ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Μάη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ο Τσε ζει και μάχεται

Την έκθεση φωτογραφιών του Τσε επισκέφθηκε χτες ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κούβας

«Ο φωτογράφος» Τσε Γκεβάρα ζει αυτές τις μέρες στην Αθήνα μέσα από τις 238 φωτογραφίες, τραβηγμένες από τον ίδιο, στη μοναδική έκθεση που πραγματοποιείται στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικός Κόσμος (Πειραιώς 254, κτίριο 1), με ελεύθερη είσοδο.

Χθες το βράδυ, στην έκθεση ξεναγήθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Κούβας Εουμέλιο Καβαγιέρο Ροντρίγκες, που βρίσκεται στη χώρα μας και ο οποίος, γνωρίζοντας την επιτυχία που σημειώνει η έκθεση, δήλωσε πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος, γιατί δίνει την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να νιώσει πιο κοντά στην Κούβα, στο λαό μας, στο λαό του Τσε. Ομολογώ ότι είμαι πολύ συγκινημένος με την επίσκεψή μου στην έκθεση. Ηρθα στην Ελλάδα για πολύ λίγο, είναι μια σύντομη επίσκεψη σε μια χώρα που ο κουβανικός λαός έχει πολλούς φίλους. Αυτή η επίσκεψη είναι και μια επίσκεψη στο παρελθόν, καθώς ανασύρει τη μνήμη του αγαπημένου Τσε και μέσα από το έργο του βλέπουμε ότι ο Τσε συνεχίζει να ζει και να μάχεται».

Ερχόμενος από το νησί της ελπίδας, ο υφυπουργός Εξωτερικών φέρνει το μήνυμα «ας ενωθούμε όλοι, νέοι, γέροι, παιδιά, άνθρωποι με καλή θέληση, για να σώσουμε την ανθρωπότητα από τον πόλεμο. Ας ενωθούμε για έναν καλύτερο κόσμο όπου ελπίζουμε να επικρατήσει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ισότητα και η δικαιοσύνη».

ΓΙΑΝΝΕΝΑ
Τετραήμερο πολιτισμού

Εκδηλώσεις της Πολιτιστικής Παρέμβασης Ιωαννίνων σε συνεργασία με το φοιτητικό σύλλογο Πλαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων θα πραγματοποιηθούν το τετραήμερο από 22 έως 25 Μάη στο Πολυθέαμα.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν: Εκθεση εικαστικών αφιερωμένη στην κρίση του συστήματος, η οποία διευρύνεται και αγκαλιάζει όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Συζήτηση για τον ελεύθερο χρόνο ο οποίος περιορίζεται όλο και περισσότερο και η διαχείρισή του καθορίζεται από την πολιτιστική βιομηχανία με στόχο τόσο το κέρδος όσο και τη διαμόρφωση αλλοτριωμένων συνειδήσεων και ισοπεδωμένων προσωπικοτήτων. Θεατρική παράσταση και μουσικά αφιερώματα. Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα (22/5) παρουσιάζεται η Θεατρική Παράσταση «ΟΝΟΡ» από τη θεατρική ομάδα Πολυθέαμα. Τρίτη (23/5): Μουσικό Αφιέρωμα «Τραγούδια διαμαρτυρίας» από το μουσικό σχήμα της Πολιτιστικής Παρέμβασης Ιωαννίνων. Τετάρτη (24/5): Συζήτηση με θέμα «Η βιομηχανία του ελεύθερου χρόνου». Πέμπτη (25/5): Μουσικό Αφιέρωμα «Κοινωνικό λαϊκό τραγούδι» από το μουσικό σχήμα της Πολιτιστικής Παρέμβασης Ιωαννίνων.

Οι παραπάνω εκδηλώσεις ξεκινούν στις 9.30 μ.μ., ενώ και τις 4 μέρες από τις 6.30 το απόγευμα θα είναι ανοιχτή έκθεση εικαστικών δημιουργών με θέμα «Εικόνες κρίσης του συστήματος». Είσοδος 5 ευρώ. Φοιτητικό 3 ευρώ. Σημειώνουμε ότι στη συζήτηση της Τετάρτης η είσοδος είναι ελεύθερη.

ΓΙΟΥΡΟΒΙΖΙΟΝ - ΕΥΡΩΚΙΤΣ
Σόου ακριβοπληρωμένης ισοπέδωσης

Από το σόου του κιτς
Από το σόου του κιτς
Η φαιδρά πορτοκαλέα άνθισε προχτές το βράδυ στο ΟΑΚΑ, στον ημιτελικό του 51ου Διαγωνισμού Τραγουδιού της Γιουροβίζιον. Τα «μπουμπούκια» της επί δυόμισι περίπου ώρες ανάδιναν την πνιγηρή αποφορά, τη δυσοσμία του σάπιου «πολιτισμού» της ευρωύπνωσης. Εκείνου, που τρέφεται στα θερμοκήπια της κυρίαρχης ιδεολογίας και της βιομηχανίας του θεάματος και του οποίου τα υβρίδια φυτεύονται και λιπαίνονται σε κάθε γωνιά, με σκοπό να πνίξουν κάθε ομορφιά και διαφορετικότητα.

Η γελοιότητα έδωσε ...ρέστα προχτές το βράδυ στο ΟΑΚΑ και μέσω των τηλεοπτικών δεκτών σ' όλη την Ευρώπη και όχι μόνον (ως και στη μακρινή Αυστραλία έφτασε η χάρη της αυτή τη φορά). Η αρχή έγινε με αρχαιοπρεπές «ένδυμα», καθώς ακόμη και το ...Δωδεκάθεο χρειάστηκε ν' αφήσει για λίγο τον Ολυμπο για τις ανάγκες της γιουροφιέστας. Ετσι, είδαμε τον Δία να λικνίζεται στους ήχους του «Βολάρε», τον Αρη με την πολεμική του συνοδεία να παρελαύνει υπό τη σκέπη του «Τζέκινς Χαν», την Αφροδίτη να αναδύεται με την υπόκρουση του τραγουδιού της ...Ντάνα Ιντερνάσιοναλ. Και όλο μαζί αυτό το «θεϊκό» (!) τσίρκο να ενώνει τις φωνές του στο «χρυσό» της περσινής χρονιάς «Number One». Καρικατούρες αρχαιοελληνικής έμπνευσης έδωσαν το «παρών» και μετά την παρουσίαση των διαγωνιζόμενων τραγουδιών, με τον τραγοπόδαρο Πάνα και το Μινώταυρο να σέρνουν ...το χορό.

Κάπου στο ενδιάμεσο και μετά τις αγγλικές καλησπέρες της Μενούνος και τις γαλλικές του Sakis, σερβιρίστηκε το κύριο «μενού» της βραδιάς: Ο διαγωνισμός των τραγουδιών - εκπροσώπων 23 χωρών. Η αποθέωση της ομοιομορφίας και της κλωνοποίησης, ερμηνευμένη από τραγουδιστές οι οποίοι στην πλειοψηφία τους έχουν ξεπηδήσει από μουσικά τηλε-ριάλιτι. Ο ημιτελικός δεν ήταν τίποτα άλλο, παρά μια γερή δόση μουσικής και αισθητικής ισοπέδωσης, με τα διαγωνιζόμενα κομμάτια να μαρτυρούν - με ελάχιστες εξαιρέσεις - ότι έχουν βγει από τον ίδιο δοκιμαστικό σωλήνα. Οσον αφορά στους στίχους των τραγουδιών, που εκτός από τρία ήταν σε άπταιστη αγγλική, όσον αφορά στη μουσική - ένα ηχητικό αλαλούμ που διανθισμένο ενίοτε με δήθεν έθνικ στοιχεία φάνταζε ακόμη πιο κιτς - αλλά και όσον αφορά στον τρόπο παρουσίασης, αφού πολλοί ποντάρισαν στην πρόκληση σαν ασφαλές «διαβατήριο» πρόκρισης. Σήμερα, αναμένεται η συνέχεια του κιτσαριού.


Ρ.Σ.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μεγάλες ζημιές στα μνημεία της Ζακύνθου

Αρκετές και σοβαρές χαρακτηρίζουν τις ζημιές στο Μουσείο και τα μνημεία της Ζακύνθου από τους πρόσφατους σεισμούς οι βουλευτές του ΚΚΕ Παναγιώτης Κοσιώνης και Βέρα Νικολαΐδου, σε Ερώτησή τους προς τον υπουργό Πολιτισμού. «Αν η κυβέρνηση και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν πάρουν άμεσα μέτρα για την αποκατάστασή τους, πολλά από αυτά κινδυνεύουν να καταστραφούν», σημειώνεται στην Ερώτηση.

Οι κομμουνιστές βουλευτές αναφέρουν πως το Μουσείο έχει υποστεί βλάβη στον φέροντα οργανισμό του κτιρίου, ρωγμές στο εσωτερικό και το εξωτερικό τμήμα της τοιχοποιίας, αποκολλήσεις στις βάσεις γλυπτών μεσοβυζαντινής περιόδου, ένα εκ των οποίων έσπασε στη βάση του. Επιπλέον κινδυνεύει να πέσει μέρος του εξώστη λόγω εκτεταμένων ρωγμών!

Στο Κάστρο παρατηρήθηκαν καταρρεύσεις μικρής έκτασης, αλλά οι κατολισθήσεις στα πρανή απειλούν με κατάρρευση τον Προμαχώνα Minotto! Ζημιές έχουν πάθει και κτίρια στο εσωτερικό του Κάστρου.

Σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν στα παρακάτω μνημεία: Αγιος Νικόλαος Μεγαλομάτης (Σκοπός Ζακύνθου), Αγιος Σπυρίδωνας στο Αργάσι, Αγία Αικατερίνη στους Κήπους, Αγιος Λουκάς Κουκουναριάς και Ι. Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου στις Βαρρές, σε αρκετούς ναούς της πόλης της Ζακύνθου και χωριών.

Τέλος, οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών.

Τραγούδια της γειτονιάς μας...

Το CD του Λαρισαίου δημιουργού Δημήτρη Φωτιάδη με τίτλο «Τα τραγούδια της γειτονιάς μας» θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 24 Μάη (9 μ.μ.), στο «Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο», από τον Πολιτιστικό Οργανισμό του Δήμου Λαρισαίων. Πρόκειται για συνθέσεις του ίδιου, σε ποίηση Βασίλη Ρώτα, Μαρίας Φωτιάδη και Φωκίωνα Βούρου, που ηχογραφήθηκαν ζωντανά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Αχίλλεια» το Μάη του 2003 και με την παρότρυνση του φιλόμουσου κοινού της Λάρισας εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν.

Την εκδήλωση θα συντονίσει και θα διαβάσει ποιήματα η Λίνα Καράμπα, ποιήτρια και δημοσιογράφος, ενώ θα μιλήσουν ο Τιμόθεος Αρβανιτάκης, μουσικοσυνθέτης και διευθυντής του Ωδείου Ζακύνθου και ο γνωστός μουσικός Νίκος Τουλιάτος. Επίσης θα διαβαστούν μηνύματα ανθρώπων της Τέχνης. Η εκδήλωση θα κλείσει με τον καλύτερο τρόπο, μουσικά. Θα εμφανιστεί ο μουσικοσυνθέτης με τη συνοδεία του Θωμά Γιωτόπουλου και του Νίκου Γάλλου στο μπουζούκι και ερμηνευτές τους Μαρία, Βασιλική - Ηλέκτρα και Απόστολο Φωτιάδη.

Μπελίσα...

Δυο δρασκελιές από το ΟΑΚΑ, στο 4ο Γυμνάσιο Ν. Ιωνίας. Δυόμισι ώρες πριν ανάψουν οι εκτυφλωτικοί προβολείς της Γιουροβίζιον - χοάνης, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου τα φώτα χαμηλώνουν για να υποδεχτούν τον «Περλιμπλίν και την Μπελίσα» του Λόρκα. Το έργο του μεγάλου Ισπανού ποιητή, ιδωμένο μέσα από τα μάτια των παιδιών της Θεατρικής Ομάδας του σχολείου... Ο μύθος της αγάπης, που μετατρέπεται σε σπαραγμό, ζωντανεύει και γοητεύει... Τα παιδιά με ευαισθησία ξετυλίγουν το «νήμα» του έργου, «υφαίνοντας» μια συγκινητική παράσταση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ