ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2006
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ
Σήμερα η πλατιά σύσκεψη

Για την κοινωνική ασφάλιση και το πρόγραμμα δράσης

Οι πρωτοβουλίες που θα πάρουν τα ταξικά συνδικάτα για την Κοινωνική Ασφάλιση το επόμενο διάστημα, είναι το αντικείμενο της πλατιάς συνδικαλιστικής σύσκεψης που διοργανώνει σήμερα η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος) στις 7 μ.μ. Η παρουσία κάθε συνδικαλιστή είναι επιβεβλημένη.

Ηδη η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ αποφάσισε να κάνει την 15η Ιούνη μέρα πανελλαδικής δράσης με αιχμή την κοινωνική ασφάλιση, για να μην περάσουν τα νέα αντιασφαλιστικά σχέδια. Για να μην παγιδευτούν οι εργαζόμενοι στους προσχηματικούς διαλόγους που στήνει η κυβέρνηση της ΝΔ με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και τη συνεργασία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ. Για να προβληθούν τα αιτήματα των εργαζομένων για αύξηση των συντάξεων, μείωση του χρόνου ηλικίας συνταξιοδότησης, υπεράσπιση και επέκταση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων κλπ..

Σ' αυτό το πλαίσιο η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ διοργανώνει την 1η Ιούνη εκδήλωση με θέμα «Κοινωνική Ασφάλιση και εργαζόμενη γυναίκα. Στόχοι πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος». Εκτιμώντας ότι τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών (πρόωρες συντάξεις, δικαιώματα) έχουν μπει ήδη στο στόχαστρο και βάλλονται πανταχόθεν, το ΠΑΜΕ καλεί τις εργαζόμενες, τις νέες, τις άνεργες και τις μετανάστριες να παλέψουν και να ισχυροποιήσουν το μέτωπο της διεκδίκησης.

ΕΤΑΙΡΙΑ ΦΥΛΑΞΗΣ «ΒΑΚΕΝΧΟΥΤ»
Τρομοκρατική και προκλητική απόλυση συνδικαλιστή

Με τις πλάτες της Επιτροπής του άρθρου 15, η εργοδοσία ανακοίνωσε χτες στον Πέτρο Κεφαλά, στέλεχος του ΠΑΜΕ, την απόλυσή του

Χέρι χέρι με τους μηχανισμούς της δικαιοσύνης η εργοδοσία της εταιρίας φύλαξης «Βάκενχουτ» («Wackenhut») γνωστοποίησε χτες με εξώδικο την απόλυση του συνδικαλιστή Π. Κεφαλά, στέλεχος του ΠΑΜΕ, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου της «Βάκενχουτ Τράνσπορτ» και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας. Το χτεσινό εξώδικο ήταν το αποτέλεσμα των χρόνιων και λυσσαλέων προσπαθειών της εργοδοσίας να απαλλαγεί από τον συνδικαλιστή, ο οποίος πρωτοστατούσε στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη συμπόρευσή τους με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Την απόλυση καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, καλώντας το Σωματείο και την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Προσωπικού Ασφαλείας να συνεδριάσουν έκτακτα και να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία ενάντια στις απολύσεις και στο χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης.

Με την απόλυση του Π. Κεφαλά, η εργοδοσία επιχειρεί να τρομοκρατήσει το σύνολο των εργαζομένων, να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση, ενθαρρημένη και από την πολιτική που δίνει γην και ύδωρ στο κεφάλαιο. Για το σκοπό αυτό, όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος, «χρησιμοποίησε κάθε μέσο, έβαλε μπράβους να τον προπηλακίσουν, του έχουν ασκήσει ποινική δίωξη, τον παρέπεμψαν στο άρθρο 15 του 1264/82 με στόχο την άρση της συνδικαλιστικής του ασυλίας και την απόλυσή του. Δεν κατάφεραν την απόλυση στην πρωτοβάθμια επιτροπή, συνέχισαν στη δευτεροβάθμια, όπου με τη συμβολή της "ανεξάρτητης" δικαιοσύνης χωρίς ακόμα να έχει δημοσιευτεί η απόφαση έστειλαν εξώδικο».

Οι ενέργειες αυτές, συνεχίζει, δείχνουν το μένος της για την ταξική και συνεπή δράση του συνδικαλιστή. «Αυτή η απόλυση δεν μπορεί και δεν πρέπει να περάσει. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να μείνει απαθής, αφού ο Π. Κεφαλάς δεν έκανε τίποτα άλλο από αυτό που πρέπει να κάνουν όλοι οι συνδικαλιστές: Να μην μπαίνουν στη λογική των συμφερόντων της εργοδοσίας».

ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 30 ΤΟΥ ΜΑΗ
Δουλιά εργάτη τον εργάτη

Καθημερινές οι εξορμήσεις στα γιαπιά και τα εργοτάξια

Από τη χτεσινή κουβέντα με τους οικοδόμους
Από τη χτεσινή κουβέντα με τους οικοδόμους
«Το καλύτερο δε θα 'ρθει από μόνο του, δε θα πέσει απ' τους ουρανούς... Ο δρόμος είναι ένας: αγώνας κάθε μέρα». Στο εργοτάξιο της ΑΛΦΑ ΜΠΕΤΟΝ στη λεωφόρο Συγγρού, στήθηκε χτες το πρωί η κουβέντα για την πανελλαδική, πανοικοδομική απεργία στις 30 Μάη και τη συγκέντρωση, στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος.

Μιλώντας με τους εργαζόμενους, ο Γ. Θεοδώρου, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η αύξηση απ' τη σύμβαση που υπέγραψε η ΓΣΕΕ δε φτάνει ούτε για μισό καφέ. Είναι "φάρος" για τους εργοδότες. Η απάντησή τους όταν ζητάμε είναι ότι "δε βγαίνουμε, δεν έχουμε δουλιά". Ενώ μια σειρά γερανοί υψώνονται, μια σειρά οικόπεδα σκάβονται...».

«Απ' το 1993 και μετά, πετσόκοψαν τις συντάξεις... Ζητάνε να περάσουν απ' την κρησάρα και το δικό μας το επάγγελμα κι άλλα, να δουν αν οι οικοδόμοι πρέπει να 'ναι στα ΒΑΕ... Μας "κοιτάνε στα δόντια", να δουν πόσο παραγωγικοί είμαστε», τόνισε ο Γ. Θεοδώρου, καλώντας τους εργάτες και στην εκδήλωση που οργανώνει το Συνδικάτο μαζί με την Ομοσπονδία Οικοδόμων μεθαύριο Πέμπτη 25 Μάη, στις 6.30μ.μ., στο θέατρο ΠΕΡΟΚΕ, για τις εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση.

«Το θέμα είναι να σηκώσουμε το ανάστημά μας, το μπόι μας, κόντρα σ' αυτήν την αντεργατική πολιτική που συνεχίζει μετά την προηγούμενη η σημερινή κυβέρνηση, χωρίς τέρμα στον κατήφορο. Καταλαβαίνετε τι λάκκο ετοιμάζουν στην εργατική τάξη. Γι' αυτό στις 30 του μήνα πρέπει να δώσουμε αποστομωτική απάντηση», κατέληξε.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Αύριο ξανά στους δρόμους

Αύριο, Τετάρτη 24 Μάη, πραγματοποιούνται οι περιφερειακές πανσυνταξιουχικές συγκεντρώσεις που οργανώνουν οι Συνεργαζόμενες Ομοσπονδίες Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΤΕΒΕ - ΤΣΑ - ΝΑΤ - ΕΛΤΑ - ΤΑΕ - ΟΤΑ - Δημοσίου ενάντια στην ακρίβεια, τη λιτότητα και την καθήλωση των συντάξεων. Οι συγκεντρώσεις θα γίνουν στις 10.30 το πρωί στην Αθήνα (πλατεία Εθνικής Αντίστασης), στη Θεσσαλονίκη (Εργατικό Κέντρο, για τους συνταξιούχους της Βόρειας Ελλάδας), στα Χανιά (πλατεία Δημοτικής Αγοράς) και την Αρτα (πλατεία Εθνικής Αντίστασης για τους συνταξιούχους της Δυτικής Ελλάδας).

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χτες το πρωί, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των συνταξιουχικών οργανώσεων, κατήγγειλαν την εφαρμοζόμενη πολιτική που τους οδηγεί στην πλήρη εξαθλίωση. Επίσης, καυτηρίασαν την τραμπούκικη συμπεριφορά που επέδειξαν άνδρες ιδιωτικής εταιρίας φύλαξης, οι οποίοι το περασμένο Σάββατο επιχείρησαν να εμποδίσουν εξόρμηση που πραγματοποιούσαν οι συνταξιούχοι στη Λαϊκή αγορά Επταλόφου στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Η προσπάθεια παρεμπόδισης έσπασε πάνω στις αντιδράσεις των ίδιων των πωλητών της λαϊκής αγοράς, αλλά και των εργαζόμενων - καταναλωτών.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ
Πρωτοβουλίες αγώνα

Εντείνονται οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις νησιωτών και ναυτεργατών ενάντια στην πολιτική ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που τα «δίνει όλα στους εφοπλιστές». Στα πλαίσια αυτά τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΣ ΝΑΤ και η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία για την οργάνωση του αγώνα των ναυτεργατών, καλώντας τους να γυρίσουν την πλάτη στη συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΠΝΟ, η τακτική της οποίας είναι ενάντια στη δυναμική που δημιούργησε η πρόσφατη μεγάλη απεργία. Σήμερα στις 10 το πρωί τα σωματεία και η Επιτροπή διοργανώνουν πλατιά σύσκεψη στην αίθουσα συνελεύσεων της Ενωσης Μηχανικών.

Στο μεταξύ την Πέμπτη στις 4 το μεσημέρι, έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, θα συγκεντρωθούν για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες οι κάτοικοι των Δυτικών Κυκλάδων, απαιτώντας συχνές, φτηνές, σύγχρονες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννης την περασμένη βδομάδα επιχειρώντας προκλητικά να εμπαίξει τους νησιώτες των Δ. Κυκλάδων, με δελτίο Τύπου είχε ανακοινώσει για την... αντιμετώπιση του προβλήματος τη δρομολόγηση ταχύπλοου και δύο «αρχαίων» συμβατικών πλοίων, όπως για παράδειγμα του «ΜΑΚΕΔΩΝ» - και αυτά μια φορά τη βδομάδα από το Λαύριο - τα οποία χωράνε ελάχιστα φορτηγά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ