Σάββατο 10 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ - ΓΚΙΟΥΛ
Προετοιμάζεται «λύση - πακέτο» για Αιγαίο

Μονόδρομος η προσφυγή στη Χάγη, δηλώνει η υπουργός Εξωτερικών, παραδεχόμενη ότι απώτερος στόχος είναι μια «λύση - πακέτο» για το Αιγαίο

Στη λογική της «λύσης - πακέτο» στα Ελληνοτουρκικά κινείται η κυβέρνηση Καραμανλή εντάσσοντας στο πλαίσιο αυτό την παραπομπή όλων των διαφορών στο Αιγαίο στη Χάγη.

Στο πνεύμα αυτό θα κινηθεί και η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό της, Αμπ. Γκιουλ, στην Κωνσταντινούπολη.

Η «νέα» γραμμή πλεύσης προκύπτει αβίαστα από τα όσα δήλωσε η ΥΠΕΞ στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ». Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν «μπορούμε να προσφύγουμε στη Χάγη για μία λύση "πακέτο" σχετικά με το Αιγαίο», η Ντ. Μπακογιάννη αναφέρει: «Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο αυτό. Δεν το έχουμε καν πλησιάσει. Η Ελλάδα καταρχήν, αποσκοπεί στην ειρηνική επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Αναγνωρίσαμε τη δικαιοδοσία της Χάγης, την οποία θεωρούμε χρήσιμο μέσον. Η Τουρκία όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει τη δικαιοδοσία της Χάγης. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειές μας για να βρούμε ένα κοινό σημείο. Ο μόνος δρόμος είναι η προσφυγή στη Χάγη, βρίσκοντας όμως κοινό έδαφος. Συζητούμε εδώ και τρία χρόνια. Πρέπει να βρούμε τρόπους επίλυσης».

Σε άλλη συνέντευξή της στην εφημερίδα «Σαμπάχ», απαντώντας στην ερώτηση αν η Ελλάδα δέχεται ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο, η Μπακογιάννη απαντά λέγοντας: «Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των χωρών, ορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο. Υπάρχουν μια σειρά από διεθνές συμφωνίες που ορίζουν το στάτους κβο στο Αιγαίο. Οι συμφωνίες αυτές, είναι δεσμευτικές». Ουσιαστικά η ΥΠΕΞ αναγνωρίζει τη συμφωνία της Μαδρίτης και τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Εντύπωση προκαλεί και απάντηση που έδωσε σε ερώτηση για το Κυπριακό και το αν έχει χαθεί μια ευκαιρία, με την απόρριψη του «σχεδίου Ανάν». Η Ντ. Μπακογιάννη, αναφέρει ότι «έχουμε χάσει αρκετές φορές την ευκαιρία για λύση. Σέβομαι τόσο την απόφαση της τουρκοκυπριακής κοινότητας που είπε "ναι" στο σχέδιο, όσο και την απόφαση της ελληνοκυπριακής κοινότητας που είπε "όχι". Πρέπει να βρούμε μια λύση που θα έχει ισχύ και για τις δυο πλευρές. Διότι θα ζήσουν μαζί».

Στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας

Σε άλλη συνέντευξή της στο τουρκικό πρακτορείο «Ανατολή» η Ντ. Μπακογιάννη δηλώνει ότι σκοπός της επίσκεψης είναι να συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις «στο νέο πλαίσιο της Ευρώπης που δημιουργήθηκε στις 3 Οκτώβρη». Επίσης θα συζητήσουν για την «προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ».

Επεξηγώντας τη στρατηγική της κυβέρνησης για μετατροπή των ελληνοτουρκικών διαφορών σε ευρωτουρκικές, η υπουργός Εξωτερικών επισημαίνει ότι «τελικά, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν είναι μόνο στα πλαίσια των συνόρων των δύο χωρών, αλλά θα πρέπει να εκλαμβάνονται μέσα στα πλαίσια των ευρύτερων ορίων της ΕΕ και εντός των πλαισίων των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ». Με την ευκαιρία επαναλαμβάνει την υποστήριξη της κυβέρνησης στις προσπάθειες της Τουρκίας «για την πλήρη ένταξή της στην ΕΕ». Σε δεύτερο πλάνο σημειώνει ότι «η υποστήριξη αυτή δεν είναι άνευ όρων. Εξαρτάται από την εκπλήρωση από πλευράς Τουρκίας των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει και την τήρηση των υποσχέσεών της».

Και ΜΟΕ για Αιγαίο

Σε ό,τι αφορά τους «βραχυπρόθεσμους» στόχους η Ντ. Μπακογιάννη θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητήσει την επέκταση ορισμένων μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), ώστε να υπάρξουν «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο τους επόμενους μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπογραφεί συμφωνία για τη λειτουργία της «κόκκινης γραμμής» μεταξύ των στρατηγείων Λάρισας - Εσκί Σεχίρ, ενώ θα προταθεί από την Ελληνίδα ΥΠΕΞ και η επέκταση του μορατόριουμ των ασκήσεων στο Αιγαίο, από δύο σε τέσσερις μήνες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ