ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2006
Σελ. /40
Πεζή που είναι η πραγματικότητα...

Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Του Γιάννη Δερμεντζόγλου από τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ
Δεν ήταν ούτε ψευδαίσθηση, ούτε αυταπάτη η άποψη ότι η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα βελτίωνε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Συνειδητή επιλογή ήταν και παραμένει η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, όχι, βέβαια, για να βελτιωθούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά γιατί έχει πολύ ψωμί αυτή η υπόθεση, όχι μόνο για τα μεγάλα μονοπώλια, αλλά και για τα τρωκτικά του περίγυρου.

Για εκείνες τις δυνάμεις, που δεν κρύβουν πως δουλεύουν για να έχουν κέρδη οι πολυεθνικές, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αφορά στη μεγέθυνση της ΕΕ ως καπιταλιστικής ένωσης, αφορά - επίσης - στη γεωπολιτική των ενεργειακών πηγών.

Τα υπόλοιπα είναι για το «πόπολο».

Οτι το Αιγαίο έχει ήδη περάσει σε καθεστώς συνδιαχείρισης είναι γεγονός. Το επόμενο θα είναι να διαδηλώνουν στη Μυτιλήνη και τη Χίο υπέρ αυτού του καθεστώτος. Ηδη κάτι «επιτροπές φιλίας» δίχως όπλα, αλλά με «μπαλάσκες», έχουν κάνει αρκετά σ' αυτή την κατεύθυνση.

Πάμε Ιράκ: Πρέπει, λοιπόν, να αρχίσουν να γυρνάνε νεκροί μέσα και σε ...πράσινα φέρετρα. Ολοι τους. Ισως έτσι καταλάβουν, οι ζωντανοί, ότι ο στρατός τους είναι μόνο στρατός κατοχής κι ας άλλαξε η κυβέρνηση επί το κεντροαριστερό.

Εξάλλου, αυτός που κάνει κουμάντο είναι ο ίδιος που ευλογούσε στο Αβιάνο τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Να τον χαίρονται οι εδώ σύμμαχοί του που κατά τ' άλλα κόπτονται για την ειρήνη στο Ιράκ.

Υπάρχει ειρήνη σε μια χώρα υπό κατοχή; Είναι ανεκτή η κατοχή υπό κεντροαριστερή κυβέρνηση; Μην το συνεχίσουμε, γιατί, κάτι Συνασπισμένα μειράκια θα πουν πάλι ότι τους συκοφαντούμε.

Κατά τ' άλλα, καλά περνάμε:

Η ΝΔ σφυράει κλέφτικα στις καταγγελίες ότι τουλάχιστον προβοκατόρικα δρα μπροστά στις δημοτικές εκλογές. Την ώρα που έχει απέναντί της τη διάφανη θέση του ΚΚΕ που δηλώνει: Ψήφο στα ψηφοδέλτια που αντιμάχονται την πολιτική και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αυτά τα ψηφοδέλτια της αντίστασης στηρίζει στην Καρδίτσα και την Πάτρα; Ασφαλώς όχι. Αλλά ρίχνει τη λάσπη κι όπου κάτσει. Αλλο που δε θέλουν το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ για να αποδείξουν το αυτονόητο της συνεργασίας τους για την εφαρμογή της πολιτικής της ...ΝΔ, και για να αντιμετωπίσουν το ΚΚΕ. Στημένο παιχνίδι, ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε... Κι αυτοί ξέρουν τι θα κάνουμε...

Η ΠΑΣΠ εμφανίζεται, λέει, ως αντι-Παπανδρέου! Χτίζει με τον ΣΥΝ και τα ΕΑΑΚ μέτωπο τύπου «Φόρουμ» και πρέπει κάτι να κάνει για να μην την πάρουν με τις ντομάτες οι φοιτητές. Οι οποίοι γνωρίζουν από πρώτο χέρι πως όσα συμβαίνουν σήμερα στα πανεπιστήμια έχουν φαρδιά πλατιά την υπογραφή και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και των αυτόνομων ΠΑΣΟΚων που παρουσιάζονται ως «Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση». Ε, ρε και να σταματήσουν κάτι παράξενες επιχορηγήσεις...

Α, ο πιο ωραίος είναι αυτός στη ΔΕΗ: Κάρβουνο καίει η επιχείρηση, το πετρέλαιο επικαλείται αυτός για τις αυξήσεις.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ;
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ: «"Οι εκλογές του Οκτωβρίου έχουν αυτοδιοικητικό χαρακτήρα. Η Αυτοδιοίκηση δεν εγκλωβίζεται σε στενά κομματικά πλαίσια", είναι η πάγια θέση της Νέας Δημοκρατίας, την οποία υπογράμμισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Το μήνυμα του κ. Καραμανλή ήταν σαφές: "Στηρίξαμε και στηρίζουμε ανθρώπους που δεν είναι στενά κομματικές επιλογές. Κριτήριό μας οι ικανότητές τους". Το πλαίσιο αυτό δεν αλλάζει για τη Ρηγίλλης μετά τις χθεσινές δηλώσεις της γενικής γραμματέα του ΚΚΕ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές» (η Κ. Κατσαβού στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

ΔΟΥΛΕΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΤΗΜΕΝΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: «"Προσωπικές απόψεις του προέδρου", χαρακτήρισαν χτες στελέχη της φοιτητικής οργάνωσης του ΠαΣοΚ (ΠΑΣΠ) τις γνωστές θέσεις του κ. Γ. Παπανδρέου για την Παιδεία με τις οποίες διαφωνούν τα εν λόγω στελέχη. Ελπίζουμε, πάντως, να επιδείξουν επιείκεια. Και να μη ...διαγράψουν τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ, ο οποίος τόλμησε να διατυπώσει τέτοιες προσωπικές απόψεις. Ας του δώσουν άλλη μία ευκαιρία...» (το πρωτοσέλιδο σχόλιο στο «ΒΗΜΑ»).

ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ: «Τι είναι ηλεκτροπληξία; Να ζητά ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ διπλασιασμό του τιμολογίου της ΔΕΗ» (ο Νεόκοπος στα «ΝΕΑ»).

ΚΙ ΑΣ ΚΑΙΕΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟ: «Ποσοστό αύξησης διπλάσιο από τον πληθωρισμό στα τιμολόγια της ΔΕΗ ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Δημήτρης Μανιατάκης (...) επικαλούμενος τις αυξήσεις που έχουν γίνει τελευταία λόγω πετρελαίου στην Πορτογαλία κατά 50% και στη Μεγάλη Βρετανία πάνω από 70%» (η είδηση στην «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΥΠΟΥΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ της ΝΔ στις τοπικές εκλογές

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΥΣΤΗΡΟ μήνυμα στην Αγκυρα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΓΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ ΑΘΗΝΑΣ - ΑΓΚΥΡΑΣ

ΤΑ ΝΕΑ: Ζητάνε ρέστα για την κατασκοπία

Η ΝΙΚΗ: Κατόπιν... απεμπλοκής

ΕΘΝΟΣ: ΠΕΙΡΑΜΑ «θερμού» επεισοδίου

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΤΟ «ΝΑΙ» ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ «ΟΧΙ»

ΤΟ ΒΗΜΑ: Επίδειξη πυγμής κατόπιν εορτής

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Προειδοποίηση Καραμανλή προς Αγκυρα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΩΡΑ ΥΦΕΣΗ ΑΥΡΙΟ ΤΑ ΙΔΙΑ;

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Εκκρεμές η Σοφοκλέους

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΝΕΕΣ ΘΕΣΕΙΣ για χιλιάδες γυναίκες

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Ούτε ψευδαίσθηση, ούτε αυταπάτη

«Μια σοβαρή ψευδαίσθηση, που φθάνει στο ύψος της πολιτικής αυταπάτης, καλλιεργήθηκε όλα τα τελευταία χρόνια, σχετικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Δηλαδή, ότι η ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση (επομένως η εκ μέρους της Ελλάδας διευκόλυνση της ένταξης) θα την υποχρεώσει να κινηθεί σε άλλο, ευρωπαϊκό επίπεδο συμπεριφοράς έναντι της χώρας μας. Σύμφωνα με αυτή τη λογική, θα σημειωθεί ύφεση στις διεκδικήσεις της Τουρκίας και θα διευκολυνθεί η διαδικασία προσέγγισης και διαλόγου με την Ελλάδα (...) η Τουρκία κέρδισε πολύ σημαντικά πράγματα, για τα οποία η διπλωματία της πάσχισε επί δεκαετίες: για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνώρισε ότι υφίστανται "συνοριακές διαφορές" (Ελσίνκι), καθώς και ότι η Τουρκία έχει "ζωτικά συμφέροντα" στο Αιγαίο (Μαδρίτη). Εν τω μεταξύ είχε πετύχει να θεωρούνται γκρίζες ζώνες τα Ιμια». (ο Γιάννης Τριάντης στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»).

Τα φέρετρα πια θα είναι κεντροαριστερά

«Η πρώτη αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής, που θα ασκήσει η κυβέρνηση Πρόντι, καταγράφεται στο Ιράκ και ξεκινά με τη μετατροπή της ιταλικής στρατιωτικής παρουσίας σε πολιτική συνεργασία για την ανοικοδόμηση της χώρας. Το σχετικό σχέδιο παρουσίασε χθες ο υπουργός Εξωτερικών Μάσιμο Ντ' Αλέμα, στον επικεφαλής του υπουργείου Αμυνας Αρτουρο Παρίζι (...) συνολικά οι Ιταλοί τεχνικοί και εμπειρογνώμονες θα είναι περίπου δύο χιλιάδες άτομα. Ολα δείχνουν όμως ότι δε θα αποχωρήσουν όλοι οι Ιταλοί στρατιώτες από την αραβική χώρα. Σύμφωνα με τον Ιταλό αρχηγό του Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Φιλιμπέρτο Τσέκι, η περιοχή δεν είναι ασφαλής για τους Ιταλούς που χρειάζονται την προστασία "τουλάχιστον 800 στρατιωτών"» (το ρεπορτάζ στο «ΕΘΝΟΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ