Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ ΣΤΑ ΕΛΠΕ
Καταστρατήγηση της Σύμβασης με ... σίγουρες πλάτες

Την αντεργατική συμπαιγνία ανάμεσα στους εργοδότες και τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων, με τις πλάτες και της Επιθεώρησης Εργασίας, έρχεται να επιβεβαιώσει και η υπόθεση του εργολάβου Ι. Παπανικολάου, ο οποίος έχει αναλάβει την εκτέλεση εργασιών συντήρησης στα ΕΛΠΕ. Συγκεκριμένα, η συμβιβασμένη πλειοψηφία ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΠ στη διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργατών Μετάλλου (ΠΟΕΜ) υπογράφει δύο Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, άλλη για τους σιδηροβιομηχάνους, με μεροκάματο που δε φτάνει ούτε για ένα κομμάτι ψωμί, και άλλη με τους σιδηροβιοτέχνες, η οποία προβλέπει υψηλότερες αποδοχές, χωρίς ωστόσο να ανταποκρίνεται ούτε στο ελάχιστο στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Ο εργολάβος Παπανικολάου πατώντας πάνω σε αυτό το καθεστώς εμφανίζεται ως ...βιομήχανος παραβιάζοντας τη Συλλογική Σύμβαση της Σιδηροβιοτεχνίας σε βάρος των εργατών του συνεργείου.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά ζήτησε την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας και για την ακρίβεια αυτής των Ανω Λιοσίων. Δύο φορές έγιναν τριμερείς συναντήσεις στην Επιθεώρηση, με τελευταία αυτή στις 2 του Ιούνη. Η Επιθεώρηση, τελικά, ενώ παραδέχτηκε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η Σύμβαση της Σιδηροβιοτεχνίας, σε σχετικό της έγγραφο απλώς εκφράζει ...«τη γνώμη» της, όπως αναφέρει, αντί να λάβει μέτρα για την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας! Και όχι μόνο αυτό. Αφού δεν κατάφερε να τα «βρουν» εργαζόμενοι και εργολάβος, παρέπεμψε την υπόθεση στα δικαστήρια!

Η ...«συμφιλιωτική τακτική» της Επιθεώρησης Εργασίας εντάσσεται καθαρά στα πλαίσια της αντιλαϊκής, αντεργατικής πολιτικής των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η κατεύθυνση που έχει δοθεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι να μη θιχτούν τα εργοδοτικά συμφέροντα. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την τακτική των συμβιβασμένων ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στα διυλιστήρια - είναι οι ίδιοι που απαίτησαν να μη δίνονται συνδικαλιστικές άδειες σε στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης, επειδή ασκεί κριτική σε βάρος τους(!) - δίνει «φτερά» στην ασυδοσία των εργολάβων. Οπως καταγγέλλεται, με ευθύνη και αυτών των παρατάξεων, η «μαύρη εργασία» και τα χαμηλά μεροκάματα στα ΕΛΠΕ «οργιάζουν». Από την άλλη αυτή η κατάσταση εξυπηρετεί ιδιαίτερα και τα ΕΛΠΕ, δηλαδή τον Λάτση, αφού η «δουλιά βγαίνει» με χαμηλό «κόστος»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ