ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Ενισχύεται η κερδοφορία και η μονοπώληση...

Οι 20 μεγαλύτερες επιχειρήσεις αύξησαν παραπέρα το μερίδιο αγοράς στον κλάδο, ελέγχοντας πέρσι το 76,1% από 72,3% το 2003

Συνεχίστηκε το 2005 η συγκέντρωση και συγκεντροποίηση του κεφαλαίου και στον κλάδο των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος των κερδών. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία της εταιρίας «Hellastat» που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τα οποία οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις είδαν το 2005 τα κέρδη τους να αυξάνονται με ρυθμό υπερδιπλάσιο του πληθωρισμού (7,4%) και τον τζίρο με διψήφια ποσοστά 12,1%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το έτος 2005:

  • Ο μέσος όρος αύξησης του κύκλου εργασιών (τζίρου) από το συνολικό δείγμα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, τα στοιχεία των οποίων επεξεργάστηκε η «Hellastat», εμφανίζει αύξηση 12,1%. Από το σύνολο των επιχειρήσεων του δείγματος, οι 83 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και εισαγωγή φαρμάκων εμφανίζουν συνολικά έσοδα ύψους 4,7 δισ. ευρώ, έναντι 4,1 δισ. ευρώ το 2004 (αύξηση 4,8%).
  • Οι 8 στις 10 φαρμακευτικές ήταν κερδοφόρες με το μέσο ποσοστό αύξησης των κερδών να διαμορφώνεται στο 7,4%, έναντι μέσης ετήσιας αύξησης την 3ετία 2005 - 2003 της τάξης του 10,5%.
  • Το μερίδιο αγοράς των 20 μεγαλύτερων φαρμακοβιομηχανιών αυξάνει σταθερά την τελευταία 3ετία. Ετσι, το μερίδιο αυτών των 20 φαρμακοβιομηχανιών ανήλθε το 2005 - βάσει του δείγματος της έρευνας - στο 76,1%, από 72,3% το 2003. Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα μιας σειράς αλλαγών στο καθεστώς τιμολόγησης, στην επιστημονική πρόοδο, στη ζητούμενη ποσότητα, αλλά και το κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων.
  • Μεταξύ των 20 μεγαλύτερων επιχειρήσεων μόλις 1 εμφανίζει μικρή κάμψη των εσόδων, ενώ οι υπόλοιπες εμφανίζουν μέση αύξηση ύψους 15,15% (έναντι 12,1% στο σύνολο).
  • Το λειτουργικό περιθώριο (ΚΠΤΦΑ) εκτιμάται το 2005 στο 7% και είναι η χαμηλότερη επίδοση της τελευταίας 3ετίας (7,6% το 2004).
  • Η αποδοτικότητα της καθαρής θέσης, διατηρείται στα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα του 18,8% για το σύνολο του κλάδου. Ομως οι μεγάλες επιχειρήσεις (αυτές που έχουν τζίρο πάνω από 50 εκατ. ευρώ) απολαμβάνουν διαχρονικά υψηλότερες αποδόσεις, αφού η αποδοτικότητα επί της καθαρής θέσης ήταν το 2005 26,8%, σε σύγκριση με 16,6% στις μικρότερες επιχειρήσεις.

Η εφαρμοζόμενη τιμολογιακή πολιτική είχε σαν συνέπεια την κατακόρυφη πτώση του ποσοστού των φαρμάκων που παράγονται στην Ελλάδα, παράλληλα με την εκρηκτική άνοδο στα εισαγόμενα. Συγκεκριμένα, το ποσοστό των εγχωρίως παραγόμενων φαρμάκων έπεσε το 2004 στο 17,6% από 75,1% που ήταν το 1987. Αντίστοιχα, οι φαρμακοβιομηχανίες προσανατολίζονται στην εισαγωγή αυξημένων ποσοτήτων φαρμάκων, προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα ανώτερα επίπεδα τιμολόγησής τους, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό της συνολικής αξίας των εισαγωγών από 18,3% το 1987, σε 73,3% το 2004.

... αλλά αξιώνουν υπερδιπλασιασμό των τιμών

Μέχρι και τριπλάσια η ανατίμηση στην ασπιρίνη

Την ίδια στιγμή πάντως που τα κέρδη των μεγαλοβιομηχάνων αυξάνονται με όλο και μεγαλύτερους ρυθμούς, φαίνεται να ισχύει απόλυτα η ρήση του «δώσε θάρρος στο χωριάτη...», αφού αξιοποιώντας το χαλί που απλόχερα τους έστρωσε η κυβέρνηση ζητούν ανατιμήσεις τουλάχιστον σ' αυτά που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «φθηνά» φάρμακα, πολλά από τα οποία είναι ευρέως διαδεδομένα και ταχείας κυκλοφορίας σκευάσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ήδη ζητήσει από τους φαρμακοβιομηχάνους να υποβάλουν τις λίστες με τα «αιτήματά» τους και οι τελευταίοι έσπευσαν. Ο κατάλογος με τα «φθηνά» μετράει τουλάχιστον 800 - 900 φάρμακα μέχρι τώρα και έπονται κι άλλα, όπως λένε στελέχη του υπουργείου. Γι' αυτά αξιώνουν ανατιμήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 100%. Ενδεικτικά μεταξύ άλλων ζητούν διπλασιασμό της τιμής σκευασμάτων όπως είναι το Panadol (σήμερα πωλείται 0,57 ευρώ), το Depon (σήμερα 0,53 ευρώ), το Amoxil 500 mg(σήμερα 3,21 ευρώ), το Ponstan (σήμερα 1,50 ευρώ), το Lucoface (σήμερα 2,32 ευρώ), το Pencordil (σήμερα πωλείται 1,04 ευρώ), ενώ αξιώνεται και τριπλασιασμός της τιμής της ασπιρίνης.

Στην ουσία οι επιχειρηματίες από το χώρο του φαρμάκου δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να αξιοποιούν τις κυβερνητικές δεσμεύσεις απέναντί τους για αυξήσεις τιμών όπως τις είχε εκφράσει πέρσι την άνοιξη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, κάνοντας τις σχετικές ανακοινώσεις για τις αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων. Και τότε, όπως κάθε φορά άλλωστε που οι κυβερνώντες προχωρούν σε μέτρα - φαρμάκι για το λαό όσον αφορά στις τιμές των φαρμάκων, ο υπουργός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης με πρόσχημα την αποτροπή της υποκατάστασης ευρέως διαδεδομένων και απαραίτητων φαρμάκων από ακριβότερα και τη στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, είχαν εκφράσει την πρόθεση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει αξιώσεις των φαρμακοβιομηχάνων για αυξήσεις τιμών στα λεγόμενα «φθηνά» φάρμακα κατ' εξαίρεση των γενικότερων ρυθμίσεων περί τιμολόγησης. Χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ισχυρίστηκε ότι οι ανατιμήσεις που θα εγκρίνει η κυβέρνηση θα είναι «λελογισμένες». Ο ίδιος έβαλε χρονικό ορίζοντα δύο μηνών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ανατιμήσεων στα «φθηνά» και για τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων που έληξε το «πατέντο» τους, και η τιμή τους σύμφωνα με τις τελευταίες διατάξεις θα μειωθεί κατά 20%.

ΠΙΕΡΙΑ - ΜΕΣΣΗΝΙΑ - ΗΛΕΙΑ
Το χαλάζι «τσάκισε» αγροτικές καλλιέργειες

Μεγάλες καταστροφές από σφοδρή χαλαζόπτωση υπέστησαν χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών σε Πιερία, Μεσσηνία και Ηλεία τις προηγούμενες μέρες.

Περίπου 3.500 στρέμματα με καλλιέργειες κατέστρεψε η σφοδρή χαλαζόπτωση που έπεσε το μεσημέρι του Σαββάτου σε περιοχές των Δήμων Πέτρας και Ελαφίνας του Νομού Πιερίας. Μεγάλες είναι οι ζημιές που προκλήθηκαν σε καπνοκαλλιέργειες, σε οπωροφόρα δέντρα, κυρίως κεράσια αλλά και σε αμπέλια και σιτηρά. Ολική είναι η καταστροφή των καλλιεργειών με κεράσια από τον οικισμό των Καρυών μέχρι το Δημοτικό Διαμέρισμα του Λόφου του Δήμου Πέτρας, ενώ εκτεταμένες είναι οι ζημιές στις καπνοκαλλιέργειες στην Κάτω Μηλιά. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς της Νομαρχίας Πιερίας έχουν καταστραφεί περί τους 220 τόνους κερασιών.

Οπως τονίζει ο Γιάννης Σκούφας, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ και υποψήφιος Νομάρχης Πιερίας, ερωτηματικά δημιουργεί ο τρόπος που λειτουργεί το λεγόμενο σύστημα αντιχαλαζικής προστασίας και γιατί δεν μπόρεσε για ακόμη μια φορά να αποτρέψει τις ζημιές στη συγκεκριμένη περιοχή. Επίσης ζητά άμεσα να γίνουν οι εκτιμήσεις των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και να δοθούν το συντομότερο οι αποζημιώσεις. Καταγγέλλει, ωστόσο, ότι ο ΕΛΓΑ δεν έχει δεχτεί ακόμη τις δηλώσεις των παραγωγών του Νομού Πιερίας για τις καταστροφές που προκλήθηκαν τον περασμένο Φλεβάρη στα ακτινίδια λόγω του παγετού.

Στην Μεσσηνία η χαλαζόπτωση έπληξε κυρίως την περιοχή του Δήμου Θουρίας, όπου σημειώθηκαν ζημιές σε ελιές, αμπέλια, κηπευτικά και καρπούζια που φτάνουν μέχρι και το 100%. Στην Ηλεία, παρόμοιες ζημιές έγιναν από το χαλάζι στις περιοχές των Λεχαινών, Γαστούνης και Αμαλιάδας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκος, όπως συνηθίζει μετά από τέτοιες ζημιές στην αγροτική παραγωγή, έβγαλε μια ανακοίνωση για να δηλώσει πως θα πάνε έγκαιρα τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ για να κάνουν τις εκτιμήσεις των ζημιών και πως θα καταβληθούν αποζημιώσεις πριν τη συμπλήρωση τριμήνου από τη συγκομιδή. Βέβαια η πρακτική και τούτης της κυβέρνησης είναι να μην αποζημιώνει τις ζημιές άμεσα και στο 100%.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ