ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Μάη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σφαγή διαδηλωτών

Αφγανοί νεαροί διαδηλωτές πετροβολούν τζιπ Αμερικανών, που προηγουμένως έσπειραν το θάνατο

Associated Press

Αφγανοί νεαροί διαδηλωτές πετροβολούν τζιπ Αμερικανών, που προηγουμένως έσπειραν το θάνατο
ΚΑΜΠΟΥΛ.- Νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, επέβαλε χτες το υπουργείο Εσωτερικών, μετά τις άγριες οδομαχίες ανάμεσα σε πολίτες που εξοργίστηκαν από τη συμπεριφορά των κατοχικών δυνάμεων, από τη μια, και, από την άλλη, Αμερικανών και άλλων κατοχικών στρατιωτών και Αφγανών δοσιλόγων αστυνομικών, που είχαν σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον οκτώ διαδηλωτές και να τραυματιστούν άλλοι πάνω από 107. Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιουσούφ Στανιζάι είπε ότι όσοι παραβιάσουν την απαγόρευση θα αντιμετωπίσουν «σοβαρές συνέπειες», χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Τα εκτεταμένα επεισόδια - το Ασοσιέιτεντ Πρες τα χαρακτήρισε ως «εξέγερση» - που ο «πρόεδρος» του Αφγανιστάν Χάμιντ Καρζάι απέδωσε σε «ταραχοποιούς», τους οποίους θεωρεί «εχθρούς του Αφγανιστάν», σημειώθηκαν μετά από την προκλητική συμπεριφορά των στρατιωτών των ΗΠΑ, οι οποίοι, με τρία τζιπ Χάμβι, έπεσαν πάνω σε ένα μποτιλιάρισμα και εκ προθέσεως τράκαραν με πολλά οχήματα για να τα βγάλουν από τη μέση, τραυματίζοντας πολλούς πολίτες. Οταν, δε, οι κατάπληκτοι Αφγανοί επιχείρησαν να τους εμποδίσουν, άνοιξαν πυρ (!). Ο απολογισμός της αφγανικής αστυνομίας έκανε λόγο για τρεις νεκρούς και 16 τραυματίες. Ο αμερικανικός στρατός απέδωσε το «ατύχημα» σε «δυσλειτουργία των φρένων» ενός φορτηγού του στρατού των ΗΠΑ, αλλά η σπίθα είχε ήδη ανάψει.

Οι διαδηλώσεις που ξέσπασαν στη συνέχεια, με χιλιάδες πολίτες να ορμούν προς την περιοχή των δυτικών πρεσβειών, να λεηλατούν κτίρια μη-κυβερνητικών οργανώσεων, να πυρπολούν οχήματα της αστυνομίας και αστυνομικά τμήματα και να συγκρούονται βίαια με τους αστυνομικούς και τους κατοχικούς, που άνοιξαν εκ νέου πυρ, αποτελούν σαφή ένδειξη των διαθέσεων του λαού της χώρας έναντι των κατοχικών δυνάμεων και της υποτελούς σε αυτές κυβέρνησης.

Στο μεταξύ, άλλοι 50 άνθρωποι, που οι αρχές ισχυρίστηκαν ότι είναι Ταλιμπάν, σκοτώθηκαν χθες σε βομβαρδισμό που σημειώθηκε από κατοχικές δυνάμεις σε μία περιοχή κοντά στο Χατζάκι, στην επαρχία Χελμάντ. Στους βομβαρδισμούς και τις μάχες των τελευταίων ημερών, οι νεκροί κοντεύουν τους 500...

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Απόπειρες διαλόγου και αποκατάστασης της ενότητας

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ - ΡΑΜΑΛΑ.-

Για δεύτερη μέρα χτες συνεχίστηκαν οι συνομιλίες των παλαιστινιακών παρατάξεων προκειμένου να εξευρεθεί κοινό πλαίσιο άσκησης πολιτικής. Ως βάση διαλόγου τέθηκε το κείμενο προτάσεων που κατέθεσαν ηγετικά στελέχη όλων των μεγάλων οργανώσεων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές, τα οποία τάσσονται, μεταξύ άλλων, υπέρ μιας «κυβέρνησης εθνικής ενότητας και συνέχισης της αντίστασης στα όρια του '67», κάτι που σημαίνει έμμεση αναγνώριση του Ισραήλ, θέση αντίθετη με την επίσημη άποψη της «Χαμάς».

Αν και στελέχη της «Χαμάς» χαρακτήριζαν εποικοδομητικές τις συνομιλίες, ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης, Μαχμούντ Ζαχάρ, σημαίνον στέλεχός της, όξυνε, εκ νέου, τους τόνους, δηλώνοντας ότι η «Χαμάς» δε θα επιτρέψει να γίνει δημοψήφισμα αν δε βρεθεί λύση διά του διαλόγου, όπως απείλησε ο Αμπάς, «γιατί είναι χάσιμο χρόνου και χρημάτων». Ο Ζαχάρ, μάλιστα, αποχώρησε από σύνοδο του Κινήματος των Αδεσμεύτων, διαμαρτυρόμενος για την παρουσία του Φαρούκ Καντούμι, από τη «Φατάχ». Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειχνε ότι το 80% των ερωτηθέντων Παλαιστινίων συμφωνεί με το κείμενο των φυλακισμένων στελεχών.

Κατά τα άλλα, 1 Παλαιστίνιος, μέλος των «Επιτροπών Λαϊκής Αντίστασης», σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς στρατιώτες στα σύνορα της Γάζας, ενώ άλλοι 2 συμπατριώτες του συνελήφθησαν κατηγορούμενοι για μεταφορά εκρηκτικών στη Νάμπλους. Μετά από ολιγόωρη κράτηση από τον ισραηλινό στρατό αφέθηκε ελεύθερη η 17χρονη κόρη του πρωθυπουργού Χανίγια, που αποπειράθηκε με πλαστή ταυτότητα να επισκεφτεί τον φυλακισμένο αρραβωνιαστικό της.

Τέλος, η ισραηλινή κυβέρνηση φέρεται να ενημέρωσε, χτες, τους 4 βουλευτές της «Χαμάς» στην ανατολική Ιερουσαλήμ ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την πόλη αν παραμείνουν μέλη της οργάνωσης, που χαρακτηρίζεται παράνομη από το Ισραήλ. Από την άλλη, σε παρέμβασή του, ο πρώην Γερμανός Καγκελάριος Σρέντερ τάχθηκε υπέρ του απευθείας διαλόγου με τη «Χαμάς», «που, επίσης, οφείλει να προχωρήσει σε αλλαγή ορισμένων θέσεών της».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΟΣΧΑ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.- «Οι μεγάλες δυνάμεις μπορούν να εγγυηθούν στο Ιράν κάθε στήριξη στο δικαίωμά του στην ανάπτυξη πυρηνικής ενέργειας», υποστήριξε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, αν και οι ρωσο-ιρανικές συνομιλίες για εξεύρεση κάποιας μέσης διπλωματικής λύσης στην κρίση δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Από την άλλη, η Ουάσιγκτον διαρρέει ότι θα πιέσει για οικονομικές κυρώσεις, ενώ ο Ιρανός Πρόεδρος προειδοποιούσε διά του «Σπίγκελ» τις ευρωπαϊκές χώρες ότι «το συμφέρον τους είναι να σταθούν στο πλευρό του Ιράν, καθώς γνωρίζουν ότι λέει αλήθεια για τις προθέσεις του. Αν δεν το πράξουν, θα υποστούν τις συνέπειες».

OTABA.- Μεγάλη διαδήλωση από μετανάστες και πρόσφυγες οργανώθηκε στην Οτάβα, προκειμένου να δοθεί το καθεστώς της μονιμότητας στους παράνομους εργάτες του Καναδά. Η διαδήλωση υπήρξε απόρροια της συνεχούς δίωξης των παράνομων μεταναστών από την Υπηρεσία Καναδικών Συνόρων, που κάνει διαρκώς επιδρομές στα εμπορικά κέντρα, μαζεύοντας στα αστυνομικά τμήματα τους κατοίκους χωρίς νόμιμη βίζα παραμονής.

ΝΤΑΚΑ.- Εκατοντάδες δάσκαλοι πραγματοποίησαν χθες καθιστική διαμαρτυρία στην πρωτεύουσα του Μπανγκλαντές, σε μια μονοήμερη απεργιακή κινητοποίηση με μισθολογικά και κλαδικά αιτήματα.

ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ.- Ενας Τούρκος στρατιώτης σκοτώθηκε και άλλα τέσσερα μέλη των δυνάμεων ασφαλείας τραυματίστηκαν σε μάχη με Κούρδους αντάρτες στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, δήλωσαν χθες αξιωματούχοι. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του στρατού, ο οποίος μίλησε στο Ρόιτερς, αντάρτες του ΡΚΚ άνοιξαν πυρ αρνούμενοι να πετάξουν τα όπλα τους, όπως τους είχαν διατάξει οι στρατιωτικοί, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει μάχη.

ΙΣΡΑΗΛ - ΛΙΒΑΝΟΣ
Σοβαρή ένταση στα σύνορα

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Με παρέμβαση του ΟΗΕ, του οποίου οι απεσταλμένοι ανακοίνωσαν, αργά την Κυριακή, ότι κατάφεραν να πετύχουν μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, δόθηκε τέλος στη σφοδρότερη ανταλλαγή πυρών και στις ισχυρότερες αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις μεταξύ «Χεζμπολάχ» και ισραηλινού στρατού, που κυριάρχησαν στα σύνορα ολόκληρη την Κυριακή. Η αφορμή φαίνεται ότι δόθηκε όταν ρουκέτες «Κατιούσα» έπληξαν θέσεις του ισραηλινού στρατού κοντά στα σύνορα των δύο χωρών τα ξημερώματα, στην περιοχή Σαφάντ, οπότε τραυματίστηκε και 1 Ισραηλινός στρατιώτης.

Η παλαιστινιακή ισλαμιστική «Τζιχάντ», της οποίας στέλεχος σκοτώθηκε μαζί με τον αδελφό του την Παρασκευή σε βομβιστική επίθεση στο Λίβανο, διέψευσε ότι φέρει την ευθύνη για την εκτόξευση των ρουκετών. Ακολούθησαν δύο διαδοχικά κύματα ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών στο νότιο και ανατολικό Λίβανο (κοντά στα σύνορα με τη Συρία), με στόχο θέσεις της «Χεζμπολάχ», αλλά και της παλαιστινιακής οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης - Κεντρική Διοίκηση».

Στη συνέχεια, σημειώθηκαν σφοδρές μάχες και μάλιστα δόθηκε εντολή σε όλους τους κατοίκους του βορείου Ισραήλ να κρυφτούν στα καταφύγια. Σκοτώθηκαν 1 μαχητής της «Χεζμπολάχ» και 1 του «Λαϊκού Μετώπου», καθώς και 2 Λιβανέζοι άμαχοι, ενώ τραυματίστηκε 1 ακόμη Ισραηλινός στρατιώτης. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ολμέρτ απείλησε ότι ο στρατός «θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να απαντήσει στους τρομοκράτες». Χθες, υπουργοί της λιβανικής κυβέρνησης που πρόσκεινται σε αντι-συριακές δυνάμεις ζήτησαν από τη «Χεζμπολάχ» να καταθέσει τα όπλα και να αναλάβει τον έλεγχο των συνόρων ο λιβανικός στρατός. Η οργάνωση επανέλαβε ότι δε θα γίνει κάτι τέτοιο, όσο δεν τερματίζεται η ισραηλινή κατοχή στην περιοχή, κτήματα Σεμπάα στα σύνορα Λιβάνου - Συρίας - Ισραήλ, που κατά τα άλλα το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι πλέον δεν κατέχει.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Κύμα αιματηρών επιθέσεων

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αιματηρό ήταν το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων που σάρωσε, κυρίως, την ιρακινή πρωτεύουσα, χτες. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον 52 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εκατοντάδες. Ολα αυτά, ενώ το κοινοβούλιο συνεδρίασε την Κυριακή για την όξυνση της βίας, αλλά δεν μπόρεσε να καταλήξει σε απόφαση ή στη λήψη κάποιου μέτρου. Και η αδυναμία εξεύρεσης λύσης είναι προφανώς αναμενόμενη, αφού μπορεί να σχηματίστηκε κυβέρνηση αλλά ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι δεν έχει ακόμη καταφέρει να επιλέξει υπουργούς Εσωτερικών και Αμυνας που είναι τα κρισιμότερα υπουργεία για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Οι αιματηρότερες επιθέσεις, χτες, σημειώθηκαν σε διάφορες συνοικίες της Βαγδάτης. Η τελευταία στόχευε αμερικανικό κομβόι, στο οποίο επέβαινε και τηλεοπτικό συνεργείο του CBS. Σκοτώθηκαν ο εικονολήπτης και ο ηχολήπτης, καθώς και 1 Αμερικανός στρατιώτης και ο Ιρακινός μεταφραστής τους, ενώ τραυματίστηκε σοβαρά η ανταποκρίτρια του σταθμού και άλλοι 7 στρατιώτες. Σε διάφορες άλλες επιθέσεις, σε σουνιτικές και σιιτικές συνοικίες, χτες, σκοτώθηκαν, τουλάχιστον 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες.

Αλλοι 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 17 τραυματίστηκαν, όταν ανατινάχτηκε από βομβιστική επίθεση το λεωφορείο που τους μετέφερε στη στρατιωτική βάση «Ασφαρ», κοντά στην πόλη Χάλις, όπου εργάζονταν. Στη βάση στρατοπεδεύουν μαχητές της αντικαθεστωτικής ιρανικής οργάνωσης «Μουτζαχεντίν Χαλκ», που αν και δεν έχει διαγραφεί από την «τρομοκρατική» λίστα, προς στιγμήν χαίρει ασυλίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ