Σάββατο 10 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Απαγόρευσαν την είσοδο στον καθηγητή Γ. Μηλιό

Στη σύλληψη, κράτηση και επί πεντάωρο ανάκριση του καθηγητή του ΕΜΠ και μέλους της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μηλιού, προχώρησε το FBI στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης, αμέσως μόλις αφίχθηκε εκεί, προκειμένου να συμμετάσχει σε Συνέδριο του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, όπου ήταν προσκαλεσμένος. Στη συνέχεια του απαγόρευσαν την είσοδο στις ΗΠΑ, στις οποίες σημειώνεται ο ίδιος είχε μεταβεί πολλές φορές στο παρελθόν για συμμετοχή σε αντίστοιχα συνέδρια.

Αντιδράσεις

Το περιστατικό προκάλεσε - όπως ήταν αναμενόμενο - έντονες αντιδράσεις, αλλά και εύλογα ερωτήματα.

Σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Μεντρέκας, μέλος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σημειώνει τα παρακάτω:

«Καταγγέλλουμε την παρεμπόδιση εισόδου στις ΗΠΑ του καθηγητή Γιάννη Μηλιού. Η παρεμπόδιση είναι απόρροια των δήθεν αντιτρομοκρατικών μέτρων του ιμπεριαλισμού, που στρέφονται κατά και στοιχειωδών δικαιωμάτων των λαών. Η πάλη για την κατάργηση αυτών των νόμων αποτελεί χρέος του λαϊκού κινήματος σε κάθε χώρα».

Από το ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλθηκε ως «πρωτοφανές κρούσμα νεο-μακαρθισμού, απολύτως αδικαιολόγητο», καθώς «δεν προβλήθηκε γι' αυτό καμία αιτιολογία από τις αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ». Καλείται δε η κυβέρνηση να πάρει σαφή θέση, να διαμαρτυρηθεί και να ζητήσει εξηγήσεις από τις αμερικανικές αρχές.

Από το ΕΜΠ εκδόθηκε επίσης ανακοίνωση με την οποία καταδικάζεται το γεγονός ως πράξη περιορισμού των δικαιωμάτων και ελευθεριών, των πολιτικών πεποιθήσεων και ιδεών αλλά και ως προσβολή για το ΕΜΠ και ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στην Ελλάδα ο Γ. Μηλιός τόνισε πως οι άνδρες του FBI τον ρώτησαν ποιες είναι οι πολιτικές του απόψεις, σε ποιο πολιτικό χώρο εντάσσεται και με ποια στρατηγική προσπαθεί ο χώρος του να πετύχει τους στόχους του. «Είναι σαφές - σημείωσε - ότι πρόκειται για δίωξη του πολιτικού φρονήματος και στέρηση της ακαδημαϊκής ελευθερίας».

Ενημερωτικά πρόσθεσε ότι φωτοτυπήθηκαν όλα τα αντικείμενα που υπήρχαν στο πορτοφόλι του και ερευνήθηκε ενδελεχώς η τσάντα του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ