ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ
Σε κλίμα έντονου αντικομμουνισμού

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισκέπτεται την Πράγα και στη συγκέντρωση του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας θα χαιρετισει η Αλ. Παπαρήγα

ΠΡΑΓΑ.--

Σε έντονο αντικομμουνιστικό κλίμα πραγματοποιούνται την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο γενικές εκλογές στην Τσεχία. Οι προσπάθειες ποινικοποίησης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας, αλλά και ο πρόσφατος άγριος ξυλοδαρμός του αντιπροέδρου του Κομμουνιστικού Κόμματος Βοημίας Μοραβίας (Τσεχίας) και βουλευτή του κόμματος, Γίρζι Ντολέις, είναι μόνο δύο χαρακτηριστικά δείγματα της αντικομμουνιστικής υστερίας. Σε αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η παραγωγή μπλούζας με ιδιαίτερα επιθετικά συνθήματα όπως «σκοτώστε έναν κομμουνιστή - ενισχύστε την ειρήνη» με την υποστήριξη του ίδιου του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και η εκστρατεία διάφορων «ανεξάρτητων» που καλούν τους Τσέχους να κλέψουν τις λίστες των υποψηφίων του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας που αποστέλλονται ταχυδρομικώς στους ψηφοφόρους από τη δημοτική αρχή. Αυτή την κατάσταση άλλωστε κατήγγειλε και ο πρώην πρόεδρος του κόμματος και τώρα υποψήφιος βουλευτής Μίροσλαβ Γκρεμπένιτσεκ, προχτές με ανοιχτή επιστολή - καταγγελία στον υπουργό Εσωτερικών της χώρας.

Σ' αυτό το κλίμα, το ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχίας) πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη την κεντρική του συγκέντρωση στην πλατεία του Βάτσλαβ στην Πράγα, συγκέντρωση στην οποία θα πάρει μέρος και αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, που θα χαιρετίσει στη συγκέντρωση. Η Αλ. Παπαρήγα θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΚΕ του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας, Βόιτεκ Φιλίπ, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην εφημερίδα «Χάλο Νόβινι» και θα επισκεφτεί το Κοινοβούλιο, όπου θα συμμετέχει σε συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Δευτέρα, το αντιπολιτευόμενο Κόμμα των Πολιτών λαμβάνει το 31%, οι Σοσιαλδημοκράτες που είναι η κύρια δύναμη στην κυβέρνηση συνασπισμού 25%, το ΚΚ Βοημίας Μοραβίας 13% και το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών που συμμετέχει στην κυβέρνηση λαμβάνει το 5%.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΤΙΜΟΡ
Παραμένει τεταμένη η κατάσταση

Ο Πρόεδρος της χώρας αναλαμβάνει τη διοίκηση στρατού και υπουργείων και δίνει εξουσίες σε ξένες στρατιωτικές δυνάμεις

NTIΛI.--

Συνεχίζονται οι αντιφατικές εξελίξεις στη μικρή χώρα και τη διοίκηση του ολιγάριθμου στρατού και την επίβλεψη σημαντικών υπουργείων ανέλαβε χτες ο Πρόεδρος του νησιωτικού κρατιδίου του Ειρηνικού, Ξανάνα Γκουσμάο, απονευρώνοντας, επί της ουσίας, την εκλεγμένη κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάρι Αλκατίρι. Ο Γκουσμάο όπως και ο Αλκατίρι είναι πρώην ηγέτες του Μετώπου Εθνικής Απελευθέρωσης του Τιμόρ, FRETELIN που αντιπάλεψε την αποικιοκρατία και σήμερα είναι το κυρίαρχο πολιτικό κόμμα. Χτες ο Πρόεδρος, λοιπόν, ανακοίνωσε πως δεν κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης «για να μην περιοριστούν ελευθερίες». Ωστόσο, φαίνεται πως έχει αναγκαστεί να δώσει το ελεύθερο στις ξένες στρατιωτικές δυνάμεις επέμβασης (με πρώτες των Αυστραλών) να κάνουν χρήση πυρός σε «απαραίτητες» περιπτώσεις, να κάνουν έλεγχο ταυτότητας σε πολίτες, να συλλαμβάνουν και να τους φυλακίζουν για αδιευκρίνιστο χρόνο και να κατάσχουν (όταν και απ' όπου βρουν...) όπλα και πυρομαχικά...

Ο Γκουσμάο κάλεσε δε το λαό να υπακούσει στους ελέγχους των ξένων στρατιωτών από Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Μαλαισία (και ως το τέλος της βδομάδας στρατιωτών από την Πορτογαλία)... Ζήτησε επίσης από τους βουλευτές να συνεδριάσουν το συντομότερο δυνατόν «για να συζητήσουν αυτή την κατάσταση βαριάς κρίσης».

Ωστόσο, παρά τις σχετικώς νεφελώδεις εξουσίες που διαθέτουν ήδη οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις παρέμβασης στο Ανατολικό Τιμόρ, δεν έλειψαν και χτες οι σποραδικές συγκρούσεις, οι επιθέσεις συμμοριών σε αμάχους, οι λεηλασίες αποθηκών τροφίμων από πεινασμένους πολίτες και η βίαιη απόπειρα των Αυστραλών να «βάλουν σε τάξη» τους λιμοκτονούντες ταραχοποιούς... Διόλου απίθανο αυτή η κατάσταση να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι από την Αυστραλία για ανεμπόδιστη στρατιωτική δράση και πολιτική «ανασυγκρότηση» μίας χώρας με την οποία έχει επί χρόνια σημαντικές διαφορές ως προς την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου (εκτιμούμενης αξίας τουλάχιστον 32 δισ. δολαρίων!). Αγνοώντας δε επιδεικτικά την πρόταση του Α. Τιμόρ να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές στα θαλάσσια «σύνορά τους» στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, η Αυστραλία έχει ξεκινήσει από το Νοέμβρη του 1999 τις γεωτρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Θάλασσα του Τιμόρ αποκομίζοντας τεράστια κέρδη...

Ο «εκδημοκρατισμός» ... καλά κρατεί

Η είδηση από την Τουρκία είναι χτεσινή. Ο Οσμάν Μπαϊντεμίρ, δήμαρχος του Ντιάρμπακιρ και γνωστό στέλεχος του κουρδικού κόμματος της Δημοκρατικής Κοινωνίας, διώκεται από τις δικαστικές πηγές με ποινή κάθειρξης ενός έτους γιατί έστειλε ένα δημοτικό όχημα να μεταφέρει τη σορό ενός Κούρδου «αυτονομιστή αντάρτη», ο οποίος σκοτώθηκε τον Μάρτη του 2005 σε μάχη με τον τουρκικό στρατό, από το Ντιάρμπακιρ στην Γκαζιαντέπ, όπου ετάφη. Το εκπληκτικό κατηγορητήριο αναφέρει ότι ο δήμαρχος «προκάλεσε οικονομική ζημία 16,8 νέων τουρκικών λιρών (11 δολαρίων) στον δήμο». Και δύο σύμβουλοί του διώκονται για την υπόθεση. Σε βάρος του δημάρχου εκκρεμεί ακόμη έρευνα για το εάν «εξήρε την τρομοκρατία» με τα σχόλιά του, τον Μάρτη, με τα οποία έκανε λόγο για «θάρρος» από πλευράς των διαδηλωτών (που σφαγιάζονταν από το στρατό και την αστυνομία) όταν τους καλούσε να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις (!).

Το γεγονός ότι το δικαστικό κατεστημένο συνεχίζει να διώκει με τέτοια συνεπή σφοδρότητα τους «μετριοπαθείς» Κούρδους πολιτικούς (όχι μόνο αυτούς, βέβαια) είναι ένα ακόμη σύμπτωμα της εσωτερικής κρίσης της Τουρκίας. Στην παρούσα ισορροπία (τρόμου), ο πανταχόθεν βαλλόμενος «ισλαμοδημοκράτης» Ρ.Τ. Ερντογάν, ελάχιστη αντίσταση μπορεί να προβάλλει όσον αφορά το Κουρδικό. Το «πάνω χέρι» έχει το λεγόμενο «κοσμικό» κατεστημένο, κάτι που εξηγεί γιατί εν μέσω του υποτιθέμενου εκδημοκρατισμού και της κατά φαντασίαν παραχώρησης δικαιωμάτων στις μειονότητες, οι διώξεις εξακολουθούν, ο πόλεμος χαμηλής έντασης μαίνεται, οι διαδηλωτές - ακόμα κι οι ανήλικοι - αντιμετωπίζονται με σφαίρες και οι διαφωνούντες, ειδικά οι αριστεροί, φυλακίζονται και βασανίζονται δι' ασήμαντον αφορμήν και χωρίς δεύτερη κουβέντα.

Και για να «δέσει» το πράγμα: άλλη μια είδηση. Οι χειροβομβίδες που έριξαν άγνωστοι εναντίον της εφημερίδας Τζουμχουριέτ - ενός προπύργιου του κεμαλικού κατεστημένου - και είχαν αποδοθεί σε «ισλαμιστές», προήλθαν όλες ανεξαίρετα από τις αποθήκες του Γενικού Επιτελείου Στρατού. Μόλις μερικές μέρες πριν αποκαλυπτόταν η σχέση του δράστη της πρόσφατης επίθεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, Ασλάν Αλπασλάν, που αρχικά φερόταν «προσκείμενος στο Ιράν», με απόστρατους αξιωματικούς.


Μπ. Γ.

ΓΑΛΛΙΑ
Νέες αναταραχές

ΠΑΡΙΣΙ.--

Συγκρούσεις σημειώθηκαν, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας, στη δημαρχία Μοντφερμέιγ της περιφέρειας του προαστίου του Σεν Σαν Ντενί του Παρισιού μεταξύ αστυνομικών και μερικών δεκάδων νεαρών. Τα επεισόδια πυροδοτήθηκαν από την προσαγωγή μίας μητέρας πολυμελούς οικογένειας, όταν αντέδρασε αρνητικά στην ανάκριση από αστυνομικούς για την εμπλοκή του ενός γιου της σε υπόθεση κλοπής.

Οπως καταγγέλλουν μέλη της αντιπολιτευόμενης παράταξης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος Ξαβιέ Λεμουάν, που πρόσκειται στην κυβέρνηση, τον τελευταίο μήνα έχει προκαλέσει ένταση επιβάλλοντας απαγόρευση των συναθροίσεων άνω των τριών, μετά από επίθεση που δέχτηκαν τα παιδιά του από ολιγομελή ομάδα νεαρών γυρνώντας από το σχολείο. Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων έγιναν 3 συλλήψεις, ενώ τραυματίστηκαν 7 αστυνομικοί και κάηκαν αρκετοί κάδοι σκουπιδιών και 3 αυτοκίνητα.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Συνεχίζονται τα δεινά για χιλιάδες σεισμοπαθείς

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Παρά τις διακηρύξεις αξιωματούχων της Ινδονησίας και του ΟΗΕ για την ανάγκη συντονισμού και επίσπευσης της διανομής «ανθρωπιστικής» βοήθειας, η αρωγή σε τρόφιμα, πόσιμο νερό και φάρμακα εξακολουθεί να καθυστερεί στα περίχωρα των σεισμόπληκτων πόλεων Γιογκγιακάρτα και Μπαντούλ. Δεκάδες χιλιάδες παραμένουν, για τέταρτη μέρα, δίχως στοιχειώδες κατάλυμα, ενώ οι ελπίδες για ανεύρεση τυχόν επιζώντων εξανεμίζονται. Ο τελευταίος απολογισμός των θυμάτων του σεισμού των 6,4 Ρίχτερ φέρει τους νεκρούς σε 5.627.

Παρ' όλα αυτά, χτες έγινε κατορθωτό να ανοίξει το αεροδρόμιο της Γιογκγιακάρτα (για πρώτη φορά από το σεισμό του Σαββάτου) και έτσι άρχισαν να καταφθάνουν περισσότερες ξένες ομάδες περίθαλψης αρρώστων, Αμερικανοί πεζοναύτες και Κινέζοι σεισμολόγοι μαζί με 5 τόνους φαρμακευτικό υλικό και μία κινητή νοσοκομειακή μονάδα.

Πάντως, την ώρα που η Ινδονησία δοκιμάζεται από μία ακόμη καταστροφή, οι ΗΠΑ έσπευσαν να ανακοινώσουν, όχι βεβαίως αύξηση της βοήθειας στους σεισμοπαθείς, αλλά την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ στις 6 Ιούνη στην Τζακάρτα, με σκοπό την «ενίσχυση των διμερών στρατιωτικών σχέσεων»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ