Τρίτη 30 Μάη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ
Εβαλαν πόδι οι ιδιώτες

Eurokinissi

Σε ξένους μεγαλορεντιέρηδες και άλλους ντόπιους «επενδυτές» βρίσκεται από χτες το 34,84% των μετοχών του «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου», που ήδη πήρε την άγουσα για το καθημερινό τζογάρισμα στη Σοφοκλέους. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, τα έσοδα για το Δημόσιο από την πώληση των μετοχών φτάνουν σε 612 εκατ. ευρώ και μαζί με τα 400 εκατ. ευρώ (εισπράχθηκαν από το Δημόσιο πριν από τη δημόσια εγγραφή με τη μορφή «πλεονάζουσας ρευστότητας») το συνολικό κονδύλι που φτάνει σε 1,012 δισ. ευρώ.

Η προσφορά της κυβέρνησης ήταν τέτοια, ώστε, όπως ήταν επόμενο, να προκαλέσει το ισχυρό ενδιαφέρον από την πλευρά των λεγόμενων «επενδυτών» με συνέπεια η ζήτηση σε Ελλάδα και εξωτερικό υπερκάλυψε την προσφορά κατά 5,4 φορές. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η «συμμετοχή» στην Ελλάδα ξεπέρασε τους 124.000 «επενδυτές» και η τελική τιμή διαμορφώθηκε στα 12,5 ευρώ ανά μετοχή.

Για το 2006, τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις φτάνουν ήδη σε 1,34 δισ. ευρώ ή στο 81% του πλάνου που έβαλε η κυβέρνηση. Σειρά παίρνει η περαιτέρω εκποίηση της δημόσιας συμμετοχής στην «Εμπορική Τράπεζα» και σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας το «προβάδισμα» έχει η γαλλική τράπεζα Credit Agricole - ήδη στρατηγικός μεγαλομέτοχος - αλλά ταυτόχρονα «οι όροι του διαγωνισμού θα είναι ίδιοι για όλους».

Συνάντηση Καραμανλή - Αλογοσκούφη

Θέματα ιδιωτικοποιήσεων και εξελίξεων στις πρώην ΔΕΚΟ, συζήτησαν στη χτεσινοβραδινή τους συνάντηση στο μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής και ο υπουργός Οικονομίας, σύμφωνα με δηλώσεις του τελευταίου μετά το τέλος της συνάντησης.

Ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την ολοκλήρωση της εισαγωγής των μετοχών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς και για την αυριανή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για τις ΔΕΚΟ, στην κατεύθυνση της εφαρμογής του σχετικού νόμου για την εισοδηματική πολιτική.

Οπως δήλωσε, «οι εξελίξεις στη συντριπτική πλειονότητα των ΔΕΚΟ είναι θετικές. Εχουν υπάρξει συμφωνίες μεταξύ των διοικήσεων και των εργαζομένων, κάτι που αποδεικνύει ότι στην ελληνική κοινωνία υπάρχει το κλίμα συναίνεσης που χρειάζεται, για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ