ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Μάη 2006
Σελ. /40
Το αυτοκόλλητο...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στο κέντρο της Βιέννης η Αυστριακή Προεδρία της ΕΕ έχει στήσει μια τέντα αφιερωμένη στην ιστορία της Ενωσης, όπου, ανάμεσα στα άλλα, απεικονίζονται οι αρχηγοί κρατών και οι πρωθυπουργοί των 25 χωρών - μελών. Για παράδειγμα, για την Ελλάδα ο Κ. Παπούλιας και ο Κ. Καραμανλής, για τη Βρετανία η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Τ. Μπλερ κ.ο.κ.

Οταν, όμως, φτάνει η σειρά της Κύπρου, υπάρχει η φωτογραφία του Προέδρου Τ. Παπαδόπουλου και, δίπλα της, το αντίστοιχο πλαίσιο φωτογραφίας είναι σκεπασμένο με αυτοκόλλητο. Εάν κάποιος είναι περίεργος και το ξεκολλήσει (όπως έκαναν Ελληνες δημοσιογράφοι που βρέθηκαν εκεί), θα δει ότι από κάτω είναι η φωτογραφία του «πρωθυπουργού του ψευδοκράτους», Φ. Σογιέρ.

To παραπάνω περιστατικό είναι αφιερωμένο στους κάθε λογής εγχώριους «ευρωλάγνους», που διατυμπάνιζαν ότι με την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα υποχωρούσαν, αν όχι θα αποτρέπονταν, οι προσπάθειες για την αναγνώριση του «ψευδοκράτους».

Το μήνυμα της Προεδρίας είναι σαφές: Ισότιμοι ο Πρόεδρος της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλος και ο «πρωθυπουργός του ψευδοκράτους». Το «φύλλο συκής» με το αυτοκόλλητο δεν αλλάζει την ουσία, αφού η πραγματική πρόθεση φάνηκε από τον αρχικό σχεδιασμό, που μόνον ανησυχίες προκαλεί, εάν συνδυαστεί με τα σχέδια που προωθούν για την Κύπρο τα διάφορα διεθνή κέντρα.

Υπουργικές... αστειότητες

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για καταστάσεις γελοιότητας, αν το πρόβλημα δεν ήταν πραγματικά τραγικό. O λόγος; Για την απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας Μ. Κεφαλογιάννη σε Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τα δρομολόγια στις δυτικές Κυκλάδες. Σύμφωνα με την απάντηση, το υπουργείο δεν μπορεί να προχωρήσει σε ενίσχυση των δρομολογίων διότι οι κάτοικοι των νησιών κάνουν ...«λευκή απεργία» και δεν επιβιβάζονται στα πλοία προκειμένου να δημιουργηθούν ελλείψεις ενόψει δημοτικών εκλογών!

Μάλιστα, για να στηρίξει τον ισχυρισμό του ο Μ. Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε σε επιστολές των εταιριών «G.A. FERRIES» και «ΤΖΙΑΣ» που κάνουν λόγο για «λευκή απεργία των νησιωτών» και μικρά κέρδη, δηλώνοντας ότι δεν προτίθενται να δρομολογήσουν πλέον νέα πλοία στις δυτικές Κυκλάδες!

Η καλύτερη απάντηση στις υπουργικές... αστειότητες είναι η κινητοποίηση των κατοίκων των δυτικών Κυκλάδων χτες στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Από την άλλη, οι «αστειότητες» αυτές φανερώνουν και την αλήθεια: Το μόνο για το οποίο ενδιαφέρεται η κυβέρνηση είναι τα κέρδη των ακτοπλοϊκών εταιριών. Γι' αυτό άλλωστε οι εταιρίες έχουν το θράσος να απαιτούν και μέσω επιστολών τη διασφάλιση της κερδοφορίας τους...

Ποιος ήταν ο Μοσκιός;

Ικανοποιώντας ερωτήματα αναγνωστών αναφέρουμε ποιος ήταν ο Μοσκιός, τον οποίο χρησιμοποίησε προχτές η Αλέκα Παπαρήγα, λέγοντας «Η ΝΔ κάνει τον Μοσκιό»: Στις 6/1/1931, στην Καλλιθέα, έγινε ένα φρικιαστικό έγκλημα που συντάραξε το πανελλήνιο. Η Αρτεμις Κάστρου και η κόρη της Φούλα Αθανασοπούλου, με τη βοήθεια του ανιψιού τους Μοσκιού, σκότωσαν τον Μήτσο Αθανασόπουλο, σύζυγο της Φούλας. Αφού τεμάχισαν το πτώμα του, το έβαλαν σε σάκους και το πέταξαν στον ποταμό Κηφισό. Η ιστορία μάλιστα έγινε και τραγούδι: «Καημένε Αθανασόπουλε, τι σου 'μελλε να πάθεις, από κακούργα πεθερά, τα νιάτα σου να χάσεις...». Η υπόθεση συντάραξε την κοινή γνώμη και καλύφθηκε εκτενώς από τις εφημερίδες της εποχής.

Οι δύο γυναίκες δικάστηκαν ένα χρόνο μετά το αποτρόπαιο έγκλημα και καταδικάστηκαν σε θάνατο. Στο δικαστήριο κλήθηκε και ο ανιψιός τους Μοσκιός, που βοήθησε τη Φούλα και την Κάστρου να δολοφονήσουν τον Αθανασόπουλο. Ομως σε όλη τη διάρκεια της δίκης δεν είπε λέξη.

Η παροιμιώδης «σιωπή» του στο δικαστήριο, καταγράφηκε στη συνέχεια ως λαϊκή ρήση. «Κάνεις τον Μοσκιό», έλεγε ο κόσμος.

Για την ιστορία θα θυμίσουμε ότι η Φούλα και η Κάστρου αποφυλακίστηκαν το 1941, κάνοντας χρήση σχετικού Διατάγματος της γερμανόφιλης κυβέρνησης Τσολάκογλου, παρότι το Διάταγμα αφορούσε βαρυποινίτες καταδικασμένους έως και σε ισόβια δεσμά και όχι θανατοποινίτες. Στη συνέχεια ο διευθυντής των φυλακών «Αβέρωφ», που ήταν συγγενής του Τσολάκογλου, παντρεύτηκε την Φούλα...

Ακονίζουν τα νύχια τους

«Μυρίστηκαν ψητό» και τρέχουν να προλάβουν. Ο λόγος για τους τραπεζίτες, οι οποίοι σπεύδουν να δώσουν «κίνητρα» στους Ελληνες αγροτοκτηνοτρόφους, ώστε να προβούν στην ενεργοποίηση των ατομικών τους δικαιωμάτων της νέας ΚΑΠ μέσω των τραπεζικών τους ιδρυμάτων. Ενα από αυτά τα «κίνητρα» είναι η παροχή στους ήδη πνιγμένους από τα χρέη μικρούς και φτωχούς αγρότες, δανείων ύψους έως και στο 90% της αξίας των ατομικών δικαιωμάτων, όπου μέσω αυτού θα καλυφθεί και το κόστος ενεργοποίησής τους. Εκμεταλλευόμενες δηλαδή οι τράπεζες την αδυναμία των παραγωγών να αντεπεξέλθουν στα υψηλά και παράνομα χαράτσια που επιβάλλουν κυβέρνηση και ΠΑΣΕΓΕΣ για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων, προσφέρουν και νέα δάνεια με μοναδικό αντάλλαγμα τη δέσμευση των δικαιωμάτων των Ελλήνων αγροτών. Η παραπάνω είδηση δεν αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα μικρό μέρος του σχεδίου «επιχειρηματική γεωργία», που προωθεί η νέα ΚΑΠ με προφανή στόχο το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και τη συγκέντρωση του αγροτικού κεφαλαίου στα χέρια ισχυρών τραπεζικών και άλλων οικονομικών ομίλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ