ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Μάη 2006
Σελ. /32
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΠΕΡΑΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
«Να δείξουμε στα παιδιά τον άλλο δρόμο»

Πρωτοβουλία συσπείρωσης εργαζομένων, εκπαιδευτικών, γονιών ενάντια στην πολιτική ιδιωτικοποίησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ανέλαβε η Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη»

Τα αγωνιστικά τους βήματα συντονίζουν εκπαιδευτικοί, εργατικές και λαϊκές οικογένειες του Περάματος διεκδικώντας Παιδεία που να ανταποκρίνεται και να καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και συμβάλλοντας στη συγκρότηση μετώπου για την απόκρουση της πολιτικής των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που ιδιωτικοποιεί και υποβαθμίζει ραγδαία αυτό το κοινωνικό αγαθό και το μετατρέπει σε εμπόρευμα.

Τη σημαντική αυτή πρωτοβουλία ανέλαβε η Αγωνιστική Δημοτική Κίνηση «Πέραμα - Σύγχρονη Πόλη» και ο επικεφαλής της, πρώην δήμαρχος της πόλης και σημερινός υποψήφιος Γιάννης Πατσιλινάκος, με εκδήλωση που διοργανώθηκε προχτές το απόγευμα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η συμμετοχή καθηγητών και δασκάλων, συλλόγων γονέων, αλλά και γονιών, ανθρώπων του μόχθου, έκανε φανερή την ανησυχία των Περαματιωτών για το μέλλον που επιφυλάσσουν στα παιδιά τους. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Γ. Πατσιλινάκος και η Χριστίνα Καραμαλίκη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Πειραιά, ενώ παρεμβάσεις έγιναν από παραβρισκόμενους εκπαιδευτικούς και γονιούς.

Από τα στοιχεία που προέκυψαν στη διάρκεια της κουβέντας έγινε ξεκάθαρη η προσπάθεια υποβάθμισης των σχολείων του Περάματος, προσπάθεια στην οποία πρωτοστατεί ο σημερινός δήμαρχος, Γ. Λαγουδάκος, «εκλεκτός» της ΝΔ, με τη στήριξη που του παρέχει ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Ι. Γλύκας.

Οπως ανέφερε ο Γ. Πατσιλινάκος, οι ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό που παρουσιάστηκαν αυτή τη χρονιά ήταν πρωτοφανείς για το Πέραμα καθώς υπήρχαν 22 δάσκαλοι και 23 καθηγητές λιγότεροι. Η υπουργός Παιδείας όταν της τέθηκε το πρόβλημα πρότεινε προκλητικά να αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών στις τάξεις για να περιοριστούν οι ελλείψεις.

Οπως καταγγέλθηκε, ο δήμαρχος, υπονομεύοντας ανοιχτά και τον αγώνα που δίνουν εδώ και δεκαετίες οι κάτοικοι για να φύγουν τα «καζάνια του θανάτου», όπως χαρακτηρίζουν τις εγκαταστάσεις των εταιριών πετρελαιοειδών, από το Πέραμα, έφτασε στο σημείο να ζητήσει από την εταιρία SHELL να προσφέρει πετρέλαιο στα σχολεία με τα ανάλογα βέβαια ανταλλάγματα. Ενώ τρία οικόπεδα που είχε εξασφαλίσει η προηγούμενη αγωνιστική δημοτική αρχή για την ανέγερση νηπιαγωγείων μέχρι και σήμερα παραμένουν έρημα. Καταγγέλθηκε ακόμα ότι τα κονδύλια για τα λειτουργικά έξοδα και τα έξοδα συντήρησης δίνονται από το δήμο καθυστερημένα και με το σταγονόμετρο και ...πάει λέγοντας.

Η Χρ. Καραμαλίκη υπογράμμισε: «Εμείς οι γονείς πρέπει να σηκώσουμε ανάστημα και να δείξουμε στα παιδιά μας τον άλλο δρόμο, αυτόν της αξιοπρέπειας, του αγώνα για σχολεία που θα βγάζουν ολοκληρωμένες προσωπικότητες, θα παράγουν επιστημονική σκέψη, με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Απαιτείται να είμαστε στους δρόμους παλεύοντας για το καλό των παιδιών μας αλλά και συνολικά ενάντια σε αυτή την πολιτική, γιατί δεν είμαστε μόνο γονείς εμείς, είμαστε οι άνεργοι, εμείς υποφέρουμε από τη συρρίκνωση της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, από την ιδιωτικοποίηση της Υγείας, την ακρίβεια».

Ο Γ. Πατσιλινάκος επισήμανε: «Εχουμε τη δύναμη, τη θέληση και την πλούσια εμπειρία. Με το κίνημα για την Παιδεία που αναπτύχθηκε στο Πέραμα τα προηγούμενα χρόνια και που πρωτοπόρος ήταν η προηγούμενη δημοτική αρχή, καταφέραμε από το 1998 να είμαστε ο μοναδικός δήμος του Λεκανοπεδίου που είχε όλα τα σχολεία ιδιόκτητα και όλα σε πρωινή βάρδια. Μπορούμε να συσπειρωθούμε αγωνιστικά, να διεκδικήσουμε και να επιβάλουμε λύσεις. Εχουμε τη δύναμη, πρέπει να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας».

ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ

ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ Κώστας Τρίγκας

Στηρίχτηκε από τη ΝΔ και διαδέχτηκε το 2002 την παράταξη που υποστηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ. Συνεχίστηκε ίδια κι απαράλλαχτη η αντιλαϊκή πολιτική, πιστή στις οδηγίες των κυβερνήσεων και κατ' επιταγήν της ΕΕ, για δήμους «γρανάζια» της κρατικής μηχανής.

Συγκεκριμένα:

  • Πρωτοστατεί στην ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Το 46,6% των εργαζομένων στις υπηρεσίες του δήμου και τις δημοτικές επιχειρήσεις δουλεύουν με διαφόρων ειδών συμβάσεις. Το 25% με συμβάσεις αορίστου χρόνου και μόλις το 28% είναι μόνιμοι. Αποκορύφωμα αυτής της πολιτικής αποτελεί ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου, όπου σε σύνολο 49 εργαζομένων μόλις ένας είναι μόνιμος, 3 αορίστου χρόνου και οι υπόλοιποι 45 με συμβάσεις έργου και μερική απασχόληση.
  • Συνέχισε την πολιτική της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του δήμου μέσω των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Στην «Τεχνική Αναπτυξιακή» έχει γίνει εκχώρηση του έργου της αποκομιδής των απορριμμάτων, του μηχανικού καθαρισμού κλπ. Σε αυτή την επιχείρηση και στη Δημοτική Επιχείρηση Νεκροταφείου έχει μεταφερθεί η κινητή και ακίνητη περιουσία του δήμου και η «Αλφα - Αλφα» εκμεταλλεύεται τους δημοτικούς χώρους.
  • Η διοίκηση του δήμου ακολουθεί την αρχή «πληρώνεις για να έχεις». Για να αθληθεί κάποιος στον Αθλητικό Οργανισμό πρέπει να πληρώσει 15-18 ευρώ το μήνα. Για το κολυμβητήριο το αντίτιμο είναι 18 ευρώ το μήνα και 23 ευρώ για τους ετεροδημότες. Στα δημοτικά γήπεδα 5Χ5 η ώρα κοστίζει 45 ευρώ (περίπου 5 ευρώ το άτομο). Για το Πολιτιστικό Κέντρο τα δίδακτρα κυμαίνονται από 3-18 ευρώ το μήνα.
  • Σε σύνολο 5 δημοτικών παιδικών σταθμών, μόλις 1 στεγάζεται σε κτίριο που πληροί τις προϋποθέσεις. Οι υπόλοιποι στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτίρια, τα οποία είχαν υποστεί ζημιές κατά το σεισμό του 1999 και είναι επικίνδυνα για τα παιδιά και τους εργαζόμενους.
  • Ακολούθησε πολιτική δανειοδότησης, συνάπτοντας δάνεια ύψους 3 εκατ. χωρίς να διεκδικεί τα παράνομα παρακρατηθέντα χρήματα από το κράτος.
  • Επί 15 χρόνια οι διοικήσεις του δήμου (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) δε διεκδικούν χώρο 200 στρεμμάτων στο στρατόπεδο 301.
  • Αποδέχτηκε τις περισσότερες προτάσεις της ΕΡΓΟΣΕ, παρά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων ενάντια στην υπέργεια κατασκευή του προαστιακού σιδηροδρόμου.
ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΙ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
Αγωνιστικά ψηφοδέλτια συνεργασίας

Τους επικεφαλής των συνδυασμών των αγωνιστικών ψηφοδελτίων στη νομαρχία και δήμους της Ζακύνθου παρουσίασαν σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ζακύνθου του ΚΚΕ και η Πολιτική Οργάνωση Ζακύνθου του ΔΗΚΚΙ.

Ο Νίκος Μπελούσης, γραμματέας της ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, επισήμανε, μεταξύ άλλων, πως κριτήριο για τις εκλογές πρέπει να είναι τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα που ταλανίζουν τις λαϊκές οικογένειες, την ευθύνη των οποίων έχουν κυρίως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό πρέπει να καταψηφιστούν, ενώ από την πλευρά του ΔΗΚΚΙ, σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντώνης Λεχουρίτης, μέλος της ΚΕ του ΔΗΚΚΙ. Στη συνέχεια, ο Ν. Μπελούσης παρουσίασε τους επικεφαλής των συνδυασμών. Οι υποψήφιοι είναι:

  • Για τη Νομαρχία Ζακύνθου: Τάκης Κεφαλληνός, καθηγητής, νομαρχιακός σύμβουλος.
  • Για το Δήμο Ζακυνθίων: Γιάννης Κορφιάτης, δάσκαλος, επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Ζακυνθίων».
  • Για το Δήμο Λαγανά: Βασίλης Παλαιοθόδωρος, δάσκαλος.
  • Για το Δήμο Αρτεμισίων: Διονύσιος Σιγούρος, συνδικαλιστής, πρώην πρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου.
  • Για το Δήμο Αρκαδίων: Στέλιος Μποζίκης, δικηγόρος.
  • Για το Δήμο Αλικών: Βασίλης Ποταμίτης, αυτοκινητιστής, δημοτικός σύμβουλος.
Περιοδείες και συγκεντρώσεις
Σάββατο 20 Μάη

- Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ θα παρουσιάσει τους επικεφαλής των αγωνιστικών συνδυασμών συνεργασίας που θα στηρίξει σε δύο ακόμα δήμους. Συγκεκριμένα: Στο Δήμο Πύλου, στην Πύλο, στις 8 μ.μ., στο δημαρχείο. Στο Δήμο Λεύκτρου, στη Σαϊδώνα, στις 8 μ.μ.

Δευτέρα 22 Μάη

- Η ΝΑΣ Θεσσαλονίκης θα παρουσιάσει την προγραμματική της διακήρυξη, με συνέντευξη Τύπου για τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜΘ.

- Η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ θα παρουσιάσει τον επικεφαλής του αγωνιστικού συνδυασμού που θα στηρίξει στο Δήμο Χιλιοχωρίων, στου Χανδρινού, στις 8 μ.μ., στο καφενείο της πλατείας.

«ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» ΣΕΡΡΩΝ
Παρουσιάστηκε η διακήρυξη

Τη διακήρυξη της «Δημοτικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» παρουσίασε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στις Σέρρες η υποψήφια δήμαρχος Σερρών Φιλιώ Σαραντίδου. Οπως τονίζεται στη διακήρυξη, η «Δημοτική Αγωνιστική Συνεργασία για το Δήμο Σερρών θα δράσει με όλες τις δυνάμεις της για να στραφεί ο δήμος σε άλλη κατεύθυνση, αυτή της προώθησης λύσης των βασικών αναγκών όλων των δημοτών, των εργαζομένων, των επαγγελματιών, της νεολαίας. Να γίνει ένας δήμος που θα υπηρετεί πάνω απ' όλα τα συμφέροντα των δημοτών και θα αναδεικνύει την αγωνιστική διέξοδο και όχι ένας δήμος που θα στηρίζει κάθε κυβερνητική αντιλαϊκή επιταγή».

Η παράταξη καλεί τους δημότες της πόλης των Σερρών να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα στο δήμο. «Είμαστε έτοιμοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλους όσοι όχι μόνο στα λόγια, αλλά και στην καθημερινή δράση τους δίνουν εγγυήσεις ότι και μετά τις εκλογές θα αγωνιστούν για τους παραπάνω στόχους», σημειώνεται στη διακήρυξη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ