ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΑ ΑΓΩΝΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Διαδηλώνουν σήμερα φοιτητές και σπουδαστές

Ενάντια στο νόμο της ιδιωτικοποίησης και των ταξικών φραγμών, για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Παιδεία

Από τις χτεσινές συμβολικές καταλήψεις δρόμων
Από τις χτεσινές συμβολικές καταλήψεις δρόμων
Κάνοντας πράξη το σύνθημα «να βγούμε στο δρόμο, πριν μας πετάξουν αυτοί», φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι που στις γενικές τους συνελεύσεις υπερψήφισαν το πλαίσιο πάλης των Συντονιστικών Αγώνα ΑΕΙ και ΤΕΙ, προχωρούν σήμερα σε συλλαλητήρια διεκδικώντας Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν Παιδεία στην υπηρεσία των αναγκών του λαού, ενάντια στο νόμο - πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και των ταξικών φραγμών, που προωθεί η κυβέρνηση.

Στην Αθήνα, οι φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι θα συναντηθούν στις 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, στη Θεσσαλονίκη στις 11 στην πλατεία Χημείου, ενώ κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στη Λάρισα, στο Ηράκλειο, στο Βόλο και στα Γιάννενα.

Αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο έχουν πάρει οι Σύλλογοι Φοιτητών Παντείου, Μαθηματικού, Φυσικού, Νομικής, Γεωπονικής, ΕΜΜΕ, ΑΣΟΕΕ, Μεταλλειολόγων, Τοπογράφων, Μηχανολόγων, Χημικών Μηχανικών, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Αρχιτεκτόνων και τα ΔΣ των Συλλόγων Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών και Σχολής Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας.

Την ίδια ώρα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι προχώρησαν σε συμβολικούς αποκλεισμούς δρόμων της Αθήνας, μπροστά και στο σημερινό συλλαλητήριο.

Οι φοιτητές της Φυσικομαθηματικής και του Πολυτεχνείου απέκλεισαν τη συμβολή των οδών Ούλαφ Πάλμε και Παπάγου. «ΣΤΟΠ στο νέο νόμο-πλαίσιο» έγραφε το πανό των φοιτητών, οι οποίοι μοιράζοντας το πλαίσιο του Συντονιστικού και φωνάζοντας συνθήματα καλούσαν στο σημερινό συλλαλητήριο. Την οδό Σόλωνος απέκλεισαν φοιτητές της Νομικής Σχολής και του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο νέο νόμο-πλαίσιο, ενημερώνοντας περαστικούς και οδηγούς αυτοκινήτων και μοιράζοντας τις ανακοινώσεις του Συντονιστικού. Και σε πείσμα όλων των ΜΜΕ που κάθε φορά που γίνονται κινητοποιήσεις «κλαίγονται» για την «ταλαιπωρία των οδηγών», η αντίδραση των τελευταίων, που παρέμειναν αποκλεισμένοι για όση ώρα διαρκούσε η κινητοποίηση στη Σόλωνος, ήταν ενθαρρυντική προς τον αγώνα των φοιτητών, καθώς συζητώντας μαζί τους και διαβάζοντας το πλαίσιο πάλης τους, τους έλεγαν «καλά κάνετε», «δίκιο έχετε». Στη συνέχεια, οι φοιτητές κατευθύνθηκαν στη φοιτητική λέσχη και στα αναγνωστήρια του Πανεπιστημίου της Αθήνας στην οδό Ιπποκράτους. Οι φοιτητές που βρίσκονταν στη Λέσχη παράταγαν σπουδαστήρια και βιβλία για να πάρουν το πλαίσιο του Συντονιστικού, να ενημερωθούν για την κινητοποίηση και να συζητήσουν με τους συμφοιτητές τους για τα δικαιώματά τους, που μπήκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης και του κεφαλαίου. Ακόμα, φοιτητές της Γεωπονικής και σπουδαστές του ΤΕΙ Αθήνας απέκλεισαν την οδό Καβάλας και σπουδαστές του ΤΕΙ Πειραιά την οδό Πέτρου Ράλλη.

Παράλληλα, χτες, φοιτητές σχολών που βρίσκονται σε κατάληψη πραγματοποίησαν πορεία από τα Προπύλαια στο υπουργείο Παιδείας.

Τα Συντονιστικά ΑΕΙ και ΤΕΙ μετά την κινητοποίηση θα συζητήσουν το σχεδιασμό τους για την επόμενη βδομάδα, ενώ ήδη προσανατολίζονται σε νέο συλλαλητήριο την Πέμπτη 25 του Μάη.

Στη Θεσσαλονίκη

Μαζική και μαχητική πορεία πραγματοποίησε το Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα χτες το πρωί στη Θεσσαλονίκη. Με μία δυναμική και ζωντανή πορεία οι φοιτητικοί σύλλογοι, που συσπειρώνονται στο Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων, με αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων (Ηλεκτρολόγοι Μηχανολόγοι, Φυσικό, Ψυχολογικό), ξεκίνησαν από την πλατεία Χημείου. Φτάνοντας στην Εγνατία απέκλεισαν συμβολικά το δρόμο με καθιστική διαμαρτυρία για μισή ώρα περίπου.

Στη Θεσσαλία

Την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τον αγώνα τους ενάντια στο νόμο-πλαίσιο ιδιωτικοποίησης των πανεπιστημίων διαμήνυσαν και στη Θεσσαλία φοιτητές και σπουδαστές, διεκδικώντας, ταυτόχρονα, ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση προς όφελος του λαού.

Χτες το πρωί φοιτητές των σχολών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Συντονιστικού Αγώνα, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της οδού Ιάσονος, μοιράζοντας ταυτόχρονα ενημερωτικό υλικό στους διερχόμενους Βολιώτες και απευθύνοντάς τους κάλεσμα κοινής αγωνιστικής δράσης ενάντια στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις τους από κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο.

Στη Λάρισα, επίσης, χτες, φοιτητές της Ιατρικής Σχολής, συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις που αποφάσισε ο Σύλλογός τους, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Πανεπιστήμιο, ενώ σήμερα θα προχωρήσουν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου της σχολής. Ανάλογες αγωνιστικές εκδηλώσεις πραγματοποίησαν και οι σπουδαστές του ΤΕΙ Λάρισας.


Εκλογές για ανάδειξη νέων πρυτάνεων

Την ύπαρξη σημαντικού περιθωρίου ώστε οι διδάσκοντες, φοιτητές και εργαζόμενοι να διαδραματίσουν κυρίαρχο ρόλο για μια Ανώτατη Εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού, έδειξαν τα αποτελέσματα των Πρυτανικών Εκλογών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Πανεπιστήμιο Αθήνας.

Στον πρώτο γύρο των εκλογών στο ΕΜΠ, το υποψήφιο πρυτανικό σχήμα με επικεφαλής την Διδώ Γιόβα πήρε 176 ψήφους, το σχήμα του Σ. Σιμόπουλου 365, του Κ. Μουτζούρη 336 και του Σ. Σιμόπουλου 180 ψήφους. Νέος πρύτανης στο ΕΜΠ εξελέγη στο δεύτερο γύρο ο Κ. Μουτζούρης.

Στο Πανεπιστήμιο Αθήνας, στον πρώτο γύρο το υποψήφιο σχήμα με επικεφαλής τον Γ. Σίσκο πήρε 515 ψήφους, το σχήμα του Θ. Πελεγρίνη 1.511 και του Γ. Κίττα 1.567.

Η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Πανεπιστημιακών, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας, η Πανεπιστημονική Κίνηση Συνεργασίας Μεταπτυχιακών και οι αγωνιστικές παρατάξεις εργαζομένων στα ιδρύματα που υποστήριξαν τα υποψήφια πρυτανικά σχήματα με επικεφαλής την Δ. Γιόβα και τον Γ. Σίσκο, δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται αταλάντευτα για την ακύρωση των επιχειρούμενων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων στην Ανώτατη Εκπαίδευση, «για τη ριζική αναμόρφωση του Πανεπιστημίου προς την κατεύθυνση της συγκρότησης μιας Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης, με αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν χαρακτήρα, στην υπηρεσία των αναγκών του λαού».

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πρύτανης εκλέχτηκε ο Αναστάσιος Μάνθος, καθηγητής Ιατρικής, και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης εκλέχτηκε ο Κωνσταντίνος Σιμόπουλος, καθηγητής Ιατρικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ