Τετάρτη 14 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
... αλλά αξιώνουν υπερδιπλασιασμό των τιμών

Μέχρι και τριπλάσια η ανατίμηση στην ασπιρίνη

Την ίδια στιγμή πάντως που τα κέρδη των μεγαλοβιομηχάνων αυξάνονται με όλο και μεγαλύτερους ρυθμούς, φαίνεται να ισχύει απόλυτα η ρήση του «δώσε θάρρος στο χωριάτη...», αφού αξιοποιώντας το χαλί που απλόχερα τους έστρωσε η κυβέρνηση ζητούν ανατιμήσεις τουλάχιστον σ' αυτά που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν «φθηνά» φάρμακα, πολλά από τα οποία είναι ευρέως διαδεδομένα και ταχείας κυκλοφορίας σκευάσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης έχει ήδη ζητήσει από τους φαρμακοβιομηχάνους να υποβάλουν τις λίστες με τα «αιτήματά» τους και οι τελευταίοι έσπευσαν. Ο κατάλογος με τα «φθηνά» μετράει τουλάχιστον 800 - 900 φάρμακα μέχρι τώρα και έπονται κι άλλα, όπως λένε στελέχη του υπουργείου. Γι' αυτά αξιώνουν ανατιμήσεις που ξεπερνούν ακόμα και το 100%. Ενδεικτικά μεταξύ άλλων ζητούν διπλασιασμό της τιμής σκευασμάτων όπως είναι το Panadol (σήμερα πωλείται 0,57 ευρώ), το Depon (σήμερα 0,53 ευρώ), το Amoxil 500 mg(σήμερα 3,21 ευρώ), το Ponstan (σήμερα 1,50 ευρώ), το Lucoface (σήμερα 2,32 ευρώ), το Pencordil (σήμερα πωλείται 1,04 ευρώ), ενώ αξιώνεται και τριπλασιασμός της τιμής της ασπιρίνης.

Στην ουσία οι επιχειρηματίες από το χώρο του φαρμάκου δεν κάνουν τίποτα περισσότερο από το να αξιοποιούν τις κυβερνητικές δεσμεύσεις απέναντί τους για αυξήσεις τιμών όπως τις είχε εκφράσει πέρσι την άνοιξη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, κάνοντας τις σχετικές ανακοινώσεις για τις αλλαγές στον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων. Και τότε, όπως κάθε φορά άλλωστε που οι κυβερνώντες προχωρούν σε μέτρα - φαρμάκι για το λαό όσον αφορά στις τιμές των φαρμάκων, ο υπουργός και ο υφυπουργός Ανάπτυξης με πρόσχημα την αποτροπή της υποκατάστασης ευρέως διαδεδομένων και απαραίτητων φαρμάκων από ακριβότερα και τη στήριξη της εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, είχαν εκφράσει την πρόθεση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει αξιώσεις των φαρμακοβιομηχάνων για αυξήσεις τιμών στα λεγόμενα «φθηνά» φάρμακα κατ' εξαίρεση των γενικότερων ρυθμίσεων περί τιμολόγησης. Χτες ο υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ισχυρίστηκε ότι οι ανατιμήσεις που θα εγκρίνει η κυβέρνηση θα είναι «λελογισμένες». Ο ίδιος έβαλε χρονικό ορίζοντα δύο μηνών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας των ανατιμήσεων στα «φθηνά» και για τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων που έληξε το «πατέντο» τους, και η τιμή τους σύμφωνα με τις τελευταίες διατάξεις θα μειωθεί κατά 20%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ