ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Εθνικός διάλογος» με διορίες και αντιδράσεις

ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.-

Διορία δέκα ημερών έθεσε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος αιφνιδιαστικά, ανοίγοντας τις διαδικασίες «εθνικού διαλόγου» μεταξύ των παλαιστινιακών οργανώσεων, για την επίτευξη συμφωνίας σε «ένα πολιτικό πρόγραμμα». Ο Μαχμούντ Αμπάς τόνισε ότι «οι τελευταίες εξελίξεις θέτουν σε εξαιρετικά μεγάλο κίνδυνο τον παλαιστινιακό λαό και δε γίνεται να περιμένουμε επ' αόριστον να καταληχθεί ένα πρόγραμμα».

Δήλωσε ότι προτίθεται να θέσει σε δημοψήφισμα το κείμενο 18 σημείων που υπέγραψαν 120 σημαίνοντα στελέχη των οργανώσεων «Φατάχ», «Χαμάς», «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης», «Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» και «Τζιχάντ», μέσα στις ισραηλινές φυλακές όπου κρατούνται. Το κείμενο, μεταξύ άλλων, τάσσεται υπέρ της συνέχισης της αντίστασης «εντός των ορίων των εδαφών του 1967», της σύστασης κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», και της ίδρυσης ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους εντός των προαναφερόμενων ορίων.

Τυχόν υιοθέτησή του σε δημοψήφισμα θα σημάνει αυτομάτως καταποντισμό της άποψης, που μέχρι σήμερα διατυπώνεται από τη «Χαμάς», περί μη αναγνώρισης του Ισραηλινού κράτους. Χτες, μετά τη δήλωση Αμπάς, στελέχη της «Χαμάς» εμφανίστηκαν διχασμένα. Η οργάνωση, επισήμως, κατήγγειλε τον Αμπάς ότι «ασκεί πίεση για την επιβολή συγκεκριμένων απόψεων πριν καν αρχίσει εθνικός διάλογος». Κάποια στελέχη της, όμως, αποδέχονταν την ιδέα του δημοψηφίσματος ως την πλέον δημοκρατική.

Παρ' όλα αυτά, τόσο ο Αμπάς όσο και ο πρωθυπουργός της «Χαμάς», Ισμαΐλ Χανίγια, απηύθυναν ξεχωριστές εκκλήσεις για αποκατάσταση της ηρεμίας μεταξύ των Παλαιστινίων, καταδικάζοντας τα αιματηρά επεισόδια και τονίζοντας ότι πρέπει ο αγώνας να είναι κοινός κατά των Ισραηλινών κατακτητών. Εκπρόσωποι των «Χαμάς» - «Φατάχ» ανακοίνωσαν συμφωνία εκεχειρίας μεταξύ τους.

Εντούτοις, χτες, στην πόλη της Γάζας σημειώθηκαν δύο διαφορετικά επεισόδια ανταλλαγής πυρών μεταξύ ανδρών του σώματος προληπτικής ασφάλειας που πρόσκειται στον Αμπάς και αυτών του σώματος που πρόσκειται στη «Χαμάς», με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 5 άνδρες των πρώτων. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν κατηγορίες περί ευθυνών.

ΙΡΑΝ - ΗΠΑ - ΕΕ
Επισήμως «πρόοδος» και συνέχιση διαβουλεύσεων

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισαν διπλωμάτες τις διαβουλεύσεις των εκπροσώπων των υπουργείων Εξωτερικών των χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και το ευρωπαϊκό «πακέτο προτάσεων». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, Ρωσία και Κίνα πέτυχαν, τελικά, να λάβουν τη διαβεβαίωση ότι στο τελικό κείμενο θα υπάρχει ρητή απόρριψη ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Περισσότερα στοιχεία δε δόθηκαν στη δημοσιότητα ενώ διατυπώθηκαν δεσμεύσεις για συνέχιση των συζητήσεων.

Ο Ιρανός Πρόεδρος, από την άλλη, κατηγόρησε «τους εχθρούς της Τεχεράνης» ότι «επιχειρούν να προκαλέσουν εθνικές εντάσεις εντός Ιράν επειδή υπάρχει επιτυχία σε τομέα πυρηνικής τεχνολογίας με αποτέλεσμα να έχει αλλάξει η παγκόσμια ισορροπία». Οι δηλώσεις Αχμαντινετζάντ έγιναν με αφορμή τις προχτεσινές διαδηλώσεις Ιρανών Αζέρων (25% πληθυσμού), μετά από προσβλητικές, για την εθνότητά τους, γελοιογραφίες κυβερνητικής εφημερίδας. Η κυβέρνηση έκλεισε άμεσα την εφημερίδα.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΡΙΣΤΙΝΑ.-- Γραφείο στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες θα ανοίξει το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε χτες ο «πρωθυπουργός» του προτεκτοράτου Αγκίμ Τσέκου μετά από σχετικές συνομιλίες που είχε με τον ύπατο διοικητή του ΟΗΕ στην περιοχή, Σόρεν Τζέσεν Πέτερσεν. Νωρίτερα, συνταγματάρχης της πολυεθνικής KFOR ανακοίνωσε πως συνετρίβη μικρό στρατιωτικό αμερικανικό αεροσκάφος κοντά στο χωριό Μαζγκίτ (8 χλμ έξω από την Πρίστινα) και πως ο πιλότος δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

ΧΑΡΑΡΕ.-- Η κυβέρνηση της Ζιμπάμπουε αντέδρασε έντονα στην πρόταση του Νοτιοαφρικανού Προέδρου Τάμπο Μπέκι να επέμβει ο ΟΗΕ και να αναλάβει «ρόλο κλειδί» στην επίλυση της οικονομικής και πολιτικής κρίσης που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα και η οποία ξεκίνησε από τις αντιδράσεις της Βρετανίας στο πρόγραμμα αναδιανομής των τσιφλικιών της λευκής μειοψηφίας γαιοκτημόνων. Η κυβέρνηση Μουγκάμπε υπενθύμισε μάλιστα τις παράνομες, όπως σημείωσε, οικονομικές και άλλες κυρώσεις ΗΠΑ και ΕΕ.

ΠΟΡΤΟ ΝΟΓΙΟ.-- Φωτιά εκδηλώθηκε χτες σε πετρελαιοφόρο τάνκερ που βρισκόταν στο βόρειο τμήμα του αφρικανικού Μπενίν. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε κατά τη διαδικασία μεταφοράς πετρελαίου προκαλώντας το θάνατο σε τουλάχιστον 35 άτομα.

ΝΤΙΛΙ.-- Τον έλεγχο του αεροδρομίου της πρωτεύουσας του Ανατολικού Τιμόρ ανέλαβαν χτες περίπου 150 Αυστραλοί κομάντος από τους 1.300 στρατιώτες που θα αναπτυχθούν μέσα στις επόμενες μέρες στο νησιωτικό κρατίδιο για την επιβολή «της έννομης τάξης», μετά από κάλεσμα της κυβέρνησης του νησιωτικού κρατιδίου.

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.-- Η κυβέρνηση του Νεπάλ όρισε τα μέλη της τριμελούς επιτροπής που θα διαπραγματευτεί με αντίστοιχη επιτροπή του ΚΚ Νεπάλ - Μαοϊκού την ειρήνευση στη χώρα. Ηγέτης της ορίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών Κρίσνα Πράσαντ Σιτάουλα και τα άλλα δύο μέλη της θα είναι άλλοι δύο υπουργοί. Από την άλλη, της επιτροπής των ανταρτών θα ηγηθεί ο Κρίσνα Μπαχαντούρ Μαχάρα.

ΙΣΤΑΝΜΠΟΥΛ.-- Η οργάνωση «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν» (ΤΑΚ), που φέρεται να αποτελεί «παράγωγο», αποσχισμένο επιχειρησιακό βραχίονα του ΡΚΚ, διεκδίκησε, με ανακοίνωσή της που μετέδωσαν το «Φιράτ» και το Γαλλικό Πρακτορείο, την «ευθύνη» για την πυρκαγιά που ξέσπασε προχτές στο διεθνές αεροδρόμιο «Ατατούρκ».

ΒΟΛΙΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ατμόσφαιρα περιφερειακής συνεργασίας

ΛΑ ΠΑΣ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Το κλίμα της περιφερειακής συνεργασίας επικρατεί παντού στη Βολιβία, καθώς η πρώτη Εκθεση Ανταλλαγής και Ενοποίησης στο πλαίσιο της Εναλλακτικής Μπολιβαριανής Λύσης για την Αμερική (ALBA) διανύει τη δεύτερη ημέρα της και ήδη σημαντικά βήματα έχουν γίνει με υπογραφή συμφωνιών.

Τις εργασίες άνοιξε ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας, Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, που τόνισε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία για την οικοδόμηση της ενότητας της Λατινικής Αμερικής, εκθειάζοντας συνάμα τις συμμετοχές της Βολιβίας, της Βενεζουέλας και της Κούβας στην ετην προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας Εκθεση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, χώρας που την Τετάρτη έγινε πλήρες μέλος του Mercosur - της κοινής ζώνης που απαρτίζουν η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Παραγουάη, η Χιλή και η Βραζιλία - αναμενόταν να φτάσει χτες στη Βολιβία, ώστε να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την ανεξαρτησία της, που θα γίνουν στη Σούκρε. Ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες, θα υπογράψει, σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΒΝ, μια σειρά συμφωνίες σε σχεδόν δέκα τομείς της Οικονομίας, αλλά και στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Συμφωνίες στο πλαίσιο της ALBA η οποία, όπως τονίζουν από κοινού ο Ούγκο Τσάβες με τον πρόεδρο της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, έχει σκοπό να αποτελέσει το αντίπαλο δέος των Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου που προσπαθούν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

Τέλος, η 5η Σύνοδος για το Κοινωνικό Χρέος και την Ενοποίηση της Λατινικής Αμερικής άνοιξε τις εργασίες της χτες στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, με κύριο στόχο τη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής «τάξης πραγμάτων» αλλά και της έγκρισης μίας νέας Κοινωνικής Χάρτας, η οποία θα κατατεθεί και θα αναλυθεί κατά την 36η Σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του Ιούλη.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιμένει ο Μάλικι στον έλεγχο της ασφάλειας

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας θα μπορούν να αναλάβουν τον πλήρη έλεγχο σχεδόν ολόκληρου του Ιράκ μέχρι τα τέλη του 2007. Αυτό δήλωνε μετά τη συνάντησή του με τον Δανό πρωθυπουργό, ο Ιρακινός ομόλογός του, Νούρι αλ Μάλικι, επιμένοντας σε προηγούμενες δηλώσεις του, παρά τις έμμεσες διαψεύσεις περί οποιουδήποτε σχεδιαγράμματος αποχώρησης από Ουάσιγκτον - Λονδίνο.

Κατά τ' άλλα, και ενώ αναμένεται σήμερα στη Βαγδάτη για επίσημη επίσκεψη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, σε νοτιοδυτική συνοικία της πρωτεύουσας τραυματίστηκε σοβαρά από ενόπλους ανώτατος αξιωματούχος του ιρακινού στρατού. Επίσης, στο Τζουμπάιλ απήχθη από αγνώστους Ιρακινός δικαστής. Τέλος, βρετανικό στρατοδικείο αθώωσε Βρετανό στρατιώτη για το θάνατο 15χρονου Ιρακινού, που πνίγηκε σε ποτάμι όπου πήδησε για να σωθεί από ένοπλη καταδίωξη. Το δικαστήριο δε δημοσιοποίησε το σκεπτικό του.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Συσσωρεύονται οι νεκροί...

ΚΑΜΠΟΥΛ.- Επίσκεψη σε ένα νοσοκομείο όπου νοσηλεύονται άμαχοι τραυματίες ενός αμερικανικού βομβαρδισμού, αυτή την εβδομάδα, από τον οποίο φέρονται να σκοτώθηκαν - επισήμως - 16 άμαχοι, αλλά είναι πολύ πιθανό να υπήρξαν 96 άμαχοι νεκροί, έκανε χτες ο "πρόεδρος" του Αφγανιστάν, Χάμιντ Καρζάι. Η μετάβασή του στην Κανταχάρ είναι μια από τις σπάνιες φορές που ο Καρζάι βγήκε από τη σιδηρόφρακτη, και παρ' όλα αυτά ανασφαλή, πρωτεύουσα.

Στο μεταξύ, οι μάχες - που έχουν κοστίσει πάνω από 400 νεκρούς μέσα σε δύο εβδομάδες - συνεχίζονται: Αμερικανικά βομβαρδιστικά, πυροβολικό και Αφγανοί στρατιώτες έπλητταν «θέσεις των Ταλιμπάν» στο Παντζουάι. Οι αρχές εξέταζαν το ενδεχόμενο να πάρουν από την περιοχή έως και 3.000 κατοίκους της. Και, ακόμη, τρεις Αφγανοί οδηγοί φορτηγών σκοτώθηκαν από πυρά ανταρτών στην Πάκτικα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ