ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Ιούνη 2006
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Επικίνδυνα τα αμερικανικά εξοπλιστικά σχέδια

Στις 7 Ιούνη σε συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας μίλησε ο Σεργκέι Λαβρόφ, υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, για τις διεθνείς εξελίξεις. Μεταξύ των άλλων, ο Σ. Λαβρόφ δήλωσε πως τα αμερικάνικα σχέδια για την ανάπτυξη νέων εξοπλισμών μπορούν να έχουν καταστροφική επίδραση στο καθεστώς της μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. «Προκαλούν ανησυχία τα αμερικάνικα σχέδια για την κατασκευή των πυρηνικών όπλων μικρής ισχύος, όπως και τα σχέδια εξοπλισμού με βαλλιστικούς πυραύλους των υποβρυχίων "Τράιντεντ" και γενικά των διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων με απλές κεφαλές», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών.

Κατά τη γνώμη του Λαβρόφ, «σαν αποτέλεσμα παρόμοια σχέδια μπορούν να έχουν αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα, να μειώσουν το όριο της χρησιμοποίησης των όπλων καθώς και να έχουν καταστροφικές συνέπειες για το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων».

Ταυτόχρονα, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τη γνώμη πως οι προσπάθειες των ΗΠΑ να εγκαταστήσουν σύγχρονα αντιπυραυλικά συστήματα σε Πολωνία και Τσεχία δεν έχουν σχέση με το Ιράν, όπως ισχυρίζονται οι ΗΠΑ, αλλά στρέφονται κατά της Ρωσίας, αφού εάν εγκατασταθούν αυτά τα συστήματα τότε οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν τη δυνατότητα έγκαιρης αναχαίτισης των ρωσικών πυραύλων.

Ο ίδιος σημείωσε πως η Ρωσία έχει εκφράσει αυτές τις ανησυχίες της στις ΗΠΑ και θεωρεί πως οι σχέσεις με την Ουάσιγκτον έχουν «στρατηγική σημασία» στα ζητήματα της ασφάλειας, ώστε να αποτραπεί ένα νέο κυνηγητό εξοπλισμών.

Τέλος, διατύπωσε την άποψη πως «η ένταξη στο ΝΑΤΟ τέτοιων χωρών όπως η Ουκρανία ή η Γεωργία, οπωσδήποτε θα σημαίνει μια τεράστια γεωπολιτική αλλαγή». Σύμφωνα με τα λόγια του, ήδη η Ρωσία μελετά τις πολιτικές και οικονομικές συνέπειες που θα έχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Ι.Π.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.- Σε συναγερμό επανατέθηκαν χτες οι ινδονησιακές αρχές κοντά στο ηφαίστειο Μεράπι της νήσου Ιάβα, καθώς παρατηρήθηκαν ρήγματα στον κρατήρα και τεράστια σύννεφα καυτών αερίων και στάχτης που κάλυψαν τη γύρω περιοχή.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χτες πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν με «επιφύλαξη» την επικράτηση των ισλαμιστών στην πρωτεύουσα της Σομαλίας, Μογκαντίσου. Παράλληλα, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τζ. Ου. Μπους επιρρίπτουν τώρα στη CIA ευθύνες για «λάθος χειρισμούς» στην υποστήριξη των Σομαλών πολεμάρχων της «αντιτρομοκρατικής συμμαχίας» που εκδιώχθηκαν από το Μογκαντίσου.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.- Αίτημα απαγόρευσης(!) του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης στη Σερβία (Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα) κατέθεσαν χτες στελέχη του φιλοκυβερνητικού κόμματος «G-17» (λεγόμενο κόμμα των οικονομολόγων) και εκπρόσωποι φιλοαμερικανικών Μη Κυβερνητικών Οργανισμών. Το πρόσχημά τους ήταν ο χαρακτηρισμός της υπουργού Γεωργίας, Ιβάνα Ντούλιτς - Μάρκοβιτς, ως «ιδεολόγου των Ουστάζι» από βουλευτή του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος...

ΠΕΚΙΝΟ.- Τουλάχιστον 75 νεκρούς, ζημιές ύψους 400 εκατ. δολαρίων και εκτοπισμό 350.000 πολιτών προκάλεσαν οι εκτεταμένες πλημμύρες σε τέσσερις επαρχίες της Κίνας, μετέδωσε χθες το ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

ΡΑΪΠΟΥΡ.- Πάνω από 14 είναι οι νεκροί - εκ των οποίων 13 μαοϊκοί αντάρτες και ένας χωρικός - σε μάχες ανταρτών με αστυνομικούς στο ομόσπονδο κρατίδιο Τσάτισγκαρ της Ινδίας χθες.

ΡΟΥ ΣΟ.- Πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι δύο τραυματίστηκαν σοβαρά, όταν οχηματοπομπή της αστυνομίας επλήγη από βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο πλάι δρόμου στη νότια Ταϊλάνδη, όπου μαίνεται ισλαμιστική αυτονομιστική εξέγερση. Η βόμβα είχε «κρυφτεί» μέσα σε πυροσβεστήρα.

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Νέες συγκρούσεις αναφέρθηκαν χθες στη Σρι Λάνκα, με τουλάχιστον 19 νεκρούς σε πολλαπλά επεισόδια στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ενώ στο Οσλο άρχιζαν συνομιλίες ανάμεσα σε κυβερνητικούς απεσταλμένους και εκπροσώπους της οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ.

ΝΤΑΚΑ.- Πλεούμενο με 70 επιβάτες βυθίστηκε χθες στο νοτιοανατολικό Μπανγκλαντές, με αποτέλεσμα 12 άνθρωποι να πνιγούν. Αλλοι 10 αγνοούνταν έως χθες βράδυ. Οι υπόλοιποι διασώθηκαν.

ΜΑΝΙΛΑ.- Στο δεύτερο επίπεδο συναγερμού (στην πεντάβαθμη κλίμακα) κήρυξαν χθες οι αρχές των Φιλιππίνων την περιοχή γύρω από το όρος Μπουλουσάν, όπου επαναδραστηριοποιήθηκε ηφαίστειο. Ηφαιστειολόγος κάλεσε τους κατοίκους να μείνουν σε απόσταση 4 χλμ. από τον κώνο του ηφαιστείου, λόγω του ενδεχομένου να σημειωθεί κάποια ξαφνική έκρηξη. Η έκρηξη στο Πινατούμπο το 1991 είχε κοστίσει 800 ζωές.

ΡΙΟ ΝΤΕ ΤΖΑΝΕΪΡΟ.- Τουλάχιστον 17 παιδιά τραυματίστηκαν, όταν λαθρέμποροι ναρκωτικών άρχισαν να ανταλλάσσουν πυρά με αστυνομικούς, κοντά σε ένα σχολείο σε παραγκούπολη του Ρίο ντε Ζανέιρο. Τα παιδιά βρίσκονταν σε μία αίθουσα του δημόσιου σχολείου Ενρίκε Φορείς, στη φαβέλα Φαζεντίνια. Στο σχολείο την ώρα εκείνη βρίσκονταν περίπου 300 μαθητές ηλικίας από 6 έως 14 ετών.

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.- Εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε χτες με τουλάχιστον 5 νεκρούς εργάτες, τρεις τραυματίες και έναν αγνοούμενο στο λιμάνι της Κοστάντζας στη Ρουμανία όταν ένας γερανός προσέκρουσε σε άλλον με αποτέλεσμα να σπάσει και να πέσει σε ρυμουλκό σκάφος και αυτό να βυθιστεί. Σωστικά συνεργεία με τη βοήθεια δυτών αναζητούν τυχόν παγιδευμένους εργάτες στα νερά του λιμανιού, δήλωσε ο Νεκουλάι Κόμαν, υπεύθυνος του Τμήματος Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών στην Κοστάντζα.

ΛΑΟΣ
Νέος πρόεδρος και υπουργικό συμβούλιο

ΒΙΝΤΙΑΝ.--

Το Εθνικό Συμβούλιο του Λάος εξέλεξε ομόφωνα χτες τον Γενικό Γραμματέα του Λαϊκού Επαναστατικού Κόμματος του Λάος, Τσουμάλι Σεϊασόν ως τον νέο πρόεδρο της χώρας και τον Μπουνγκάνγκ Βορατσίτ ως αντιπρόεδρο. Ο Τσουμάλι Σεϊασόν αντικατέστησε τον 80χρονο Καμτάι Σιφαντόν στη θέση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος στο 8ο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάρτη.

Μετά την εκλογή του ο Τσουμάλι Σεϊασόν πρότεινε τον Μπουασόν Μπουφαβάν ως τον επόμενο πρωθυπουργό του Λάος, κάτι που έκανε αποδεκτό αμέσως και ομόφωνα το Εθνικό Συμβούλιο της χώρας. Το Εθνικό Συμβούλιο επίσης ενέκρινε και το 27μελές υπουργικό συμβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές στο Λάος πραγματοποιήθηκαν στις 30 Απρίλη για την εκλογή του 115μελούς Εθνικού Συμβουλίου της χώρας.

ΙΣΠΑΝΙΑ - ΕΕ
Μέτρα για τους «φτωχοδιάβολους»

ΜΑΔΡΙΤΗ.-

Χιλιάδες μετανάστες στην προσπάθειά τους να αποδράσουν από τη φτώχεια της Αφρικής προσπαθούν να φτάσουν στις ακτές της Ισπανίας με βάρκες, πολλοί όμως πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Σχεδόν καθημερινά, η ισπανική αστυνομία αναχαιτίζει ψαρόβαρκες που μεταφέρουν παράνομα μετανάστες από το Μαρόκο παλιότερα και πρόσφατα από τη Μαυριτανία και τη Σενεγάλη, ενώ προχτές πάνω από 200 μετανάστες προέρχονταν από την Ινδία και το Πακιστάν.

Για να ελεγχθεί η λαθρομετανάστευση, η Ισπανία συμφώνησε με την Ευρωπαϊκή Ενωση να αρχίσουν κοινές ευρωπαϊκές περιπολίες επιτήρησης των αφρικανικών ακτών με στόχο την παρεμπόδιση του κύματος λαθρομετανάστευσης. Σ' αυτές τις από αέρος και από θάλασσας επιχειρήσεις θα συμμετέχουν εκτός από την Ισπανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Πορτογαλία, η Ολλανδία και η Ελλάδα, συνολικά με πέντε σκάφη περιπολίας, πέντε ελικόπτερα και ένα σκάφος υποστήριξης.

ΝΙΓΗΡΙΑ
Ελεύθεροι οι πέντε Νοτιοκορεάτες

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.--

Αντάρτες του «Κινήματος Χειραφέτησης του Δέλτα του Νίγηρα» (MEND) απελευθέρωσαν χτες τους πέντε Νοτιοκορεάτες που είχαν απαγάγει το περασμένο 48ωρο στη Νότια Νιγηρία. Από τους πέντε Νοτιοκορεάτες οι τρεις εργάζονταν για λογαριασμό του βιομηχανικού ομίλου ΝΤΑΕΒΟΥ και οι άλλοι δύο για λογαριασμό της νοτιοκορεατικής πετρελαϊκής εταιρίας KOREAN GAS CORP.

Είχαν προηγηθεί συγκρούσεις ανταρτών της ΜΕΝD με το νιγηριανό στρατό, με αποτέλεσμα το θάνατο πέντε στρατιωτών και ενός αντάρτη. Η οργάνωση επανέλαβε το αίτημά της για απομάκρυνση όλων των ξένων πολυεθνικών εταιριών από το Δέλτα του Νίγηρα και εξήγησε πως οι προχτεσινές απαγωγές έγιναν σε αντίποινα για την άρνηση νιγηριανού δικαστηρίου να αποφυλακίσει το φυλακισμένο ηγετικό στέλεχος της MEND, Μουτζαχίμπ Ντοκούμπο - Ασάρι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ