ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 15 Ιούνη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ανάληψη πρωτοβουλιών για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Πραγματοποιήθηκε χτες στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, συνάντηση αντιπροσωπείας του Κόμματος με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και τον Παναγιώτη Κοσιώνη, βουλευτή του ΚΚΕ, με αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου για τη διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων στην οποία συμμετείχαν: Ο Ευάγγελος Μαχαίρας, ο Δημήτρης Αλευρομάγειρος, ο Στέλιος Ζαμάνος και ο Χρήστος Τσιντζιλώνης. Η αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου έθεσε το θέμα, ότι πάρα το πέρασμα πολλών δεκαετιών, συνεχίζει να παραμένει άλυτο το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και ειδικά όσον αφορά:

  • Τις ωφελούμενες αποζημιώσεις προς στις μαρτυρικές πόλεις και χωριά.
  • Το κατοχικό δάνειο.
  • Τις αρπαγές των αρχαιοτήτων.

Επεσήμαναν τις ευθύνες που βαρύνουν γι' αυτό όλες τις έως τώρα ελληνικές κυβερνήσεις, καθώς και το γεγονός πως πάρα το χρόνιο αίτημά τους δεν έχουν γίνει δεκτοί από τις ηγεσίες των κομμάτων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε τη συμφωνία και την υποστήριξη του Κόμματος στα αιτήματα και τη δράση του Εθνικού Συμβουλίου. Τόνισε πως το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται κάτω από το βάρος μιας ρουτίνας που επιφέρει η μεγάλη χρονική απόσταση.

Το ΚΚΕ θα εξετάσει και θα αναπτύξει σειρά πρωτοβουλιών με σκοπό να αναδειχτεί το θέμα και να έρθει ξανά στην επικαιρότητα. Από τη στιγμή μάλιστα που τα γερμανικά δικαστήρια αρνούνται να εκδικάσουν ατομικές προσφυγές και το θεωρούν ως ζήτημα διακρατικών συμφωνιών, το ΚΚΕ θα κατευθύνει τις παρεμβάσεις του εκτός από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και το Ευρωκοινοβούλιο και προς άλλους διεθνείς οργανισμούς.

ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΓΕ
Συνεχίζουμε μαχητικά, ασυμβίβαστα

Εκδήλωση 10 γυναικείων συλλόγων της Θεσσαλονίκης στην πλατεία Αριστοτέλους

Η Δέσποινα Γραμματικοπούλου κατά την ομιλία της στη χτεσινή εκδήλωση των γυναικείων συλλόγων στη Θεσσαλονίκη

Motion Team

Η Δέσποινα Γραμματικοπούλου κατά την ομιλία της στη χτεσινή εκδήλωση των γυναικείων συλλόγων στη Θεσσαλονίκη
Τριάντα χρόνια αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών, για το δικαίωμα στη σταθερή δουλιά, στη δημόσια και δωρεάν Υγεία και Παιδεία, για την υπεράσπιση της ειρήνης. Τριάντα χρόνια μετά, ακόμη πιο μαχητικά, ασυμβίβαστα, συνεχίζουν, μέχρι την ικανοποίηση των οραμάτων τους. Αυτό το μήνυμα έστειλαν χτες βράδυ οι γυναίκες της Εθνικής Αντίστασης και οι νέες γυναίκες, της σύγχρονης αντίστασης, που βρέθηκαν πλάι πλάι στη μεγάλη εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ίδρυση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, η οποία έγινε στην πλατεία Αριστοτέλους. Μια εκδήλωση με λόγο, μουσική, χορό, απαγγελίες ποιημάτων και θεατρικά δρώμενα, που έκλεισε με συναυλία της Μαρίας Δημητριάδη και του Μανώλη Ανδρουλιδάκη.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης που διοργάνωσαν οι 10 Σύλλογοι Γυναικών Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν η έκκληση από το ιδρυτικό συνέδριο της ΟΓΕ τον Ιούνη του 1976 και οι στόχοι της ΟΓΕ όπως καθορίστηκαν μέσα από το 9ο Συνέδριό της, μπροστά στις νέες συνθήκες.

Μίλησε η Δέσποινα Γραμματικοπούλου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ. Αναφέρθηκε στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν μετά το '90, όπου ο ιμπεριαλισμός με νέους όρους και νέες ορολογίες στις συνθήκες και στις ντιρεκτίβες του προσπαθεί να κρύψει τη βαρβαρότητα με την οποία επιτίθεται σε δικαιώματα και κατακτήσεις, σε λαϊκές και δημοκρατικές ελευθερίες. «Σύνοδο τη σύνοδο και συνθήκη τη συνθήκη, μεθοδεύουν και υλοποιούν την άλωση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων των εργαζομένων, με στόχο πάντα την κερδοφορία των παγκοσμιοποιημένων εκμεταλλευτών», είπε.

Motion Team

Επίσης, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που βιώνει η εργαζόμενη γυναίκα, η εργατική λαϊκή οικογένεια, από την πολιτική της ανεργίας, της ανταποδοτικής λειτουργίας της ΤΑ, της ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, της Υγείας, της Πρόνοιας, των κοινωνικών υπηρεσιών. Δίνοντας αισιόδοξο τόνο, σημείωσε πως μέσα από τους πολύχρονους αγώνες υπήρξε μια σταθερή κατάκτηση των γυναικών που πέρασαν από το κίνημα της ΟΓΕ. «Η κατανόηση της ταξικότητας του γυναικείου ζητήματος και η προοπτική για τη λύση του. Η συνειδητοποίηση του κοινωνικού μας ρόλου, η πολιτικοποίηση, η ασυμβίβαστη στάση ζωής». Και πρόσθεσε: «Αυτή η συνειδητοποίηση μέσα από τον αγωνιστικό δρόμο έχει αντανάκλαση στην προσωπική ζωή της γυναίκας, στις διαπροσωπικές της σχέσεις, στην επικοινωνία με τα παιδιά της, στη διεκδίκηση του σεβασμού της προσωπικότητάς της. Τη θωρακίζει από τα καλοστημένα δόκανα της αστικής τάξης που τη θέλουν πνιγμένη μέσα σε ψυχολογικούς λαβύρινθους της θηλυκότητας, της αιώνιας νεότητας και των καταστροφικών ρυτίδων, μακριά από κοινωνικούς αγώνες».

Αυτές, λοιπόν, οι γυναίκες της σύγχρονης αντίστασης, μαζί με όλες όσες αγανακτούν και βασανίζονται από την εφαρμοζόμενη πολιτική, οι γυναίκες στην πόλη και στην επαρχία, στο εργοστάσιο ή στο γραφείο, στο πανεπιστήμιο ή στην ανεργία, μπορούν και πρέπει να πουν «όχι» στη βαρβαρότητα που απειλεί τον κόσμο, το δικαίωμα στη ζωή και τη ζωή που φέρνουνε στον κόσμο, τα παιδιά. Εχουν επιλογή, όπως αναφέρθηκε, να δυναμώσουν την ταξική πάλη και να συμβάλουν στην ανατροπή του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος.

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από αντιπολεμικό δρώμενο που παρουσίασαν μέλη του Πανδημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Θεσσαλονίκης, καθώς και από λαϊκό μουσικοχορευτικό πρόγραμμα που παρουσίασε η «Ηλεκτρική Κομπανία» του Πολιτιστικού Συλλόγου Εργαζομένων της ΔΕΗ Θεσσαλονίκης.

Παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» με επικεφαλής τον υποψήφιο νομάρχη Θεσσαλονίκης Γιάννη Ζιώγα.

ΠΟΑΟ
Στη Μεσούντα για τον Αρη Βελουχιώτη

H Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ), την Κυριακή 18 Ιούνη 2006 και ώρα 11 το πρωί, διοργανώνει στη Μεσούντα της Αρτας πανελλαδική εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο όπου θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια μνημείου του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ. Θα μιλήσουν εκπρόσωπος του ΚΚΕ και εκπρόσωπος της ΠΟΑΟ, ενώ θα χαιρετίσουν ο δήμαρχος Αθαμανίας και ο πρόεδρος της Μεσούντας.

Πρόσβαση στη Μεσούντα, στο χώρο της εκδήλωσης, από Αρτα (απόσταση 85 χιλ.) και από Τρίκαλα (105 χιλ.).

Πούλμαν για την εκδήλωση δρομολογούν:

  • Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ με αναχώρηση, το Σάββατο 17/6 από την πλατεία Κάνιγγος, ώρα 8 π.μ. Πληροφορίες - συμμετοχή στα τηλ.: 210.8831.368 και 210.8225.407.
  • Οι ΠΟΣΑΘΕΑΑ και ΠΕΣΑΘΕΑ, με αναχώρηση από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης (Δημαρχείο, οδός Αθηνάς) το Σάββατο 17/6, ώρα 7 π.μ. τηλ. 210.3249.037.
  • Τα παραρτήματα ΠΕΑΕΑ Μεσολογγίου - Μακρύνειας - Θέρμου -Αιτωλικού - Ναυπακτίας - Δωρίδας με αναχώρηση Σάββατο πρωί και επιστροφή την Κυριακή 18/6. Μετάβαση δωρεάν, ξενοδοχείο στη Δροσοπηγή Πίνδου, μόνον 20 ευρώ. Θα λειτουργήσει και έκθεση βιβλίου, φωτογραφίας και ζωγραφικής αντιστασιακού περιεχομένου.
  • Τέλος, η ΠΕΑΤΑΘ-ΔΣΕ (τραυματίες) δρομολογεί πούλμαν για την εκδήλωση που θα ξεκινήσουν από πλ. Κάνιγγος, το Σάββατο 17 Ιούνη, ώρα 8 π.μ. Για συμμετοχή στα τηλέφωνα: 210.3220.183 και 210.5817.384.

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) συμμετέχει στην πανελλήνια εκδήλωση στη Μεσούντα Αρτας και καλεί τα μέλη της να πάρουν μαζικά μέρος. Η ΠΕΑΦΕ προσφέρει στην ΠΟΑΟ 500 ευρώ στη μνήμη του Αρη Βελουχιώτη.

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Στον υπουργό Δικαιοσύνης

Αντιπροσωπεία της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» αναμένεται να συναντηθεί αύριο Παρασκευή, στις 12:15 το μεσημέρι, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρα, προκειμένου να του θέσει τις παραβιάσεις των δημοκρατικών δικαιωμάτων που σχετίζονται με την κοινοτική Οδηγία 2006/24/ΕΚ, γενικότερα με την ισχύουσα νομοθεσία για το απόρρητο των επικοινωνιών, τα ζητήματα των υποκλοπών, των απαγωγών μεταναστών και άλλα συναφή θέματα.

Αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στον Αστακό

Φιλειρηνική αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση, απαιτώντας να φύγουν οι φονιάδες των λαών από την περιοχή, πραγματοποιούν την Κυριακή 18 Ιούνη και ώρα 11 π.μ. στο λιμάνι του Αστακού το Εργατικό Κέντρο του Αγρινίου και η Επιτροπή Ειρήνης. Η συγκέντρωση πραγματοποιείται με αφορμή τον ελλιμενισμό του αμερικανού πολεμικού πλοίου «Τζον Μπόμπο» στον κόλπο του Αστακού, που συνιστά πρόκληση για τα φιλειρηνικά αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού της Αιτωλοακαρνανίας.

Οι μακελάρηδες των λαών δεν είναι η πρώτη φορά που καταφθάνουν στο λιμάνι του Αστακού. Η τωρινή τους επίσκεψη γίνεται με τις ευλογίες των δημοτικών παρατάξεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στον παραπάνω δήμο, οι οποίες εκφράστηκαν και σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Αστακού.

«Φυσικά δεν ήρθε για ειρηνικούς σκοπούς. Η επίσκεψη εντάσσεται στους σχεδιασμούς που έχουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ για τις περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Μεσογείου και της ευρύτερης περιοχής στην προετοιμασία πολέμου ενάντια στο Ιράν», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ