηρίσει «άδικη και ουσιαστικά παράνομη» την ποινή που επιβλήθηκε στον συνάδελφό του.

Την ίδια ώρα, σφοδρές συγκρούσεις μαίνονταν στους δρόμους του Καΐρου ανάμεσα σε διαδηλωτές που υποστήριζαν τους δύο δικαστές και κατηγορούν τον Πρόεδρο Μουμπάρακ για «φάρσα εκδημοκρατισμού». Περισσότεροι από 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 250 συνελήφθησαν, ενώ χιλιάδες αστυνομικοί, ένστολοι και με πολιτικά, βρίσκονταν στους δρόμους και ξυλοκόπησαν τους διαδηλωτές. Στις διαμαρτυρίες, που έχουν πάρει καθημερινό χαρακτήρα, συμμετέχουν εκτός από οπαδούς των Αδελφών Μουσουλμάνων και υποστηρικτές αντιπολιτευόμενων δημοκρατικών και φιλελεύθερων παρατάξεων.

Τέλος, έτερο αιγυπτιακό δικαστήριο απέρριψε την αίτηση του ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος αλ Γαντ, Αϊμάν Νουρ, για επανάληψη της δίκης του. Ο Νουρ εκτίει 5ετή ποινή φυλάκισης, κατηγορούμενος ότι πλαστογράφησε υπογραφές, προκειμένου να συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό για να συμμετάσχει το κόμμα του στις τελευταίες εκλογές. Πλέον, δεν έχει δικαίωμα έφεσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ