ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ελιγμός για να διευκολύνει τη συναίνεση

Μακριά και ενάντια στα αιτήματα των φοιτητών που διαδηλώνουν ο «διάλογος» για ένα νόμο που δε διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται!
Μακριά και ενάντια στα αιτήματα των φοιτητών που διαδηλώνουν ο «διάλογος» για ένα νόμο που δε διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται!
Την επόμενη βδομάδα θα δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση το προσχέδιο του νέου νόμου - πλαισίου για τα πανεπιστήμια «προς διαβούλευση», όπως είπε χτες η υπουργός Παιδείας, Μ. Γιαννάκου, σε δηλώσεις της μετά τη σχετική Κυβερνητική Επιτροπή. Η Μ. Γιαννάκου πρόσθεσε ότι ο «διάλογος» θα διαρκέσει «όσο χρειαστεί», ότι η κυβέρνηση δεν έχει «κανένα πρόβλημα» να προωθηθεί ο νόμος προς ψήφιση στη Βουλή μετά το Σεπτέμβρη και ότι θα περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής (όχι από θερινό Τμήμα), «αδειάζοντας» ουσιαστικά το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ που επικέντρωναν την κριτική τους όχι στο περιεχόμενο του νόμου, αλλά στο να μην περάσει ο νόμος μέσα στο καλοκαίρι και να γίνει διάλογος.

«Η κυβέρνηση έχει μεγάλες αντοχές... ώστε ο εξαντλητικός διάλογος να αποφέρει καρπούς», πρόσθεσε με νόημα η υπουργός Παιδείας, κάνοντας ξεκάθαρο ότι το πρόβλημά της δεν είναι να νομοθετήσει μέσα στο καλοκαίρι τον καταστατικό χάρτη των πανεπιστημίων, αλλά στόχος της είναι να εξασφαλίσει την απαιτούμενη συναίνεση που έχει ανάγκη στο περιεχόμενο του νόμου. Είναι φανερό δηλαδή, ότι ο «διάλογος» που υπόσχεται είναι προσχηματικός, έχει προδιαγεγραμμένο στόχο και αποτέλεσμα, όπως ακριβώς και ο υποτιθέμενος «διάλογος» που έχει γίνει μέχρι τώρα. Στόχος του θα είναι να εμφανιστεί μια πλαστή συμφωνία στην καθυπόταξη της ανώτατης εκπαίδευσης στις απαιτήσεις του κεφαλαίου. Μια «συναίνεση» στην κατάργηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της και σε όλα τα αντιδραστικά μέτρα που η συντριπτική πλειοψηφία φοιτητών, σπουδαστών, εργαζομένων τα απορρίπτουν με τις κινητοποιήσεις τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Καμιά συμμετοχή στον παραπλανητικό διάλογο»

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Με αφορμή τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει τα εξής:

«Η εξαγγελία της υπουργού Παιδείας, ότι τώρα θα δώσει το "νόμο - πλαίσιο" για διάλογο και θα τον καταθέσει στη Βουλή το φθινόπωρο, αποτελεί ελιγμό της κυβέρνησης κάτω από την πίεση του ισχυρού κύματος διαμαρτυρίας που αναπτύσσεται μέσα και έξω από τις σχολές.

Καμιά συμμετοχή στον παραπλανητικό διάλογο. Ο αντιδραστικός νόμος της παραπέρα ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης των ΑΕΙ δε διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται! Ο κοινός αγώνας φοιτητών και εργαζομένων πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί, για να μην κατατεθεί στη Βουλή ο νόμος που αποτελειώνει τα "δημόσια" ΑΕΙ και τα μετατρέπει πλήρως σε παραμάγαζα των βιομηχάνων και των τραπεζιτών.

Να δυναμώσει η πάλη για πραγματικά Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία, κατά των ταξικών φραγμών που υπάρχουν στη μόρφωση για τα παιδιά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Για πανεπιστήμια που να υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα συμφέροντα και τα κέρδη της πλουτοκρατίας».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Αυτός ο νόμος δε διορθώνεται»!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης

«Η δήλωση της υπουργού Παιδείας Μαριέττας Γιαννάκου, μετά το τέλος της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής της 13ης Ιούνη, ότι θα δοθεί για διάλογο προσχέδιο του νόμου - πλαίσιο και ότι θα προωθηθεί για κατάθεση ο νόμος - έκτρωμα το φθινόπωρο στην Ολομέλεια της Βουλής, αποτελεί ελιγμό της κυβέρνησης, κάτω από την πίεση των μαζικών κινητοποιήσεων φοιτητών και σπουδαστών, καθώς και του φόβου ότι το επόμενο διάστημα μπορούν να πάρουν παλλαϊκό χαρακτήρα».

Αυτά δηλώνει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, μετά τις χτεσινές εξελίξεις και με αποφασιστικότητα καλεί όλους τους φοιτητές και σπουδαστές «να μην πέσουν στην παγίδα που στήνει κυβέρνηση και το υπουργείο».

«Εχουν εμπειρία από στημένους διαλόγους, με προαποφασισμένο πλαίσιο», προσθέτει η ΚΝΕ και τονίζει: «Ο νόμος - έκτρωμα δε διορθώνεται. Εχει ξεκάθαρο στόχο την ιδιωτικοποίηση και την ένταση των ταξικών φραγμών, την παραπέρα υποταγή της ανώτατης εκπαίδευσης στο κεφάλαιο. Ο αγώνας τώρα πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί. Να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα με στόχο να μην κατατεθεί ο νόμος - πλαίσιο».

«Γίνεται ακόμα πιο επιτακτικό, οι φοιτητές και σπουδαστές να αναπτύξουν την πάλη τους με τους εργαζόμενους και όλο το λαό, να βάλουν μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες τους, το αίτημα για Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία. Να έρθουν σε ρήξη με την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου, τη στρατηγική της Μπολόνια και της Λισαβόνας, να ανοίξει ο δρόμος για συνολικότερες αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας», καταλήγει η ΚΝΕ στην ανακοίνωσή της.


Πανηγυρίζουν για το «διάλογο»

«Αλλα λόγια να αγαπιόμαστε» θυμίζουν οι δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνησης να καταθέσει το νόμο - πλαίσιο το φθινόπωρο στη Βουλή. Σαν να μην άκουσε καν τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, ο Γ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει το μοναδικό αίτημα του κόμματός του, «να μη συζητηθεί το νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι, αλλά να αφήσει χρόνο για διάλογο ουσιαστικό».

Επί της ουσίας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάνει γαργάρα την ουσία του θέματος - που δεν είναι άλλη από την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης. Επαναλαμβάνει την πρόταση για διάλογο που σκοπό έχει να δράσει πυροσβεστικά και αποπροσανατολιστικά.

Σαν έτοιμη από καιρό για μια «νίκη» μέσα από την οποία θα δοθεί το σήμα «τους ζυγούς λύσατε», η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ με ανακοίνωσή της πανηγυρίζει και ουσιαστικά προαναγγέλλει κλείσιμο των κινητοποιήσεων την ερχόμενη Πέμπτη, μέρα κατά την οποία εκτιμά ότι η «μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο (...) θα αναγκάσει την κυβέρνηση σε παραπέρα υποχώρηση και να ολοκληρωθεί έτσι η νίκη του φοιτητικού κινήματος μετά τη σημερινή κυβερνητική αναδίπλωση».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ «ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗΣ Κ.Σ.»
Να πάρουν πίσω το έκτρωμα!

Με αφορμή τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, η «Πανσπουδαστική Κ.Σ.» επισημαίνει με ανακοίνωσή της, τα εξής: «Είναι ελιγμός που γίνεται εξαιτίας της μαζικής κινητοποίησης των φοιτητών και των σπουδαστών ενάντια στην πολιτική ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΕΕ, ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης.

Οσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να αποδείξει ότι μπορούν να υπάρξουν θετικές αλλαγές στο νόμο - έκτρωμα που έχει επεξεργαστεί, όσο και αν προσπαθεί να πείσει ότι δήθεν αυτό που λείπει είναι ο διάλογος, η πραγματικότητα είναι μία: ο νόμος πλαίσιο έχει στόχο την ιδιωτικοποίηση της ανωτάτης εκπαίδευσης, την κατάργηση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Ο ΝΟΜΟΣ ΕΚΤΡΩΜΑ ΔΕΝ ΣΟΥΛΟΥΠΩΝΕΤΑΙ!

Τώρα που η κυβέρνηση αναδιπλώνεται, κάτω από την πίεση της πάλης μας, προσπαθεί, ταυτόχρονα, με το καρότο να περάσει την πολιτική της. Καμία αυταπάτη! Καμία συμμετοχή στους στημένους διαλόγους! Τώρα πρέπει να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας! Να γίνει το ζήτημα της ανώτατης εκπαίδευσης παλλαϊκή υπόθεση! ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟ-ΕΚΤΡΩΜΑ! Να βάλουμε τώρα στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις μας, τις ανάγκες μας!

Για ανώτατη εκπαίδευση στην υπηρεσία του λαού και της κοινωνίας και όχι υποταγμένη στις απαιτήσεις του κεφαλαίου και της αγοράς. Για πραγματικά Δημόσια και Δωρεάν Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση! Ολοι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 15 Ιούνη, στις 12 στα Προπύλαια! Ακόμα πιο μαζικά! Ακόμα πιο δυναμικά! ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ