Παρασκευή 26 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΕΕ
Διαφωνίες για την Ενέργεια...

«Ανησυχία» για την ενεργειακή ασφάλεια και τη λειτουργία της δημοκρατίας στη Ρωσία, εξέφρασε χτες η ΕΕ, διά στόματος Επιτρόπου για τιε εξωτερικές υποθέσεις, Μπενίτα Φερέρο - Βάλντνερ, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου ΕΕ - Ρωσίας, που διεξάγεται στο Σότσι, στη Μαύρη Θάλασσα. Η ατζέντα της συνόδου περιλαμβάνει συμφωνίες για τη χορήγηση βίζας και θέματα λαθρομεταναστών, αλλά στο επίκεντρο βρίσκεται και το φλέγον για την ΕΕ ζήτημα της Ενέργειας και του ρώσικου φυσικού αερίου, που καλύπτει το 27% του συνόλου των αναγκών της σε Ενέργεια.

Οπως είπε η Επίτροπος, «θεωρούμε ότι η Ρωσία έχει ειδική ευθύνη για να φέρει στο προσκήνιο θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και η σωστή διακυβέρνηση, όλες αυτές τις βασικές αξίες που εμείς στην ΕΕ στηρίζουμε». Δηλώσεις όμως έκανε και ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος υποστήριξε ότι θα πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα για την ανάγκη διαφανούς και αμοιβαίας συνεργασίας στα θέματα Ενέργειας.

Σπεύδοντας να δικαιολογηθούν οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου και να επιδείξουν πειθαρχία, υποστήριξαν ότι προσπαθούν «να εγκαθιδρύσουν την τάξη μετά το χάος της πρώτης μετασοβιετικής δεκαετίας». Η αιτία της έντασης βρίσκεται στο ρωσικό ενεργειακό κολοσσό «Gazprom», που κάποιοι θεωρούν ως ένα νέο εργαλείο για να αυξήσει η Ρωσία τη γεωπολιτική της επιρροή και να αναπτερώσει το γόητρό της, μετά τις ανατροπές των σοσιαλιστικών κυβερνήσεων.

Παράλληλα, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η δυσαρέσκεια της ΕΕ προς την απόφαση της Ρωσίας το Γενάρη, να διακόψει τη ροή Ενέργειας προς την Ευρώπη λόγω κάποιων οικονομικών διαφορών με την Ουκρανία.

Το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας έχει θέσει ωστόσο και ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, στη συνάντηση της ομάδας των οκτώ πιο αναπτυγμένων κρατών (G8) που θα διεξαχθεί στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη) τον Ιούλη. Διαμάχη προκαλεί όμως και το θέμα του πού θα διεξαχθεί η εν λόγω συνάντηση, καθώς οι ΗΠΑ αμφισβητούν το αν θα πρέπει να φιλοξενήσει τη συνάντηση λόγω της αυξημένης έντασης που επικρατεί μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας σχετικά με τα ενεργειακά θέματα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Βήμα προς μια νέα «ευρωπαϊκή τάξη»... εν μέσω μεγάλων αντιθέσεων (2022-10-08 00:00:00.0)
Εντείνονται παζάρια και διεργασίες στην ΕΕ για τα Ενεργειακά (2022-03-23 00:00:00.0)
Με διευρυμένη ατζέντα στο φόντο κλιμάκωσης των αντιθέσεων στην Αν. Μεσόγειο (2016-11-01 00:00:00.0)
Διήμερη επίσκεψη Π. Λαφαζάνη στη Μόσχα (2015-03-31 00:00:00.0)
«Ναι» στην ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ (2010-12-08 00:00:00.0)
Χωρίς συμφωνία... (2007-05-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ