ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Μάη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ξανά στο προσκήνιο το «γερμανικό μοντέλο»

Την προοπτική συγκυβέρνησης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ επαναφέρει ο Κ. Μητσοτάκης

Το ενδεχόμενο της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με βάση το γερμανικό πρότυπο, επαναφέρουν ολοένα και πιο συχνά κορυφαία στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων, γεγονός που υποδηλώνει την ύπαρξη διεργασιών και σεναρίων στα παρασκήνια από τους αρχιτέκτονες του πολιτικού συστήματος.

Μετά τον Θ. Πάγκαλο τη σκυτάλη πήρε ο Κ. Μητσοτάκης, επαναφέροντας στο προσκήνιο το ενδεχόμενο συγκυβέρνησης μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παρόλο που οι ηγεσίες των δύο αυτών κομμάτων αποκηρύσσουν μια τέτοια προοπτική, τουλάχιστον για τις επόμενες εκλογές. Από την άλλη, δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι «ιδέες» ρίχνονται για ζύμωση σε μια χρονική στιγμή που η εκλογική επιρροή της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μειώνεται σταθερά, ενώ εδραιώνεται στην εκλογική τους βάση η καθ' όλα δικαιολογημένη διαπίστωση ότι δεν υπάρχουν διαφορές πολιτικής μεταξύ τους.

Ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του το Σάββατο στη ΝΕΤ, αφού διαπίστωσε ότι υπάρχει «πρόβλημα εκλογικού νόμου», πρότεινε να εφαρμοστεί το ληστρικό γερμανικό σύστημα, δηλαδή ...μονοεδρική και λίστα, και έτσι, όπως είπε, δε θα χρειαστεί να αυξηθούν οι βουλευτές Επικρατείας γιατί «θα έχουμε τη λίστα που θα μας δίνει τους βουλευτές που θέλουμε να επιλέξουμε».

Στη βάση αυτή κάλεσε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ να κουβεντιάσουν ψύχραιμα τα του εκλογικού νόμου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι «σήμερα τα δύο κόμματα παρουσιάζουν και τα δύο μια σχετική πτώση, η οποία πιθανώς θα διατηρηθεί μέχρι τις εκλογές».

Επικαλούμενος τον ισχύοντα εκλογικό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση Σημίτη και ο οποίος, όπως είπε, ορίζει ότι για να πάρει το πρώτο κόμμα απόλυτη πλειοψηφία πρέπει να έχει πάνω από 41%, έθεσε ευθέως το ερώτημα: «Αν δεν το έχει (σ.σ. το 41%) τι θα γίνει; Είναι τα δύο κόμματα έτοιμα να συνεργαστούν όπως εγώ θα ήθελα, να κάνουν το μεγάλο συνασπισμό, όπως έγινε στη Γερμανία;». Παρόλο που παραδέχτηκε ότι με τα σημερινά δεδομένα κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό, ωστόσο σημείωσε ότι πρέπει ο πολιτικός κόσμος «να το κουβεντιάσει ήρεμα». Δε δίστασε να βάλει και την ουσία του θέματος: «Κοιτάξτε, πρώτα πρώτα ποιες είναι οι διαφορές των δύο κομμάτων, να καταλάβω και εγώ. Οταν είμαστε όλοι στην Ευρώπη και ακολουθούμε ουσιαστικά την πολιτική της Ευρώπης, όταν στην εξωτερική πολιτική δεν έχουμε διαφορές παρά μόνο σε ό,τι αφορά την τακτική, γιατί δηλαδή να μη συνεργαστούμε, δεν καταλαβαίνω».

«Δε βλέπω κάτι τέτοιο», απάντησε ο Ευ. Αντώναρος όταν κλήθηκε να τοποθετηθεί στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, αποκλείοντας παράλληλα το ενδεχόμενο ακυβερνησίας λόγω εκλογικού νόμου. «Στο τέλος της τετραετίας, ασφαλώς, ο ελληνικός λαός, που ξέρει και εκτιμά τις πραγματικές προσπάθειες και το αποτελεσματικό έργο που κάνει η Νέα Δημοκρατία, θα αναγνωρίσει έμπρακτα την αποτελεσματικότητα του συνολικού έργου μας», είπε, αποφεύγοντας να σχολιάσει ευθέως τις δηλώσεις Μητσοτάκη.

Γκάλοπ: Δεν υπάρχουν διαφορές

Την ίδια στιγμή, χτεσινό γκάλοπ καταδεικνύει ότι η συντριπτική πλειοψηφία της «κοινής γνώμης», δύο στους τρεις, πιστεύουν ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν ασήμαντες διαφορές στην πολιτική τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα της εταιρίας «Marc» για λογαριασμό της «Ελευθεροτυπίας», το 65,3% των ερωτηθέντων απαντά ότι οι όποιες διαφορές μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι ασήμαντες, ενώ μόλις το 32% πιστεύει ότι έχουν «ουσιαστικές διαφορές». Παράλληλα, η μεγάλη πλειοψηφία (63%) των ερωτηθέντων δηλώνει ότι τους ενδιαφέρει η πολιτική, έναντι 37% που δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται.

Σε άλλο ερώτημα για το λόγο που πηγαίνουν για να ψηφίσουν, το 53,8% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι το κάνει για να υποστηρίξει το κόμμα του, ενώ το 39,5% ψηφίζει «το λιγότερο κακό». Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη των πολιτών για τη σχέση της χώρας με τις Βρυξέλλες και το ευρωοικοδόμημα των πολυεθνικών. Το 85,5% εκτιμά ότι οι αποφάσεις των Βρυξελλών επηρεάζουν πολύ την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα το ίδιο ποσοστό (85,2%) πιστεύει ότι η επιρροή της χώρας στις αποφάσεις της Ευρώπης είναι μικρή έως ανύπαρκτη.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
«Κρύβει» την πολιτική πίσω από τα πρόσωπα

Προκειμένου να μείνει στο απυρόβλητο η αντιλαϊκή πολιτική της, η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταθέσει την προσοχή στα πρόσωπα των υποψηφίων δημάρχων και νομαρχών

Στα πρόσωπα και τους δήθεν «αυτοδιοικητικούς» υποψήφιους επιχειρεί να στρέψει την προσοχή του κόσμου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, ακριβώς για μείνει στο απυρόβλητο η αντιλαϊκή πολιτική της, που είναι και η πραγματική αιτία των προβλημάτων.

Συνεχίζοντας την τακτική της δημιουργίας σύγχυσης για το βαθύτατα πολιτικό περιεχόμενο της εκλογικής αναμέτρησης του Οκτώβρη, ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε να περιορίσει τη σημασία της σχεδόν αποκλειστικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μιλώντας χτες στο Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ, αναγόρευσε ως «στρατηγική επιλογή» του κόμματός του ότι «προσεγγίζουμε τις εκλογές, με γνώμονα ότι ο μεγάλος νικητής θα είναι η Αυτοδιοίκηση».

Στο πλαίσιο αυτό δεν παρέλειψε να αναμασήσει το παραμύθι των υπερκομματικών υποψηφίων - «στηρίξαμε και στηρίζουμε ανθρώπους που δεν είναι στενά κομματικές επιλογές με κριτήριο την ικανότητά τους» - είπε, ενώ από την άλλη υποστήριξε ότι «η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει τη δική της δυναμική, που δεν εγκλωβίζεται σε στενά κομματικά πλαίσια».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση «εμπιστεύεται τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης», ενώ επανέλαβε τον αστήρικτο ισχυρισμό ότι στηρίζει την Αυτοδιοίκηση «θεσμικά και οικονομικά», καθώς και ότι «οι εκκρεμότητες έχουν αντιμετωπιστεί».

Αναφερόμενος στο κλίμα της εκλογικής αναμέτρησης επέλεξε άλλη μια φορά του «καλού», που «επιθυμεί το διάλογο και το ήπιο κλίμα», κάτι, που, όπως είπε, δε βολεύει άλλους «που στερούνται πολιτικού λόγου και προτάσεων».

Παράλληλα όμως συνέδεσε, έμμεσα και γενικόλογα, τις εκλογές με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική, διαμηνύοντας ότι το αποτέλεσμα δεν πρόκειται να σταματήσει το (αντιλαϊκό) «μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα». Στο πλαίσιο αυτό άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η συνέχεια θα δοθεί με τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» για την Παιδεία. «Δεν εφησυχάζουμε», τόνισε με νόημα.

«Οι υποψήφιοι που στηρίζουμε είναι πρόσωπα ικανά, πρόσωπα κατάλληλα για να υπηρετήσουν το αξίωμα», δήλωσε από την πλευρά του ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτ. Ζαγορίτης, δίνοντας ταυτόχρονα στη δημοσιότητα την πρώτη λίστα με τους υποψηφίους που θα στηρίξει η ΝΔ, στην οποία συμπεριλαμβάνονται κυρίως οι νυν νομάρχες και δήμαρχοι που έχουν αποδειχθεί άξιοι διαχειριστές της κυβερνητικής πολιτικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η λίστα των υποψηφίων

Συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι για 41 νομαρχίες και 35 δήμους που ήταν πρωτεύουσες νομών, συν έξι μεγάλες πόλεις. Απομένουν ακόμη 11 νομαρχίες, καθώς και η υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, που θα ανακοινωθεί στα μέσα Ιούνη. Συγκεκριμένα χτες επικυρώθηκαν και τυπικά οι υποψηφιότητες του Ν. Κακλαμάνη για το Δήμο Αθηναίων, του Β. Παπαγεωργόπουλου για τη Θεσσαλονίκη και του Χρ. Αγραπίδη για τον Πειραιά.

Στη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής υποψήφιος είναι ο Λεων. Κουρής και στη Νομαρχία Δυτικής Αττικής ο Γ. Λιάκος. Στη Νομαρχία Εβρου υποψήφιος της ΝΔ θα είναι ο νυν βουλευτής Εβρου Στ. Κελέτσης, ενώ στην υπερνομαρχία Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης η ΝΔ θα στηρίξει τον νυν υπερνομάρχη, Κ. Τάτση, ενώ στην υπερνομαρχία Εβρου - Ροδόπης τον Στ. Σπάση. Στη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας υποψήφιος θα είναι ο νυν νομάρχης Δ. Σταμάτης, στην Αργολίδα ο Β. Σωτηρόπουλος, στην Αρκαδία ο Δημ. Κωνσταντόπουλος, στην Αρτα ο Γ. Παπαβασιλείου, στη Βοιωτία ο Αρ. Ρούσαρης, στη Δράμα ο Κ. Ευμοιρίδης, στην Ευρυτανία ο Κ. Κοντογεώργος, στη Ζάκυνθο ο Δ. Γάσπαρος, στην Ηλεία Π. Αχιλλεόπουλος, στη Θεσπρωτία ο Β. Γιωγιάκας, στο Νομό Ιωαννίνων ο Αλ. Καχριμάνης, στην Καβάλα ο Θ. Καλλιοντζής, στην Καρδίτσα ο Β. Αναγνωστόπουλος, στην Καστοριά ο Κ. Λιαντσής, στην Κέρκυρα ο Στ. Πουλημένος, στην Κεφαλονιά - Ιθάκη ο Δ. Λευκαδίτης, στο Κιλκίς ο Ευ. Μπαλάσκας, στην Κοζάνη ο Γ. Δάκης, στην Κορινθία ο Ν. Ταγάρας, στις Κυκλάδες ο Γ. Λεονταρίτης, στη Λακωνία ο Κ. Φούρκας, στη Λάρισα ο Λ. Κατσαρός, στο Λασίθι ο Κ. Νικολαράκης, στη Λέσβο ο Π. Βογιατζής, στη Λευκάδα η Χρ. Καββαδά, στη Μαγνησία ο Ι. Πρίντζος, στη Μεσσηνία ο Δ. Δράκος, στην Ξάνθη ο Μ. Στυλιανίδης, στην Πιερία ο Γ. Παπαστεργίου, στο Ρέθυμνο ο Κ. Μαθιουδάκης, στη Ροδόπη ο Μ. Αθανασιάδης, στη Σάμο ο Α. Γιαουτζής, στις Σέρρες ο Κ. Παπαπαναγιώτου, στα Τρίκαλα ο Η. Βλαχογιάννης, στη Φθιώτιδα ο Αθ. Χειμάρας, στη Φωκίδα ο Ν. Φουσέκης και στα Χανιά ο Γρ. Αρχοντάκης.

Τα ονόματα των υποψηφίων δημάρχων που ανακοινώθηκαν, εκτός από τις τρεις μεγάλες πόλεις, είναι τα εξής: Μεσολογγίου Γ. Πρεβεζάνος, Αγρινίου Ν. Ρούσης, Αργους Δ. Πλατής, Λειβαδιάς Λ. Ανέστης, Θήβας Μ. Λύγγος, Δράμας Θ. Μαργαρίτης, Καρπενησίου Δ. Καρατσίκης, Ζακύνθου Κ. Τσαγκαρόπουλος, Πύργου Γ. Λιατσής, Βέροιας Χρ. Σκουμπόπουλος, Ηγουμενίτσας Θ. Πιτούλης, Ιωαννίνων Ν. Γκόντας, Καρδίτσας Χρ. Τέγος, Καβάλας Ευστ. Εριφυλλίδης, Κέρκυρας Ι. Τρεπεκλής, Αργοστολίου Σ. Σαββαόγλου, Κοζάνης Αννα Νανοπούλου, Κορίνθου Θ. Θωμαΐδης, Κιλκίς Π. Πασαλίδης, Ερμούπολης Μ. Δαδαός, Λάρισας Κ. Τζανακούλης, Μυτιλήνης Αρ. Χατζηκομνηνός, Βόλου Κυρ. Μήτρου, Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης, Κατερίνης Σ. Χιονίδης, Βαθύ Εμ. Γερόγλης, Σερρών Ι. Μωυσιάδης, Τρικάλων Μ. Ταμίλος, Λαμίας Γ. Κοτρωνιάς, Φλώρινας Στ. Παπαναστασίου, Χανίων Κυρ. Βιρβιδάκης.

Ο Ν. Αθανασάκης

Την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ ταυτίζεται πλήρως με τις κυβερνητικές επιλογές για την προώθηση περαιτέρω «μεταρρυθμίσεων» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιχειρηματικότητας», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης, σχολιάζοντας την εισήγηση του πρωθυπουργού, υποστήριξε: «Στο χώρο της Αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα υπάρχουν δυο διακριτές επιλογές. Το ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει την πρότασή του για την Αποκέντρωση και την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης. Η ΝΔ λέει μεγάλα λόγια την ώρα που προωθεί την παραπέρα συγκέντρωση της εξουσίας».

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «ο κ. πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θυμούνται το ήπιο κλίμα και τη συναίνεση όποτε αποκαλύπτονται οι πολιτικές τους, όποτε θέλουν να κρύψουν το κρυφό τους πρόγραμμα, την κρυφή τους ατζέντα».

ΠΑΣΟΚ
Αποστάσεις από την πρόταση Μητσοτάκη

Να ανασκευάσει την ανοιχτή πρότασή του για συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, επιχείρησε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θ. Πάγκαλος, μετά την άμεση ανταπόκριση που έτυχε από την πλευρά της ΝΔ, με τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη που έθεσε θέμα συγκατοίκησης στην εξουσία των δύο κομμάτων.

Αμέσως μετά τη συνέντευξη του Κ. Μητσοτάκη, ανέφερε ότι ο ίδιος «είχε πει κάτι διαφορετικό». Οταν «μίλησα για αλλαγή του εκλογικού νόμου, μίλησα για έναν εκλογικό νόμο που δίνει τη δυνατότητα συσπείρωσης των παρατάξεων. Η ΝΔ μαζί με το ΠΑΣΟΚ δε συγκροτούν παράταξη. Είναι δύο παρατάξεις», υποστήριξε ο Θ. Πάγκαλος. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι η πρότασή του αφορούσε «δυνάμεις όπως εκείνες του ΣΥΝ» και επιχειρώντας να ερμηνεύσει διαφορετικά τις δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη υποστήριξε: «Διαπιστώνει ότι η παράταξή του δεν μπορεί να κυβερνήσει και χρειάζονται άλλες λύσεις. Εμείς θεωρούμε ότι αν μας δώσει την πλειοψηφία ο λαός, μπορούμε να κυβερνήσουμε».

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Ν. Αθανασάκης, δήλωσε ότι «υπάρχει ένας δεδομένος εκλογικός νόμος», αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι «από εκεί και πέρα το να αναλύσει κανείς κάτω από ποιες υποθέσεις, το πόσα κόμματα θα μπουν, το πόσα θα είναι τα ποσοστά, το να αναλύσει, δηλαδή, τα ακραία σενάρια, μπορεί να το κάνει θεωρητικά».

ΓΚ. ΚΑΡΑΧΑΣΑΝ
Ο γνωστός αποπροσανατολιστικός ΠΑΣΟΚικός λόγος

Νέα επεισόδια στο σίριαλ των πράξεων της Γκ. Καραχασάν ήρθαν στο προσκήνιο, ενώ η ίδια αρχίζει πλέον και μιλά στις περιοδείες της με ΠΑΣΟκικό λόγο.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψαν τηλεοπτικοί σταθμοί, η Γκ. Καραχασάν έχει υπογράψει ψήφισμα για την αναγνώριση της «Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης», έχει μετάσχει στις αρχαιρεσίες του συγκεκριμένου συλλόγου, ενώ συγχρόνως έχει υπογράψει ψήφισμα διαμαρτυρίας της «Τουρκικής Ενωσης» προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο αναφέρεται ότι «καταπατούνται τα δικαιώματα της "τουρκικής", μειονότητας της Θράκης από την ελληνική πολιτεία». Η υποψήφια υπερνομάρχης έκανε λόγο για «υποκλοπή της υπογραφής».

Τα συγκεκριμένα γεγονότα και τις αποκαλύψεις, ο Γ. Παπανδρέου τα απέδωσε στη ΝΔ, την οποία κατήγγειλε ότι «εμφανώς αλλά και υπογείως, προσπαθεί να συνδέσει την υποψηφιότητα μιας Ελληνίδας μουσουλμάνας, με θέματα εξωτερικής πολιτικής και διμερών σχέσεων με την Τουρκία». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ομιλίες του στη Νάξο και χτες στον Πειραιά επιχείρησε να οξύνει την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για την πολιτική της στη μειονότητα.

Ομως η πραγματικότητα βοά. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ, ακολούθησαν την ίδια αντιλαϊκή και αντεργατική πολιτική σε βάρος της μουσουλμανικής μειονότητας. Η ανεργία, η φτώχεια και ο αναλφαβητισμός, αποτελούν τους μόνιμους «συντρόφους» της.

Ο Γ. Παπανδρέου, όπως και η ίδια η Γκ. Καραχασάν, που το περασμένο Σάββατο μίλησε στην Καβάλα σε διάρκεια περιφερειακής συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ, εντελώς δημαγωγικά μοίρασαν ανέξοδες υποσχέσεις για την επίλυση των προβλημάτων της μουσουλμανικής μειονότητας. Μάλιστα η Γκ. Καραχασάν, ξεχνώντας προφανώς ότι το κόμμα της τάσσεται υπέρ της «νέας ΚΑΠ»... θυμήθηκε τα προβλήματα του πληθυσμού της μειονότητας που ασχολούνται με την καλλιέργεια του καπνού, αναφέροντας ότι «στις ορεινές περιοχές υπάρχει μεγάλος αναβρασμός από τις τιμές που δίνουν οι έμποροι στον καπνό, οι οποίες είναι τιμές τριάντα χρόνων πριν».

Στη συνέχεια, μιλώντας σαν γνήσια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, φρόντισε τα προβλήματα να τα αποδώσει στην «απραξία» και στις «μικρές διαπραγματευτικές ικανότητες» της κυβέρνησης στην ΕΕ. Δε φταίνε λοιπόν οι πολιτικές, φταίει η όχι καλή διαχείρισή τους. Σαν να ακούμε τον αρχηγό της...

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Κούνια που την κούναγε τη ΝΔ... »

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την ανακοίνωση της ΝΔ ότι στηρίζει Τέγο στην Καρδίτσα, η Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε:

«Κούνια που την κούναγε τη Νέα Δημοκρατία. Αυτά όλα που κάνει η ΝΔ είναι για να κλέψει ψήφους στη νομαρχία στο δεύτερο γύρο. Επομένως, ο κόσμος να σκεφτεί πάρα πολύ καλά. Η ΝΔ ξέρει τι κάνουμε εμείς. Αρκεί να μην παρασυρθεί κανένας σοβαρός άνθρωπος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ