ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2006
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 30 ΤΟΥ ΜΑΗ
Κορυφώνεται η μάχη της απεργίας

Απ' άκρη σ' άκρη της χώρας εντείνονται οι εξορμήσεις. Με αιχμή τη Σύμβαση, στις 2 του Ιούνη απεργούν και οι λογιστές

Το μήνυμα της απεργίας φτάνει παντού. Στα γιαπιά, στα εργοτάξια, σε κάθε Ελληνα και μετανάστη εργάτη (φωτ. από την εξόρμηση στα εργοτάξια της Εγνατίας οδού)
Το μήνυμα της απεργίας φτάνει παντού. Στα γιαπιά, στα εργοτάξια, σε κάθε Ελληνα και μετανάστη εργάτη (φωτ. από την εξόρμηση στα εργοτάξια της Εγνατίας οδού)
Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την επιτυχία της πανοικοδομικής, πανελλαδικής απεργίας που προκήρυξε η Ομοσπονδία Οικοδόμων για τις 30 του μήνα. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, και στη Θεσσαλονίκη, την ίδια ώρα, έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Χτες το πρωί το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έκανε εξόρμηση στο Ριζάρειο, στο Δέλτα Φαλήρου, ενώ σήμερα θα βρεθεί στο εργοτάξιο του ΑΚΤΩΡΑ, στη λεωφόρο Καβάλας. Αύριο στις 6.30 μ.μ., διοργανώνεται στο ΠΕΡΟΚΕ η κοινή εκδήλωση με την Ομοσπονδία, για τις «Εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση». Καθημερινά συνεχίζονται οι εξορμήσεις σε γιαπιά, πιάτσες και εργοτάξια στην Πάτρα, αλλά και στην Κρήτη. Στη μάχη έχουν ήδη μπει τα κλαδικά συνδικάτα σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Βόλο, που με αποφάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων τους καλούν τους εργάτες του κλάδου να δώσουν μαζικό «παρών» στην απεργία, να προπαγανδίσουν και να περιφρουρήσουν την απεργία.

Στην Εγνατία οδό

Χτες το πρωί, μέλη του Σωματείου Οικοδόμων Ιωαννίνων, με επικεφαλής τον Κώστα Χαντζιάρα, γραμματέα της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, πραγματοποίησαν περιοδεία στα εργοτάξια της ΑΕΓΕΤ σε Αραχθο και Δροσοχώρι, όπου συνεχίζονται τα έργα κατασκευής της Εγνατίας οδού. Ελληνες και μετανάστες εργαζόμενοι στα σκυροδέματα, στα σίδερα, χειριστές μηχανημάτων, δέχτηκαν με ικανοποίηση το αγωνιστικό προσκλητήριο, ανέδειξαν μέσα απ' την κουβέντα την αναγκαιότητα της απεργίας. Στην ανάγκη για κλιμάκωση των αγώνων που επισήμαναν οι συνδικαλιστές, οι εργάτες απάντησαν μεταφέροντας τη δική τους πείρα. Μίλησαν για τα δεδουλευμένα (ακόμα και δύο μηνών) που τους χρωστά η εργοδοσία, για τη συστηματική πια εργοδοτική εισφοροδιαφυγή, αλλά και την ουσιαστική ανυπαρξία κρατικών ελέγχων. Οι εργάτες δεν πρέπει να επιτρέψουν να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Πρέπει να συσπειρωθούν στα συνδικάτα, να συντονίσουν τη δράση τους, να προβάλουν αιτήματα που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους, σημείωσαν οι συνδικαλιστές.

Απεργούν και οι λογιστές

Σε απεργία προχωρούν στις 2 του Ιούνη και οι λογιστές, μετά από ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Λογιστών (ΠΟΛ), καθώς οι εργοδότες ουσιαστικά αρνούνται να συζητήσουν το σχέδιο της ΠΟΛ για την κλαδική σύμβαση και επιμένουν να ...«προσφέρουν» μόνο τα ψίχουλα που δέχτηκε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. «Στην πράξη αποδεικνύονται οι τεράστιες ευθύνες της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που με την υπογραφή της ξεπούλησε τα συμφέροντα της εργατικής τάξης», τονίζει η ΠΟΛ στην ανακοίνωσή της. Απόφαση συμμετοχής στην απεργία έχει ήδη πάρει η Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Πρωτευούσης.

Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 11 π.μ., στην πλατεία Κάνιγγος, και θα ακολουθήσει πορεία προς τα γραφεία του ΣΕΒ. Μεταξύ άλλων οι εργαζόμενοι διεκδικούν κατώτερο μισθό λογιστή 1.400 ευρώ, 5ήμερο-35ωρο-συνεχές 7ωρο, σύνταξη στα 60 για τους άνδρες στα 55 για τις γυναίκες.


Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ: Σε πεντάωρη στάση εργασίας (8 π.μ.-1 μ.μ) και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις 10 π.μ προχωρούν σήμερα Τετάρτη οι υγειονομικοί της Αττικής στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Οι εργαζόμενοι απ' τα νοσοκομεία της Α΄ ΔΥΠΕ Αττικής θα συγκεντρωθούν στον κόμβο Αμπελοκήπων, απ' τα νοσοκομεία της Β΄ ΔΥΠΕ στον κόμβο του νοσοκομείου «Σωτηρία» και της Γ΄ ΔΥΠΕ στην οδό Θηβών 46-48 (γραφεία Γ΄ ΔΥΠΕ Αττικής). Στη Θεσσαλονίκη οι εργαζόμενοι στην υγεία πραγματοποιούν αύριο στάση εργασίας (8 π.μ.-1 μ.μ.), ενώ 24ωρη απεργία έχουν κηρύξει και οι νοσοκομειακοί γιατροί. Στις 10.30 το πρωί εργαζόμενοι και γιατροί θα συγκεντρωθούν στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς». Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» σήμερα Τετάρτη πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 7.00-9.30 π.μ. και συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου.

ΑΜΦΙΣΣΑ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις συνεχιζόμενες απολύσεις στην εταιρία «S&B» (Βιομηχανικά Ορυκτά) του Οδ. Κυριακόπουλου διοργανώνει αύριο το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, στις 8 μ.μ. στην πλατεία λαού της Αμφισσας.

ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας ενάντια στην εμπορευματοποίηση της Ψυχικής Υγείας, για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι ψυχικά πάσχοντες πραγματοποιούν σήμερα στις 10.30 π.μ. το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στις Δομές Ψυχικής Υγείας, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και άλλοι φορείς.

ΒΙΟΖΑΛ: Τέσσερις εργαζόμενους που διεκδίκησαν σταθερό ωράριο εργασίας και τήρηση των συμβάσεων πέταξε στο δρόμο η διεύθυνση της εταιρίας παραγωγής και εμπορίας ζωοτροφών ΒΙΟΖΑΛ, όπως καταγγέλλει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας. Η εργοδοσία προχώρησε στις απολύσεις χωρίς καν να καταβάλει αποζημιώσεις. Οι παραβιάσεις εργασιακών δικαιωμάτων στην Εύβοια παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας το τελευταίο διάστημα, ενώ η ανεργία - ειδικά σε νέους και γυναίκες - έχει εκτιναχτεί στο 20%, σημειώνουν συνδικαλιστές.

ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ: Την ώρα που η διοίκηση των Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης και η κυβέρνηση ροκανίζουν το χρόνο για το «λουκέτο» στην εταιρία, αποκαλύπτεται πως υπόγεια υλοποιείται πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενότητα και την αποτελεσματικότητα του αγώνα των εργαζομένων. Χτες δύο μέλη του ΔΣ του Σωματείου (Θ. Κυριακίδης και Σ. Κακαλιάς) κατέθεσαν αίτηση για έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ προκειμένου να συζητηθούν η λειτουργία του ΔΣ του Σωματείου και ζητήματα διαδικασιών στο πλαίσιο της κατάληψης.

ΕΚΑΒ: Απεργία επ' αόριστον συνεχίζουν να πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη. Τα επείγοντα διακομίζονται κανονικά στα νοσοκομεία μέσω των ασθενοφόρων του «166». Στα βασικά αιτήματα των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ περιλαμβάνονται η πλήρης ανάπτυξη του «166» με την αύξηση του αριθμού των ασθενοφόρων και το διπλασιασμό του προσωπικού. Επίσης αύξηση επιδομάτων, βαρέα και ανθυγιεινά κλπ.


ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ - ΝΗΣΙΩΤΕΣ
Αγωνιστικός αναβρασμός για την ακτοπλοΐα

Νέες κινητοποιήσεις αύριο και την Παρασκευή σε Πειραιά και νησιά

Σε αγωνιστικό αναβρασμό εξακολουθούν να βρίσκονται νησιώτες και ναυτεργάτες εντείνοντας τη μάχη για την αναχαίτιση της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στο χώρο των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών. Χτες, με πρωτοβουλία των ταξικών ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και ΠΕΣ - ΝΑΤ (Ενωση Συνταξιούχων - ΝΑΤ) και της Επιτροπής Ανέργων, έγινε σύσκεψη στα γραφεία της Ενωσης Μηχανικών και στη συνέχεια μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας. Με την κινητοποίηση αυτή, οι ναυτεργάτες απαίτησαν το ΓΕΝΕ να σταματήσει να αποτελεί παραμάγαζο των ναυτιλιακών πρακτόρων και ανέδειξαν τις ευθύνες της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας, η τακτική της οποίας είναι ενάντια στις αγωνιστικές διαθέσεις και τα πραγματικά συμφέροντα των ναυτεργατών.

Χαρακτηριστικό της τακτικής της πλειοψηφίας αποτελεί και το γεγονός ότι χτες συμφώνησε με τους εφοπλιστές της κατηγορίας των Μεσογειακών Τουριστικών Πλοίων να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ποσοστό αύξησης μόλις 4,5%, ό,τι δηλαδή συμφώνησε και με τους ακτοπλόους. Τα ταξικά σωματεία, σε δελτίο Τύπου που εξέδωσαν, καταγγέλλουν τη συμφωνία αυτή και τονίζουν για την πλειοψηφία της ΠΝΟ ότι συνεχίζει «το δρόμο του κατήφορου και της συναλλαγής με τις εφοπλιστικές Ενώσεις». Τα ταξικά σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες αύριο Πέμπτη στις 10 το πρωί σε νέα συγκέντρωση στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ.

Επί ποδός Δ. Κυκλάδες και Χίος

Για αύριο Πέμπτη στις 4 το απόγευμα έχει καθοριστεί και το αγωνιστικό ραντεβού των νησιωτών από τις Δυτικές Κυκλάδες έξω από το ΥΕΝ, απαιτώντας φτηνές, σύγχρονες, τακτικές ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Ενώ την Παρασκευή 26 Μάη την αγωνιστική σκυτάλη παραλαμβάνουν οι Χιώτες. Με απόφαση της Επιτροπής Αγώνα Φορέων Χίου για τις Ακτοπλοϊκές Συγκοινωνίες την Παρασκευή στις 8 το βράδυ όλοι οι κάτοικοι του νησιού καλούνται να δώσουν μαζικά το «παρών» στη συγκέντρωση που θα γίνει στο λιμάνι του νησιού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ