Τετάρτη 7 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ
Διακηρυγμένος στόχος η ανταγωνιστικότητα των τραπεζών!

Με μοναδικό κριτήριο την αποτελεσματικότερη υποταγή των εργαζομένων στις αξιώσεις των τραπεζιτών, ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΔΑΣ (ΣΥΝ) συγκροτούν προεδρεία στα σωματεία των τραπεζοϋπαλλήλων

Οι κοινοί στόχοι με τους οποίους συμφώνησαν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΔΑΣ για να συγκροτήσουν προεδρείο στην Εθνική Τράπεζα
Οι κοινοί στόχοι με τους οποίους συμφώνησαν ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΔΑΣ για να συγκροτήσουν προεδρείο στην Εθνική Τράπεζα
Να «τσιμεντάρουν» τα συνδικάτα με τη γραμμή της ταξικής συναίνεσης και να ενσωματώσουν πλήρως τους εργαζόμενους στη λογική του συμβιβασμού στους αντεργατικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου και των πολιτικών εκφραστών του, επιχειρούν οι εκπρόσωποι του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού. Στριμωγμένοι από την κατακραυγή των εργαζομένων για τη Σύμβαση των 0,77 ευρώ «αύξηση» την ημέρα και από την κριτική και τη δράση του ΠΑΜΕ, συνεχίζουν τον κατήφορο, αποδεικνύοντας το πόσο επικίνδυνοι είναι για την εργατική τάξη και τα πραγματικά της συμφέροντα.

Σ' αυτή την κατρακύλα εντάσσεται και η τακτική με την οποία οι ηγεσίες των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΔΑΣ (ΣΥΝ) μεθόδευσαν τη συγκρότηση προεδρείου στο Σωματείο Εργαζομένων της Εθνικής Τράπεζας (ΣΥΕΤΕ) κατά την προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ. Η ΠΑΣΚΕ παρουσίασε κείμενο όπου μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι «το προεδρείο οφείλει να υλοποιεί, να προωθεί τις αποφάσεις του ΔΣ του ΣΥΕΤΕ» αποσαφηνίζοντας ότι «η συμμετοχή στο προεδρείο δεσμεύει τα μέλη στην κατεύθυνση της στήριξης και της προώθησης των αποφάσεων του ΔΣ του συλλόγου (ομιλίες, περιοδείες, παρεμβάσεις κ.ά.)». Μάλιστα, αυτό πρέπει να ισχύει, όπως σημειώνει, και για τις αποφάσεις της ΟΤΟΕ και της ΓΣΕΕ (όπως η κατάπτυστη αύξηση των 0,77 ευρώ). Με άλλα λόγια η ΠΑΣΚΕ ισχυρίζεται ότι οι εκπρόσωποι των παρατάξεων που συμμετέχουν στο προεδρείο δεν έχουν δικαίωμα να εκφράζουν διαφορετική γνώμη από αυτή της πλειοψηφίας του ΔΣ!

Κοινός στόχος η ανταγωνιστικότητα της τράπεζας!

Το ποια δεσμευτική ομοφωνία επιδιώκει η ΠΑΣΚΕ στα συνδικάτα γίνεται αντιληπτό από τους στόχους που θέτει η παράταξη για το προεδρείο, αναπληρώνοντας επάξια τα διοικητικά στελέχη της τράπεζας: «Η διατήρηση του εθνικού και αναπτυξιακού της ρόλου (σ.σ. της Εθνικής Τράπεζας) και του τρόπου επιλογής του management αποτελεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας» και «ο ΣΥΕΤΕ οφείλει και αυτή την τριετία με αίσθημα ευθύνης να υπερασπίσει τη διακηρυγμένη θέση του για μια μεγάλη - Σύγχρονη - Ανταγωνιστική - Περιφερειακή Τράπεζα με δημόσιο management».Αυτός είναι ο στόχος που η ΠΑΣΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να υπηρετήσουν: την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού κεφαλαίου, δηλαδή την αύξηση των κερδών του σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η παράταξη της ΔΑΚΕ και της ΔΑΣ (ΣΥΝ) αποδέχτηκαν τη λογική της ΠΑΣΚΕ και με βάση αυτή, προχώρησαν από κοινού στη συγκρότηση του προεδρείου. Αλείφοντας μάλιστα βούτυρο στο ψωμί της ΠΑΣΚΕ (όπως και στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ) η παράταξη της ΔΑΣ ισχυρίζεται σε κείμενό της ότι οι παρατάξεις πρέπει να «λειτουργούν έτσι που να μην πληγώνουν το κύρος του συλλόγου και την αποτελεσματικότητά του στη δράση».

Και... συστάσεις στην εργοδοσία

Στην ίδια κατεύθυνση συγκροτήθηκε και το προεδρείο στο ΔΣ του Σωματείου της Εμπορικής. Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρος του σωματείου είναι ο επικεφαλής της ΠΑΣΚΕ Γ. Κωνσταντινόπουλος, ο οποίος, στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της Εμπορικής, αφού είπε το καταπληκτικό ότι «οι εταιρίες έχουν ψυχή της οποίας κομμάτι ήταν, είναι και θα είναι οι εργαζόμενοι», έδωσε την υπόσχεση ότι «οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται έντιμα και περήφανα για να είναι αυτή η Επιχείρηση βιώσιμη - ανταγωνιστική και κερδοφόρα στο μέλλον». Φρόντισε μάλιστα να κάνει και συστάσεις στην εργοδοσία, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς (σ.σ.δηλαδή η Εμπορική), έχουμε μηδενική αύξηση στις καταθέσεις ενώ ο ανταγωνιστής μας (σ.σ. δηλαδή η Εθνική) είχε αύξηση 16%» (!).

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι ανάλογα κρούσματα σημειώθηκαν και στην Τράπεζα της Ελλάδας, όπου η πλειοψηφία του σωματείου, επιχειρώντας μάταια να εμποδίσει τη φωνή του ΠΑΜΕ να φθάσει στους εργαζόμενους, αποφάσισε ότι η ΕΣΑΚ δεν μπορεί να συμμετέχει στις περιοδείες του Σωματείου στην επαρχία (!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ