ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Μάη 2006
Σελ. /32

Ιμια αέρος

«Εμπλοκή» στο (ΝΑΤΟικό) Αιγαίο...

Τα «ζεϊμπέκικα»...
Τα «ζεϊμπέκικα»...
Μας έλεγαν οι προηγούμενοι (και επιμένουν και οι επόμενοι) ότι αυτή η περίφημη πολιτική της «βήμα προς βήμα προσέγγισης» με την Αγκυρα οδηγεί σε «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο. Οτι το «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» και το «μάλιστα» στην ΕΕ εγγυώνται ότι αφ' ενός οι «σύμμαχοι» θα ...συνετίσουν την Τουρκία και ότι αφ' ετέρου οι «εταίροι» θα την αναγκάσουν να διαλέξει την οδό του διεθνούς δικαίου.

*

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πλήττουν εξίσου τον τόπο.

Είναι η κυβέρνηση της ΝΔ που δηλώνει διά της κ. Μπακογιάννη ότι το χτεσινό συμβάν στο Αιγαίο «δε θα επηρεάσει» τις σχέσεις των δύο χωρών και ήταν η ΝΔ που παρακολουθούσε πέρσι τη «μίνι επανάληψη» των Ιμίων, τη στιγμή μάλιστα που ο Πέτρος Μολυβιάτης βρισκόταν στην Αγκυρα...

Είναι ο κ. Γιώργος Παπανδρέου που πριν λίγα χρόνια αποκαλούσε την πολιτική της «βήμα προς βήμα προσέγγισης» «προσωπικό του στοίχημα», συμπληρώνοντας ότι «θα μου φαινόταν περίεργο να πετάξει μια σοβαρή χώρα μια ολόκληρη πολιτική στον κάλαθο των αχρήστων, δηλαδή να την υποβαθμίσει, για κάποιες βραχονησίδες»! (Γιώργος Παπανδρέου, 23/10/2000, στα «Νέα»).

Το ίδιο, προφανώς, ισχύει και όταν πέφτουν «κάποια μαχητικά»...

*

Θα ήταν πολιτική αφέλεια αν δε συνιστούσε ενεργό πολιτική δράση στον ευρω-ατλαντισμό.

Είναι πολιτική απάτη εις βάρος του ελληνικού λαού η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζουν τους παράγοντες της διεθνούς αδικίας, τις ΗΠΑ, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, σαν παράγοντες που θα επιβάλουν στην Αγκυρα να ενεργεί με όρους «δικαίου».

...και οι «κουμπαριές»

Eurokinissi

...και οι «κουμπαριές»
Οσο «λύθηκε» το Κυπριακό με την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ, όσο «ομαλοποιήθηκαν» οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με τη συμμετοχή των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, όσο «διευθετείται» η κατάσταση στο Αιγαίο με τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για ένταξή της στην ΕΕ, άλλο τόσο θα μετατραπούν τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων σε «δίκαιο επιδιαιτητή» των σχέσεων Ελλάδας - Τουρκίας.

*

Το αντίθετο ακριβώς: Είναι η υπαγωγή των Ελληνοτουρκικών στην «επιδιαιτησία» των ΗΠΑ και της ΕΕ, που όχι μόνο δε λύνει τα προβλήματα, αλλά εμπλέκει βαθύτερα την Ελλάδα σε ένα παιχνίδι με τη φωτιά. Η χώρα μας σε κάθε ιμπεριαλιστικό παιχνίδι στην ευρύτερη περιοχή δηλώνει «παρούσα» (από Κόσσοβο μέχρι Αφγανιστάν και από Βοσνία μέχρι Ιράκ) και πάντα με ένα μόνιμο «επιχείρημα» από τους κυβερνώντες: «Αφού πάει η Τουρκία πρέπει να πάμε κι εμείς»...

*

Οι αποδείξεις για το, τουλάχιστον, ατελέσφορο της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι διαρκείς.

Ιδού τι λένε τα επίσημα στοιχεία - χωρίς να προσθέτουμε το «Casus belli» κατά της Ελλάδας, τις διαρκείς «πλάτες» των «συμμάχων» στις διεκδικήσεις της Τουρκίας, κλπ. - για το πώς επέδρασε η διαβόητη συμφωνία του Ελσίνκι (Δεκέμβρης 1999), εκεί που η Ελλάδα αποδέχτηκε (!) ότι πέραν της υφαλοκρηπίδας, στις σχέσεις της με την Τουρκία υπάρχουν κι άλλες (!) «εκκρεμείς συνοριακές διαφορές και άλλα συναφή θέματα»:

  • Το 2000, είχαν σημειωθεί 1.203 είσοδοι τουρκικών μαχητικών στο FIR Αθήνας. Το 2003 ο αριθμός ξεπέρασε τις 4.500...
  • Το 2000, είχαν σημειωθεί 398 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου από τους Τούρκους. Το 2003, ο αριθμός έφτασε τις 3.900...
  • Το 2000, είχαν σημειωθεί 31 εμπλοκές μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών. Το 2003, οι εμπλοκές έφτασαν τις 1.020...
  • Το 2000, οι Τούρκοι είχαν χρησιμοποιήσει 74 οπλισμένα αεροπλάνα. Το 2003, πάνω από 1.000...

*

Τόσο προδιαγεγραμμένο ήταν αυτό που συνέβη χτες στο Αιγαίο. Αυτή είναι η κατάληξη της πολιτικής των «ζεϊμπέκικων» του κ. Γιώργου Παπανδρέου απέναντι στην Τουρκία. Αυτήν την πολιτική συνεχίζει ο κ. Καραμανλής με τις «κουμπαριές».

Σε αυτό το πλαίσιο, επί κυβέρνησης Σημίτη το ΠΑΣΟΚ «πειθόταν» από τους Αμερικάνους να αναγνωρίσει «τα νόμιμα και ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο» (συμφωνία Μαδρίτης) και επί κυβέρνησης Καραμανλή ο πρώην υπουργός Αμυνας να δηλώνει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να συζητήσει ακόμα και τη μείωση του εύρους του εθνικού εναέριου χώρου της...

*

Είναι, επομένως, επιτακτική ανάγκη η πλήρης ανατροπή της ακολουθούμενης πολιτικής. Οσο το Αιγαίο θα είναι μια θάλασσα όπου θα εκφράζονται οι αντιθέσεις μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού καπιταλισμού, με τοποτηρητή τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, θα αποτελεί μια εν δυνάμει εύφλεκτη περιοχή. Ευεπίφορη σε ιμπεριαλιστικά παιχνίδια. Χώρο όπου οι κάθε φορά «νέες ισορροπίες» θα θίγουν τα συμφέροντα των δύο λαών, παρασύροντας ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων και διατηρώντας εστίες έντασης.

*

Οι λαοί Ελλάδας και Τουρκίας, απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα, έναν τρόπο έχουν να διασώσουν το Αιγαίο από το «πέλαγος» της αστάθειας και της όξυνσης:

Να ξεκαθαρίσουν με ένα αδιαπραγμάτευτο «ΟΧΙ» ότι δεν επιτρέπουν στους εγχώριους κυβερνώντες τους να υπαγάγουν την ειρήνη στην περιοχή στην «γκρίζα ζώνη» των γεωστρατηγικών συμφερόντων «συμμάχων», «εταίρων» και λοιπών «γκρίζων λύκων».


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝ - ΠΑΣΟΚειον ήθος

Εχουμε και λέμε:

  • Στις νομαρχίες έως τώρα «υπάρχει συνεργασία (σ.σ.: ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ) στην Πρέβεζα και στα Τρίκαλα ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο της συνεργασίας στη Σάμο και τη Φλώρινα».
  • «Από τις 54 πρωτεύουσες νομών έχει αποφασιστεί η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει ο ΣΥΝ στις 27 (...) στις 4 θα συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ (...). Στις υπόλοιπες 27 πρωτεύουσες νομών, που δεν έχουν κλείσει οι υποψήφιοι, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξουν αρκετές συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ».
  • «... υπάρχει συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ (σ.σ.: στη Β' Αθήνας) σε εφτά δήμους (σ.σ.: Ζωγράφου, Πετρούπολη, Πεντέλη, Λυκόβρυση, Ν. Χαλκηδόνα, Αγ. Δημήτριος, Χολαργός)...».

*

Τα παραπάνω στοιχεία για τη σύμπλευση ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στις εκλογές δημοσιεύτηκαν μόλις την περασμένη Κυριακή στην... «Αυγή» (σελίδα 10). Στο ίδιο δημοσίευμα υπάρχει η ακόλουθη διθυραμβική δήλωση του υπεύθυνου του Τμήματος Αυτοδιοίκησης του ΣΥΝ Β. Αποστόλου:

«Οι επιδιώξεις μας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έχουν γίνει πραγματικότητα»!

*

Ο κ. Αποστόλου είναι ο ίδιος που εκ μέρους του ΣΥΝ, εξέδωσε ανακοίνωση κατά του ΚΚΕ, λέγοντας ότι το ΚΚΕ «συνεργάζεται» με το δικομματισμό στις εκλογές! Είναι ο ίδιος και το κόμμα του, που με «ΠΑΣΟΚειον ήθος», μετά την ανακοίνωση της ΝΔ ότι στηρίζει τον Χρ. Τέγο στην Καρδίτσα, έσπευσε να καταγγείλει «συμμαχίες» του ΚΚΕ με τη ΝΔ!

Αλλά, σε αντίθεση με το ΚΚΕ, που τοποθετήθηκε στο ανώτατο δυνατό επίπεδο,

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΣ την ενέργεια της ΝΔ ως επιχείρηση

«να κλέψει αριστερές ψήφους» (Αλ. Παπαρήγα, ομιλία στην Καρδίτσα, 20/5/2006)

και κάλεσε «να μην παρασυρθεί κανένας σοβαρός άνθρωπος» (Αλ. Παπαρήγα, δήλωση 22/5/2006) από την τακτική της Ρηγίλλης,

από το ΣΥΝ δεν είδαμε καμία ανακοίνωση ενάντια στις κοινές του υποψηφιότητες με το ΠΑΣΟΚ. Το αντίθετο, φυσικά. Είδαμε τον ΣΥΝ να πανηγυρίζει επειδή η επιδίωξή του (να είναι συνεταίρος του δικομματισμού και του ΠΑΣΟΚ) «έχουν γίνει πραγματικότητα»!

1473 Γεννιέται ο Νικόλαος Κοπέρνικος. Πολωνός αστρονόμος, διατύπωσε τις αρχές του ηλιοκεντρικού συστήματος.

1881 Στο συνέδριο του Βερολίνου υπογράφεται συμφωνία, με την οποία η Ελλάδα παίρνει τη Θεσσαλία (εκτός της Ελασσόνας) και από την Ηπειρο μόνον την Αρτα.

1933 Σ' όλη την Ελλάδα γίνεται καμπάνια για την εκδήλωση αλληλεγγύης προς το γερμανικό προλεταριάτο, που μάχεται κατά του χιτλεροφασισμού και για τη σωτηρία των Δημητρόφ και Τέλμαν.

1968 Σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς το γαλλικό λαό, ο στρατηγός Ντε Γκολ απειλεί με παραίτηση, αν δεν εγκριθούν τα μέτρα που προτείνει στο δημοψήφισμα που προκηρύσσει για τον Ιούνη. Μετά τη μετάδοση του μηνύματος, ξεσπούν τα βιαιότερα επεισόδια από την έναρξη του «Μάη».

1973 Καταστέλλεται το κίνημα του Ναυτικού στην Αθήνα. Συλλαμβάνονται δυο ηγετικά στελέχη, οι απόστρατοι ναύαρχοι Κ. Εγκολφόπουλος και Ι. Μηναίος.

1993 Μετά από εμφύλιο πόλεμο, που διήρκεσε 30 χρόνια, η Ερυθραία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ