ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Ιούνη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Συμφώνησαν μεν, αλλά... στη Βιέννη

Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί στην Τεχεράνη το «πακέτο» κινήτρων για τον τερματισμό της διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου

BIENNH - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

«Εντός των επομένων ημερών» θα παρουσιαστεί στην Τεχεράνη το «πακέτο» προτάσεων που απεργάστηκε η ευρωπαϊκή τρόικα (Βρετανία - Γαλλία - Γερμανία) και στο οποίο συμφώνησαν, τελικά, τις πρώτες πρωινές ώρες χτες στην αυστριακή πρωτεύουσα και οι ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα. Οι πρώτες δηλώσεις, πάντως, των συμμετεχόντων στις διαβουλεύσεις, αντί να «φωτίσουν», μάλλον περιέπλεξαν τα πράγματα, καθώς δε φαίνεται να καταλήχθηκε κοινή αντίδραση στην περίπτωση που η Τεχεράνη απορρίψει το «πακέτο».

Λεπτομέρειες του περιεχομένου του τελικού κειμένου της συνόδου δεν έγιναν γνωστές και όπως ανακοινώθηκε θα δοθούν στη δημοσιότητα, αφού πρώτα ενημερωθεί η Τεχεράνη. Σύμφωνα με διαρροές, στη δέσμη των «κινήτρων» που προσφέρονται στο Ιράν για να διακόψει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου συμπεριλαμβάνονται: η προμήθεια αντιδραστήρων ελαφρού ύδατος και ήδη εμπλουτισμένου ουρανίου προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες, καθώς και χορήγηση σύγχρονης τεχνολογίας για τη διευκόλυνση εξόρυξης πετρελαίου. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι μεταξύ των επαπειλούμενων κυρώσεων αναφέρονται το πάγωμα τραπεζικών λογαριασμών Ιρανών αξιωματούχων, το εμπάργκο πώλησης όπλων και άλλα οικονομικά μέτρα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, όμως, δήλωνε κατηγορηματικά ότι στο προτεινόμενο κείμενο όχι μόνο αποκλείεται απερίφραστα η χρήση στρατιωτικής βίας, αλλά και αναφέρεται ρητώς ότι δεν επιβάλλονται αυτομάτως κυρώσεις σε βάρος του Ιράν σε περίπτωση μη αποδοχής του «πακέτου». Σκληρότερο, όπως αναμενόταν, ήταν το ύφος της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, που εκτίμησε ότι «ήρθε η ώρα της αλήθειας» για το Ιράν και επανέλαβε ότι για να συμμετάσχουν στις συνομιλίες οι ΗΠΑ «είναι αδιαπραγμάτευτος όρος η διακοπή της διαδικασίας εμπλουτισμού». Οι πρώτες αντιδράσεις Ιρανών αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου, διαβεβαίωναν ότι η διαδικασία εμπλουτισμού «είναι δικαίωμα του Ιράν στη γνώση και στην τεχνολογία και δε θα τερματιστεί».

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Χιονοστιβάδα καταγγελιών

Για τα φρικτά εγκλήματα από Αμερικανούς

Από τη σφαγή αμάχων στο Ισάκι, Μάρτης 2006

Associated Press

Από τη σφαγή αμάχων στο Ισάκι, Μάρτης 2006
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η φρίκη εκτυλίσσεται σε διαδοχικές εικόνες φέρνοντας, κατά κοινή ομολογία, τις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις σε ολοένα δυσκολότερη θέση. Μετά τη Χαντίθα, οι ίδιοι οι Αμερικανοί επιτελείς παραδέχονται ότι διεξάγονται έρευνες για αιματηρές επιχειρήσεις και στις πόλεις Ισάκι, Χαμαντίγια.

Το BBC μετέδωσε αργά την Πέμπτη εικόνες από βίντεο σουνιτικής οργάνωσης όπου εμφανίζονται κατακρεουργημένα από σφαίρες πτώματα μικρών παιδιών και γυναικών σε βομβαρδισμένο σπίτι στο Ισάκι. Η επίσημη αμερικανική εκδοχή είναι ότι στις 15 του Μάρτη έγινε έφοδος σε σπίτι, όπου σκοτώθηκαν ύποπτος της «Αλ Κάιντα», 2 γυναίκες και 1 παιδί. Η ιρακινή αστυνομία είχε μιλήσει για 11 γυναικόπαιδα εκτελεσμένα. Ενδεικτικό της δύσκολης θέσης της Ουάσιγκτον είναι ότι δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα του βίντεο.

Στο θέμα επανήλθε με οργισμένο τόνο και ο πρωθυπουργός Αλ Μάλικι. Ανακοίνωσε ότι ζήτησε από τον αμερικανικό στρατό το φάκελο της Χαντίθα και κατηγόρησε τις «ξένες δυνάμεις ότι διαπράττουν συχνά φρικτά εγκλήματα κατά Ιρακινών πολιτών». Σε μια προσπάθεια κατευνασμού, ο Πρόεδρος Μπους απηύθυνε έκκληση για «σωστή συμπεριφορά» στους στρατιώτες δηλώνοντας «προβληματισμένος», ενώ ο υπουργός Αμυνας Ράμσφελντ υποστήριξε ότι «θα ληφθούν μέτρα για την ισχνή αυτή μειοψηφία».

Την ίδια ώρα, στη Βαγδάτη σημειώνονταν 3 σαφώς ύποπτες διαδοχικές βομβιστικές επιθέσεις σε υπαίθρια αγορά με στόχο πολίτες: 5 σκοτώθηκαν και 54 τραυματίστηκαν. Ταυτόχρονα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πρόντι συζητούσε με τον Βρετανό ομόλογό του την «αποχώρηση των ιταλικών στρατευμάτων από το Ιράκ», διευκρινίζοντας ότι η συζήτηση αφορούσε μόνο στον τρόπο που αυτή θα γίνει και όχι το αν θα γίνει.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Σκληρό πολιτικό πόκερ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Η σκληρή μάχη - και στο «επικοινωνιακό» πεδίο - ανάμεσα στους κυβερνώντες ισλαμοδημοκράτες και το «κοσμικό» κατεστημένο καλά κρατεί. Μετά τις αποκαλύψεις περί ομάδας του «παρακράτους» στην Αγκυρα που φέρεται να σχεδίαζε επίθεση ακόμη και εναντίον του ίδιου του πρωθυπουργού, η ηγεσία της αστυνομίας έσπευσε χτες να διαψεύσει ότι στόχος των 9 μελών της «συμμορίας» - εκ των οποίων και τρεις στρατιωτικοί - ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, Ισμαήλ Τσαλισκάν, επιβεβαίωσε την επιχείρηση σε διαμέρισμα της Αγκυρας που οδήγησε στην κατάσχεση ενός εντυπωσιακού οπλοστασίου και τη σύλληψη εννέα ανθρώπων, αλλά επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις: «Τα δημοσιεύματα περί δολοφονικής συνωμοσίας είναι σίγουρα εσφαλμένα. Η έρευνά μας συνεχίζεται», και πρόσθεσε (με νόημα) ότι η αστυνομία «συντονίζει» τις έρευνές της με αυτές της στρατιωτικής Δικαιοσύνης.

Στο μεταξύ, παρεμβαίνοντας επιθετικά στο σκληρό πολιτικό παιγνίδι των τελευταίων ημερών, ο TUSIAD (ο σύνδεσμος των Τούρκων βιομηχάνων) κάλεσε χτες την κυβέρνηση του κόμματος Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης υπό τον Ερντογάν«να σταματήσει τις ενέργειές της κατά του κοσμικού χαρακτήρα του τουρκικού κράτους και να ασχοληθεί μάλλον με την εισαγωγή δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων», και πρόσθεσε ότι «η αξιοπιστία της Τουρκίας που αυξανόταν τα τελευταία χρόνια έχει σιγά σιγά συρρικνωθεί». Ο επικεφαλής του TUSIAD, Ομέρ Σαμπαντζί - γόνος της γνωστής οικογένειας μεγαλοκαρχαριών, που ελέγχει ένα από τα μεγαλύτερα τραστ στη γείτονα - είπε ότι ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους είναι «τρόπος ζωής βαθιά ριζωμένος στα κύτταρα της τουρκικής κοινωνίας». Τέλος, ο TUSIAD αντιτάχθηκε ενεργά στη διοργάνωση πρόωρων εκλογών, η φιλολογία περί τις οποίες είναι ιδιαίτερα έντονη στην Αγκυρα τις τελευταίες βδομάδες.

Αλληλεγγύη στους Τούρκους αγωνιστές

Μήνυμα συμπαράστασης προς τον αγωνιζόμενο λαό της Τουρκίας ενάντια στα λευκά κελιά, μετέφερε η ελληνική αποστολή της Επιτροπής Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατουμένους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν, η οποία επισκέφτηκε την Ιστανμπούλ από τις 25 - 28 Μάη, από μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της ΟΛΜΕ. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της η ελληνική αποστολή συναντήθηκε με το δικηγόρο απεργό πείνας στην 55η μέρα Μπεχίτ Αχτσί και με μια σειρά από δημοκρατικούς φορείς της Τουρκίας.

«Θέλουμε να δώσουμε κεντρικό βάρος στη γνωστοποίηση όσων είδαμε και μάθαμε κατά την επίσκεψή μας», είπε ο Β. Παπαστεργίου, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας κατά τη χτεσινή συνέντευξη τύπου. Τόνισε ακόμα, ότι το απάνθρωπο στα λευκά κελιά τύπου F είναι η απομόνωση των κρατουμένων, οι οποίοι μπορεί να περάσουν και μήνες χωρίς να έχουν κάποια ανθρώπινη επαφή, ενώ υπολογίζεται ότι σε αυτά κρατούνται πάνω από 7.000 άνθρωποι, κυρίως για πολιτικούς λόγους.

Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν ακόμα εκπρόσωποι που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους αγωνιστές της Τουρκίας, από τη Δημοκρατική Συσπείρωση, την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη, το Συνδικάτο Οικοδόμων, την ΕΕΔΔΑ, την Κομμουνιστική Ανανέωση, την Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών, το ΣΥΝ, το ΜΕ.Ρ.Α κ.ά.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Αντι-ΝΑΤΟικές διαμαρτυρίες

ΚΙΕΒΟ.--

Αντι-ΝΑΤΟικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες μέρες στην Κριμαία, όπου εκατοντάδες διαδηλωτές μπλόκαραν τις εισόδους στο λιμάνι της Θεοδοσίας, προσπαθώντας να εμποδίσουν τη μεταφορά πολεμικού υλικού του ΝΑΤΟ στο εσωτερικό της χώρας. Το υλικό έφτασε κρυφά στις 26 Μάη στο λιμάνι με πλοίο των ΗΠΑ με σημαία του ΝΑΤΟ, πράγμα που αποτελεί κατά το ουκρανικό δίκαιο παραβίαση συνταγματική, δεδομένου ότι ξένος στρατός επιτρέπεται να εισέλθει στο έδαφος της Ουκρανίας μόνο μετά από έγκριση της Βουλής της χώρας. Αρχικά αναφερόταν επίσημα ότι το πλοίο των ΗΠΑ ήταν φορτωμένο με οικοδομικά υλικά και μόλις στις 29 Μάη ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας παραδέχτηκε την παρουσία οπλισμού του ΝΑΤΟ και στρατιωτών στο ουκρανικό έδαφος.

Από το περασμένο Σάββατο, οι εργαζόμενοι της περιοχής και μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας, του Κόμματος Περιφέρειας, του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, και της «Ρωσικής Κοινότητας της Κριμαίας» μπλοκάρουν τις εισόδους του λιμανιού αποτρέποντας έτσι να ξεφορτωθεί το υλικό.

Οπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα «Νιζαβίσιμαγια Γκαζέτα», οι κομμουνιστές βουλευτές αναμένεται να ζητήσουν την καθαίρεση του υπουργού Αμυνας Ανατόλι Γκριτσένκο και του υπουργού Εξωτερικών Μπορίς Ταρασούκ κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Κοινοβουλίου στις 7 Ιούνη. Ο πρόεδρος του ΚΚ Ουκρανίας Πιότρ Σιμονένο, έχει δηλώσει ότι οι κομμουνιστές βουλευτές θα ασκήσουν μήνυση σε αυτούς που προκάλεσαν τα συμβάντα στο λιμάνι της Θεοδοσίας, και θεωρεί αναγκαίο να προτείνουν την αποπομπή του Προέδρου Βίκτορ Γιουσένκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Θεοδοσία, το Δημοτικό Συμβούλιο έχει ανακηρύξει την πόλη μια «Περιοχή ελεύθερη από δυνάμεις του ΝΑΤΟ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ