ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Μάη 2006
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η διχοτόμηση του Αιγαίου περπατάει βήμα το βήμα ντε φάκτο

Αεροσκάφος F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας

Eurokinissi

Αεροσκάφος F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας
Αναφερόμενη στο προχτεσινό τραγικό συμβάν αλλά και στην πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Το ίδιο το γεγονός ως συμβάν σύγκρουσης είτε ως συνέπεια αναγνώρισης είτε ως αναχαίτισης όπως ισχυρίζεται η Τουρκία, όσο και αν είναι τραγικό δεν πρέπει να αποσπαστεί από την πολιτική ουσία του προβλήματος. Από το μακροχρόνιο χαρακτήρα του αλλά και τη στιγμή που συνέβη όταν υπάρχουν γενικότεροι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί από τα Βαλκάνια ως τη Μέση Ανατολή, ακόμα και ευρύτερα στη λεγόμενη περιοχή της Ευρασίας. Ακόμα και αν ήταν τυχαίο, αξιοποιείται στους γενικότερους σχεδιασμούς.

Δεν πρέπει επίσης να μας αποπροσανατολίσουν οι διάφορες ερμηνείες που δίνονται, οι οποίες στηρίζονται αποκλειστικά σχεδόν σε εσωτερικά προβλήματα της Τουρκίας που ομολογουμένως οξύνονται.

Τριάντα χρόνια τώρα και με σημείο στροφής την κρίση των Ιμίων το 1996, υπάρχει το ζήτημα της αμφισβήτησης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, το ζήτημα των λεγόμενων γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο. Είναι κοινό μυστικό ότι το Αιγαίο έχει περάσει πια στην επιδιαιτησία, στην κυριαρχία του ΝΑΤΟ, ότι το θέμα της διχοτόμησης περπατάει βήμα το βήμα ντε φάκτο. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όμως φροντίζουν να κρατάνε τον ελληνικό λαό στο σκοτάδι. Η ηγεσία της Τουρκίας δε θα μπορούσε μόνη της να κάνει ό,τι θέλει αν δεν είχε πλάτες και στηρίγματα στις ΗΠΑ, και πριν απ' όλα στο ΝΑΤΟ που έχει νομιμοποιήσει όλες τις αυθαιρεσίες της.

Δε θα μπορούσε να κάνει ό,τι θέλει αν δεν είχε πετύχει την περίφημη συμφωνία Σημίτη - Ντεμιρέλ που κάνει λόγο για τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, αν δεν υπήρχε η γνωστή συμφωνία του Ελσίνκι που υπέγραψε το ΠΑΣΟΚ και σέβεται η ΝΔ, βάσει της οποίας είναι δυνατόν να λύσει όλα τα ζητήματα (τα υπαρκτά και ανύπαρκτα) το χειραγωγημένο δικαστήριο της Χάγης.

Το πρόβλημα δε λύνεται ούτε με λεονταρισμούς, ούτε με επιφανειακές συμφωνίες που κουκουλώνουν τα προβλήματα και τα αφήνουν ανοιχτά για όξυνση στο άμεσο ή το απώτερο μέλλον.

Η γενική πολιτική γραμμή των ελληνικών κυβερνήσεων δεν μπορεί να επιλύσει το ζήτημα αυτό ακριβώς γιατί είναι ευθυγραμμισμένες με τη στρατηγική του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και οπωσδήποτε τις ελληνοαμερικανικές συμφωνίες που έχουν συναφθεί διαχρονικά.

Πολύ περισσότερο σήμερα που οι ανταγωνισμοί στην περιοχή κρατών και επιχειρηματικών ομίλων έχουν οξυνθεί.

Γι' αυτό και έχει σημασία να υπάρξει ακόμα πιο στενή προσέγγιση ανάμεσα στους δύο λαούς, κοινή δράση κατά των ιμπεριαλιστών αλλά και στο εσωτερικό των χωρών, για αλλαγή συσχετισμού, για θετικές διεργασίες, διαφορετικά θα έχουν οι κυβερνήσεις λυμένα τα χέρια και κατά περίπτωση να πολιτεύονται.

Η ψυχραιμία και νηφαλιότητα που δείχνει η ΝΔ, μπορεί να βοηθάει σήμερα, όμως ενταγμένη στη γενικότερη πολιτική της δε λύνει κανένα πρόβλημα. Οσο για το ΠΑΣΟΚ που για λόγους εντυπώσεων θυμήθηκε το ανεύθυνο και αναποτελεσματικό "βυθίσατε το ΧΟΡΑ", επίσης δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα ασκήσει πίεση για μια θετική εξέλιξη.

Με τόσα βαρίδια που υπάρχουν, δεν υπάρχουν άμεσες πρακτικές λύσεις που ωφελούν και τους δύο λαούς και την αναγκαιότητα να μη χύσουν το αίμα τους στο κυνήγι των ανταγωνισμών. Και οι δύο λαοί και τα κινήματά τους μπορούν να βάλουν όμως εμπόδια στα χειρότερα».

ΕΕΔΥΕ
Πάλη ενάντια στους κοινούς δυνάστες, τους ιμπεριαλιστές

Η Γραμματεία της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, με αφορμή τα προχτεσινά γεγονότα στο Αιγαίο, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:

«Το χτεσινό τραγικό συμβάν στο Αιγαίο αποτελεί καρπό της πολιτικής της επιθετικότητας που ακολουθεί το αντιδραστικό καθεστώς της Αγκυρας υπό τις ευλογίες των ΗΠΑ, του NATO και της ΕΕ. Αποτελεί αποτέλεσμα της αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο με συστηματικό τρόπο αλλά, τελευταία, και με αυξανόμενη ένταση καθώς παρατηρείται ποιοτική αναβάθμιση των τουρκικών προκλήσεων.

Η πολιτική αυτή της Αγκυρας καμιά σχέση δεν έχει με τα συμφέροντα και τα αισθήματα του τουρκικού λαού. Αντίθετα, εξυπηρετεί μόνο τις βλέψεις της τουρκικής ολιγαρχίας. Πάνω απ' όλα όμως εξυπηρετεί τις επιδιώξεις των ΗΠΑ, οι οποίες θέλουν, με μοχλό τις τουρκικές αμφισβητήσεις, να μετατρέψουν το Αιγαίο σε ΝΑΤΟική θάλασσα και ΝΑΤΟικό εναέριο χώρο. Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται και από την κατά καιρούς δημοσίευση ΝΑΤΟικών χαρτών που εμφανίζουν το Αιγαίο ως γκρίζα περιοχή υπό την κυριαρχία του NATO.

Η ελληνική κυβέρνηση φέρει σοβαρές ευθύνες γιατί ακολουθεί την πολιτική της αμερικανόπνευστης προσέγγισης των δύο κυβερνήσεων σε βάρος των εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η πολιτική αυτή καμιά σχέση δεν έχει με την αληθινή φιλία των δύο λαών. Υπενθυμίζουμε το γεγονός ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Αγκυρα είχε σημειωθεί ρεκόρ παραβιάσεων στον εναέριο χώρο, πρόκληση που έμεινε εντελώς αναπάντητη διπλωματικά. Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η χτεσινή ανακοίνωση της υπουργού Εξωτερικών, κ. Μπακογιάννη.

Η σημερινή κυβέρνηση συνεχίζει την πολιτική της προηγούμενης μια και βήματα στην κατεύθυνση αυτή είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια. Να υπενθυμίσουμε σχετικά:

1. Τη συμφωνία της Μαδρίτης το 1996 όταν η χώρα μας δέχτηκε πως υπάρχουν "ζωτικά συμφέροντα" της Τουρκίας στο Αιγαίο.

2. Τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στο Ελσίνκι το 1999, όπου αναγνωρίστηκε πως υπάρχουν περισσότερες της μίας (υφαλοκρηπίδα) ελληνοτουρκικές διαφορές.

3. Τη διπλωματία των "ζεϊμπέκικων" του πρώην υπουργού Εξωτερικών κ. Γ. Παπανδρέου, την οποία διαδέχτηκε η διπλωματία της "κουμπαριάς" του σημερινού πρωθυπουργού.

Η ΕΕΔΥΕ καταγγέλλει τη στάση υποτέλειας της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία, στο όνομα τυχόν ανταλλαγμάτων σε όφελος της ελληνικής ολιγαρχίας από τη συμμετοχή της χώρας μας στους διάφορους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς, δε διστάζει να υπονομεύσει θεμελιώδη κυριαρχικά δικαιώματα.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί τον ελληνικό λαό να δυναμώσει τον αγώνα του για την υπεράσπιση της κυριαρχίας του, για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση σχέσεων φιλίας και αλληλεγγύης με τον τουρκικό λαό, ενάντια στους κοινούς δυνάστες, τους ιμπεριαλιστές».

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Να ενημερώσουν τη Βουλή οι αρμόδιοι υπουργοί

Επιστολή προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής Παναγιώτη Καμμένο, έστειλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ - μέλη της Επιτροπής - Ορέστης Κολοζώφ και Λιάνα Κανέλλη. Στην επιστολή οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν τα παρακάτω:

«Κύριε Πρόεδρε

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο θεωρούμε αναγκαία την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής για να γίνει ενημέρωση από τους αρμόδιους Υπουργούς Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών».

ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Απαράδεκτη η συμπεριφορά της Τουρκίας

Να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις ζήτησε από την Τουρκία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Καρ. Παπούλιας, διαμηνύοντας ταυτόχρονα προς την Αγκυρα ότι η ένταξή της στην ΕΕ «δεν είναι ιστορική αναγκαιότητα».

Μιλώντας χτες το βράδυ στη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε στη βασίλισσα της Δανίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη σύγκρουση των μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο χαρακτηρίζοντας το επεισόδιο ως «ανθρώπινα τραγικό και πολιτικά σοβαρό», το οποίο, όπως είπε, «δείχνει ξεκάθαρα την ανάγκη να σεβαστεί η Τουρκία τόσο κατά τον τύπο όσο και κατά την ουσία το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συμβάσεις και να αντιληφθεί ότι απαράδεκτες συμπεριφορές, όπως οι αδιευκρίνιστες χθεσινές πτήσεις, θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα σε μια ευαίσθητη περιοχή».

Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντιμετωπίζει την ένταξη ως ιστορική αναγκαιότητα». «Θεωρούμε - πρόσθεσε - την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση ως αποτέλεσμα μιας συνεπούς και επιθυμητής πορείας προσαρμογής της στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες». Παράλληλα θύμισε στη γειτονική κυβέρνηση ότι «οι σχέσεις καλής γειτονίας δεν είναι ρητορικό σχήμα ούτε δήλωση προθέσεων, είναι πράξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ