Παρασκευή 26 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΛΙΒΙΑ - ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Ατμόσφαιρα περιφερειακής συνεργασίας

ΛΑ ΠΑΣ - ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Το κλίμα της περιφερειακής συνεργασίας επικρατεί παντού στη Βολιβία, καθώς η πρώτη Εκθεση Ανταλλαγής και Ενοποίησης στο πλαίσιο της Εναλλακτικής Μπολιβαριανής Λύσης για την Αμερική (ALBA) διανύει τη δεύτερη ημέρα της και ήδη σημαντικά βήματα έχουν γίνει με υπογραφή συμφωνιών.

Τις εργασίες άνοιξε ο αντιπρόεδρος της Βολιβίας, Αλβαρο Γκαρσία Λινέρα, που τόνισε πόσο σημαντική είναι η συνεργασία για την οικοδόμηση της ενότητας της Λατινικής Αμερικής, εκθειάζοντας συνάμα τις συμμετοχές της Βολιβίας, της Βενεζουέλας και της Κούβας στην ετην προσπάθεια αναθεώρησης της Ιστορίας Εκθεση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, χώρας που την Τετάρτη έγινε πλήρες μέλος του Mercosur - της κοινής ζώνης που απαρτίζουν η Αργεντινή, η Ουρουγουάη, η Παραγουάη, η Χιλή και η Βραζιλία - αναμενόταν να φτάσει χτες στη Βολιβία, ώστε να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για την ανεξαρτησία της, που θα γίνουν στη Σούκρε. Ο πρόεδρος Ούγκο Τσάβες, θα υπογράψει, σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΒΝ, μια σειρά συμφωνίες σε σχεδόν δέκα τομείς της Οικονομίας, αλλά και στους τομείς της Υγείας και της Παιδείας. Συμφωνίες στο πλαίσιο της ALBA η οποία, όπως τονίζουν από κοινού ο Ούγκο Τσάβες με τον πρόεδρο της Βολιβίας, Εβο Μοράλες, έχει σκοπό να αποτελέσει το αντίπαλο δέος των Συμφωνιών Ελεύθερου Εμπορίου που προσπαθούν να επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

Τέλος, η 5η Σύνοδος για το Κοινωνικό Χρέος και την Ενοποίηση της Λατινικής Αμερικής άνοιξε τις εργασίες της χτες στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας, με κύριο στόχο τη δημιουργία μιας νέας κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής «τάξης πραγμάτων» αλλά και της έγκρισης μίας νέας Κοινωνικής Χάρτας, η οποία θα κατατεθεί και θα αναλυθεί κατά την 36η Σύνοδο του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές του Ιούλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ