ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
Σελ. /48
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΜΕ - ΘΡΙΑΣΙΟ
Πορεία στον τόπο του φονικού

Εργαζόμενοι της περιοχής πέρασαν χτες την πύλη της «ΤΙΤΑΝ» και διαδήλωσαν δίπλα στο διαλυμένο γερανό, για το έγκλημα της περασμένης Τετάρτης

Από τη χτεσινή συγκέντρωση
Από τη χτεσινή συγκέντρωση
«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών». Το σύνθημα αυτό φώναξαν ξανά και ξανά εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι, γυναίκες του Θριασίου, ακριβώς μπροστά από τον γκρεμισμένο γερανό, στην προβλήτα της τσιμεντοβιομηχανίας «ΤΙΤΑΝ», όπου την περασμένη Τετάρτη η εργοδοσία έστειλε στο θάνατο δυο εργάτες και σακάτεψε ακόμα πέντε.

Εκεί κατέληξε η χθεσινή κινητοποίηση της Γραμματείας Θριασίου του ΠΑΜΕ, στέλνοντας στην εργοδοσία ηχηρό μήνυμα καταδίκης των εγκλημάτων στους χώρους εργασίας. Μπροστά σε αυτό το χώρο του εγκλήματος, με συνθήματα όπως «Γκρεμίζουν τα αρχαία, σκοτώνουν τους εργάτες, δεν είναι ευεργέτες οι κεφαλαιοκράτες», «Στον όμιλο ΤΙΤΑΝ, σκοτώνουν τους εργάτες, δήμαρχος, νομάρχης, τους κάνουνε τις πλάτες» και «Μέσα στα εργοστάσια σκοτώνουν τους εργάτες για να θησαυρίζουν οι κεφαλαιοκράτες», δήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα για τη λήψη μέτρων προστασίας, την τιμωρία των εγκλημάτων της εργοδοσίας. Στη συνέχεια, κράτησαν ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη των νεκρών εργατών.

Η χθεσινή κινητοποίηση είχε ξεκινήσει με συγκέντρωση στην πλατεία της Ελευσίνας, όπου σύντομο χαιρετισμό έκανε ο Μ. Βαρδαβάκης από το σωματείο εργαζομένων του Θριασίου Νοσοκομείου.

Στην πορεία που ακολούθησε οι συγκεντρωμένοι με αποφασιστικότητα πέρασαν την κεντρική πύλη της «ΤΙΤΑΝ», στην παραλία της Ελευσίνας και κατέληξαν στο σημείο του εργοδοτικού εγκλήματος. Εκεί έγινε η κεντρική ομιλία από τον Αντώνη Χοροζάνη, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και υποψήφιο δήμαρχο Ελευσίνας, ο οποίος σημείωσε ότι «εδώ και χρόνια ο Κανελλόπουλος (ιδιοκτήτης της ΤΙΤΑΝ) παλεύει για να αλλάξει τις εργασιακές σχέσεις στην τσιμεντοβιομηχανία χωρίς να υπολογίζει τίποτα. Οπως δεν υπολόγισε και τα αρχαία για να χτίσει πάνω το εργοστάσιό του. Παρ' όλ' αυτά, ο συγκεκριμένος εργοδότης μαζί με άλλους εργοδότες της περιοχής, σε συνεργασία με το δήμαρχο και το νομάρχη, συμμετέχουν σε πρόγραμμα, υποστηρίζοντας ότι θα αλλάξουν την εικόνα του κόλπου της Ελευσίνας!».

Το «παρών» τους στην κινητοποίηση έδωσαν ο υποψήφιος νομάρχης Δυτικής Αττικής της ΝΑΣ Κώστας Παπαπολυχρονίου και ο υποψήφιος δήμαρχος Ασπροπύργου Γρηγόρης Πανταζής. Το εργοδοτικό έγκλημα στην «ΤΙΤΑΝ» καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, και το Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας».

ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΣΤΑ ΕΛΠΕ
Καταστρατήγηση της Σύμβασης με ... σίγουρες πλάτες

Την αντεργατική συμπαιγνία ανάμεσα στους εργοδότες και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, με τις πλάτες και της Επιθεώρησης Εργασίας, έρχεται να επιβεβαιώσει και η υπόθεση του εργολάβου Ι. Παπανικολάου, ο οποίος έχει αναλάβει την εκτέλεση εργασιών συντήρησης στα ΕΛΠΕ. Συγκεκριμένα, η συμβιβασμένη πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ) υπογράφει δύο Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, άλλη για τους σιδηροβιομηχάνους, με μεροκάματο που δε φτάνει ούτε για ένα κομμάτι ψωμί, και άλλη με τους σιδηροβιοτέχνες, η οποία προβλέπει υψηλότερες αποδοχές, χωρίς ωστόσο να ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Ο εργολάβος Παπανικολάου πατώντας πάνω σε αυτό το καθεστώς εμφανίζεται ως ...βιομήχανος παραβιάζοντας τη Συλλογική Σύμβαση της Σιδηροβιοτεχνίας σε βάρος των εργατών του συνεργείου.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά ζήτησε την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας και για την ακρίβεια αυτής των Ανω Λιοσίων. Δύο φορές έγιναν τριμερείς συναντήσεις στην Επιθεώρηση, με τελευταία αυτή στις 2 του Ιούνη. Η Επιθεώρηση, τελικά, ενώ παραδέχτηκε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η Σύμβαση της Σιδηροβιοτεχνίας, σε σχετικό της έγγραφο απλώς εκφράζει ...«τη γνώμη» της, όπως αναφέρει, αντί να λάβει μέτρα για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας! Και όχι μόνο αυτό. Αφού δεν κατάφερε να τα «βρουν» εργαζόμενοι και εργολάβος, παρέπεμψε την υπόθεση στα δικαστήρια!

Η ...«συμφιλιωτική τακτική» της Επιθεώρησης Εργασίας εντάσσεται καθαρά στα πλαίσια της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η κατεύθυνση που έχει δοθεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι να μη θιχτούν τα εργοδοτικά συμφέροντα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την τακτική των συμβιβασμένων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στα διυλιστήρια - είναι οι ίδιοι που απαίτησαν να μη δίνονται συνδικαλιστικές άδειες σε στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης, επειδή ασκεί κριτική σε βάρος τους(!) - δίνει «φτερά» στην ασυδοσία των εργολάβων. Οπως καταγγέλλεται, με ευθύνη και αυτών των παρατάξεων, η «μαύρη εργασία» και τα χαμηλά μεροκάματα στα ΕΛΠΕ «οργιάζουν». Από την άλλη αυτή η κατάσταση εξυπηρετεί ιδιαίτερα και τα ΕΛΠΕ, δηλαδή τον Λάτση, αφού η «δουλιά βγαίνει» με χαμηλό «κόστος»...

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Αγωγή προκειμένου να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στα Δημοτολόγια του Δήμου Θεσσαλονίκης κατέθεσε η διοίκηση του δήμου, ύστερα από τρεις ημέρες καθολικών στάσεων εργασίας για την πρόσληψη προσωπικού και ανανέωση του τεχνολογικού εξοπλισμού. Σε χτεσινή συνάντηση ο δήμαρχος Β. Παπαγεωργόπουλος δεσμεύτηκε να αποσύρει την αγωγή και να κάνει προσλήψεις έως την ερχόμενη βδομάδα, χωρίς καμιά δέσμευση για τον τεχνολογικό εξοπλισμό. Ζήτησε μάλιστα από τους εργαζόμενους να υπογράψουν «δήλωση» ότι δεν πρόκειται να κάνουν άλλη απεργία έως τις δημοτικές εκλογές(!). Ο Σύλλογος Εργαζομένων αποφάσισε να αναστείλει προσωρινά τις κινητοποιήσεις και να τις συνεχίσει σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΘεσσαλοΝΙΚΗ Τώρα» Κώστας Δρούτσας.

ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΠΟΤΑ: Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν αύριο Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα Εμφιαλωμένα Ποτά, αντιδρώντας στη βιομηχανία διώξεων που έχει στήσει η εργοδοσία σε βάρος συνδικαλιστικών στελεχών του κλάδου. Αύριο δικάζονται ξανά στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ Κ. Αρτεμίου και άλλα στελέχη του κλάδου. Την απεργία κήρυξε το Συνδικάτο Πωλητών - Οδηγών και Βοηθών Εμφιαλωμένων Ποτών Βορ. Ελλάδας. Με δίωρες στάσεις εργασίας θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση οι εργαζόμενοι της «ΚΟΚΑ ΚΟΛΑ» στα εργοστάσια της Πάτρας και της Νοτιοδυτικής Ελλάδας και με τρίωρη στάση οι συνάδελφοί τους στη «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ».

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ: Τρίωρη στάση έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία, απαιτώντας την κάλυψη με προσωπικό των τεράστιων ελλείψεων που παρουσιάζουν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί, τη μηχανοργάνωση και τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών, καθώς και την ικανοποίηση οικονομικών αιτημάτων. Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στη Σταδίου και πορεύτηκαν προς το υπουργείο Απασχόλησης.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ ΚΕΣΕΝ: Αποχή από τα μαθήματα ξεκίνησαν από χτες οι μηχανικοί ναυτεργάτες που φοιτούν στο Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (ΚΕΣΕΝ), απαντώντας αγωνιστικά στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με τις ελλείψεις στην υλικοτεχνική υποδομή, το εκπαιδευτικό προσωπικό, το απαρχαιωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και την εγκατάλειψη των κτιριακών εγκαταστάσεων. Οπως αναφέρουν, το Κέντρο παρουσιάζει εικόνα διάλυσης, καλλιεργείται κλίμα τρομοκρατίας, εκβιασμών και χειραγώγησης των μηχανικών. Ολα αυτά εντάσσονται, σημειώνουν, «στα σχέδια του ΥΕΝ για την υποβάθμιση και απαξίωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης, την προώθηση και παράδοσή της στους ιδιώτες».

ΓΙΑΤΡΟΙ ΙΚΑ: Με καθολική σχεδόν συμμετοχή ολοκληρώθηκε χτες η απεργία των γιατρών του ΙΚΑ. Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με 24ωρες απεργίες στις 9 και 14 Ιούνη και με 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Ιούνη, με κεντρικό αίτημα την ασφαλιστική κάλυψη των 5.500 συμβασιούχων γιατρών στο Ιδρυμα.

ΒΟΛΟΣ: Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι - τεχνικοί της εφημερίδας «Ταχυδρόμος», στο Βόλο, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων που τους οφείλονται από τον περασμένο Φλεβάρη και του επιδόματος αδείας του 2005. Οι εργαζόμενοι με ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν τη στάση της εργοδοσίας, που όχι μόνο δεν ικανοποιεί τα αιτήματά τους, αλλά επιχείρησε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό, κάτι που απέτυχε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ