ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2006
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ
«Σπρώχνει» την εξαγορά της Φίνασμπανκ
  • Παρέμβαση θυγατρικής του ιμπεριαλιστικού οργανισμού υπέρ της εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας
  • Τα αλλάζει ο Αλογοσκούφης για τα ασφαλιστικά ταμεία, απαντώντας τώρα θετικά στην προοπτική συμμετοχής τους στην αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ

Νέες εξελίξεις φαίνεται να κυοφορούνται στη διαδικασία εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική Τράπεζα, μετά και την προαναγγελθείσα - με ανεπίσημη πληροφόρηση από την ΕΤΕ - παρέμβαση της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η παρέμβαση της Παγκόσμιας Τράπεζας - επικεφαλής της οποίας είναι το γνωστό «γεράκι» της Ουάσιγκτον Πολ Γούλφοβιτς - εκδηλώθηκε μέσω της (Ιντερνάσιοναλ Φαϊνάνς Κορπορέισον) «Interanational Finance Corporation» (IFC), που αποτελεί επενδυτικό της βραχίονα και η οποία δημοσιοποίησε τη θετική της άποψη για την εξαγορά, εκδηλώνοντας και το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στο μετοχικό σχήμα.

Στελέχη της Εθνικής Τράπεζας σχολιάζοντας προς τον «Ρ» τις σχετικές πληροφορίες έκαναν γνωστό ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με την IFC για συνεργασία, που προβλέπει τη μειοψηφική συμμετοχή στην υπό εξαγορά τουρκική τράπεζα. Πρόκειται για μια εξέλιξη που, πέρα από την εμφανή στήριξη που προσφέρεται προς τη διοίκηση της ΕΤΕ και την ίδια την κυβέρνηση για το επιχειρηματικό εγχείρημα, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα. Ερωτήματα τα οποία συνδέονται με τις σκοπιμότητες που υπηρετεί η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία σπεύδει να ταχθεί υπέρ της ευόδωσης της εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας από την Εθνική. Είναι βέβαια γνωστό ότι η Παγκόσμια Τράπεζα ελέγχεται από το αμερικανικό χρηματιστικό κεφάλαιο και, φυσικά, έχει αγαστές σχέσεις με την εκάστοτε αμερικανική διοίκηση. Αρα λογικό είναι συμπέρασμα ότι υπάρχει αμερικανικό ενδιαφέρον για την εξαγορά της Finansbank από την Εθνική. Αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία μετά τις συζητήσεις που έγιναν για την εξαγορά και στο φόντο των πρόσφατων εξελίξεων στα Ελληνοτουρκικά αισθάνεται «στριμωγμένη», προτίθεται τώρα να χρησιμοποιήσει την παρέμβαση της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη διαφήμιση του επενδυτικού εγχειρήματος. Γιατί είναι σίγουρο ότι η «συνεννόηση» της Εθνικής με την IFC έγινε κατόπιν κυβερνητικής παρότρυνσης, αν δεν είχε η ίδια η κυβέρνηση παρασκηνιακά τη σχετική πρωτοβουλία...

Η εμπλοκή της IFC στο παίγνιο εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας παρέχει στην Εθνική, αλλά και στην κυβέρνηση, την πολιτική κάλυψη και «προστασία» για μια επενδυτική κίνηση, η οποία λόγω του μεγάλου της ύψους - και όχι μόνο - έχει χαρακτηριστεί υψηλού ρίσκου. Το επιχείρημα που θα επικαλεστούν τώρα είναι ότι η επένδυση της Εθνικής τελεί υπό την οικονομική και πολιτική προστασία της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι δηλαδή εξασφαλισμένη...

Η παρέμβαση πάντως της Παγκόσμιας Τράπεζας - και μέσω αυτής του αμερικανικού παράγοντα - στο συγκεκριμένο θέμα επαναφέρει στο προσκήνιο σενάρια, σύμφωνα με τα οποία, μετά την ολοκλήρωση της εξαγοράς της Finansbank από την Εθνική, θα ακολουθήσει εξαγορά της νέας Εθνικής από τράπεζα αμερικανικών συμφερόντων... Ακούγεται το όνομα της «Citigrup» του ομίλου Ροκφέλερ, η οποία είχε επίσης ενδιαφερθεί για την εξαγορά της Finansbank, αλλά στη συνέχεια αποχώρησε υπέρ της Εθνικής... Οι υποστηρικτές ενός τέτοιου σεναρίου θεωρούν ότι η πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής - 3 δισ. ευρώ - δεν είναι παρά η κερκόπορτα για να περάσει η τελευταία στα χέρια της Citigrup...

Χειραγωγούν τα Ταμεία...

Επικίνδυνες ωστόσο εξελίξεις διαγράφονται και για τα ασφαλιστικά ταμεία, μετά τη χτεσινή δήλωση του υπουργού Οικονομίας υπέρ της συμμετοχής τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής. Εγκαταλείποντας την προηγούμενη θέση της «ουδετερότητας» και της άποψης ότι οποιαδήποτε απόφαση θα παρθεί από τις διοικήσεις των Ταμείων, ο Γ. Αλογοσκούφης, απαντώντας χτες σε ερώτηση αν τα Ταμεία θα πάρουν μέρος στην αύξηση είπε: «Στο βαθμό που έχουν περιθώρια επενδυτικά ναι». Η κυβέρνηση δηλαδή αποφάσισε - χειραγωγώντας τα έτσι και πάλι - τα Ταμεία να πάρουν μέρος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, εμβαθύνοντας έτσι την εμπλοκή τους στο χρηματιστηριακό τζόγο.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση αναζητά συμμαχίες για να προχωρήσει η εξαγορά της τουρκικής τράπεζας από την Εθνική, σε μια προσπάθεια επιμερισμού του όποιου πολιτικού κόστους, που εγκυμονεί μια τέτοια πρωτοβουλία. Χτες, ο Γ. Αλογοσκούφης συναντήθηκε με τον διοικητή των ΕΛΠΕ, Τ. Χριστοδούλου, όπου, εκτός από τα θέματα της επιχείρησης, συζήτησαν, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, και το θέμα της Εθνικής. Το προσεχές επίσης διάστημα ο υπουργός Οικονομίας πρόκειται να συναντηθεί και με τους πρώην υπουργούς Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαντωνίου και Ν. Χριστοδουλάκη. Είναι βέβαια εμφανές ότι μέσω της εικόνας ...διαλόγου και ...ανταλλαγής απόψεων που επιχειρεί να διαμορφώσει η κυβέρνηση για ένα, φλέγον, όπως εξελίχθηκε, θέμα, αναζητά συνενόχους σε μια πολιτικοοικονομική απόφαση που ενδέχεται να έχει σοβαρότατες παρενέργειες στο εγγύς μέλλον...

ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Εβαλαν πόδι οι ιδιώτες

Eurokinissi

Σε ξένους μεγαλορεντιέρηδες και άλλους ντόπιους «επενδυτές» βρίσκεται από χτες το 34,84% των μετοχών του «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου», που ήδη πήρε την άγουσα για το καθημερινό τζογάρισμα στη Σοφοκλέους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, τα έσοδα για το Δημόσιο από την πώληση των μετοχών φτάνουν σε 612 εκατ. ευρώ και μαζί με τα 400 εκατ. ευρώ (εισπράχθηκαν από το Δημόσιο πριν από τη δημόσια εγγραφή με τη μορφή «πλεονάζουσας ρευστότητας») το συνολικό κονδύλι που φτάνει σε 1,012 δισ. ευρώ.

Η προσφορά της κυβέρνησης ήταν τέτοια, ώστε, όπως ήταν επόμενο, να προκαλέσει το ισχυρό ενδιαφέρον από την πλευρά των λεγόμενων «επενδυτών» με συνέπεια η ζήτηση σε Ελλάδα και εξωτερικό υπερκάλυψε την προσφορά κατά 5,4 φορές. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η «συμμετοχή» στην Ελλάδα ξεπέρασε τους 124.000 «επενδυτές» και η τελική τιμή διαμορφώθηκε στα 12,5 ευρώ ανά μετοχή.

Για το 2006, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις φτάνουν ήδη σε 1,34 δισ. ευρώ ή στο 81% του πλάνου που έβαλε η κυβέρνηση. Σειρά παίρνει η περαιτέρω εκποίηση της δημόσιας συμμετοχής στην «Εμπορική Τράπεζα» και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας το «προβάδισμα» έχει η γαλλική τράπεζα Credit Agricole - ήδη στρατηγικός μεγαλομέτοχος - αλλά ταυτόχρονα «οι όροι του διαγωνισμού θα είναι ίδιοι για όλους».

Συνάντηση Καραμανλή - Αλογοσκούφη

Θέματα ιδιωτικοποιήσεων και εξελίξεων στις πρώην ΔΕΚΟ, συζήτησαν στη χτεσινοβραδινή τους συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Οικονομίας, σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου μετά το τέλος της συνάντησης.

Ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την ολοκλήρωση της εισαγωγής των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς και για την αυριανή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τις ΔΕΚΟ, στην κατεύθυνση της εφαρμογής του σχετικού νόμου για την εισοδηματική πολιτική.

Οπως δήλωσε, «οι εξελίξεις στη συντριπτική πλειονότητα των ΔΕΚΟ είναι θετικές. Εχουν υπάρξει συμφωνίες μεταξύ των διοικήσεων και των εργαζομένων, κάτι που αποδεικνύει ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχει το κλίμα συναίνεσης που χρειάζεται, για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές»!

Η IFC βρίσκεται παντού!

Η Διεθνής Εταιρία Χρηματοδότησης (IFC), είναι ένας από τους 5 οργανισμούς που συνθέτουν την Παγκόσμια Τράπεζα και συμμετέχει, με δανεισμό και με αγορά μικρών μετοχικών ποσοστών, σε επιχειρηματικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις σε περισσότερες από 130 χώρες. Τα όργανα της IFC είναι τα ίδια με της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά έχει... αυτόνομη δομή και ξεχωριστά κεφάλαια. Αποτελεί, σύμφωνα με τον επίσημο σκοπό της, τη μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης ιδιωτικών επενδύσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες. Ιδρύθηκε το 1956 (συμμετέχει και η Ελλάδα με 0,29%).

Συμμετέχει σε διάφορες επενδύσεις σε όλο τον κόσμο και στα Βαλκάνια συνεργάζεται με ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις. Για παράδειγμα απέκτησε ένα ποσοστό μετοχών της Stopanska Banka της ΠΓΔΜ όταν την εξαγόρασε η Εθνική Τράπεζα. Με ένα ποσοστό περίπου 7% συμμετέχει και στη Ρουμανική τράπεζα BANC POST, θυγατρική της «δικής» μας EFG Eurobank (Λάτσης).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ