Παρασκευή 19 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Σε τεντωμένο σχοινί «Φατάχ» και «Χαμάς»

Η κατάσταση μεταξύ των δύο κυρίαρχων ομάδων «Χαμάς» και «Φατάχ» εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα τεταμένη

Associated Press

Η κατάσταση μεταξύ των δύο κυρίαρχων ομάδων «Χαμάς» και «Φατάχ» εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα τεταμένη
ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Εξαιρετικά τεταμένα είναι τα πνεύματα μεταξύ «Χαμάς» και «Φατάχ» στα παλαιστινιακά εδάφη, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση ίδρυσης νέου σώματος ασφαλείας που αποτελείται από μέλη του ενόπλου σκέλους της πρώτης. Η κυβέρνηση της «Χαμάς» ανακοίνωσε τα σχέδιά της τον Απρίλη, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις του Προέδρου Αμπάς, που ηγείται όλων των σωμάτων ασφαλείας μετά από απόφαση του Κοινοβουλίου λίγο πριν αναλάβει η «Χαμάς» την εξουσία.

Προχτές, και ενώ ο Αμπάς δε βρίσκεται στα παλαιστινιακά εδάφη, η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύσταση του σώματος από 3.000 άνδρες και, μάλιστα, διέταξε την άμεση ανάπτυξή τους γύρω από κυβερνητικά και δημόσια κτίρια με πολυβόλα, χειροβομβίδες και αντιαρματικές ρουκέτες. Λίγες ώρες αργότερα, το βράδυ της Τετάρτης, άνδρες των υπαρχόντων σωμάτων ασφαλείας διαδήλωσαν ένοπλοι και ένστολοι στους δρόμους των παλαιστινιακών πόλεων με συνθήματα υπέρ του Αμπάς. Με το ξημέρωμα, χθες, οι ένοπλοι των δύο πλευρών βρέθηκαν αντιμέτωποι σε όλες σχεδόν τις παλαιστινιακές πόλεις με εκατέρωθεν συνθήματα και αντιπαραθέσεις, χωρίς, όμως, βίαια επεισόδια.

Ανδρες της ειδικής δύναμης 17 του Αμπάς παρέλασαν σε στρατιωτικό σχηματισμό μπροστά από τους ενόπλους του σώματος της «Χαμάς», ενώ αντιστοίχως μέλη του νέου σώματος μαζί με ορισμένους υποστηρικτές της «Χαμάς» από τις προϋπάρχουσες δυνάμεις ασφαλείας διαδήλωσαν υπέρ της κυβέρνησης της «Χαμάς». Μοναδικό περιστατικό έντονης αντιπαράθεσης σημειώθηκε στην Τουλκαρέμ, όταν το αυτοκίνητο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης βρέθηκε μέσα σε διαδήλωση υποστηρικτών της «Φατάχ», με αποτέλεσμα να επέμβουν αστυνομικοί για να τον απεγκλωβίσουν.

Ο πρωθυπουργός Χανίγια υπεραμύνθηκε της σύστασης του σώματος, επιμένοντας ότι θα λειτουργήσει υποβοηθητικά στις δυνάμεις ασφαλείας και επί της ουσίας, σιωπώντας, αρνήθηκε να ανταποκριθεί στο αίτημα Αμπάς για άμεση διάλυση του σώματος. Ο στενός συνεργάτης του Προέδρου, Σάεμπ Ερακάτ, εκτιμούσε ότι αν η «Χαμάς» δεν υπαναχωρήσει, τότε «μπαίνουμε πλέον σε μεγάλη κρίση και η κατάσταση είναι εξαιρετικά εύθραυστη».

Κατά τα άλλα, πολύ πιθανό είναι να συναντηθεί με την Ισραηλινή υπουργό Εξωτερικών ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, κατά τη διάρκεια επίσημης πολυμερούς συνάντησης στο Σαρμ ελ Σέικ, την Κυριακή. Επίσης, χθες, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι άρχισε την άμεση απόδοση των φόρων που είχαν παρακρατηθεί από ποικίλες ιατρικές υπηρεσίες προς τους λογαριασμούς των παλαιστινιακών νοσοκομείων, προκειμένου να καλυφθούν τα λειτουργικά τους έξοδα, αλλά και να παρακαμφθεί η «Χαμάς». Ολα αυτά, ενώ ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε σύντομες εισβολές σε Νάμπλους - Τζενίν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ