ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2006
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αρχίζει η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου

Ξεκινά σήμερα η Διεθνής Εκθεση Βιβλίου στη Θεσσαλονίκη που θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 28 Μάη. Η Εκθεση, τα εγκαίνια της οποίας γίνονται απόψε στις 7.30 μ.μ., πραγματοποιείται στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο της ΔΕΘ. Συμμετέχουν 300 εκθέτες, κυρίως από την Ευρώπη, την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων αλλά και από την Ιαπωνία. Ανάμεσα στους εκθέτες βρίσκεται και η «Σύγχρονη Εποχή» η οποία «στεγάζεται» στο περίπτερο 50.

Στο πλαίσιο του 4ημέρου θα πραγματοποιηθούν περίπου 100 παράλληλες εκδηλώσεις, λογοτεχνικές συναντήσεις με Ελληνες και ξένους συγγραφείς κ.ά., ενώ τη Διεθνή Εκθεση Βιβλίου διοργανώνει για τρίτη χρονιά το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου σε συνεργασία με την HELEXPO και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών.

ΝΙΚΑΙΑ
Στο επίκεντρο η ερασιτεχνική δημιουργία

Με στόχο την ανάδειξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας, ανοίγει η αυλαία των πολιτιστικών εκδηλώσεων «Καλοκαίρι 2006», που διοργανώνει το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νίκαιας. Στο Κατράκειο, την Κυριακή (9μμ) και για τρεις ακόμη βραδιές (μέχρι 31/5), η Θεατρική Ομάδα του Πνευματικού Κέντρου θα παρουσιάσει το «Ονειρο Καλοκαιρινής Νύχτας» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Γιώργου Τσιδίμη.

Εκθέσεις ζωγραφικής, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις και συναυλίες συνθέτουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, που θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Ιουλίου. Αναλυτικότερα στις 14/6 (Θεατράκι Δεξαμενής) θα δώσουν συναυλία οι ορχήστρες λαϊκών και παραδοσιακών οργάνων του Μουσικού Τμήματος, ενώ στις 16/6 (Πολυχώρος «Μηχανική Καλλιέργεια») θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης παιδικής ζωγραφικής Τμημάτων του Πνευματικού Κέντρου, παιδική συναυλία και κινηματογραφική προβολή. Ακολουθούν: 20/6 (Δημοτικό Κηποθέατρο) συναυλία Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Νίκαιας, 21/6 (Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς) συναυλία προχωρημένων σπουδαστών Δημοτικού Ωδείου Νίκαιας, 22/6 (Δημοτικό Κηποθέατρο) καλοκαιρινή συναυλία μαθητών Μουσικού Τμήματος Μπουζουκιού, 23/6 (Δημοτικό Κηποθέατρο) συναυλία Μοντέρνων Συνόλων Μουσικού Τμήματος, 26/6 (Μάντρα Μπλόκου Κοκκινιάς) καλοκαιρινή συναυλία των Χορωδιακών Συνόλων του Δημοτικού Ωδείου, 27/6 (Δημοτικό Κηποθέατρο) παράσταση του Τμήματος Κλασικού Χορού του Πνευματικού Κέντρου, 28/6 (Δημοτικό Κηποθέατρο) «Σεργιάνι στην παράδοση» από τα Τμήματα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου (Ενηλίκων), 24/7 (Πλατεία Οσίας Ξένης) συναυλία Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δήμου Νίκαιας.

Δεκαήμερο βιβλίου

Ξεκινά για 9η συνεχή χρονιά στη Νίκαια το Δεκαήμερο Προβολής και Διάδοσης του Βιβλίου.

Το μεγάλο αυτό αναγνωστικό φεστιβάλ διοργανώνει ο Δήμος Νίκαιας στην πλατεία Διαμάντως Κουμπάκη (Σπάθα) από 26 Μάη - 4 Ιούνη με δεκάδες περίπτερα βιβλίων.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 27 Μάη στις 8 μ.μ. από τον δήμαρχο της Νίκαιας Στέλιο Μπενετάτο.

Στο χώρο της έκθεσης, κάθε ημέρα, θα υπάρχουν σειρά εικαστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.

«Εφυγε» ο Ν. Σταφυλοπάτης

Την τελευταία πνοή του άφησε στην Αθήνα, το περασμένο Σάββατο, 20 Μάη 2006, ο λογοτέχνης Νίκος Σταφυλοπάτης και η κηδεία του έγινε την Τρίτη 23 Μάη από το Νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου Νέας Φιλαδέλφειας.

Γεννήθηκε στη Σίφνο στις 14 Οκτώβρη 1920. Από μικρός, με την οικογένειά του βρέθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε και ρίχτηκε στη βιοπάλη. Αφοσιώθηκε στην Τέχνη του λόγου και στη δημοσιογραφία. Παρουσίασε ποιήματα και πεζά σε φιλολογικά περιοδικά. Εργάστηκε ως συντάκτης και διορθωτής σε ημερήσιες εφημερίδες της Αθήνας και ως επιμελητής λογοτεχνικών και επιστημονικών εκδόσεων.

Παράλληλα, ασχολήθηκε με την έρευνα και τη μελέτη ιστορικών, φιλοσοφικών και λαογραφικών θεμάτων της Σίφνου, τη συγκέντρωση πολύτιμου αρχειακού υλικού και την παράδοση του τόπου του. Εξέδωσε τρεις ποιητικές συλλογές, την «Ανθολογία Σιφνίων Ποιητών», ιστορικά και λαογραφικά μελετήματα και διηύθυνε, από το 1947 έως το 1986, δύο τοπικές εφημερίδες του νησιού του.

Ηταν τακτικό μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, της Ενωσης Δημοσιογράφων Περιοδικού Τύπου και άλλων πνευματικών και πολιτιστικών Συλλόγων και Οργανώσεων. Συμμετείχε επίσης στο πρόγραμμα πνευματικών ανταλλαγών και συνεργασίας, με τις Ενώσεις Συγγραφέων των ευρωπαϊκών χωρών (Σοβιετικής Ενωσης, Γαλλίας, Κύπρου κ.ά.) και έχει συμπεριληφθεί σε Εγκυκλοπαίδειες και Ανθολογίες της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ενώ ποιήματά του έχουν μεταφραστεί τα γαλλικά και στα αγγλικά. Εχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών, από τη Σιφνιακή Αδελφότητα και από το Πνευματικό Κέντρο Πειραιώς «Ο Φίλων».

Πολιτικά και ιδεολογικά ενταγμένος στο προοδευτικό κίνημα, πιστός οπαδός και ψηφοφόρος του ΚΚΕ, έως το τέλος της ζωής του.

Η αγάπη τους «γύρισε»

«Εγώ γύρισα για σένα» είναι ο τίτλος του νέου θεατρικού έργου του Νικόλα Ντάβα που παρουσιάζεται στο θέατρο «Τζένη Καρέζη», σε σκηνοθεσία του ίδιου, σκηνικά - κοστούμια Φαίδωνα Παπαμιχαήλ και με ερμηνευτές τον Νίκο Γεωργάκη και την Κατερίνα Διδασκάλου. Πρόκειται κατ' αρχήν για μια συνάντηση ταλαντούχων καλλιτεχνών από το συγγραφέα και σκηνοθέτη που σπούδασε και δούλεψε για πολλά χρόνια στο εξωτερικό, στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο, παίζοντας στο θέατρο, αλλά και σκηνοθετώντας ταινίες. Τον σκηνογράφο ο οποίος επί χρόνια εργάστηκε στην Αμερική κάνοντας τα σκηνικά και κοστούμια σ' όλες τις ταινίες του Τζον Κασσαβέτη και σε άλλες πολυάριθμες μεγάλες αμερικάνικες και ευρωπαϊκές ταινίες. Η Κατερίνα Διδασκάλου πρωταγωνίστησε σε πολλές ελληνικές και ξένες ταινίες. Οι πιο γνωστές από αυτές «Zuda film», 2005 και «Triple Agent», 2003 του Eric Rohmer, όπου και ήταν προτεινόμενη για το βραβείο «Σεζάρ». Ενώ ο Νίκος Γιωργάκης κέρδισε τα κρατικά βραβεία για τις ταινίες «ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ», 1992 Α' αντρικού ρόλου, «ΑΠΟΝΤΕΣ», 1996, Β' αντρικού ρόλου και «ΛΙΟΥΜΠΗ», 2005, Β' αντρικού ρόλου.

Το «Εγώ γύρισα για σένα» είναι ένα έργο σκληρό και ευαίσθητο παράλληλα, με ένα θέμα που αγγίζει τις καρδιές των ανθρώπων όχι μόνο αυτών που το βιώνουν αλλά και όσων ευαισθητοποιούνται με το θέμα των ναρκωτικών. Ολοι περιμένουν κάτι. Ο Νικόλας και η Ελλη περιμένουν να σωθούν από την καθημερινότητα και τον εαυτό τους. Αρχίζουν να ερωτοτροπούν, να χορεύουν και να τραγουδούν Ροκ εντ Ρολ (Rock and Roll), να παίρνουν ναρκωτικές ουσίες, να μεθούν με οινόπνευμα και να θυμούνται ότι για πάντα έχει πια χαθεί. Μέχρι να καταλάβουν πως η καταστροφή τους είναι και το μεγαλείο τους, η δικιά τους ΑΓΑΠΗ, αυτή που δε ναρκώνεται, δεν πέφτει σε κόμμα, δεν πεθαίνει.

Μακρόνησος: Ιστορικός Τόπος

Εκδήλωση για την παρουσίαση του Γ' τόμου του βιβλίου «ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ Ιστορικός Τόπος», διοργανώνουν η Κομματική Οργάνωση Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», την Τετάρτη 31 Μάη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 8μ.μ. στην πλατεία Αχειροποιήτου, μπροστά στο βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή».

Θα μιλήσουν ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ και βουλευτής του ΚΚΕ και ο Γιώργος Τεμεκενίδης, φιλόλογος, μέλος της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟΘ του ΚΚΕ. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός του ΚΘΒΕ Κώστας Χαλκιάς.

Τιμούν τα 30χρονα της ΟΓΕ

Πολιτιστική εκδήλωση για τα 30 χρόνια δράσης που συμπληρώνονται φέτος οργανώνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας το Σάββατο 3 Ιούνη. Η εκδήλωση θα γίνει στις 8.45 μ.μ. στο Θέατρο Βράχων Βύρωνα «ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ», ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από την πρόεδρο της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου και την προβολή ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκαν η Τέρψη Κολοζώφ και η Βασιλεία Παπαρήγα.

Η καλλιτεχνική διεύθυνση του μουσικού μέρους της εκδήλωσης ανήκει στον Τάσο Καρακατσάνη. Θα τραγουδήσουν η Μαρία Δημητριάδη, ο Γιάννης Θωμόπουλος, η Αφροδίτη Μάνου και ο Δημήτρης Μπάσης, ενώ ο Κώστας Παπαδόπουλος θα παίξει μπουζούκι.

Θεατροποιημένος Καβάφης

Το σπίτι του ποιητή μεταφέρεται από την Αλεξάνδρεια και ζωντανεύει για πέντε παραστάσεις στο «Στούντιο Λήδρα», σε μια δημιουργία με τίτλο «Καβάφης, οδός Λέψιους 10». Η παραγωγή φέρνει την υπογραφή του Κέντρου Κλασικού Δράματος και Θεάματος (ΚΕΔΡΑ), ενώ το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Γιάγκου Ανδρεάδη. Τη μουσική επιμελήθηκαν ο Γιώργος Παπαδάκης και η Εύη Καίσαρη και την κίνηση η Χριστίνα Βασιλοπούλου και η Ειρήνη Καραμανώλη.

Το κείμενο της παράστασης αποτελείται από ένα μοντάζ ποιημάτων και δραματοποιημένων αυθεντικών στοιχείων από τη ζωή και τον περίγυρο του ποιητή. Μετά το θάνατο του Αλεξανδρινού, ο υπηρέτης του, σε ρόλο αφηγητή, ανακαλεί στη μνήμη του στιγμιότυπα και μορφές από τα περασμένα, ενώ η δράση αναπτύσσεται σε διαδοχικές εποχές. Προς το τέλος, οι στίχοι του Καβάφη απαγγέλλονται σε δέκα γλώσσες σαν απάντηση σε όσους τον αμφισβήτησαν.

Πρωταγωνιστές της παράστασης είναι οι φοιτητές - ηθοποιοί των τεσσάρων ετών του Τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου. Η δουλιά τους θα παρουσιαστεί από τις 27 έως και τις 31 Μάη (έναρξη ώρα 9μ.μ.) στο «Στούντιο Λήδρα» (Κέκροπος 12 στην Πλάκα).

Παίζουν: Γουρδέα Πηνελόπη, Δαρζέντα Αλίκη, Καραμανώλη Ειρήνη, Καρπέτας Γιάννης, Κική Κέλλη, Κώνστα Τζωρτζίνα, Λινοξυλάκη Ελίνα, Λύκου Εβίτα, Λυρίτσας Λουκιανός, Μητράκας Κώστας, Μουτζουρίδης Αλέξανδρος, Νομικός Φοίβος, Παππά Λία, Ρόντο Γιολύλη, Τριπερίνα Κυριακή. Παίζει κιθάρα η Εύη Καίσαρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ