ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 10 Ιούνη 2006
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΓΚΙΟΥΛ
Προετοιμάζεται «λύση - πακέτο» για Αιγαίο

Μονόδρομος η προσφυγή στη Χάγη, δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών, παραδεχόμενη ότι απώτερος στόχος είναι μια «λύση - πακέτο» για το Αιγαίο

Στη λογική της «λύσης - πακέτο» στα Ελληνοτουρκικά κινείται η κυβέρνηση Καραμανλή εντάσσοντας στο πλαίσιο αυτό την παραπομπή όλων των διαφορών στο Αιγαίο στη Χάγη.

Στο πνεύμα αυτό θα κινηθεί και η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό της, Αμπ. Γκιουλ, στην Κωνσταντινούπολη.

Η «νέα» γραμμή πλεύσης προκύπτει αβίαστα από τα όσα δήλωσε η ΥΠΕΞ στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν «μπορούμε να προσφύγουμε στη Χάγη για μία λύση "πακέτο" σχετικά με το Αιγαίο», η Ντ. Μπακογιάννη αναφέρει: «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο αυτό. Δεν το έχουμε καν πλησιάσει. Η Ελλάδα καταρχήν, αποσκοπεί στην ειρηνική επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Αναγνωρίσαμε τη δικαιοδοσία της Χάγης, την οποία θεωρούμε χρήσιμο μέσον. Η Τουρκία όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία της Χάγης. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειές μας για να βρούμε ένα κοινό σημείο. Ο μόνος δρόμος είναι η προσφυγή στη Χάγη, βρίσκοντας όμως κοινό έδαφος. Συζητούμε εδώ και τρία χρόνια. Πρέπει να βρούμε τρόπους επίλυσης».

Σε άλλη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Σαμπάχ», απαντώντας στην ερώτηση αν η Ελλάδα δέχεται ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο, η Μπακογιάννη απαντά λέγοντας: «Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των χωρών, ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο. Υπάρχουν μια σειρά από διεθνές συμφωνίες που ορίζουν το στάτους κβο στο Αιγαίο. Οι συμφωνίες αυτές, είναι δεσμευτικές». Ουσιαστικά η ΥΠΕΞ αναγνωρίζει τη συμφωνία της Μαδρίτης και τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Εντύπωση προκαλεί και απάντηση που έδωσε σε ερώτηση για το Κυπριακό και το αν έχει χαθεί μια ευκαιρία, με την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν». Η Ντ. Μπακογιάννη, αναφέρει ότι «έχουμε χάσει αρκετές φορές την ευκαιρία για λύση. Σέβομαι τόσο την απόφαση της τουρκοκυπριακής κοινότητας που είπε "ναι" στο σχέδιο, όσο και την απόφαση της ελληνοκυπριακής κοινότητας που είπε "όχι". Πρέπει να βρούμε μια λύση που θα έχει ισχύ και για τις δυο πλευρές. Διότι θα ζήσουν μαζί».

Στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας

Σε άλλη συνέντευξή της στο τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» η Ντ. Μπακογιάννη δηλώνει ότι σκοπός της επίσκεψης είναι να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις «στο νέο πλαίσιο της Ευρώπης που δημιουργήθηκε στις 3 Οκτώβρη». Επίσης θα συζητήσουν για την «προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ».

Επεξηγώντας τη στρατηγική της κυβέρνησης για μετατροπή των ελληνοτουρκικών διαφορών σε ευρωτουρκικές, η υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι «τελικά, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι μόνο στα πλαίσια των συνόρων των δύο χωρών, αλλά θα πρέπει να εκλαμβάνονται μέσα στα πλαίσια των ευρύτερων ορίων της ΕΕ και εντός των πλαισίων των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ». Με την ευκαιρία επαναλαμβάνει την υποστήριξη της κυβέρνησης στις προσπάθειες της Τουρκίας «για την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ». Σε δεύτερο πλάνο σημειώνει ότι «η υποστήριξη αυτή δεν είναι άνευ όρων. Εξαρτάται από την εκπλήρωση από πλευράς Τουρκίας των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει και την τήρηση των υποσχέσεών της».

Και ΜΟΕ για Αιγαίο

Σε ό,τι αφορά τους «βραχυπρόθεσμους» στόχους η Ντ. Μπακογιάννη θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει την επέκταση ορισμένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ώστε να υπάρξουν «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο τους επόμενους μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία για τη λειτουργία της «κόκκινης γραμμής» μεταξύ των στρατηγείων Λάρισας - Εσκί Σεχίρ, ενώ θα προταθεί από την Ελληνίδα ΥΠΕΞ και η επέκταση του μορατόριουμ των ασκήσεων στο Αιγαίο, από δύο σε τέσσερις μήνες.

ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ
Επαγρύπνηση για την προστασία των συνόρων

H Κίνηση για την Εθνική Αμυνα (ΚΕΘΑ) σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα θέματα του Αιγαίου τονίζει τα ακόλουθα:

«Η παρατηρούμενη κινητικότητα στα ελληνοτουρκικά θέματα οφείλεται:

  • στο ότι πιθανότατα οι απόρρητες συζητήσεις των αρμοδίων των ΥΠΕΞ των δύο χωρών βρίσκονται πολύ κοντά σε υπογραφή "συνυποσχετικού", για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης,
  • στις πιέσεις όσων θέλουν τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και τις επενδύσεις στην περιοχή,
  • στα χρονικά όρια εντός των οποίων πρέπει να έχει λύσει η Τουρκία "τις συνοριακές της διαφορές" με όλους τους γείτονες άρα και με εμάς, ως προϋπόθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις ενταξιακές διαδικασίες,
  • στις πιέσεις του ΝΑΤΟ και της αμερικανικής κυβέρνησης που υποστηρίζουν τις τουρκικές θέσεις,
  • στην κυριαρχούσα λογική των κυβερνώντων και συμφωνούντων στην άποψη πως, μέσα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ και με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ με δίαυλο καταλύτη τη Χάγη, θα προστατευτούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Υπενθυμίζουμε τα εξής και τασσόμαστε υπέρ της άποψης πως:

  • τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν επιδέχονται συζήτησης ούτε διαπραγμάτευσης, γι' αυτό και αποκαλούνται "κυριαρχικά". Επομένως το δικαίωμα στα 12 μίλια χωρική θάλασσα (και μάλιστα από "γραμμές βάσης" και όχι την "ακτογραμμή"), η υφαλοκρηπίδα των νήσων, τα νησιά - νησίδες - βραχονησίδες που αμφισβητούνται (γκρίζες ζώνες) δεν μπαίνουν σε συνδιαλλαγή,
  • η υφαλοκρηπίδα δεν μπορεί να είναι η μόνη διαφορά προς επίλυση, αφού ο προσδιορισμός της προϋποθέτει συζήτηση για αμφισβητούμενη κυριαρχία σε νησίδες κλπ. (γκρίζες ζώνες) και τον καθορισμό της χωρικής θάλασσας (επομένως και του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά επηρεάζει τις λοιπές νομικές παραμέτρους και ζώνες όπως "συνορεύουσα, οικονομική, αλιείας"),
  • το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εφαρμόζει την αρχή της "ευθυδικίας (equitable principles)" στις διαφορές τέτοιου είδους, που σημαίνει πως θα χάσουμε σημαντικά τμήματα του Αιγαίου με την προσφυγή, χωρίς να εξασφαλίζονται στο συνυποσχετικό πλήρως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Το δικαστήριο αυτό επηρεάζεται από τους ισχυρούς ενδιαφερόμενους όπως έχει αποδειχτεί και προβαίνει στις λύσεις του με "πολιτική" προσέγγιση και όχι απόλυτα με τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου,
  • η Τουρκία αποβλέπει στο μισό Αιγαίο, δεν το κρύβει και υποστηρίζεται προς την κατεύθυνση αυτή από εκείνους ακριβώς που η στρατηγική των δικών μας κυβερνήσεων επιδιώκει την προστασία τους, δηλαδή τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.

Καλούμε τον ελληνικό λαό να επαγρυπνεί, γιατί η ενδοτική εξωτερική πολιτική και η μυστική διπλωματία οδηγούν σε συρρίκνωση του ελληνικού χώρου. Η Ελλάδα έχει σύνορα και στη θάλασσα, που βρίσκονται μεταξύ των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της τουρκικής ακτής. Αυτά χρειάζονται προστασία από όλους μας».

Ανοιχτό συμβούλιο ειρήνης στη Ν. Σμύρνη

Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης πραγματοποιεί σήμερα Σάββατο, 10 Ιούνη, στις 6.30 μ.μ., ανοιχτό συμβούλιο, με τη συμμετοχή όλων των φίλων του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος ειρήνης, στο οποίο θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την αντιμετώπιση της Επιτροπής Ειρήνης από τη Δημοτική Αρχή, καθώς και προγραμματισμός δράσης μέχρι το Σεπτέμβρη.

Μετατίθεται η κλήρωση της ΕΕΔΥΕ

Η προγραμματισμένη κλήρωση της λαχειοφόρου αγοράς της ΕΕΔΥΕ για τις 12 Ιούνη 2006, λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος, μετατίθεται και θα πραγματοποιηθεί στις 14 Ιούνη 2006, μέρα Τετάρτη και ώρα 7 μ.μ., στα γραφεία της ΕΕΔΥΕ, Θεμιστοκλέους 48 στα Εξάρχεια.

ΑΛΙΜΟΣ
Συνέλευση της Επιτροπής Ειρήνης

Η Επιτροπή Ειρήνης Αλίμου πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση για την εκλογή νέας Γραμματείας, την Τετάρτη 14 Ιούνη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της, Δωδεκανήσου 57, Ανω Καλαμάκι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ