ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΧΙΛΗ
Απαίτηση για άλλη εκπαιδευτική πολιτική

Μετά από απόρριψη σχεδίου μέτρων για τη βελτίωση της εκπαίδευσης, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Χιλής, οι μαθητές συνεχίζουν τις διαδηλώσεις με στήριξη πολλών συνδικαλιστικών, κοινωνικών οργανώσεων

Τις δυνάμεις καταστολής αντιμετώπισαν οι μαθητές της Χιλής στις μαχητικές διεκδικήσεις τους

Associated Press

Τις δυνάμεις καταστολής αντιμετώπισαν οι μαθητές της Χιλής στις μαχητικές διεκδικήσεις τους
Ο απολογισμός των μαθητικών κινητοποιήσεων, της περασμένης Δευτέρας 5 του Ιούνη, στη Χιλή, είναι πάνω από 300 συλλήψεις και δεκάδες τραυματίες, μεταξύ των οποίων και ο φωτορεπόρτερ της εφημερίδας «Ελ Σίγκλο», oργάνου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής, Χόρχε Σουνίγα, ο οποίος χτυπήθηκε άγρια με σίδερο στο κεφάλι και μεταφέρθηκε αναίσθητος σε κέντρο υγείας. Ο γνωστός φωτορεπόρτερ είχε τραβήξει φωτογραφίες σε προηγούμενες κινητοποιήσεις, όπου εμφανίζονταν αστυνομικοί με πολιτικά που είχαν εισχωρήσει σε διαδηλώσεις μαθητών, φωτογραφίες τις οποίες δημοσίευσε, πριν δέκα μέρες περίπου, το πρακτορείο «Πρένσα Λατίνα».

Οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν, και πάλι, σε άγρια καταστολή με δακρυγόνα και αντλίες νερού στο Σαντιάγο, πρωτεύουσα της χώρας, αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις, όπως, σε Σερένα και Ικίκε, βόρεια του Σαντιάγο, Πουέρτο Μοντ και Κονσεπσιόν, νότια του Σαντιάγο. Και στο Βαλπαράισο, λιμάνι που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις όπου συμμετείχαν πάνω από 12.000 μαθητές και εργαζόμενοι της πόλης που στηρίζουν τις μαθητικές κινητοποιήσεις.

Προσπάθεια διάσπασης του μαθητικού κινήματος

Τρεις εκπρόσωποι της Συντονιστικής Συνέλευσης των Σπουδαστών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ACES), κύριου συντονιστικού οργάνου των μαθητικών κινητοποιήσεων, που έχουν παραλύσει τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Χιλή, σχεδόν ένα μήνα τώρα, με πικέτες που έγραφαν «Ούτε διασπασμένοι, ούτε φθαρμένοι», προέβησαν σε διαμαρτυρία στο Εθνικό Ινστιτούτο, αντιδρώντας με αυτό τον τρόπο στις θεωρίες για πιθανές τριβές στο εσωτερικό του μαθητικού κινήματος και καταγγέλλοντας πιέσεις εκ μέρους των αρχών με στόχο την εξάρθρωση του συντονιστικού τους οργάνου.

«Διαψεύδουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο οποιαδήποτε διάσπαση. Η κυβέρνηση είναι εκείνη που προσπάθησε να σπάσει την ενότητα του κινήματός μας. Θέλησε να μας διασπάσει, ωστόσο δεν τα κατάφερε, και αυτό φάνηκε στη συνέχεια», δήλωσε η Καρίνα Ντελφίνο, μέλος της Συντονιστικής Συνέλευσης, μετά από συνεδρίαση του οργάνου κεκλεισμένων των θυρών.

Η Μαρία Χεσούς, άλλο ένα διακεκριμένο μέλος του κινήματος, ανέφερε με τη σειρά της ότι τα κολέγια της αριστοκρατικής κοινότητας της Προβιντένσια καθώς και από το εσωτερικό της χώρας εξέφρασαν την ακλόνητη συμπαράσταση και στήριξή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις. «Παραμένουν, δεν πέφτουν, βρισκόμαστε στον ίδιο αγώνα», διαβεβαίωσε.

Οι μαθητές κατήγγειλαν ακόμα ότι το Σάββατο 3 του Ιούνη έγινε μία μυστική συνάντηση, την οποία συγκάλεσε ο υπουργός Παιδείας Μαρτίν Σιλίκ, ο οποίος κατηγορείται από πολιτικούς κύκλους μέσα και έξω από την κυβέρνηση για κακή διαχείριση της κρίσης, με γονείς και κάποια εξουσιοδοτημένα, υποτίθεται, άτομα από μαθητές που απεργούν.

Κύριο αίτημα η αλλαγή του νόμου Πινοτσέτ για την Παιδεία

Οι διαδηλώσεις της Δευτέρας είναι η δεύτερη μαθητική κινητοποίηση σε εθνικό επίπεδο σε διάστημα περίπου μιας βδομάδας, στην οποία συμμετείχαν και μαθητές ιδιωτικών σχολείων, αλλά και πολλές συνδικαλιστικές, κοινωνικές οργανώσεις, όπως των καθηγητών, των υπαλλήλων στον τομέα της Υγείας, εργαζομένων στο υπουργείο Παιδείας, καθώς επίσης και η Εθνική Ομοσπονδία Σχολικών Μεταφορών και Τουρισμού της Χιλής.

Οι μαθητές πραγματοποίησαν μια ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας, που κατέληξε σε συγκρούσεις με την αστυνομία, απαιτώντας πραγματικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα και κυρίως τη μεταρρύθμιση του Οργανικού Συνταγματικού Νόμου της Εκπαίδευσης (LOCE), που είχε εγκρίνει ο αιμοσταγής δικτάτορας Αουγκούστο Πινοτσέτ μία μέρα πριν εγκαταλείψει την εξουσία, το 1989. Ο εν λόγω νόμος παρέχει στον ιδιωτικό τομέα, στο κεφάλαιο, έναν καθοριστικό, πρωταρχικό ρόλο στην εκπαίδευση, σε βάρος κοινωνικών στρωμάτων με χαμηλότερα εισοδήματα.

Στο μεταξύ, την Τρίτη 6 του Ιούνη, μετά από οκτώ ώρες συνεδρίασης στο λύκειο Μπάρος Μποργκόνιο, στην πρωτεύουσα Σαντιάγο, οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Συνέλευσης δήλωσαν ότι οι μαθητικές κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν σε εθνικό επίπεδο λόγω της αρνητικής στάσης της κυβέρνησης στα νέα αιτήματά τους.

Ας σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί μία νέα πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία έστειλε στο Κοινοβούλιο ένα σχέδιο νόμου για τα θέματα της Παιδείας. Η πρωτοβουλία προτείνει αλλαγές στον επίμαχο Οργανικό Συνταγματικό Νόμο του Πινοτσέτ, κύριο αίτημα των μαθητών, καθώς και τη δημιουργία μιας Προεδρικής Συμβουλευτικής Επιτροπής - με συμμετοχή μαθητών, αλλά εξαρτώμενη από την κυβέρνηση - που θα εξετάσει γενικότερα θέματα της Παιδείας. Το μαθητικό κίνημα, λοιπόν, επιμένει και απαιτεί το 50% συν ένα των εκπροσώπων αυτής της νέας Επιτροπής να είναι από μαθητικές και κοινωνικές οργανώσεις της χώρας που θα προτείνει η ACES, συντονιστικό όργανο του μαθητικού κινήματος. «Από αυτό το αίτημα δεν κάνουμε πίσω. Εμείς ως Συντονιστική Συνέλευση έχουμε κάνει μία πρόταση, που έχει να κάνει ουσιαστικά με το επίπεδο συμμετοχής που επιθυμούμε να έχουμε αναφορικά με το Νόμο (Οργανικό Συνταγματικό για την Εκπαίδευση) στην επιτροπή που θα δημιουργηθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος του ACES, Καρίνα Ντελφίνο. Στόχος του κινήματος είναι να υπογράψει η Πρόεδρος Μπατσελέ το κείμενο με τις προτάσεις γύρω από το παραπάνω θέμα. «Μόνο στην περίπτωση που η Πρόεδρος υπογράψει αυτό που ζητάμε θα σταματήσουμε τις καταλήψεις και την απεργία», είναι η θέση των μαθητών.

Μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων, επίσημες πηγές ανέφεραν, την Τρίτη, ότι η Μπατσελέ θα ανακοινώσει σύντομα τη σύνθεση της επίμαχης Συμβουλευτικής Επιτροπής, που θα αποτελέσει κλειδί για την αλλαγή πορείας στην εκπαιδευτική πολιτική της χώρας, την οποία απαιτούν οι μαθητές, αφού η εκπαίδευση έχει μετατραπεί τώρα σε κερδοφόρο εμπόριο.

Από την πλευρά της η Προεδρία της χώρας, μέσω του εκπροσώπου της, Ρικάρδο Λάγος Βέμπερ, δήλωνε ότι η Πρόεδρος Μπατσελέ θα ορίσει - πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι της στην Ουάσιγκτον (έγινε την περασμένη Πέμπτη) - τα μέλη της Επιτροπής «με κριτήρια που εκείνη θεωρεί κατάλληλα», απορρίπτοντας ξεκάθαρα το αίτημα των μαθητών. Στη συνέχεια, ο υπουργός Παιδείας, Μαρτίν Σιλίκ, ανέφερε πως όλοι οι παράγοντες θα εκπροσωπούνται σε αυτό το όργανο, αλλά απέρριψε την πλειοψηφική συμμετοχή των μαθητών λέγοντας: «Η μεταρρύθμιση δε λύνεται με ψήφους, αλλά με την εθνική συναίνεση».

Στις λιγότερες από εκατό μέρες από την άνοδό της στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, η Πρόεδρος Μπατσελέ αντιμετωπίζει έντονες διαμαρτυρίες. Κατ' αρχάς ήταν η κινητοποίηση των ιθαγενών Μαπούτσε ενάντια στον αντιτρομοκρατικό νόμο, με βάση τον οποίο θα δικάζονταν τέσσερις ομοεθνείς τους που δεν έκαναν τίποτε άλλο από το να προσπαθήσουν να ανακτήσουν τα εδάφη όπου ανέκαθεν ζούσαν.

Η δεύτερη, σε λιγότερο από ένα μήνα, ήταν «ο ξεσηκωμός των πιγκουίνων», όπως ονομάστηκαν χαρακτηριστικά οι κινητοποιήσεις των μαθητών της μέσης εκπαίδευσης, που συνεχίζουν να συγκλονίζουν ολόκληρη τη χώρα και χαίρουν πλατιάς κοινωνικής στήριξης, απαιτώντας ριζικές αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Την πλήρη στήριξή του στον αγώνα που ξεκίνησαν οι μαθητές εκφράζει το ΚΚ Χιλής, που τα μέλη του συμμετέχουν ενεργά στους αγώνες, και ταυτόχρονα διατυπώνει τη θέση ότι δεν είναι μόνο το εκπαιδευτικό σύστημα που χρειάζεται αλλαγή. Ανοίγει το ζήτημα της συνολικής συνταγματικής μεταρρύθμισης μετά τη στυγνή δικτατορία και τις αστικές κυβερνήσεις, που δε θέλησαν να αλλάξουν τους νόμους της δικτατορίας, και χαράζει την προοπτική για ριζικές κοινωνικές αλλαγές ώστε να μπορούν να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες σε όλους τους τομείς, προβάλλοντας τη διέξοδο του σοσιαλισμού.


Γιάννα ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ