ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούνη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΛΙΒΑΝΟΥ
Καταγγέλλει προσαγωγές μελών του

Την προσαγωγή σε ανάκριση 2 μελών του ΚΚ Λιβάνου από την Κρατική Ασφάλεια κατήγγειλε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του κόμματος Κχαλέντ Χαντάτε, σημειώνοντας ότι το κόμμα έχει γίνει στόχος των δυνάμεων ασφαλείας γιατί «αντιδρά και αντιπαλεύει την οικονομική πολιτική της λιβανέζικης κυβέρνησης». Σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη σημείωσε ότι την περασμένη Κυριακή προσήχθησαν και ανακρίθηκαν τα δύο μέλη του κόμματος, Ερνεστ Κχούρι και Αμιν Κχέσεν, ο οποίος κατήγγειλε ότι χτυπήθηκε από τους ανακριτές του. Οταν ρώτησαν το λόγο, τους ειπώθηκε ότι στα πλαίσια έρευνας για την πρόσφατη δολοφονία Σύριων εργατών «ανακάλυψαν» σύνδεση του Κχέσεν (μέσω κλήσης από το κινητό του τηλέφωνο) με ένα φερόμενο ύποπτο για την εγκληματική ενέργεια.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι υπάρχει παρακολούθηση τηλεφώνων του κόμματος, πράγμα που κατήγγειλε ο ΓΓ σημειώνοντας ότι επιχειρείται να χτυπηθεί η ανεξάρτητη πολιτική του κόμματος και ο αγώνας που δίνει για ένα δημοκρατικό και κοσμικό κράτος.

Για τις προσαγωγές αυτές την Τετάρτη πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας Επιτροπές Φοιτητών του Πατριωτικού Μετώπου και του ΚΚ Λιβάνου, απαιτώντας να σταματήσουν οι τέτοιου είδους, στην ουσία εκφοβιστικές ενέργειες, σε βάρος των κομμουνιστών.

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΤΣΕΧΙΑ
Σε κλίμα ακραίου αντικομμουνισμού

ΠΡΑΓΑ.--

Σήμερα ολοκληρώνεται η εκλογική διαδικασία στην Τσεχία σε έντονο αντικομμουνιστικό κλίμα και με σημαντικά δείγματα πιθανής αλλοίωσης του αποτελέσματος. Και αυτό το δείχνει και η βρώμικη καμπάνια που βρίσκεται σε εξέλιξη ενάντια στο Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας (Τσεχίας), που οι αντιδραστικές δυνάμεις, κυρίως του λεγόμενου δεξιού Δημοκρατικού Κόμματος των Πολιτών, επιχειρούν να περιορίσουν το ρόλο του στην πολιτική ζωή. Θυμίζουμε τον άγριο ξυλοδαρμό του αντιπροέδρου του κόμματος Γίρζι Ντολέις, την προσπάθεια ποινικοποίησης της δράσης της Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας.

Συγκεκριμένα, οι εμπνευστές της καμπάνιας παραγωγής μπλούζας με το προκλητικό αντικομμουνιστικό περιεχόμενο «σκοτώστε έναν κομμουνιστή - ενισχύστε την ειρήνη» έχουν αποδοθεί σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν με κάθε τρόπο την παρουσία των κομμουνιστών. Καλούν τους ψηφοφόρους να παραδώσουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚ Βοημίας Μοραβίας (Τσεχίας) που αποστέλλονται ταχυδρομικά από τη δημοτική αρχή στους ψηφοφόρους ή να τα καταστρέψουν από τα εκλογικά τμήματα. Μάλιστα προσφέρουν και αμοιβή αντικομμουνιστικές μπλούζες, μια συνδρομή για την εβδομαδιαία εφημερίδα «Ρεσπέκτ» ή άλλα δώρα. Υπάρχει επίσης και παράδειγμα - που είδαμε χτες έκπληκτοι - εστιατορίου στο κέντρο της Πράγας που προσφέρει 1 μπίρα δωρεάν(!!!) για κάθε δύο ψηφοδέλτια του ΚΚ που θα του παραδώσουν οι πελάτες (η... προσφορά ισχύει για τις 2 μέρες των εκλογών).

Οπως αναφέρει συγκεκριμένη αντικομμουνιστική ομάδα, μέχρι την περασμένη Τετάρτη είχαν συγκεντρωθεί 2.500 τέτοια ψηφοδέλτια από την αποστολή στα σπίτια των ψηφοφόρων, τα οποία σκοπεύουν με «τελετουργικό τρόπο» να πετάξουν στα σκουπίδια...

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η εταιρία αθλητικών προϊόντων «Ροκ Πόιντ», που αναφέρει ότι όποιος παραδώσει ψηφοδέλτια των Κομμουνιστών και των Σοσιαλδημοκρατών θα έχουν μια έκπτωση 20% στα προϊόντα της. «Μην ψηφίσετε για μια κόκκινη συμμαχία. Ψηφίστε για μια έκπτωση 20%», αναφέρεται στην ιστοσελίδα της συγκεκριμένης εταιρίας.

Σε ένα τέτοιο κλίμα εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να γίνουν γνωστά τα ξημερώματα της Κυριακής.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΡΑΜΑΛΑ.-- Ενταση, χτες, στα ισραηλινο-αιγυπτιακά σύνορα αλλά και στα παλαιστινιακά εδάφη. Δύο Αιγύπτιοι συνοριακοί φρουροί σκοτώθηκαν σε ανταλλαγή πυρών με Ισραηλινούς συναδέλφους τους, όταν, για άγνωστη αιτία μέχρι χτες βράδυ, εισήλθαν στο ισραηλινό έδαφος. Από την άλλη, κατά τη διάρκεια της προχτεσινής νύχτας, στη Λωρίδα της Γάζας, σημειώθηκαν 2 διαφορετικά περιστατικά συγκρούσεων μεταξύ ανδρών της «Φατάχ» και των προσκείμενων σε αυτή δυνάμεων ασφαλείας και της «Χαμάς», με 1 νεκρό και 7 τραυματίες. Τέλος, ο ισραηλινός στρατός επέδραμε σε νοσοκομείο της Νάμπλους, όπου συνέλαβε νεαρό βαριά τραυματία, μέλος του «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Σφοδρή ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε στην πλατεία Ομαγιάντ, στο κέντρο της συριακής πρωτεύουσας, όπου βρίσκονται αρκετά κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ «ισλαμιστών τρομοκρατών και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας», όπως μετέδιδε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων. Σύμφωνα με τις συριακές αρχές, «η τρομοκρατική ομάδα εντοπίστηκε, έγινε μάχη κατά την οποία σκοτώθηκαν 4 ένοπλοι και 1 αστυνομικός ενώ συνελήφθησαν άλλοι 6 ένοπλοι - οι 2 τραυματίες». Δε διευκρινίζεται αν ανήκουν σε κάποια οργάνωση οι «ένοπλοι».

ΝΤΑΚΑ.-- Εντείνονται οι εργατικές κινητοποιήσεις στο Μπανγκλαντές. Χτες χιλιάδες εργαζόμενες σε υφαντουργίες διαδήλωσαν στην Ντάκα, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες των 100.000 δασκάλων που αξιώνουν καλύτερους μισθούς και προβάλλουν και άλλα αιτήματα - όπως η εθνικοποίηση χιλιάδων σχολείων -, με αρκετούς εξ αυτών να κάνουν απεργία πείνας επ' αόριστον.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αυστηρά μέτρα για τους ανέργους

Με πλειοψηφία 323 βουλευτών υπέρ, 150 κατά και 14 αποχών η Γερμανική Βουλή ψήφισε προχτές πρόσθετες διατάξεις στο νόμο Χαρτζ 4. Τις διατάξεις καταψήφισε το Αριστερό Κόμμα/ ΚΟΔΗΣΟ χαρακτηρίζοντάς τες σαν τις «χειρότερες επιβαρύνσεις κατά των ανέργων».

Σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις, ο επιδοτούμενος άνεργος που απορρίπτει μέσα σε ένα χρόνο τρεις φορές ανάληψη προσφερόμενης εργασίας στερείται μελλοντικά το επίδομα ανεργίας (ανεξάρτητα από το είδος της προσφερόμενης εργασίας). Επίσης προβλέπεται η λειτουργία ενός είδους «εξωτερικής υπηρεσίας» που θα εξετάζει «την κατάσταση των ανέργων» π.χ. αν συγκατοικεί με κάποιο άλλο πρόσωπο που ενδεχόμενα κερδίζει χρήματα. Πολύ επιβαρυντικός και απαράδεκτος περιορισμός είναι το λεγόμενο «καθήκον παρουσίας» των ανέργων. Αυτοί δεν επιτρέπεται να απομακρύνονται από τον τόπο κατοικίας, χωρίς αναγγελία, αλλιώς χάνουν το επιπρόσθετο επίδομα θέρμανσης και φωτισμού, που θα πρέπει να πληρώνονται πέρα από το επίδομα των 345 ευρώ. Ανάλογα με την περίπτωση οι άνεργοι χάνουν και το επίδομα κατοικίας. Για τους άνεργους νέους μέχρι 25 χρόνων τα πιο πάνω μέτρα θα εφαρμόζονται μετά την 2η απόρριψη προσφερόμενης εργασίας.


Θ. Β.

ΧΙΛΗ
Ελιγμοί για την Παιδεία

ΣΑΝΤΙΑΓΟ.--

Σε ατμόσφαιρα απαισιοδοξίας, σύμφωνα με την «Πρένσα Λατίνα», προσήλθαν οι φορείς της Παιδείας στην πολύ κρίσιμη συνεδρίαση που θα αποφασίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων των μαθητών. Αντικείμενο της κρίσιμης συνεδρίασης το διάγγελμα της Προέδρου Μισέλ Μπατσελέ, μετά από βδομάδες καταλήψεων και συνεχόμενων διαδηλώσεων που σφραγίστηκαν από την αστυνομική βαρβαρότητα.

Στο διάγγελμα η Πρόεδρος της χώρας ανήγγειλε την κατάργηση της καταβολής αντιτίμου για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα πανεπιστήμια, για πολύ περιορισμένο αριθμό μαθητών, 155.000, ισχυριζόμενη ότι είναι μεγάλο το κόστος. Τη θέσπιση ειδικής κάρτας για τους μαθητές, που θα τους επιτρέπει τη δωρεάν μεταφορά τους με τα μέσα συγκοινωνίας, επί 24 ώρες 7 ημέρες τη βδομάδα για όσο διαρκεί όμως το σχολικό έτος. Ακόμη, ανακοίνωσε την επέκταση του προγράμματος σίτισης με μισό εκατομμύριο επιπλέον γεύματα και το άνοιγμα διαλόγου με όλους τους φορείς για τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία.

Ηγετικά στελέχη του κινήματος των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δήλωναν ότι οι υποσχέσεις δεν απαντούν στα αιτήματά τους, και επιφυλάσσονταν για την παραπέρα στάση τους. Ισχύει πάντα το τελεσίγραφο για τη Δευτέρα 5 Ιούνη. Αναλόγως το ΚΚ Χιλής και η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργατών (CUT), που έχουν καλέσει και σε γενική απεργία, μετά το γύρο των συναντήσεων με την κυβέρνηση δηλώνουν ότι αναμένουν περισσότερες διευκρινίσεις.

ΝΕΠΑΛ
Χιλιάδες στους δρόμους

ΚΑΤΜΑΝΤΟΥ.--

Μια ογκώδη διαδήλωση με τη συμμετοχή «τουλάχιστον 200.000 ανθρώπων», σύμφωνα με το BBC, έκανε χτες το ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκό, την πρώτη που διοργάνωσε το (εκτός νόμου) κόμμα αυτό εδώ και πάνω από τρία χρόνια. Βασικό αίτημα των διαδηλωτών είναι η κατάργηση της μοναρχίας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα - ένας στόχος που δεν απέχει πολύ από όσα προωθεί η πολυκομματική κυβέρνηση η οποία ανέλαβε μετά την υποχώρηση του βασιλιά Γκιανέντρα και την επαναλειτουργία της Βουλής. Ο κεντρικός ομιλητής, ο Κρίσνα Μπαχαντούρ Μαχάρα -επικεφαλής διαπραγματευτής των ανταρτών - άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την «αργή υλοποίηση της διαδικασίας διοργάνωσης εκλογών και συντακτικής συνέλευσης». Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» επιχείρησε να παρουσιάσει τον Μαχάρα ως «επιτιθέμενο», στην κυβέρνηση, ωστόσο ο Μαχάρα τόνισε ότι «ήρθαμε εδώ για να βοηθήσουμε την κυβέρνηση... να συνεργαστούμε μαζί της, όχι για να την πολεμήσουμε». Να σημειωθεί πως ο βασιλιάς Γκιανέντρα επέλεξε τη χτεσινή μέρα για να κάνει μια δημόσια εμφάνιση -υπενθυμίζοντας προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι παραμένει «παίκτης», έστω και παραγκωνισμένος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ