ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Μάη 2006
Σελ. /32
Οι φοροαπαλλαγές Μπους κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους

Εκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής των ΗΠΑ αποκαλύπτει ότι οι πλουσιότεροι ωφελούνται 250 φορές περισσότερο!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενας βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος σχολιάζοντας το πρόγραμμα των φορολογικών απαλλαγών του Προέδρου Μπους είπε: «Με το όφελος από τις φορολογικές απαλλαγές, ένας εκατομμυριούχος θα μπορέσει να αγοράσει μια πολυτελέστατη "Κάντιλακ", ένας εργαζόμενος είναι ζήτημα αν θα μπορέσει να αγοράσει έναν... υαλοκαθαριστήρα»!

Με την εύστοχη αυτή δήλωση γίνεται κατανοητό ποιος ωφελείται από τη φορολογική πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης.

Είναι γνωστό ότι το φορολογικό σύστημα είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για τη διεύρυνση των ταξικών ανισοτήτων. Αυτό επιβεβαιώνεται απόλυτα από το νέο φορολογικό νόμο που προωθεί στο Κογκρέσο η κυβέρνηση Μπους.

Σε μια μελέτη του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής των ΗΠΑ, που υπογράφει ο διευθυντής του Λι Πράις, αναφέρεται ότι το σύνολο των 112 εκατομμυρίων αμερικάνικων νοικοκυριών συγκέντρωσαν το 2004 συνολικό εισόδημα 50,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Ομως παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον πώς κατανέμεται ο πλούτος αυτός.

Ετσι, το 1% των πλουσιότερων αμερικάνικων νοικοκυριών συγκεντρώνει 16,8 τρισ. δολάρια, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο του συνολικού πλούτου. Σημειώνεται ότι τα 16,8 τρισ. δολάρια ισοδυναμούν με το εισόδημα που συγκεντρώνει το 90% των φτωχότερων νοικοκυριών στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, κάθε ένα από τα πλουσιότερα αμερικάνικα νοικοκυριά έχει εισόδημα πάνω από 15 εκατομμύρια δολάρια το χρόνο. Σε αντίθεση, κάθε ένα από τα φτωχότερα νοικοκυριά έχει ετήσιο εισόδημα περίπου 22.000 δολάρια.

Οι φορολογικές απαλλαγές της κυβέρνησης Μπους αφορούν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους (περίπου το 90% των συνολικών απαλλαγών) σε τρεις μορφές εισοδήματος. Τα εισοδήματα από μετοχές, από εμπορικές δραστηριότητες και από τη μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Οπως είναι λογικό, τέτοια εισοδήματα συγκεντρώνουν οι πλουσιότεροι. Συγκεκριμένα, το 1% των πλουσιότερων νοικοκυριών ελέγχει το 37% των μετοχών, το 62% της συνολικής εμπορικής δραστηριότητας και το 47% της μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Τα αντίστοιχα ποσοστά για το 90% των φτωχότερων νοικοκυριών είναι 21%, 10%, και 24%. Η σύγκριση είναι καταλυτική.

Για να γίνει μάλιστα πιο καθαρή η ανισότητα στην κατανομή του πλούτου, στην έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής αναφέρεται ότι κάθε ένα από τα πλουσιότερα νοικοκυριά, συγκεντρώνει από τις τρεις αυτές πηγές, πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια. Ομως κάθε ένα από τα φτωχότερα νοικοκυριά συγκεντρώνει από τις ίδιες πηγές περίπου 40.000 δολάρια.

Ετσι με βάση τα παραπάνω στοιχεία το 1% των πλουσιότερων Αμερικανών θα ωφεληθεί 250 φορές περισσότερο από το 90% των φτωχότερων!

Είναι λοιπόν πολύ εύστοχος ο τίτλος της έκθεσης του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής: «Οι φοροαπαλλαγές Μπους κάνουν τους πλούσιους πλουσιότερους»


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

«Εκτροχιασμός» της ιδιωτικοποίησης

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση μεθοδεύει την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ), το Βρετανικό Κοινοβούλιο χαρακτηρίζει «φιάσκο» την ιδιωτικοποίηση των βρετανικών σιδηροδρόμων και ζητάει από την κυβέρνηση Μπλερ να μελετήσει το ενδεχόμενο της επαναφοράς τους στο δημόσιο!

Μιλάμε για τη χώρα που με τις κυβερνήσεις Θάτσερ και Μπλερ έγινε η «ατμομηχανή» της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, πολιτική που απλώθηκε στη συνέχεια σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής Συγκοινωνιών του βρετανικού Κοινοβουλίου για την κατάσταση των σιδηροδρόμων, καταγράφονται τα έργα και οι ημέρες των ιδιωτικών εταιριών.

Μεταξύ των άλλων οι εταιρίες κατηγορούνται για τις πρακτικές τους στη διαμόρφωση των τιμών των εισιτηρίων.

«Το να αγοράσεις εισιτήριο για το σιδηρόδρομο είναι σαν να παίζεις λόττο», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση. Στη συνέχεια καταγράφονται σειρά παραδειγμάτων υπερβολικών τιμών όπως τα 120 ευρώ για ένα εισιτήριο μετ' επιστροφής από το Σουίντον στο Λονδίνο! Για να γίνει η σύγκριση, αναφέρεται ότι το ίδιο ταξίδι με λεωφορείο στοιχίζει 45 ευρώ.

Αλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η εισήγηση της εταιρίας που πραγματοποιεί τα δρομολόγια Μάντσεστερ-Λονδίνο για αύξηση του εισιτηρίου από 86,65 σε 303 ευρώ!

Οι ιδιωτικές εταιρίες που εκμεταλλεύονται τους βρετανικούς σιδηροδρόμους αποκομίζουν τεράστια κέρδη όχι μόνο από τις υπέρογκες αυξήσεις των εισιτηρίων, αλλά και από τις μεγάλες κρατικές επιδοτήσεις. Ετσι, όπως αποκαλύπτει η επιτροπή του Κοινοβουλίου, η κρατική επιδότηση (με χρήματα των φορολογουμένων πολιτών) προς τις εταιρίες τριπλασιάστηκε, φθάνοντας τα 7,05 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.

ΚΙΝΑ - ΤΡΑΠΕΖΕΣ. Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εισαγωγή της κινέζικης τράπεζας «Bank of China» στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα της Κίνας, κατόρθωσε να αντλήσει κατά την εισαγωγή της το ποσό των 9,7 δισ. δολαρίων. Με το ποσό αυτό, η δημόσια εγγραφή της «Bank of China» είναι η έκτη μεγαλύτερη στον κόσμο κατά την τελευταία εξαετία. Η αξία της «Bank of China», που είναι η 10η μεγαλύτερη τράπεζα του κόσμου, υπολογίζεται σε 92,4 δισ.δολάρια.

ΥΠΕΡ - ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ. Η «Euronext», η πανευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά, είναι το «μήλον της Εριδος» μεταξύ του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και του Χρηματιστηρίου της Φραγκφούρτης. Προς το παρόν στην «Euronext» συμμετέχουν τα χρηματιστήρια του Παρισιού, των Βρυξελλών, του Αμστερνταμ, της Λισαβόνας, όπως και η αγορά παραγωγών του Λονδίνου. Αν σ' αυτά προστεθεί και η αγορά της Φραγκφούρτης τότε η «Euronext» θα διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές εξελίξεις.

ΗΠΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ. Κατά 5,3% αναπτύχθηκε στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους η αμερικανική οικονομία, σε ετήσια βάση, ενώ η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 4,8%. Κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2005, το αμερικανικό ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 1,7% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2004. Ο ρυθμός ανάπτυξης του πρώτου τριμήνου είναι ο υψηλότερος από το τρίτο τρίμηνο του 2000.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ