ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΙΣΠΑΝΙΑ - ΟΥΚΡΑΝΙΑ 4-0
Εύκολα και θεαματικά

Σε παράσταση για ένα ρόλο εξελίχθηκε η χτεσινή αναμέτρηση Ισπανίας - Ουκρανίας. Οι «φούριας ρόχας» κυριάρχησαν στο γήπεδο και κατέκτησαν τους τρεις βαθμούς, εύκολα και γρήγορα. Το τελικό 4-0 (17', 49' πεν. Βίγια, 12' Αλόνσο, 80' Τόρες), αντικατοπτρίζει απόλυτα την εικόνα των αντιπάλων και τη διαφορά δυναμικότητας.

Οι Ιβηρες μπήκαν από την αρχή δυνατά και έδειξαν ότι όχι μόνο θέλουν αλλά και μπορούν. Αντίθετα οι «κιτρινομπλέ» παρουσιάστηκαν ανέτοιμοι και μάλλον φοβισμένοι. Είναι ενδεικτικό πως την πρώτη σοβαρή προσπάθεια για γκολ, την έκαναν μόλις στο 61'... Μάλιστα - μετά το 20λεπτο - με το 2-0 υπέρ τους και χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο, οι Ισπανοί έριξαν το ρυθμό τους... Το δεύτερο ημίχρονο, όπως είχε φανεί, αποτελούσε τυπική διαδικασία (αναφορικά με το νικητή). Ταυτόχρονα όμως και ευκαιρία διεύρυνσης του σκορ (αφού οι διαφορές μπορεί να μετρήσουν). Πολύ περισσότερο που η - έτσι και αλλιώς υποτονική - Ουκρανία, σωστά, έμεινε με 10 παίχτες. Ο διαιτητής, Μάσιμο Μπουζάκα, ελέγχεται για την υπόδειξη πέναλτι, όχι όμως για την κόκκινη στον Βάστσουκ.

Ο μεγάλος πρωταγωνιστής, Νταβίδ Βίγια, δήλωσε: «Ηταν μια "καθαρή" νίκη. Μα ενδιέφερε να πάρουμε τους τρεις βαθμούς, αλλά και να δείξουμε τις δυνατότητές μας. Νομίζω ότι τα καταφέραμε. Τώρα κοιτάμε μπροστά, για να έχουμε ανάλογη συνέχεια».

ΙΣΠΑΝΙΑ: Κασίγιας, Σέρχιο Ράμος, Πέρνια, Πουγιόλ, Πάμπλο, Τσάβι, Τσάμπι Αλόνσο (55' Αλμπέλδα), Σένα, Λουίς Γκαρσία (77' Φαμπρέγας), Τόρες, Βίγια (55' Ραούλ).

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Σοβκόβσκι, Νεσμάτσνι, Ρουσόλ, Βάστσουκ, Γεζέρσκι, Γκούσεβ (46' Βορομπέι), Γκούσιν (46' Σελάγεβ), Τίμοστσουκ, Ρόταν (64' Ρεμπρόφ), Σεβτσένκο, Βορονίν.

Δυο γκολ για την Ισπανία ο Βίγια

Associated Press

Δυο γκολ για την Ισπανία ο Βίγια
ΕΚΤΟΣ ΠΑΙΔΙΑΣ

Κόντρα συμφερόντων.... Φωτιές έχει ανάψει στους κόλπους της ΦΙΦΑ η δήλωση του προπονητή της Λίβερπουλ, Ράφα Μπενίτεθ, ότι τάσσεται υπέρ εάν οι «κόκκινοι» ζητήσουν αποζημίωση από την παγκόσμια συνομοσπονδία ποδοσφαίρου για τον τραυματισμό του παίκτη τους Σισέ κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της εθνικής Γαλλίας. Το θέμα έχει ανοίξει από τον περασμένο Μάρτη, όταν η βελγική Σαρλερουά προσέφυγε στα διεθνή δικαστήρια διεκδικώντας αποζημίωση για τον τραυματισμό του Μαροκινού παίκτη Ουλμέρ, που αγωνίστηκε σε προκριματικό αγώνα του Μουντιάλ με τα χρώματα της χώρας του. Το θέμα δεν έχει λήξει και συνεχώς έχει νέα επεισόδια, αφού πολλοί σύλλογοι φέρονται πλέον αποφασισμένοι να μη στερούνται τους παίκτες τους. Αλλωστε στο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο οι παίκτες δεν αποτελούν παρά περιουσιακά στοιχεία ενός συλλόγου, που δε θέλουν οι διοικούντες να τους στερούνται για υποχρεώσεις ξένες προς αυτές, όπως η συμμετοχή σε διοργανώσεις που αποφέρουν κέρδος στη ΦΙΦΑ.

  • Το κράτος εν κράτη των επίσημων χορηγών του Μουντιάλ για τη διαφήμιση και την αποκλειστική πώληση των προϊόντων τους φαίνεται να δημιουργεί προβλήματα στους Γερμανούς. Και αυτό γιατί οι λάτρεις της μπίρας αναγκάζονται να πίνουν έξω από τα γήπεδα μόνο την αμερικάνικη μπίρα που αποτελεί χορηγό της διοργάνωσης, την οποία μάλιστα θεωρούν πολύ... κακή σε σχέση με τις δικές τους. Μάλιστα γερμανικό κανάλι αφιέρωσε ολόκληρη εκπομπή θεωρώντας απαράδεκτο στην πατρίδα της μπίρας να υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά.
  • Το δικό τους πόλεμο εκτός Γερμανίας διεξάγουν δυο μεγάλες εταιρίες αθλητικών ειδών προκειμένου να κατακτήσουν την αγορά των ΗΠΑ. Η ADIDAS (γερμανικών συμφερόντων) έχει πληρώσει υπέρογκα ποσά προκειμένου να απαγορεύσει τη διαφήμιση της αντιπάλου ΝΙΚΕ, που είναι αμερικανικών συμφερόντων. Η δεύτερη βέβαια βρήκε άλλον τρόπο, αφού υπέγραψε συνεργασία με ιστοσελίδα στο Ιντερνετ που ασχολείται με τα νέα του Μουντιάλ.
  • «Σκόντο» δεν έχει ούτε στους οικοδεσπότες. Το υπέρογκο ποσό των 13 εκατ. ευρώ χρεώθηκε η εταιρία διαχείρισης των γερμανικών σιδηροδρόμων προκειμένου να αποκτήσει το δικαίωμα να χρησιμοποιούν το λογότυπο του Μουντιάλ στα τρένα και τους σταθμούς.
  • Η τρομολαγνεία κοστίζει... Περίπου 3.500 ευρώ έχει το μηνιαίο μίσθωμα και 80.000 ευρώ η αγορά ενός κινούμενου ρομπότ που χρησιμοποιείται αυτές τις ημέρες στη Γερμανία και αποστολή του είναι να αντιμετωπίζει πυρηνικούς, βιολογικούς και χημικούς κινδύνους. Το φάντασμα της τρομοκρατίας θέλει... πολλά λεφτά.
ΓΓΑ
Επιθυμίες... εντολές

Οι επιθυμίες των επιχειρηματιών είναι εντολές για την κυβέρνηση. Την Παρασκευή ο υφυπουργός Aθλητισμού, Γ. Ορφανός, όπως γνωστοποίησε, θα φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νομοθετική ίδρυση - κατοχύρωση της Σούπερ Λίγκα. Οι απαρτίζοντες το νέο φορέα διαχείρισης - εκμετάλλευσης της Α' επαγγελματικής κατηγορίας ποδοσφαίρου, είχαν πρόσφατα εκφράσει παράπονα για καθυστέρηση στη διαδικασία. Μάλιστα, είχαν έντεχνα διαρρεύσει πως αν μέχρι την Παρασκευή δεν είχε κατατεθεί το νομοσχέδιο, θα απευθύνονταν στην ΕΠΟ για την απαραίτητη άδεια. Απειλή που δε θα χρειαστεί να υλοποιήσουν, αφού η ΝΔ έσπευσε να ικανοποιήσει (και αυτή) την επιθυμία τους. Ο υφυπουργός γνωστοποίησε ακόμα την πλήρη συμφωνία των δύο πλευρών αλλά δεν ξεκαθάρισε τι θα γίνει με τα χρέη της ΕΠΑΕ...

2ος ΟΜΙΛΟΣ
Ξεκαθαρίζουν οι ... ρόλοι

Στην κόντρα της Σουηδίας με την Παραγουάη, από το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθούν πολλά όσον αφορά τη μια εκ των δυο προνομιούχων θέσεων, επικεντρώνεται το ενδιαφέρον στη σημερινή 2η αγωνιστική του 2ου ομίλου. Στο άλλο παιχνίδι, οι Αγγλοι έχουν την ευκαιρία να καθαρίσουν την πρόκριση και την πρωτιά, εάν καταφέρουν να ξεπεράσουν το εμπόδιο του αξιόμαχου Τρινιντάντ - Τομπάγκο.

Εχοντας επιλύσει, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι τουλάχιστον, τα εσωτερικά προβλήματα (καυγάς Λιούμπεργκ - Μέλμπεργκ), οι Σουηδοί ετοιμάζονται για τον καθοριστικό αγώνα. Αυτό που απομένει να αποδειχθεί στην πράξη είναι το εάν έχει επιστρέψει η ηρεμία, αφού η λευκή ισοπαλία με το Τρινιντάντ άνοιξε τους «ασκούς του Αιόλου» στο σκανδιναβικό στρατόπεδο.

Στην άλλη πλευρά, μια εμφάνιση ανάλογη με αυτή κόντρα στην Αγγλία ιδιαίτερα στο β' μέρος, με τη μόνη διαφορά να είναι πιο αποφασιστικοί οι παίκτες του στην τελική προσπάθεια, ευελπιστεί να κάνουν οι παίκτες του ο τεχνικός της Παραγουάης Ανίμπαλ Ρούις.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ - ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ
Το εισιτήριο κρίνει ... πολλά

Ενα εισιτήριο είναι αυτό που απασχολεί τους δυο αντιπάλους του 1ου ομίλου, Εκουαδόρ και Κόστα Ρίκα. Οι μεν πρώτοι θέλουν να το σφραγίσουν και να ταξιδέψουν στο β` γύρο και οι δεύτεροι να αποφύγουν να το πάρουν, καθώς οδηγεί πίσω στην πατρίδα τους. Η νίκη με 2-0 επί της Πολωνίας στην πρεμιέρα άνοιξε την ...όρεξη των παικτών του Ισημερινού, που με δεύτερη νίκη σήμερα ουσιαστικά σφραγίζει την πρόκριση στην επόμενη φάση. Στην αντίπερα όχθη μετά την αποτυχημένη πρεμιέρα κόντρα στους οικοδεσπότες Γερμανούς και τη βαριά ήττα με 4-2, θέλουν την επιστροφή των ελπίδων για πρόκριση. Ισως το γεγονός ότι οι Κοσταρικανοί παίζουν με την πλάτη στον τοίχο κάνει τον ομοσπονδιακό τεχνικό του Εκουαδόρ, Λουίς Φερνάντο Σουάρεθ, να περιμένει τους αντιπάλους τους σήμερα ιδιαίτερα επιφυλακτικά. Στην αντίπερα όχθη, οι Κοσταρικανοί ξέρουν ότι ο αγώνας γι' αυτούς είναι δίχως αύριο.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2006
TO ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ - ΤV

1ος ΟΜΙΛΟΣ: Εκουαδόρ - Κόστα Ρίκα (16.00).

2ος ΟΜΙΛΟΣ: Αγγλία - Τρινιτάντ (19.00), Σουηδία - Παραγουάη (22.00).

Ολοι οι αγώνες θα μεταδοθούν από τη ΝΕΤ.

ΜΠΑΣΚΕΤ

Την έξοδό του στην Ευρωλίγκα εξασφάλισε χθες ο Αρης, που επικράτησε στον πέμπτο μικρό τελικό εκτός έδρας για τρίτη φορά (έναντι δυο) του Αμαρουσίου με 63-59 και κατέλαβε έτσι την τρίτη θέση της βαθμολογίας στην Α1.

ΤΥΝΗΣΙΑ - Σ. ΑΡΑΒΙΑ 2-2
Απόλυτη... μοιρασιά

Γκολ, βαθμούς και θέαμα μοιράστηκαν χτες Τυνησία και Σαουδική Αραβία, στην πρεμιέρα των αγώνων τους για τον 8ο όμιλο. Αναδείχτηκαν ισόπαλες 2-2 μετά από συναρπαστικό παιχνίδι. Οι Αφρικανοί έλεγχαν όλο το πρώτο μέρος, όπου προηγήθηκαν με τον Γιαζίρι (22'). Με το ξεκίνημα της επανάληψης οι Σαουδάραβες έκαναν την αντεπίθεση παίρνοντας τα ηνία του παιχνιδιού, χάρη στις αντεπιθέσεις τους. Σε μια από αυτές ισοφάρισαν με τον Καχτανί (54'), ενώ στο 84' ο Αλ Τζαμέρ, που είχε μπει αλλαγή, έδωσε το προβάδισμα. Παρ' όλα αυτά στα τελευταία λεπτά οι Τυνήσιοι φάνηκαν να ξυπνάνε και στις καθυστερήσεις με κεφαλιά ο Ζαϊντί έσωσε τα προσχήματα για την ομάδα του. Πάντως, με δεδομένο και την ήττα της Ουκρανίας, οι δυο αντίπαλοι έχασαν μοναδική ευκαιρία χτες να βρεθούν στη δεύτερη θέση.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ 1-0
Νίκη - πρόκριση

Η Γερμανία με γκολ του Νόιβιλ στις καθυστερήσεις εξασφάλισε την πρόκρισή της στην επόμενη φάση του Μουντιάλ. Η ομάδα του Κλίνσμαν ήταν ανώτερη από την Πολωνία (η οποία από το 75' έπαιζε με 10 παίκτες λόγω από βολής του Σομπολέφσκι) και δίκαια έφτασε στη νίκη αφού έχασε σωρεία ευκαιριών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ